Hand of Fate 2 (2017, Defiant Development) – recenzia

Pred nejakým časom som sa tu rozplýval nad titulom Hand of Fate. Po dvoch rokoch sme sa dočkali pokračovania. Tvorcovia sľubovali vylepšenia a rôzne novinky, ale najmä príbeh, vďaka ktorému by to nebolo len o porážaní bossov. V recenzii sa pozrieme, ako im tieto veci podarilo zakomponovať. Ak sa vyskytnú spojlery, tak len tam, kde je to nevyhnutné pre vysvetlenie hodnotenia.
Podporte scifi.sk
Hand of Fate 2 - Plagát
Hand of Fate 2 - Plagát / Zdroj Disclaimer
Už prvá hra od štúdia Defiant Development priniesla oživenie v žánri deckbuildingu a rogue-lite hier. Hra s dealerom, ktorý nás prostredníctvom kariet vťahuje do príbehu. Postavy ožívajú, tasia sa meče a na konci môže ostať stáť len jeden z účastníkov. Snáď to budete vy, hráč.
Aj keď som mal Hand of Fate rád, nové rozšírenia, datadisky a sady kariet pribúdali síce postupne, ale vytrvalo. A to až do takej miery, že som na hru trošku zanevrel. Nebol čas, prišli iné tituly a, prirodzene, aj život priniesol svoje výzvy. Ale na niektoré veci sa nezabúda. A sú hry, či herné série, ku ktorým sa človek vždy vráti. Presne ako v prípade Hand of Fate 2.
Hand of Fate 2 - Na kráľovskej ceste
Hand of Fate 2 - Na kráľovskej ceste / Zdroj Disclaimer
Už v traileri nám dealer sľuboval, že sa pomstí. Ak neviete, o čo ide, stručne vás uvediem do deja.
Na konci prvého dielu totiž hráč s postavou bojovníka Kallasa porazil „pôvodného dealera“ a stal sa novým pánom hry. Lenže, ako to už v týchto prípadoch býva, začal hru meniť a ohýbať jej zákony. Skrátka, pretváral ju na svoj obraz. To nemohol porazený dealer nechať len tak a zavolal si nás na pomoc. Karty sú rozdané, hra sa môže začať.
To, čo sa nezmenilo, je základná myšlienka hry. V priebehu hry získavate karty, z ktorých sa snažíte postaviť čo najlepší balíček. Do toho vám následne dealer primieša špecifické karty, obvykle súvisia s danou výzvou. Vašim cieľom je doraziť až k poslednej karte a vyhrať súboj. To vedie k odomknutiu ďalších úloh, ktoré prinášajú nové výzvy, útrapy ale aj odmeny.
Hand of Fate 2 - Čím väčšia zbraň, tým viac to bude bolieť
Hand of Fate 2 - Čím väčšia zbraň, tým viac to bude bolieť / Zdroj Disclaimer
Inovovala sa ale kompozícia úloh a príbehu. Počas hlavnej kampane sa totiž hráč musí presekať cez dvadsaťdva výziev, príhodne pomenovaných podľa tarotových kariet, konkrétne Veľkej Arkány. Takže sa ponoríme do príbehu Blázna, Milencov, Veľkňažky či Hviezdy. Zo zvedavosti som urobil aj malý výskum na internete, ktorý priniesol hre ďalšie plusové body. Blázon je totiž prvou aj poslednou kartou a prechádza celou Veľkou Arkánou. Tento aspekt tvorcovia zachytili dokonale.
Niektoré z kariet sa objavili už aj v Hand of Fate (napríklad The Old Maiden), iné sú novinky. Kým niektoré z nich vám pomôžu, iné uškodia, pri ďalších je v stávke veľký zisk spolu s ťažkou stratou. Spojenci vám poskytnú zbraň, následne o ňu požiadajú gnómovia. Alebo sa ocitnete na posvätnej pôde so skupinkou rozzúrených severanov, prípadne vás prepadnú zlodeji.
Inováciou je zakomponovanie tzv. platinových kariet a „brimstone“ udalostí. Kým platinové karty vám väčšinou pomôžu, najmä čo sa týka zbraní, brnení a elixírov, s „brimstone“ je to už trošku zložitejšie. Najlepšie by sa to dalo prirovnať k povestnej dvojsečnej zbrani. Platí tu aj, že kto nič neriskuje, nič nezíska. Je už na každom hráčovi, či sa nechá zlákať odmenou a či je ochotný riskovať aj prípadné ťažké postihy za neúspech.
Hand of Fate 2 - Zaslúžená odmena
Hand of Fate 2 - Zaslúžená odmena / Zdroj Disclaimer
Novinkou je aj väčšia implementácia prvkov žánru RPG. Vďaka tomu si môžete síce obmedzene, ale predsa len prispôsobiť postavu podľa svojej chuti. Okrem toho, ak je priebeh hry náročný, zregenerovať sa dá v táborisku (Camp), hrateľnosti pomáha aj široká paleta spoločníkov.
Tí tu tiež nie sú len na parádu. Mág, barbar, kapitánka imperiálnej armády, kováčka a malý goblin, každý s unikátnymi schopnosťami. Bonusom sú aj ich atmosférické a prepracované príbehy. Tie slúžia ako dodatočné „misie“. Po ich absolvovaní bude vaša skupina ešte silnejšia.
Hand of Fate 2 - Tvorba postavy
Hand of Fate 2 - Tvorba postavy / Zdroj Disclaimer
Úlohy v rámci výziev prinášajú často aj prvky pripomínajúce hazard vo svete fantasy. Vyberte správnu kartu po tom, ako sa niekoľkokrát premiešajú. Pribudlo aj kyvadlo, pri ktorom musíte lúčom svetla trafiť striebornú či zlatú plôšku, alebo koleso osudu, v ktorom karty rotujú a je len na vás, kedy ho zastavíte.
Veľmi rád by som vypichol aj dokonale spracovanú postavu dealera. Keďže vám čiastočne pomáha, občas sa blysne aj dobrou radou. No vzápätí si neodpustí sarkastickú poznámku, hneď ako neuspejete. A občas si aj pochváli vylepšenia hry, len aby reč nestála.
Hand of Fate 2 - Súboj
Hand of Fate 2 - Súboj / Zdroj Disclaimer
Prirodzene, ani pokračovaniu série Hand of Fate sa nevyhli chyby, ale tie bohato vyvážili zavedené inovácie. Navyše, postupne začnete šípiť náznaky príbehu o Kallasovi, ktorý sa, ako som už spomínal, vinie celou sériou. Jednotlivé vedľajšie línie do seba postupne začnú zapadať a na konci hry mi až prišlo ľúto. Pretože skončil jeden dobrý príbeh.
Z tých pár nedostatkov, ktoré by som vytkol, išlo najmä o vizuálne glitche – kapitán síce mieri presne na opačnú stranu od vás, aj tak ale dostanete zásah. Ovládanie občas nereagovalo podľa predstáv, párkrát sa mi dokonca podarilo kotúľať sa a pred sebou som tlačil protivníka, ktorý ma aj tak zasiahol.
Hand of Fate 2 - Kocky budú hodené
Hand of Fate 2 - Kocky budú hodené / Zdroj Disclaimer
Vizuál hry sa v podstate od Hand of Fate nezmenil. Akurát cestujeme vo voze, rekvizity na stole dodávajú ten pocit atmosféry fantasy, pri ktorom pookreje srdce každého fanúšika tohto žánru.
Hudbu dostal na starosť Jeff van Dyke. Ten bravúrne zvládol motívy z prvého dielu série, ale pribudli aj nové motívy. Počas hry sa tak môžete započúvať do pomalých a upokojujúcich tónov, v boji vám zasa pomáha burcujúca melódia, často doplnená o chorály. Za najlepšiu by som označil Sisters of Murky, pri tej by bolo epické aj kradnutie kapusty zo susedovho dvora (ak má sused vzduchovku, môže to byť veľmi epické, pozn. Yaya). Vokály k záverečnej piesni naspievala skladateľova žena Angela a jej názov „Till We Meet Again“ napovedá, že sme do sveta osudu a kariet nezavítali naposledy.
Hand of Fate 2 - Hniloba
Hand of Fate 2 - Hniloba / Zdroj Disclaimer
Obával som sa, či tvorcovia dokážu prekonať latku nastavenú prvou hrou. Našťastie sa tvorcovia hecli a vydali hru, ktorá ukázala, kam sa môžu vydať hry tohto typu. Fantasy, osud, karty a súboje, čo viac si môže človek priať? Okrem toho, ak by sa vám zunovala hlavná kampaň, máte na výber „endless“ mód alebo datadisk prinášajúci novú sadu kariet. Hra bude zakaždým iná. Aj vďaka tomu má potenciál osloviť okrem fanúšikov žánru aj iných hráčov.
Titul: Hand of Fate 2
Žáner: Rogue-lite RPG
Prevedenie: Board Card Game with Real-time Fights
Mód: Singleplayer
Vývojár: Defiant Development
Dátum vydania: 07.11.2017
Klady
+Roguelike kartová hra
+Vzhľad pripomínajúci stolové hry
+Výborne spracované súboje
+Znovuhrateľnost
+Umelecký štýl kariet, animácie
+Silná atmosféra, vyladený príbeh a mystika
+Hudba
+Pestrosť výziev
+Vedľajšie príbehové línie
Zápory
-Občasné bugy a glitche – zachytíte nepriateľa a utŕžite zranenie napriek tomu, že sa zásahu snažíte vyhnúť
-Element šťastia (niekedy môže frustrovať)
Celkové hodnotenie: 100/100

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB