Babylon 5 Rewatch - S01E03 - Born to the Purple

Nič nepoteší viac ako epizodická časť, ktorá je dobre zahraná a odkrýva pozadie charakterov seriálu. Žiaľ, Born to the Purple je napriek početnej situačnej komike relatívne predvídateľná a bez hviezdnych výkonov.
Filmová história scifi
Začiatky sú stále ťažké. Babylon 5 má ako seriál relatívne pomalý rozbeh, ale aj napriek tomu sa medzi samotnými epizodickými časťami, ktoré tvoria najmä prvú polovicu prvej série, nachádza niekoľko, ktoré sú príjemným spestrením. Born to the Purple je romantickým príbehom, ktorý v niekoľkých momentoch vyznieva skoro creepy až neuveriteľne. Predsa len – ten ošiaľ, ktorý v Londovi spôsobí mladá centaurská tanečnica, je vzhľadom na jeho vek a skúsenosti trochu viac ako preexponovaný. Ale pekne poporiadku:
Vznešený pôvod - Plagát - Titulka
Vznešený pôvod - Plagát - Titulka / Zdroj Disclaimer

The avalanche has already started…

Rozboje medzi Centaurskou republikou a Narnským režimom sa kom. Sinclair snaží vyriešiť vzájomným podpísaním zmluvy, ktorá by tieto ukončila a vytvorila aspoň ako-také známky mieru či prímeria. Žiaľ, centaurský veľvyslanec má dôležitejšiu prácu – v striptízovom bare. A tak stretávame jeho najnovší objav – centaurskú tanečnicu Adiru, ktorú veľmi jednoducho následne nachádza aj vo svojej posteli. Veď, čo by kto neurobil pre Veľkú Centaurskú Republiku!
Vznešený pôvod - Scéna - Adira tancuje
Vznešený pôvod - Scéna - Adira tancuje / Zdroj Disclaimer
Veci sa ale nemajú tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Adira je otrokyňa patriaca golianskému zákerákovi Trakisovi a ten ju chce využiť k tomu, aby od Londa získala prístup k jeho purpurovým súborom – tajným rodinným zápisom drbov a konšpirácií medzi jednotlivými rodmi na Centauri. Informácie z týchto súborov by ľahko vedeli na lopatky položiť hociktorý rod republiky, ak nie celý národ ako taký.
Vznešený pôvod - Scéna - Londo a Adira si to užívajú v posteli
Vznešený pôvod - Scéna - Londo a Adira si to užívajú v posteli / Zdroj Disclaimer
Zatiaľ Garibaldi zisťuje, že niekto sa nabúral do silne stráženého Zlatého kanálu, ktorý používa Zemská aliancia na priame spojenie so Zemou v tých najkritickejších chvíľach. Nevie ale zistiť, kto a akým spôsobom. Ivanovová to nevidí až tak tragicky, môže sa predsa len jednať aj o chybu v reportingu systému.
Vznešený pôvod - Scéna - Garibaldi reportuje o zneužívaní Zlatého kanálu
Vznešený pôvod - Scéna - Garibaldi reportuje o zneužívaní Zlatého kanálu / Zdroj Disclaimer
Londo pozýva Adiru do najreštiky na Babylone 5, kde je mu úplne jedno, že sa s ňou olizuje, pretože je veľvyslanec a má diplomatickú imunitu a je predsa niekto. Vidí to ale Sinclair, ktorý tam tiež pozval Taliu za odmenu za pomoc pri vyjednávaní Eufratskej zmluvy medzi Narnou a Centauri. Rád by to možno tiež robil, ale musí len pregúľať očami.
Vznešený pôvod - Scéna - Rokovania ohľadom Eufratskej zmluvy postupujú len pomaly
Vznešený pôvod - Scéna - Rokovania ohľadom Eufratskej zmluvy postupujú len pomaly / Zdroj Disclaimer
Adira Londa ale pekne opije a v jeho ubikácii mu do drinku dá Rohyp- nejaký uspávací prášok, aby od neho následne vymámila cez nejaké zariadenie, ktoré mu proste pripne na hlavu, kód k jeho purpurovému súboru. (Keď ho počuje, tak si asi pomyslí svoje – a asi aj to, že by ho bola uhádla min. na druhýkrát – ale je to profesionálka, takže na sebe nenecháva nič znať.)
Vznešený pôvod - Scéna - Adira od Londa vymámi heslo k purpurovým súborom
Vznešený pôvod - Scéna - Adira od Londa vymámi heslo k purpurovým súborom / Zdroj Disclaimer
Garibaldi sa pri ďalšom hacku Zlatého kanála snaží vypátrať, kto za ním je, ale jeho botov zastaví ICE program druhej strany. Jediné, čo zisťuje, je, že vysielanie bolo nadviazané s niekým v Ruskom konzorciu na Zemi. (A my ako aj on vieme,, že Ivanovová je Ruska a že celý čas len mlží, takže je jasné, že ju nespustíme z očí.)
Vznešený pôvod - Scéna - Trakis informuje Londa, že Adira utiekla
Vznešený pôvod - Scéna - Trakis informuje Londa, že Adira utiekla / Zdroj Disclaimer
Londo požiada o pomoc Sinclaira, ktorý za to chce od neho ústupky v mierových rokovaniach, k čomu Londo pristupuje. Cez striptérky v bare sa dozvedajú, ktoré dievča bolo Adirinou najlepšou kamarátkou a vydajú sa za ním. Žiaľ, Trakis je o jeden krok vpred vďaka ploštici, ktorú pripevnil na Londove oblečenie a tak im zatarasí cestu v hnedom sektore kriminálnymi živlami, ktoré si najmä u N‘Gratha a sám sa dostane k Adire skôr.
Vznešený pôvod - Scéna - Sinclair a Londo hľadajú Adiru
Vznešený pôvod - Scéna - Sinclair a Londo hľadajú Adiru / Zdroj Disclaimer
Ivanovová oznámi Garibaldimu, že v hnedom sektore je prestrelka a že by to mal ísť riešiť, na čo sa on rozhodne ostať natajňáša sledovať radšej Zlatý kanál. Tentokrát sa mu podarí prelomiť jeho šifrovanie. Prekvapením nie je to, že používa Ivanovová, ale na čo. Jej otec umiera a toto sú jej posledné chvíle s ním, v ktorých dochádza k ich vzájomnému zmiereniu.
Vznešený pôvod - Scéna - Susan Ivanovová sa lúči so svojím umierajúcim otcom
Vznešený pôvod - Scéna - Susan Ivanovová sa lúči so svojím umierajúcim otcom / Zdroj Disclaimer
Sinclair po zistení, že Adiru má Trakis, vymyslí plán, ako sa dostať k informácii, kde je Adira uväznená. Presvedčí G‘Kara, aby mu pomohol od Trakisa odkúpiť purpurové súbory, pričom Taliu najmä Taliu ako dozor nad obchodným rokovaním. Akonáhle Trakisovi náhodne z mysle unikne informácia, kde sa Adira nachádza, prezradí túto Talia Sinclairovi, ktorý tam zašle úderku. G‘Kar je celý bez seba, že takto zachránil Londovi kariéru…
Vznešený pôvod - Scéna - Trakis sa zatiaľ dohodol s N'Grathom
Vznešený pôvod - Scéna - Trakis sa zatiaľ dohodol s N'Grathom / Zdroj Disclaimer
Garibaldi prichádza k Ivanovovej a informuje ju, že konečne sa mu podarilo nájsť tú chybu v systéme a zaplátať ju, takže už nebudú mať do budúcna žiadne hackerské útoky… a rád by ju pozval na drink, na čo ona teraz nemá vôbec chuť… ale možno bude mať niekedy inokedy.
Vznešený pôvod - Scéna - Trakis náhodou telepaticky prezradí miesto, kde drží Adiru
Vznešený pôvod - Scéna - Trakis náhodou telepaticky prezradí miesto, kde drží Adiru / Zdroj Disclaimer
Adira odlieta, Londo je zamilovaný, tak jej aspoň dá brošničku po babičke ako symbol, že odteraz už nie je otrokyňou, ale slobodnou ženou.

But in purple… I am stunning!

Hlavou postavou v tomto dieli je Londo a Centaurská republika. A ako sa stále viac a viac stretávame s ním a jeho postavou, vyznieva stále zaujímavejšie a presvedčivejšie – jeho pozadie vyradeného diplomata, ktorý by mal doslúžiť mimo domovského sveta, je úbohé a smutné. On sám neočakáva žiadne zmeny v tomto, kašle na svoje povinnosti, vážne berie to, čo mu prináša slasť a pôžitok. Vzhľadom na upadajúce postavenie Centaurskej republiky v medzihviezdnej politike to je len odraz väčšej depresie národa ako takého.
Príjemný dojem (a eye-candy) prináša talianska herečka narodená v Argentíne Fabiana Udenio, ktorú ste mohli vidieť aj ako „bond-girl“ Alottu Faginu v paródii Austin Powers. Za to strašne skostnatený prejav má náš emzák tejto časti – golian Trakis, ktorého hrá veľký klasický herec Clive Revill (inak, hlas imperátora v Star Wars: Impérium vracia úder).
Krátke intro v tejto epizóde tiež zažíva Ko‘Dath – herečka, ktorá ju hrala, zažila ale pod prostetikou taký klaustrofobický panikový útok, že sa do seriálu nakoniec nevrátila. Škoda, pretože jej britký spôsob narábania s G‘Karom by bolo sranda v budúcnosti sledovať. Asi jedna z mála postáv, pred ktorou mal aj tento ambasádor skoro strach.

Here, open my wrists

To, čo je zlé v tejto epizóde je vlastne jej samotný sujet. Ale možno je to tou krízou stredného veku Londa, ktorá mu natoľko pomúti mozog, že sa predsa len nejak nepochopiteľne (a úprimne) zamiluje do mladej Adiry. Dnes by to už asi bez širšieho expozé nešlo, pretože takto chvatne spísaná epizóda podľa mňa nezapadá celkovo do jeho charakteru. (Hoci to tejto postave, samozrejme, zo srdca prajem.) Ten bozk na rozlúčku je ale totálne creepy. Najmä to, ako má Londo neustále otvorené oči. Príjemným prekvapením ale je, že s Adirou sa v Babylone 5 nestretávame v tejto časti prvý a posledný krát…

The future reveals itself only reluctantly, Ambassador

… rovnako ako aj rodinu Ivanovovej, ktorá sa krátko ocitne v časti, keď Garibaldi rieši jej zneužitie Zlatého kanálu. Zaujímavé je tiež, ako Straczynski jednotlivé epizódy čo len náznakmi medzi nimi – či už je to výsledok narnsko-centaurských rozbrojov, ktoré sa v tejto epizóde pokúša Sinclair riešiť Eufratskou zmluvou alebo následné dôsledky úmrtia otca Ivanovovej, ktoré budú doznievať ešte v ďalších epizódach.
Je pravda, že táto epizóda nemá v sebe veľa predzvestí, no zároveň ponúka nutné pozadie na pochopenie ďalšieho vývoja postavy Londa Mollariho. Tu sa dozvedáme o jeho frustrácii a zlomenom egu, vďaka ktorým budeme o to lepšie chápať jeho vývoj v budúcnosti.

Pah! Overrated.

Celkovo sa mi epizóda napriek tomu, že je čisto epizodická, páči. Je to svižné, prepletené, odkrýva to mnohé zákulisia na Babylone 5, do ktorých by sme sa normálne nedostali (tanečne kluby) a odkrýva schopnosti jednotlivých postáv (výrečnosť komandéra Sinclaira).
6 z 9 tanečníc baru Dark Star by si túto časť pozrelo rado opäť. Predsa len, tí minbarijci veľmi na tanečné bary nie sú…

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

(1993)

Babylon 5

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(1993)

Babylon 5

Ďalšie články a poviedky v téme 25. výročie Babylonu 5

Babylon 5 Rewatch - S01E03 - Born to the Purple

Nič nepoteší viac ako epizodická časť, ktorá je dobre zahraná a odkrýva pozadie charakterov seriálu. Žiaľ, Born to the Purple je napriek početnej situačnej komike relatívne predvídateľná a bez hviezdnych výkonov.

Babylon 5 RPG - Epizóda 6: Záruky nad zlato

V ďalšom pokračovaní príbehu skupiny dobrodruhov na Babylone 5 sa títo konečne dostanú k realizácii transportu odpadlíckych telepatov na Canton. Pomoc im poskytne Howersham, riaditeľ pobočky špedičnej firmy, kde pracujú.

Babylon 5 Rewatch - S01E02 - Soul Hunter

Mimozemšťania húfne opúšťajú Babylon 5. Dôvodom je neočakávaný príchod Lovca duší na stanicu - rasy, ktorá má schopnosť cítiť prichádzajúcu smrť nejakej osoby. Kto umrie? Bude to niektorá z postáv alebo zavraždia diváči scenáristu tejto epizódy? Pokračuje náš rewatch Babylonu 5!

Babylon 5 RPG - Epizóda 5: Stratené spomienky

V piatej epizóde podcastu Babylon 5 RPG, ktorý rozpráva príbehy hrdinov slovenskej skupiny fanúšikov seriálu na našej obľúbenej stanici, sa Aldorf stretáva Daenou, kamarátkou z mladosti, ktorá jedného dňa zmizla z jeho života. Ash zatiaľ nastupuje do práce pre Mutai Inc. a Siva má momenty, o ktorých nemá žiadne spomienky...

Babylon 5 Rewatch - S01E01 - Midnight on the Firing Line

Je ťažké hodnotiť kriticky seriál, na ktorom ste vyrastali, ktorý Vás opantal a spravil z Vás maniaka. O to je to horšie, keď sa rozhodnete ho znovu pozerať po skoro 25 rokoch, pretože ste na to dovtedy nikdy poriadne nemali vôľu a čas… a nostalgia sa na vás šinie z každej scény. Najmä, ak sa jedná o tak prorockú časť, akou je Midnight on the Firing Line.

Babylon 5 Rewatch - Pilotný film The Gathering

Každý seriál musí mať nejaký začiatok. Niekedy podarenejší, inokedy menej. S pilotným filmom Babylonu 5 je to tak na pol – niektoré veci vynikajú fantasticky, mnohé sú kandidátmi na vystrihnutie. Napriek tomu, The Gathering je súčasťou produkčnej mytológie Babylonu 5 a preto si zaslúži, aby sme s ním náš seriál článkov začínali. Vitajte pri rewatchi seriálu Babylon 5!

Babylon 5 RPG - Epizóda 4: Kruhy na hladine

Ak ste doteraz nepočúvali naše záznamy z Babylon 5 RPG, je načase začať. Napríklad touto jednoaktovkou, v ktorej sa naši hrdinovia stretnú s techno-mágmi alebo sa o to budú chcieť minimálne pokúsiť. Nie sú ale jediní, kto hľadá spôsob, ako kontaktovať tento mysteriózny rád... a kto vie, ako nakoniec toto stretnutie skončí.

Babylon 5 RPG - Epizóda 3: Straty a nálezy

V tretej epizóde podcastu z dobrodružstiev na stanici Babylon 5 sa Ash, Aldorf a Siva pokúšajú nájsť a zaistiť informáciu o pirátskej spojke a zradcovi medzi pilotmi letiek Babylonu 5. Zdá sa to možno triviálne, ale hnedý sektor stanice nie je veľmi priaznivé miesto.

Babylon 5 RPG - Epizóda 2: Mutai

V druhej časti dobrodružsta na Babylone 5 naši hrdinovia zakopnú o pár golianov a drazija, ktorí patria k Mutai. Ich spoločná cesta končí v bare, kde sa pokúsia s drazijmi držať krok v pití neznámych alkoholických nápojov. Pre niektorých z hrdinov to bude cesta na pokraj smrti...

Babylon 5 RPG - Epizóda 1: Zúfalí piloti

Dňa 22. februára 1993 sa prvýkrát na obrazovkách objavil Babylon 5 v pilotnom filme pod názvom The Gathering. Odvtedy ubehne čoskoro 25 rokov. Preto scifi.sk oslavuje toto výročie nielen článkami k rewatchu seriálu a dokonca aj podcastom z RPG stretnutí slovenskej skupiny hráčov. Tu je prvá časť ich dobrodružstva.