Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho – recenzia

Pôvodne som chcel začať prvým dielom. No rozhodol som sa v plánovanej sérii recenzií komiksovej adaptácie Temnej veže uprednostniť práve piatu knihu. Zo všetkých zatiaľ vydaných zväzkov totiž vo mne zanechala najsilnejšie emócie. Recenzia obsahuje spojlery tam, kde je to nevyhnutné pre vysvetlenie hodnotenia.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho - Obálka
Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho - Obálka / Zdroj Disclaimer
„Svět se hnul. Uplynulo devět let od doby, kdy pistolníci chránili zemi...“
Už prvé dve vety z anotácie dokonale vystihujú atmosféru tejto knihy. Temná, pochmúrna, zaliezajúca pod kožu. Schyľuje sa k bitke na kopci Jericho. Tam sa pištoľníci pokúsia o poslednú zúfalú obranu pred nekonečnými hordami Dobrého muža Johna Farsona a Martena Široplášťa (poznáte ho aj pod menom Walter O’Dim či Muž v čiernom). Pri tomto úvode sa človek musí spýtať dve otázky.
Majú vôbec Roland a jeho verní šancu na víťazstvo? Dá sa aj z takejto situácie vyťažiť zmysluplný príbeh?
Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho - John Farson - Dobrý muž
Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho - John Farson - Dobrý muž / Zdroj Disclaimer
Začnem najprv odpoveďou na druhú otázku.
Robin Furthová pozná svet Temnej veže Stephena Kinga dokonale. Sama k nemu prispela dvojzväzkovým dielom Stephen King's The Dark Tower: The Complete Concordance (Temná věž: Konkordance, u nás nevydaná), a to s pomerne priaznivým ohlasom kritikov aj čitateľov. Peter David takisto priložil ruku k dielu (za zmienku stojí jeho práca pre Marvel v sérii Incredible Hulk), a keď sa pridali skvelý výtvarník Jay Lee a kolorista Richard Isanove, vznikol potenciál naozaj skvelého príbehu.
Na rozdiel od predošlých zväzkov je dej priamočiarejší, ale rozhodne to nie je na škodu. Na začiatku sa dozvedáme, že jeden z lúčov podopierajúcich Temnú vežu praskol. Kto poznáte Kingovu sériu, viete, o čo ide, pre nováčikov uvedieme, že ak prasknú všetky, prestane existovať nielen Stredosvet -aj ostatné dimenzie naň napojené to budú mať veľmi nahnuté.
Keďže sa celý dej točí? okolo intríg pred bitkou a konfliktu samotného, musím pochváliť aj spodobnenie vojny ako takej. Nenájdete tu žiadne patetické žvásty, boj je tu zobrazený v celej svojej surovosti. Smrť je rovnaká pre dobrých a aj zlých. Dokonca tu nie je ani plot armour. Navyše aj kladní hrdinovia robia chyby. A za každú z nich sa tvrdo platí.
Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho - Alternatívna obálka (Brandon Peterson)
Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho - Alternatívna obálka (Brandon Peterson) / Zdroj Disclaimer
Postavy sú vykreslené majstrovsky, každá z nich má za sebou nejaký príbeh. Niektoré vedľajšie som si obľúbil ešte viac než Rolanda. Napríklad pištoľníčku Aileen alebo malého Sheemieho, ktorý nie je až taký bezbranný, ako vyzerá. Pištoľníkom skrátka musíte držať palce.
Rovnako aj antagonisti dostávajú dodatočný priestor. Objavujú sa aj niektorí noví – napríklad generál Grissom. Iné postavy prechádzajú na stranu nepriateľa v priebehu deja, aj kvôli rodine.. Ale ani zradcov nemožno vidieť v čiernobielom svetle. Hnacím motorom tých najhorších činov je často práve zúfalstvo.
Aj keď je kniha napísaná dobre, odporúčam ju čítať až po prvých štyroch zväzkoch. Len tak totiž vyznejú všetky náznaky a atmosféra vygraduje tak, ako má.
Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho - Alternatívna obálka (Leonardo Manco & Jay David Ramos)
Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho - Alternatívna obálka (Leonardo Manco & Jay David Ramos) / Zdroj Disclaimer
Týmto sa dostávame k prvej otázke, ktorú som v úvode položil. Šanca na víťazstvo je minimálna, ale postavy sa stále môžu pokúsiť otočiť aj nemožné. S každou stranou som dúfal, že Roland a jeho družina prídu na niečo, čo zvrtne výsledok bitky v ich prospech. Jasal som pri každom ich malom úspechu, každú stratu na strane Pištoľníkov som tíško oplakal.
Napriek tomu ale ostal aj priestor pre nádej. Sám som zvedavý, ako nadviažu tvorcovia na koniec piatej knihy komiksovej série. Jedno je isté, ak tvorivý tím udrží súčasné tempo, máme sa na čo tešiť. Ak sa nič nezmení, podľa stránky vydavateľstva Crew.cz sa môžeme tešiť na šiesty diel už v decembri tohto roka.
Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho - Pred bitkou
Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho - Pred bitkou / Zdroj Disclaimer
Vizuálna stránka je takisto veľmi kvalitná. Gotický štýl Jaya Leeho podfarbuje ponurý nádych celej série. Kresba je štylizovaná so zvýraznením detailov na tých správnych miestach. Lettering Richarda Isanova tento dojem zvýrazňuje. Pri niektorých hlavných postavách je použitý aj iný štýl, čo robí román graficky prehľadnejším a postavy zapamätateľnejšími.
Pred záverom ešte pár slov k prekladu. Linda Bartošková odviedla kus poctivej roboty. Redakcia Borisa Hokra a korektúry Filipa Gotfrida prispeli k tomu, že text sa číta plynule, bez preklepov či nezmyslov pri preklade.
„Je čas bránit proti takzvanému Dobrému muži vše, co je dobré – a nejspíš při tom i zemřít!“
Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho - Zúrivý odpor
Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho - Zúrivý odpor / Zdroj Disclaimer
Ak to mám celé zhrnúť, ide o asi najlepší diel z celej série. Rýchly, ale bohatý dej, množstvo detailne vykreslených postáv, ponurá atmosféra veľkého stretu, ktorý nemôže dopadnúť dobre. Ak máte radi sériu Temná veža, či už knižnú alebo jej adaptáciu v podobe grafického románu, určite po knihe siahnite. Ak sa po sérii len obzeráte, začnite najprv predošlými dielmi. Uvidíte, ešte sa mi za to poďakujete.
Autori: Robin Furthová, Peter David
Ilustrácie/foto: Jay Lee, Richard Isanove
Žáner: grafický román, fantasy
Vydavateľsto: Crew, s.r.o., 2018
Počet strán: 144
Väzba knihy: viazaná s prebalom
ISBN: 9788074495533
Celkové hodnotenie: 98/100

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB