Tolkien a jeho dielo žijú aj 45 rokov po jeho smrti

Pripomeňte si s nami štyridsiate piate výročie otca fantastiky.
B.T. Niromwell
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Dnes je tomu presne 45 rokov, odkedy nás opustil J.R.R. Tolkien, právoplatne nazývaný otcom fantastiky. Jeho dielo I život sú fanúšikom veľmi dobre známe a ak náhodou nie, môžete si o nich prečítať na nespočetných webových stránkach. V tomto článku sa pozrieme na to, ako Tolkienovo dielo zmenilo tvár moderného umenia.
Pán Prsteňov - J.R.R. Tolkien V knižnici
Pán Prsteňov - J.R.R. Tolkien / Zdroj Disclaimer
1. FANTASY JE PODRADNÝ ŽÁNER
Na prelome milénia obžila Tolkienova sláva po tom, čo po niekoľkých sfilmovaniach Hobita vznikla prvá úplná filmová verzia Pána prsteňov. Jej úspech okrem iného spôsobil aj to, že sa na fantastiku prestalo v mainstreame pozerať cez prsty. Úspech inšpiroval mnohých autorov a filmárov, aby svetu ponúkli nové a nové diela a fantastika zrazu bola, a stale je, veľmi IN.
2. A BARDI ZAČALI HRAŤ A SPIEVAŤ!
Pri filmoch a knihách to však ani zďaleka nekončí! Povráva sa, že Tolkienovým dielom sa inširovali Led Zeppelin či Beatles, ale existuje aj množstvo kapiel, pri ktorých je inšpirácia viac než zjavná. A tak nám dnes vstávajú vlasy dupkom, keď počúvame Blind Guardian, Galadriel či Amon Amarth, pričom pokračovať by sme mohli ešte dlho.
Lord of the Rings, The - Inšpirované - Blind Guardian Disclaimer
3. TO SA NEDÁ SFILMOVAŤ, TO BY MUSEL BYŤ ASPOŇ DVADSAŤHODINOVÝ FILM....
...povie každý fanúšik knižnej ságy. Našťastie, producentom to nebolo treba hovoriť dvakrát. A to ani nehovorím o rozšírenej verzii! Ukázalo sa, že divákov dĺžka filmu neodradila, práve naopak, a tak sa začali opičiť aj ostatní. Nevravím, že Pán prsteňon je prvým ani najvýznamnejším trojhodinovým filmom v histórií, to by nám predsa Krstný otec nikdy nezabudol, avšak začiatkom milénia sa s nimi akosi roztrhlo vrece. S Petrom Jacksonom sa začali pretekať filmári pracujúci na Harrym Potterovi, Matrixe – a jeden a pol hodinovým filmom v podstate odzvonilo.
4. PRÍRODA JE KRÁSNA
Áno, a nie len tá na Novom Zélande. Z Tolkienovho diela cítiť nesmiernu lásku k prírode, jeho hrdinovia väčšinou putujú lesmi a dolinami, niekedy aj nehostinnými rokľami a močiarmi, ale keby človek mohol, rozhodne by šiel za nimi. Dokonca by to nebol až taký problem, lebo máme k Stredozemi aj veľmi podrobnú mapu. Inak, neviem ako vy, ale po nádherných záberoch zo Spoločenstva prsteňov či Návratu Kráľa sa už neviem na Živú Panorámu pozerať tak ako predtým.
5. NESTAČÍ NAKRESLIŤ MAPU, TREBA NOVÝ JAZYK
Samozrejme, čo iného by ste mohli od profesora jazykov čakať? Nič to ale nemení na veci, že odrazu každá kniha s viac ako 200 stranami mala nejaký špeci národ so špeci jazykom, väčšinou však oveľa menej prepracovaným než elfčina. Pravda, čo by to bol za jazyk, keby sa v ňom nedalo tvoriť, a tak existujú celé básne či piesne napísané v elfštine.
A TO NAJLEPŠIE NA KONIEC – NA DOBRÉ SA OPLATÍ ČAKAŤ
Tolkien nám veľa kníh o Stredozemi nezanechal, aspoň tak by sa dalo povedať na prvý pohľad. Napriek tomu pre náš vybudoval nový svet, v ktorom sa môžeme túlať a strácať. Napísať samotnú trilógiu mu trvalo dvanásť rokov, natočiť o nej filmovú ságu netrvalo oveľa kratšie, prípravy na film začali už v deväťdesiatych rokoch. A preto uzavriem dnešné rozjímanie nad Tolkienovým dedičstvom tým, aby sme nezúfali, keď občas nedovidíme na koniec cesty:
Nejagá sa všetka zlata krása,
Kto poblúdil, ešte nie je stratený,
Staré, keď je mocné, nepoddá sa,
Mráz nespálili koreň v zem vrastený.
Vzbĺkne zasa oheň zo sivého popola,
Pustá pláň sa zaskvie bralom,
puknutý, no skutý meč nič nezdolá,
Kto je bez koruny, bude zasa kráľom

B.T. Niromwell

B.T. Niromwell
Má rada: dobrú literatúru, dobré béčka, knihy, filmy, rýpanie do začínajúcich autorov. Nemá rada: zlú literatúru, ľudí, čo používajú slovo "moc" ako príslovku

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Pán Prsteňov

Tolkien a jeho dielo žijú aj 45 rokov po jeho smrti

Pripomeňte si s nami štyridsiate piate výročie otca fantastiky.

Hellblade: Senua’s Sacrifice - recenzia

Zlomená keltská bojovníčka Senua sa vydáva do vikingského pekla Hel, aby zachránila dušu svojho milého, Dilliona. To ale netuší, že najväčšie nebezpečenstvo spočíva inde, než v démonoch a božstvách. Ako sa vraví, tým najhorším nepriateľom sme si práve my sami. Recenzia obsahuje spojlery tam, kde je to nevyhnutné pre vysvetlenie hodnotenia. Autor zároveň dodáva, že recenzia vznikla bez nároku na honorár.

Stredozem v Galeone (M-E:SoW)

Pri príležitosti vydania hry Middle-earth: Shadow of War sa bude v klube Galeon v Košiciach konať tematický večer zo sveta Pána prsteňov a Stredozeme. Nebude to ale len o hre, dozviete sa mnoho zákulisných informácií, faktov z Tolkienovho univerza, či nahliadnete do procesu výroby podobných diel. Toto a ešte mnoho viac vás čaká v pondelok 09.10.2017 v klube Galeon

Hobit bez Petra Jacksona

Filmová adaptácia Hobita nebude natáčaná pod taktovkou Petera Jacksona, vďaka ktorému sme si vychutnali trilógiu Pán Prsteňov na filmovom plátne.

Nová kniha od Tolkiena

Elfovia a trpaslíci Sterdozeme opäť ožijú. Na budúcu jar si budeme môcť prečítať novú knihu od J. R. R. Tolkiena - Hurinove deti. Túto upravil a zredigoval jeho syn Christopher.

And the Oscar goes to...

Už 76-krát sa lesk a žiara Hollywoodu zamerala na to najkrajšie a najlepšie z minuloročnej produkcie... Novozélanďania to ale Amerike ukázali a z jedenástich nominácií na zlatú sošku si odniesli domov veľmi skromne všetkých jedenásť.

Pán prsteňov - Návrat kráľa

Dočkali sme sa. Viem, ani ja som tomu nechcel veriť. Je to ale naozaj tak, priatelia. Po FotR a TTT sa LotR prehupol do posledného pokračovania - RotK. Vitajte opäť v Stredozemi!

Pán prsteňov: Dve veže

Pán Mordoru spriada siete osudu Stredozeme do vzoru záhuby všetkých národov. Spojenectvo medzi dvoma vežami - Barad-Dur a Orthank sa prehlbuje a vrhá tieň na slobodné krajiny. Gondor padne alebo... bude zachránený?

Lord of the Rings (orig.)

Jeden prsteň, deväť putujúcich. Krajina Petra Jacksona sa konečne dostáva na plátna kín...

Trailer na prvú regulárnu časť Enterprise (Fight or Flight)

Nový ST seriál je už pripravený na odvysielanie. Prinášame vám trailer ku jeho pilotnej časti.