Ctnosti králů alebo ako chutí fantasy okorenená kultúrou starej Číny

Prvý diel knižnej série Dynastie Pampelišek je veľmi zvláštna kniha. So svojím komplikovaným svetom, množstvom postáv, vševediacim rozprávačom, spoilerom v názve a kopou politiky má mnoho predpokladov na to, aby bola nudná. To však v žiadnom prípade nie je.
YaYa
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
O čo ide? Skrátka a dobre, o vládu nad svetom. Zjednotiteľ Darských ostrovov, krutý cisár Mapidéré umiera, nastal teda pravý čas pobiť sa o moc. Záujemcov je veľa, vládcovi poradcovia intrigujú, ľud sa búri, potomkovia zvrhnutých šľachtických rodov sa vynárajú zo zabudnutia. V tejto napätej situácii sa stretnú aj dvaja hlavní protagonisti, napravený podvodník Kuni Garu a dedič slávneho rodu Mata Zyndu, ktorých spoločný nepriateľ najprv spojí, ale keďže kniha na rozdiel od klasických fantasy porazením „zlého“ cisára nekončí, neskôr sa ich cesty rozdelia.
Ctnosti králů - Ctnosti králů - Obálka2
Ctnosti králů - Ctnosti králů - Obálka2 Disclaimer
Ctnosti králů sa od známejších fantastických epopejí líšia najmä tým, že svet nevychádza z reálií západnej Európy. Autor Ken Liu sa narodil v Číne a do USA sa presťahoval až v jedenástich rokoch. Prepojenie s čínskou kultúrou dokazuje aj prekladateľskou tvorbou, z čínštiny do angličtiny preložil napríklad Problém troch telies. Hoci Liuov svet je úplne fiktívny, nesie veľa znakov čínskej kultúry. Mapidéré so svojimi gigantickými stavbami pripomína čínskeho cisára Š’-chuang-tiho a jeho terakotovú armádu. Ľudia popíjajú v čajovniach, po oblohe lietajú šarkany, je sa paličkami atď.
Kniha okrem kultúr zmiešava i žánre. Dočkáte sa zázračnej knihy, čo sa píše sama, šarvátok medzi darskými bohmi, ale aj steampunkových vzducholodí a ponoriek. Postavy sú naproti tomu zobrazené až kruto realisticky. Každý robí chyby, aj toho najväčšieho sympaťáka budete raz za čas nenávidieť, aj smrť niekoho, s koho konaním nesúhlasíte, vás môže dojať k slzám. Ken Liu svojich protagonistov dôverne pozná, v dobrom, aj v zlom, a bez príkras odhaľuje ľudské silné stránky aj slabosti.
Ken Liu, autor knihy
Ken Liu, autor knihy Disclaimer
Autor knihy Ken Liu
Román má aj silný druhý plán, pričom hlavnou témou je filozofia vládnutia. Na to odkazuje aj názov knihy. Cnosti kráľov sa líšia od cností obyčajných ľudí, a ak chcete urobiť niečo dobré vo veľkom meradle, pravdepodobne sa občas budete musieť zachovať ako sviňa, tak ako hlavné postavy, Mata a Kuni. Práve v nich sa zosobňujú dve predstavy o panovníkovi. Mata Zyndu je dedič starých čias, prirovnáva sa k chryzantéme, poslednému kvetu, čo zakvitne pred zimou. Vládne silou, je prchký, niekedy vyslovene krutý. Verí vo svoje dedičné právo na moc, ktoré mu ako šľachticovi prináleží. Kuni Garu, púpava, človek z ľudu, naopak o sebe často pochybuje. Preto sa obklopuje ľuďmi s výnimočnými schopnosťami a využíva ich potenciál. Pokojne vymenuje za hlavnú veliteľku svojej armády ženu, keď sa javí ako najlepšia kandidátka. Hoci spočiatku sa Mata a Kuni spriatelia, ich názory na mnohé veci sa rozchádzajú a neskôr ich osud postaví proti sebe a donúti robiť ťažké rozhodnutia.
Hoci podstatná časť príbehu leží na mužských postavách, svoj priestor dostanú aj ženy. Kuniho manželka Džia, maršalka Mazotiová, Kikomi, Mira či Soto nie sú plocho napísané trofeje pre najstatočnejšieho bojovníka ani muži so ženským menom, ale plnohodnotné bytosti s kladmi aj zápormi. Ich úloha a dôležitosť vo svete sa nespochybňujú, ale práve naopak vyzdvihujú.
Trochu menej ma bavili pasáže s bohmi. Ich fyzická prítomnosť v príbehu sa bije s filozofiou tvorby vlastného osudu a moderným pohľadom na vládnutie. Hoci tvrdia, že do diania sveta už nezasahujú, je očividné, že je to inak. Počkám si však na zvyšok série a uvidím, či sa táto otázka bude nejako riešiť alebo bohovia zostanú len akýmsi fantastickým prvkom navyše.
Rozprávač má podľa vzoru starších kníh prístup do všetkých kútov Darských ostrovov a do hláv nespočetných postáv. Množstvo faktov a mien môže, najmä zo začiatku, sťažiť orientáciu v príbehu. Napriek tomu sa oplatí vytrvať, lebo príde odmena v podobe premyslených postáv, napínavých bitiek, riskantných úskokov, kvalitných podnetov na zamyslenie či parných ponoriek v tvare veľryby.
Ako som konštatovala v úvode, Ctnosti králů majú niekoľko, dalo by sa povedať, že staromódnejších prvkov, dokonca aj takých, od ktorých mladých autorov ich skúsenejší betarídri často skôr odrádzajú. Ukazuje sa však, že keď niekto ovláda remeslo, môže si také veci bez problémov dovoliť. Skrátka a dobre, Ken Liu nám podľa mňa vo svojom románe parádne predviedol, ako sa to robí.
Ako teda chutí takéto fantasy? Nuž, určite trochu inak, ako sme zvyknutí, ale lahodne.
Za poskytnutie elektronickej knihy na recenzné účely ďakujeme vydavateľstvu Host.
Sān tǐ - vydavateľstvo Host
Sān tǐ - vydavateľstvo Host / Zdroj Disclaimer
Ken Liu – Ctnosti králů (Dynastie pampelišek 1)
Pôvodný názov: The Grace of Kings (The Dandelion Dynasty #1)
Český preklad: Milan Pohl
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2017
Počet strán: 623
ISBN: 978-80-7577-100-1
Objednajte si priamo na martinuse: Ken Liu - Ctnosti králů

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Cize odporucas?
27.02.2018
YaYa
Vyskúšaj, mňa to fakt bavilo. Až ma prekvapilo, ako ma to baví, na to, čo to je :D
28.02.2018

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB