Hry sú drahé, ale hranie je zdarma - Roll 4 Initiative! (1. časť)

V druhej časti tohtoročného špeciálu o RPG hrách na scifi.sk vám náš dvorný majster na Hry na hrdinov Thanatophagous predstaví z jeho pohľadu tie najzaujímavejšie a najlepšie systémy pravidiel pre žánrové RPG - a to či už sci-fi, horor alebo fantasy.
Thanatophagous
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Dungeons & Dragons - Inšpirované - Rôzne RPG hry
Dungeons & Dragons - Inšpirované - Rôzne RPG hry Disclaimer
Povedzme si na rovinu, peniaze sú konštantným faktorom v našom živote a vo veľkej miere v našej zábave. RPG manuály sú väčšinou drahšie, i keď nádherne ilustrované a viazané knihy a nie každý z nás má na to, míňať niekedy podstatné časti svojej výplaty na takýto luxus. Aj keď ja osobne zastávam názor, že kúpiť si pravidlá k RPG za 60 eur, ktoré mi zaručia neobmedzené množstvo zábavy s mojimi priateľmi, je rozumnejšia kúpa než 60 eur za novú počítačovú či konzolovú hru, viem, že sa nájdu ľudia, ktorých ceny RPG kníh, často sa pohybujúce medzi 30 a 60 eurami, vedia odradiť. Preto som sa rozhodol položiť na túto elektronickú verziu papiera zopár možností pre tých, ktorí nechcú alebo nemôžu tieto vstupné náklady znášať. Musím však ešte na začiatok spomenúť, že budem vo väčšine prípadov počítať s aspoň základnou znalosťou angličtiny u vás čitateľov.
Začnem zľahka a to tým, že aj keď sú knižné vydania RPG pravidiel zväčša drahšie ako bežná literatúra, v dnešnej informačnej dobe už väčšina vydavateľstiev svoje knihy publikuje aj v podobe PDF súborov, ktoré sú podstatne lacnejšie než tlačená verzia a zároveň ich doprava je okamžitá a bezplatná. Pre tieto účely osobne odporúčam stránku Drivethru RPG, na ktorej nájdete asi najkompletnejšiu knižnicu dostupných RPG manuálov a dodatkov v elektronickej podobe alebo dokonca aj tlačených na zákazku.
Ako prvé sa pozrieme na systémy zameriavajúce sa na konkrétny žáner, kde začneme so sci-fi. Popravde väčšina voľne dostupných žánrovo diferencovaných systémov fungujú ako nadstavba na univerzálne systémy, o ktorých si povieme neskôr a takou je aj fanúšikovská adaptácia hry Mass Effect na Open D6 systém. V ňom si môžete zahrať svoju obľúbenú rasu i povolanie z pôvodnej trilógie hier a rozvíjať príbeh nielen komandéra Sheparda, ale napríklad aj Blasta, hanarského akčného hrdinu a jeho partnera elcora Bubina, známych z filmových upútavok na Citadele.
Achtung! Cthulhu - Reklamné - Banner
Achtung! Cthulhu - Reklamné - Banner Disclaimer
Ďalej sa posunieme k hororovému science fantasy. Achtung! Cthulhu je založené na Fate Core systéme, ktoré je zasadené do druhej svetovej vojny a mieša v sebe prvky lovecraftovského hororu (nacisti spolupracujú s Hlbokými proti spojeneckým ponorkám a spojenci sa spriahli s Farbou z kozmu) a weird science (technológie dodávane rasou Mi-Go).
Eclipse Phase - Scéna - Prekvapenie!
Eclipse Phase - Scéna - Prekvapenie! Disclaimer
Ďalšou sci-fi hrou, teraz už s vlastným systémom je Eclipse Phase, moje najobľúbenejšie RPG. Toto RPG síce nie je technicky vydané zdarma a spoplatnené sú ako tlačené tak aj elektronické verzie v PDF, ale jeho vývojári veria v to, že hlavné je hrať a fanúšikovia ich podporia, aby mohli vydávať a vylepšovať tento systém aj naďalej. Väčšina kníh je tak financovaných cez Kickstarter a určitý čas po ich vydaní vývojár Rob Boyle poskytne PDF verzie zdarma na svojom blogu. Eclipse Phase je transhumanistické hororové sci-fi, kde digitalizácie ľudskej mysle je pomerne bežnou záležitosťou a robotické telá či nanoboty sú skoro všadeprítomné. Tu by ste však márne hľadali tachiónové lúče, polia s umelou gravitáciou alebo hyperpohon, keďže Eclipse Phase sa silno opiera o modernú vedu a transhumanistické predpoklady. Hororový prvok tu potom zohrávajú dve hlavné nástrahy, a to TITANi, supervyvinutá umelá inteligencia, ktorá zničila zem a zanechala množstvo smrtiacich artefaktov, a exsurgentné vírusy, teda vírusy schopné sa šíriť ako počítačová, biologická a zároveň nanorobotická nákaza a nahackovať a nakaziť tak skoro čokoľvek. Je to rozsiahle, veľmi profesionálne spracované RPG s veľmi na pochopenie jednoduchým percentilným systémom a veľkým množstvom možností vylepšovania postáv.
A teraz prejdeme na veľkú sekciu žánrovo podobných hier, no v obľúbenom žánre fantasy. Prvou z tu spomínaných hier bude Ars Magica, kde na rozdiel od tradičných RPG hráč nehrá len jednu postavu, ale jednu zo skupinky postáv prislúchajúcich ku Covenantu (sčasti mystická škola, sčasti magické laboratórium a sčasti okultný rád) a zosobňuje stále jednu z nich podľa situácie. Tu sa teda nestáva, že by hráč už nechcel hrať trebárs mága, ktorý mu v tej chvíli príbehovo nesedí, pretože si vie zmeniť momentálne postavu, keďže ich má k dispozícii stále viac. Ars Magica je momentálne v 5. edícii, ktorá je spoplatnená, ale štvrtá edícia je dostupná zdarma od vydavateľa Atlas Games.
CJ Carella's WitchCraft - Reklamné - Banner
CJ Carella's WitchCraft - Reklamné - Banner Disclaimer
Tentokrát tradičnejšou v hernom štýle, ale o to netradičnejšou vo svojom univerze je urban (mestské) fantasy Witchcraft, kde sa stanete mágmi a čarodejnicami v modernom svete 21. storočia podobne ako Harry Dresden. Tento systém sa zameriava na okultné dobrodružstvá a opozíciou vám teda budú zväčša démoni a kulty, ale aj upíri, vlkolaci či duchovia. Môžete sa tak preniesť do dobrodružstiev z obľúbených seriálov ako Čarodejnice, Supernatural alebo Buffy. Witchcraft už v tlačenej podobe nevýchádza a aj keď vydavateľ rozhodol prestať tento produkt podporovať dodatkami, štedro ho vydal zdarma v elektronickej verzii.
Pathfinder Roleplaying Game - Fan art - Skupina hrdinov
Pathfinder Roleplaying Game - Fan art - Skupina hrdinov Disclaimer
Ako posledné spomeniem dve najväčšie mená v biznise a keďže je tento článok o RPG zdarma tak aj fakt, že aj hra ktorá je úplne bezplatná môže zarábať ťažké prachy a byť lídrom v predávanosti. Konkrétne sa jedná o hry Pathfinder a Dungeons & Dragons 5e (teda piata edídia), aj keď sa dá povedať, že v oboch prípadoch ide viac menej o D&D v rôznych iteráciách. Pathfinder vznikol po tom, čo sa Wizards of the Coast (súčasný vydavateľ D&D) rozhodol ukončiť svoju podporu a vývoj tretej (lepšie znamej ako D&D 3.5) edície a nahradiť ju novou, štvrtou. Keďže tretia edícia a s ňou aj 3.5 bola vydávaná pod otvorenou licenciou (Open Game License) a dávala tým možnosť iným spoločnostiam vydávať dodatky a rozšírenia pravidiel k D&D 3.5, pre veľa spoločností znamenal koniec podpory aj koniec ich doteraz vydávaných produktov, keďže sa Wizards rozhodli štvrtú edíciu nevydávať ako OGL. Paizo Publishing, ktorého univerzum, Pathfinder Chronicles, fungovalo ako dodatok k D&D 3.5, sa teda rozhodlo vydať vlastnú vylepšenú verziu pravidiel pre 3.5 pod názvom Pathfinder. To však znamená, že Pathfinder musí byť taktiež vydávaný pod OGL a musí mať z právnych dôvodov voľne dostupný takzvaný referenčný dokument systému (SRD), ktorý obsahuje všetky pravidlá vydané pod OGL. Paizo ale svoj SRD nezakopalo do jediného neprehľadného PDF ale vytvorilo fantastický portál s linkovaním a vyhľadávaním obsahujúci celý Pathfinder a všetky systémové dodatky. Aj keď ako Paizo na tomto portáli tvrdí, nejde o hru samotnú, len jej SRD, je tam všetko, čo Game Master a hráči budú kedy potrebovať na plné hranie Pathfindera. Týmto a svojou kvalitou si Pathfinder vyslúžil veľkú obľubu u fanúšikov, stal sa dostupný pre všetkých a zväčšil svoju fanúšikovskú základňu natoľko, že sa stal najpredávanejším RPG na svete.
Dungeons & Dragons - Scéna - D&D GM Screen
Dungeons & Dragons - Scéna - D&D GM Screen Disclaimer
Uzatvárať náš výber žánrovo diferencovaných systémov bude tá najväčšia hviezda, najznámejšie RPG zo všetkých – Dungeons & Dragons – a s ním aj pokračovanie príbehu o Open Game License. Štvrtou edíciou si to Wizards of the Coast u fanúšikov dosť pokazili a Pathfinder sa stal lídrom na trhu. Wizards sa však nakoniec poučili z odozvy od fanúšikov a po dlhom otvorenom beta-teste novej edície (dočasne zvanej D&D Next) vydali piatu edíciu pod jednoduchým názvom Dungeons & Dragons (všeobecne známu ako 5e). Ich poučenie bolo zjavné nielen v tom, že dali ľuďom to, čo chceli, a úzko spolupracovali so svojou fanúšikovskou základňou, ale aj v znovuoživení populárnej OGL. Wizards síce týmto krokom donútili samých seba vydať pre D&D 5e referenčný dokument, ale veľmi dômyselne vydali aj základné pravidlá pre hráča aj GMa a umožnili tým obrovskému množstvu hráčov vyskúšať pozitíva nového systému bez nutnosti veľkej investície a získali si tak okrem podstatnej časti pôvodných fanúšikov aj mnoho nových nadšencov. Základné pravidlá síce obsahujú osekaný počet hrateľných tried, rás a kúziel, ale obsahujú toho dosť, aby ktokoľvek mohol hrať 5e, používajúc tieto pravidlá celé roky bez nutnosti akejkoľvek investície.
Nabudúce si povieme niečo o univerzálnych, teda žánrovo nezávislých systémoch, ktoré vám dovolia hrať v akomkoľvek svete a tak sa vžiť napríklad aj do rôl hlavných hrdinov vo vašom obľúbenom seriáli či filme. Dúfam, že vás z tejto ponuky niečo zaujalo a toto hobby vás upúta, no ak ste si nenašli práve ten žáner, ktorý najviac milujete, alebo to, čo chcete, je proste science fantasy cyberpunkový western s prvkami hororu v štýle anime, v budúcom článku si určite niečo nájdete. A ak chcete vedieť ešte viac, pridajte sa k nám v našej Facebookovej skupine RPG na Slovensku.

Thanatophagous

Thanatophagous
Pre viac info o RPG, hľadanie Game Masterov alebo hráčov a všetko spojené s RPG , navštívte nás na Facebooku na RPG na Slovensku ( https://www.facebook.com/groups/1686567028080174/ )

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Roll 4 initiative!

Forbidden Lands: Prvé dojmy hex po hexe

Forbidden Lands je fantasy hra na hrdinov z dielne švédskych Free League. Ak vám to nič nehovorí, isto niečo napovie ich ďalšia tvorba, trebárs Mutant: Year Zero alebo Tales from the Loop. Hra sa profiluje ako retro survival RPG. Čo to znamená?

Päť rád (nielen) začínajúcim GameMasterom (Časť druhá) - Roll 4 initiative!

Po dlhšej dobe sa vám znovu hlási Roll 4 initiative! s pokračovaním piatich rád pre (nielen) začínajúcich GM-ov. Dúfam, že pomôže zlepšiť vaše hry, alebo aspoň zabaví.

Byť niekým iným - Roll 4 initiative! (9. časť)

V hrách na hrdinoch sa často stretávame s fenoménom, že hráč nemá (a mnohdy ani nemôže mať) schopnosti či poznatky svojej postavy, aby v niektorých skúškach uspel. Ako sa teda s touto dilemou vysporiadať? V ďalšej časti nášho seriálu Roll 4 initiative popremýšľame práve o tom.

Hranie hier a rolí - Roll 4 initiative! (8. časť)

V dnešnom článku si trochu pofilozofujeme o metagamingu, o tom, či môže byť aj pozitívny a prečo metagamuje Gamemaster inak ako hráči.

Elektronické stolovanie - Roll 4 Initiative! (7. časť)

Aby sme v digitálnej dobe neostali pozadu ani v tomto hobby, rozoberieme si plusy a mínusy hrania RPG po sieti pomocou jednoduchých konferenčných hovorov ale aj špecializovaných virtuálnych stolov. Internet nám tu znova pomáha so snahou ostať ekonomický a všetky spomenuté platformy sú dostupné aj zdarma.

Pravdepodobnosť čiste náhodná

Kocky ako základ mechaniky hier na hrdinov nám pripadajú ako samozrejmosť. V tomto článku sa ale pozrieme na niektoré nie úplne samozrejmé aspekty spôsobov vytvárania náhody a ich implikácie. Ale nebojte sa, nebude to vysokoškolská lekcia zo štatistiky, aj keď viem, že niektorí z vás rovnako ako ja by aj takéto niečo ocenili.

Neznalosť angličtiny nie je prekážkou

Herné systémy stolových RPG nie sú dostupné pre každého. Najmä ak neovláda cudzie jazyky. Preto sa Thanatophagous tento mesiac zameral práve na systémy pre hráčov, ktorí chcú siahnuť po niečom, čo je pre nich dostupné aj na slovenskom (či českom) trhu. Neznalosť angličtiny potom nie je nielen žiadnou prekážkou, ale aj žiadnou zámienkou.

Najlepší neznamená vždy najzábavnejší (Roll 4 initiative!)

Tento článok je najviac inšpirovaný otázkami “Čo je najlepšie pre…?“ alebo „Čo je najsilnejšia kombinácia…?“ či „Aký je najlepší predmet…?“, ktoré je tak často vidieť na herných fórach. Chcel by som posmeliť našu komunitu, aby sa menej zamýšľala nad tým, čo je najsilnejšie a najefektívnejšie a rozjímala nad tým, čo je zábavné a zaujímavé vo svete plnom nekonečných možností.

Päť rád (nielen) začínajúcim GM-om

Náš slovenský RPG fandom bude len a len rásť. Bude mať nových hráčov ale aj nových Game Masterov (GM-ov). A práve tí budú mať jednu z najťažších úloh. Preto, aby sme to novým GM-om uľahčili, poskytne im Thanatophagous dnes pár rád a trochu morálnej podpory.

Hry sú drahé, ale hranie je zdarma - Roll 4 Initiative! (2. časť)

V druhej časti našej exkurzie do hlbín bezplatných RPG systémov sa pozrieme na takzvané univerzálne, teda systémy, ktoré sa neviažu na žiaden žáner a je pomocou nich možné hrať v akomkoľvek svete či univerze. Tu sa teda nemusíme rozhodovať, či sci-fi alebo fantasy a môžeme si vymyslieť trebarz aj kombináciu doposiaľ úplne neprebádanú. Samozrejme okrem vlastného sveta tak môžeme pomocou týchto systémov vstúpiť aj do sveta naších obľubených filmových či knižných hrdinov.

Hry sú drahé, ale hranie je zdarma - Roll 4 Initiative! (1. časť)

V druhej časti tohtoročného špeciálu o RPG hrách na scifi.sk vám náš dvorný majster na Hry na hrdinov Thanatophagous predstaví z jeho pohľadu tie najzaujímavejšie a najlepšie systémy pravidiel pre žánrové RPG - a to či už sci-fi, horor alebo fantasy.

RPG nie je iba raketomet - Roll 4 initiative! (úvod)

Keď sa povie RPG väčšina ľudí, ktorí vôbec majú tušenie, že táto skratka existuje, si predstaví buď reaktívny protitankový granátomet alebo v lepšom prípade Skyrim, či podobné počítačové hry. No to nie je všetko, čo táto skratka pojíma. Preto si chcem dovoliť tím, ktorí sa s touto skratkou ešte nestretli, alebo ju poznajú iba v hore uvedených významoch, priblížiť, čo to RPG alebo Role Playing Games vlastne je, a prečo je to tá najlepšia zábava.