Akú podobu má voda?

Citlivý príbeh z produkcie Guillerma del Tora, v ktorom hlavnú roli hrajú smutné a osamelé bytosti, alebo prvoplánovitá nudná zlátatina? Akú má teda voda podobu?
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
The Shape of Water - poster 3
The Shape of Water - poster 3 Disclaimer
Keď v roku 2009 vyšla druhá časť Hellboya v réžii Guillerma del Tora, mnohí sa potešili...a následne boli sklamaní, pretože Hellboy: The Golden Army nemalo takmer nič spoločné s Mignolovým universom. Napriek tomu však dlho kolovali po sieti zvesti, že Hellboy 3 bude. A potom že nebude. A zas bude...ak sa pôjde dosť ľudí pozrieť na Pacific Rim: Uprising. Špekuláciám napokon uťala minuloročná správa, že Hellboy 3 v del Torovom prevedení NEBUDE, ale dočkáme sa reštartu Hellboy Universe. Sux...povedal by si niekto. Minulý rok sa však objavila aj iná správa - Guillero del Toro natočil tajomný mysteriózny takmer horor s vodnou obludkou v hlavnej roli. A že tá príšerka, aj vďaka pár easter eggom, nápadne pripomína Abe Sapiena z Hellboya a tým pádom by teoreticky mohlo ísť o akýsi prequel k del Torovmu Hellboyovi.
Guillermo del Toro
Guillermo del Toro Disclaimer
Režisér a scenárista Guillermo del Toro.
Na pozadí v 60-tych rokoch 20-teho storočia sa v jednom vládnom laboratóriu v Baltimore odohráva citlivý príbeh. Ona, nemá mladá upratovačka Elisa je ...sama. Od narodenia. Sirota. Až na starnúceho výtvarníka Gilesa a večne ukecanú kamošku z práce nemá nikoho. Žena so svojimi snami, túžbami ...a smutnou realitou. Podradná práca. Smutný život samotárky na okraji spoločnosti. Navyše sa pre svoj hendikep cíti nekompletná, polovičná, niečo, čo len málokto pochopí. Hladinu denného stereotypu jej rozčerí tajný projekt, ktorý má zvrátiť obrovský náskok sovietskeho vesmírneho programu. On... je typický zelený mozog stojaci za týmto projektom. Úbohý vojačik bez srdca ale s egom väčším než Zem, ktorý je ochotný pre ochranu vlasti a toho správneho spôsobu života ísť cez mŕtvoly. Ona aj On majú jednu vec spoločnú. Príšeru. Monštrum. Bytosť z hlbín, ktorá je viac zviera než inteligentná bytosť....alebo nie je? Takže čo napokon môžeme očakávať? Poznáte to.... klasický milenecký trojuholník. On. Ona. A Príšera? Alebo skúsime inak. V podstate len úsečka. Dva body – Ona a monštrum, ktorých pravdepodobnosť, že sa niekedy stretnú je mizivá. A predsa...
obojživelný muž
obojživelný muž Disclaimer
Obojživelný muž z The Shape of Water...
Del Toro vyprodukoval zaujímavý snímok, ktorým vzdáva hold klasickým (nielen) filmovým hororom z 50-tych rokoch ako napr. Creature from the Black Lagoon z 1954, v ktorých tajomné bytosti z morských hlbín, močiarov a bažín terorizujú svoje okolie. Námet trápneho béčka, ako vyšitý z pulpov 30-tych rokov, na ktorom sa dá v súčasnosti iba ak tak blahosklonne pousmiať. Našťastie však filmový štáb poňal film z úplne inej, citlivejšej a morálnejšej roviny. Tým má možno trocha bližšie k inému filmu s podobnou tematikou, k sovietskemu Človeku, obojživelníkovi z r. 1962. Ale ani to nie je to pravé orechové.
Netvor z Čiernej lagúny - Scéna - Creature from the Black Lagoon 2
Netvor z Čiernej lagúny - Scéna - Creature from the Black Lagoon 2 Disclaimer
...a netvor z Creature from the Black Lagoon...
Vo filme sa zaskvie najmä Sally Hawkins v roli nemej Elisa Esposito, pripomínajúcu tak trochu Audrey Tautou z Amélie z Montmartru, no aj výber zvyšných hercov (vrátane Doug Jonesa stvárňujúceho obojživelného muža) je skvelý. Režisér vybral skvelú kombináciu charakterov. Nerovnomerná sociálna situácia jednotlivých rolí, úplne odlišné zmýšľanie. A strach. Pódium, na ktorom nestojí veľa postáv, no každá z nich má svoj súkromný príbeh, presahujúci dĺžku filmu. Charaktery stojace z rôznych dôvodov na okraji spoločnosti, či už z dôvodu fyzického hendikepu, sexuálnej orientácie alebo farby pleti. Na strane druhej takmer dokonalý byrokratický systém, dokonalá veda, o armáde nevraviac, dokonalá rodina ako vystrihnutá z propagačných pamfletov s vojenským hrdinom sťaby vzorným otcom. Uprostred? Tvor o ktorého vysokej inteligencii a empatii niet pochýb, no ľudská zaslepenosť, arogancia a ego ho stavajú na úroveň menšiu než úroveň psa. Vodný človek? Boh? Alebo niečo úplne iné?
The Shape of Water - scéna z filmu 5
The Shape of Water - scéna z filmu 5 Disclaimer
Zelený mozog v akcii
Veľmi dobre je aj načrtnutá atmosféra 60-tych rokov, doznievajúceho McCarthyizmu a celkovo éry studenej vojny. Menšie kiná, už vtedy zívajúce prázdnotou, premietajúce historické veľkofilmy, segregácia černošského obyvateľstva, o homosexuáloch ani nevraviac. Všade panujúci starý známy – strach. Z komunistov. Z jadrových zbraní. Zo sovietskeho vesmírneho programu. Do toho špionáž, KGB, ruskí agenti - klasické témy každodenného vysielania. Strach, ktorý bol v čase Vietnamu, Kórei a nastupujúcej Kubánskej krízy tak bežný.
Film nie je akčný, i keď pár akčných momentov isto má. Viem si živo predstaviť, že ak by bol takýto film vydaný v minulosti, povedzme v 70-tych a možno ešte aj v 80-tych rokoch, tak by bol z rôznych dôvodov označený za škandalózny a nechutný. Našťastie, žijeme v inej dobe. Rozhodne to nie je ani film pre deti. Je to film s atmosférou a dušou pre ľudí, ktorí už majú čo-to za sebou a vedia oceniť aj trocha iné príbehy a môžu si vychutnať drámu o samote, slobode...a láske. Hoc, trocha nezvyčajnej.
Verdikt: Trochu iné science fiction (alebo fantasy), než na aké sme v poslednej dobe zvyknutý. Film s dušou nad ktorým budete ešte chvíľu premýšľať.
Hodnotenie: 90%
USA, 2017, 123 min
Réžia: Guillermo del Toro
Scenár: Guillermo del Toro, Vanessa Taylor
Hrajú: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg, Octavia Spencer,a i.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

YaYa
Na celkovom hodnotení sa zhodneme, ale je vtipné, že ja tam skôr vidím poctu Kráske a zvieraťu a Malej morskej víle :D V každom prípade sa mi tento film veľmi trafil do vkusu.
16.02.2018
cyberstorm
Vidis, toto prirovnanie ma nenapadlo, ale plne s tebou suhlasim :D Kraska a zviera na ten film sedi uplne ako ric na serbel :P JJ, uplne suhlasim :)
16.02.2018
Veronika Valent
Film má neopakovateľnú ponurú atmosféru, ktorú podčiarkuje krásna hudba. Mne sa páči prirovnanie s Améliou z Montmartru. Hlavná hrdinka sa takisto vymedzuje z "normálu", nielen svojím handicapom. Navyše, až taká kráska na prvý pohľad nie je, to skôr čistota jej duše je detsky nádherne neporušená. Vo filme hrá aj moja obľúbená černošská herečka Octavia Spencer, jej postava je spočiatku veľmi vtipná, ale v závere filmu spoznávame, že za jej úsmevom je veľa utrpenia. Hoci, ja si tento film určite v budúcnosti pozriem, tak viem si predstaviť, že väčšinu divákov kvôli zdanlivo pomalšiemu tempu udalostí asi nenadchne.
17.02.2018

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB