Uzrieme Pána prsteňov ako seriál od Amazonu?

Amazon a Warner Bros. začali s držiteľmi práv J.R.R. Tolkienových diel rokovania ohľadom produkcie nového seriálu podľa predlohy Pána prsteňov.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Warner Bros. Television a držitelia práv na diela J.R.R. Tolkiena zasadli za stôl spolu s Amazon Studios, aby dohodli podmienky na produkciu televízneho seriálu podľa autorovho veľdiela - Pána prsteňov. Vo veci je osobne zainteresovaný aj riaditeľ Amazonu, Jeff Bezos. Zatiaľ ale nedošlo k podpísaniu zmluvy.
Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, The - Reklamné - Banner
Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, The - Reklamné - Banner Disclaimer
Warner Bros. a správcovia pozostalosti Tolkiena sa pokúšali predať nejakej produkčnej spoločnosti seriál podľa týchto klasických diel fantasy už dlhšiu dobu a zdá sa, že Amazon zo súťaže vyšiel ako víťaz. Zástupcovia Amazonu ani Warner Bros. ale situáciu nekomentovali. Pre Bezosa, ktorý je fanúšikom vysokej fantasy a science-fiction, je bežné, že sa účastní zmluvných rokovaní osobne. Tieto ale prichádzajú v zaujímavú chvíľu, čo sa týka produkcie tohto obra elektronického obchodu. Minulý mesiac totiž firmu nedobrovoľne opustila najvyššia úroveň manažmentu - odídený bol riaditeľ divízie televíznej zábavy Roy Price, vedúci scenáristiky Joe Lewis a taktiež dokumentaristiky Conrad Riggs. Price sa s firmou rozlúčil po tom, čo bol niekoľko dní suspendovaný za sexuálne obťažovanie jednej z producentiek seriálu spoločnosti Muž z vysokého zámku. Lewis a Riggs ho nasledovali týždeň neskôr.
Rozhovory o Pánovi prsteňov zapadajú ale do novej programovej politiky, ktorú sleduje Bezos, ktorý už pred niekoľkými mesiacmi požadoval od Pricea, aby smerovanie Amazon Studios zmenil z špecializovaného naturalistického producenta, od ktorého tu máme seriály ako Transparent alebo Mozart in the Jungle, k širokozáberovým produkciám v rôznych žánroch, ktoré by boli vhodné pre medzinárodné publikum. Tejto zmene padli za obeť už seriály Z: The Beginning of Everything a The Last Tycoon a zdroje boli od Lewisa presmerované k divízii, ktorú vedie Sharon Tal Yguado. Tá sa teraz stala Lewisovou nástupníčkou a pozíciu riaditeľa aktuálne zastupuje COO Amazon Studios Albert Cheng.
To, že Warner Bros. sa podieľa na výbere partnera pre Tolkienových je znamením, že vzťahy medzi štúdiom a držiteľmi práv sa upokojili. V júli došlo totiž k zmieru v obrovskom súdnom procese trvajúcom už od roku 2012. V ňom potomkovia Tolkiena a vydavateľstvo HarperCollins obvinili Warner Bros. o nezákonné používanie postáv z filmov Pán prsteňov a neskôr Hobit na účely internetových hracích automatov a iných hier. Podmienky dohody neboli zverejnené.
Tak alebo onak, my sa zľahka môžeme tešiť (alebo obávať) novej interpretácie Tolkienovho diela. Uvidíme, ako veľmi sa tentokrát budú producenti držať predlohy.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Už to bolo rozoberané aj inde, ale ja som voči týmto snahám mimoriadne skeptický. S takým krátkym odstupom času televízneho Pána prsteňov bude sotva kto pozerať. Ak by obsahový problém riešili formátom antológie (jednotlivé epizódy ako poviedkové mini-filmy), asi by si väčšinu deja vycucali z prsta a bola by to iba taká drahá fan fiction. Ani tak, ani tak. Cesta zarúbaná. Ak nezoženú práva na Silmarillion, čo by im umožnilo adaptovať aspoň príbehy z Prvého a Druhého veku (napr. celú záležitosť okolo Númenoru), tak budú vcelku v kaši... A úprimne, radšej by som nechcel vidieť rôzne časti Silmarillionu adaptované ako nejaký klon Game of Thrones, bléééé. Je kopa fantasy autorov, ktorých diela ešte nedostali šancu na adaptáciu, a ktorí by možno privítali televízne spracovanie.
10.11.2017

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB