Sfilmujú konečne Hviezdy môj osud?

Nedávno sa na internete znova objavila správa o možnom sfilmovaní klasického románu od Alfreda Bestera, Hviezdy môj osud. Dočkáme sa tentoraz?
cyberstorm
Filmová história scifi
Nedávno sa na internete objavila správa o plánovanej adaptácii románu Hviezdy môj osud (The Stars My Destination, 1956) od Alfreda Bestera. Podobne ako pri ostatných bombastických vyhláseniach, treba brať všetko s istou rezervou, nakoľko takých plánov tu už bolo. Na druhú stranu, Besterov majsterštik by si naozaj zaslúžil skvelú adaptáciu.
The Stars My Destination -
The Stars My Destination - / Zdroj Disclaimer
Režisér Jordan Vogt-Roberts
Za vyhlásením stojí Jordan Vogt-Roberts, ktorého poznáme ako režiséra Kong Skull Island a plánovaného Metal Gear Solid. Podobne sa vyjadril už v r. 2015, no časom ho to evidentne neprešlo. Prečo? Ako sám naznačil, príbeh sa mu neskutočne páči a každá stránka knihy je akoby napchaná nápadmi, z ktorých každý by dokázal utiahnuť film. A v čomže je tá knižná predloha taká skvelá?
The Stars My Destination - Plagát - 4
The Stars My Destination - Plagát - 4 / Zdroj Disclaimer
Niekoľko obálok knihy
Príbeh The Stars My Destination sa odohráva v budúcnosti na Zemi, v spoločnosti, ktorej vládnu Rodiny a Megakorporácie. A v spoločnosti, kde sa drvivá väčšina ľudí dokáže svojim vlastnými silami teleportovať. Nikto to však ešte nezvládol mimo Zem, a tak je medzihviezdna doprava zabezpečovaná vesmírnymi loďami.
Na pozadí tohto sveta sledujeme osudy Gullyho Foyla, ktorý je hnaný pomstou tak ako za starých čias Edmond Dantès či kapitán Achab.
Kniha patrí k zlatému fondu science fiction (a do osobnej autorovej top ten) a napriek tomu že až na Prometheus Award z 1988 nezískala žiadne ďalšie ocenenia, silne ovplyvnila vývoj žánrovej literatúry.
The Stars My Destination - autor Alfred Bester
The Stars My Destination - autor Alfred Bester / Zdroj Disclaimer
Alfred Bester
Je otázne, ako to napokon dopadne, no námet si isto vyžiada citlivý prístup. Hlavný hrdina totižto nie je klaďas. Dokonca je miestami až surový a násilný, ale nejak mu proste držíte palce. Preto bude isto treba na pre hlavnú postavu vybrať herca, ktorý dokáže zahrať reálne výbuchy hnevu, tak typické pre mnohých antihrdinov, no pritom si udržať akési sympatie divákov.
Taktiež je otázne, či sa Jordan Vogt-Roberts bude chceť zamerať na plnú adaptáciu Besterovho diela, alebo sa ním nechá voľne inšpirovať. Oboje majú svoje plusy aj mínusy, no ako sám režisér povedal, chce sa vyhnúť osudu, aký stretol Johna Cartera z Marsu.
Časť rozhovoru na túto tému si môžete prečítať TU.
Recenziu na knihu ako i ďalšie informácie si môžete prečítať TU.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB