NEKOPARA Vol. 1 – recenzia (NEKO WORKs, 2014)

V každom žánre existuje hra, ktorá nevyzerá veľmi vážne, čo sa týka Visual Novel, tam to hádam platí dvojnásobne. NEKOPARA Vol. 1 sa tvári ako ľahká a veselá oddychovka, no pri nahliadnutí pod túto jej fasádu tu nájdete veľmi hlboké myšlienky o oddanosti, priateľstve, láske, či vernosti, skrátka o všetkých tých veciach, ktoré sprevádzajú v živote hádam každého.
Filmová história scifi
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Titulná obrazovka
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Titulná obrazovka / Zdroj Disclaimer
NEKOPARA Vol. 1 (ďalej len Nekopara), vyšla z produkcie NEKO WORKs, ako Visual Novel, ktorá pojednáva o osude Kaishoua Minadukiho, ktorý sa rozhodol odísť bez slova z domu a založiť si pekárničku na zákusky v západnom štýle. Lenže dve „catgirls“ (angl. mačacie dievčatá, pozn. autora), Chocola a Vanilla na to prídu a dorazia za ním do jeho novej rezidencie. Čím sa začne reťazec veselých, i vážnych zážitkov, s prekvapivým rozuzlením a o niečo viac predvídateľným koncom.
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Radosti a strasti
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Radosti a strasti / Zdroj Disclaimer
Formát vizuálneho románu je na druh hier ako táto priamo stvorený. Človek si len odklikáva repliky a nemusí nijako zasahovať do deja. Dá sa povedať, že ide o akýsi interaktívny film, samozrejme, s minimálnou šancou niečo zmeniť z pohľadu hráča. V podstate ide o čítanie knihy.
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Chocola rozpráva
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Chocola rozpráva / Zdroj Disclaimer
Celé zasadenie hry je špecifikované, aby jednak zaujalo cieľovú skupinu a aj verne zobrazilo všetky načrtnuté témy. Práve témy ako prvá láska, priateľstvo, oddanosť, či niečo intímnejšie, sú tu zobrazované z pohľadu osoby, ktorá sa práve zamilovala a v jej cite pretrváva nádej, romantika a nevinnosť. Zdôraznené skutočnosťou, že catgirls nemôžu klamať o svojich činoch, či pocitoch. Vyslovene zlatou bola skúška na získanie zvončeka, niečo ako občiansky u ľudí.
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - V aquaparku
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - V aquaparku / Zdroj Disclaimer
Postavy sú takisto veľmi pekne zvládnuté. Kým Kaishou je len akýsi pozorovateľ (de facto hráč), ostatné majú široku paletu vlastností, ktoré dopĺňajú mozaiku postáv a príbehu. Chocola je veselá, agitovaná extrovertka, kým Vanilla je jej pravý opak, záhadná a tichá racionálna introvertka. Stretávame tu aj Kaishouovu sestru Shigure, ktorá slúži ako radca a niekedy vysvetľuje veci, ktoré by hráč nemusel z príbehu pochopiť. Ostatné catgirls, najstaršia Azuki, márnivá Coconut, utiahnutá Cinnamon, či veselá Maple, mi prišli viac do počtu, ale neboli zasa ani rušivým elementom. Každá poskytla svoj pohľad na vec, ktorý sa vždy líšil od postavy k postave.
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Catgirls (zľava) - Cinnamon, Shigure (človek), Azuki, Vanilla, Chocola, Maple, Coconut
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Catgirls (zľava) - Cinnamon, Shigure (človek), Azuki, Vanilla, Chocola, Maple, Coconut / Zdroj Disclaimer
Po vizuálnej stránke nieto čo vytknúť. Štýl kresby je blízky Shoujo mange, vhodne zvolený s ohľadom na tematiku a zasadenie hry. Rovnako aj hudba a sprievodné filmy pripomínajú ľahké anime, ktoré veselo rozprávajú o vážnych témach.
Ako som ale spomenul, po prvom šoku a smiechu, sa hráč dostane k zavážným myšlienkam a keď Chocola a Vanilla rozprávali o svojich túžbach a pocitoch, nebolo mi všetko jedno. To dáva hre ďalšie body naviac.
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Zamilovaná Vanilla
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Zamilovaná Vanilla / Zdroj Disclaimer
Onomatopoeia (zobrazovanie zvukov a činností) je niečo, čo v hrách tohto žánru snáď ani nemôže chýbať. V tomto smere som sa trochu obával prehnaného použitia, našťastie to ostalo iba pri obavách. Prostriedky boli použité vecne a účelne, rovnako ako prepínanie medzi reálnym a chibi zobrazením (veľká hlava, zjednodušené a viac detsky podobné rysy, pozn. autora). Pobavilo, potešilo, typické klišé sa vyskytlo len párkrát.
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Oddanosť odmení
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Oddanosť odmení / Zdroj Disclaimer
Hra má kratší herný čas, len niečo okolo osem hodín a znovuhrateľnosť takisto kolíše. Opäť po tomto titule siahnu najmä hráči, ktorých zaujal príbeh, či iné veci, ktoré chcú skrátka prežiť ešte raz. Dodávam, že hra na Steame má vekové obmedzenie 18+ a existuje aj necenzurovaná verzia na príslušných obchodoch. Osobne som necítil potrebu „vylepšovať“ takto hru, tu ale platí, že proti gustu žiaden dišputát.
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Zaslúžená odmena
NEKOPARA Vol. 1 - Scéna - Zaslúžená odmena / Zdroj Disclaimer
Záverom možno dodať, že hoci som po tejto hre siahol ako po čistej oddychovke, kde nemusím veľmi premýšľať, bol som príjemne prekvapený a príbeh ma chytil tak, že som ju dohral za dva dni. Čo ale hre uberá na hodnotení, že len veľmi vzácne má šancu osloviť hráčov mimo žánru, ktorí ju môžu považovať za smiešnu, detinskú a nasilu ladenú, či dokonca perverznú. To som nakoniec zohľadnil aj pri hodnotení. Takže ak hľadáte relax a niečo trochu vážne, môžete dať Nekopare šancu.
Titul: NEKOPARA Vol. 1
Žáner: Visual Novel
Prevedenie: Shoujo Manga Visual Novel
Mód: Singleplayer
Vývojár: NEKO WORKs
Dátum vydania: 30.12.2014
Klady:
+ Príjemná kresba a animácie
+ Veselý príbeh s vážnymi motívmi
+ Ladenie kapitol
+ Herný čas
+ Extra materiály – galéria obrázkov, hudba, filmy
Zápory:
- Neosloví mimo žánru
- Znovuhrateľnosť
- Spracovanie intímnych tém môže vadiť
Celkové hodnotenie: 80/100
Páperíčko

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB