Recenzia: Roman Kulich - Požierač

Albert Marenčin – Vydavateľstvo PT vydalo na sklonku roku 2014 knižný triler Požierač debutujúceho autora Romana Kulicha. Do žánra fantastiky ho priraďuje personifikovaná Beznádej, ktorá vraha prenasleduje, preto sa jej korí a prináša jej obete.
Rose
Podporte scifi.sk
Tá žena v čiernom, ako si ju od začiatku zhmotnil, mu stláčala hrudník a nedala mu dýchať. Fiktívnymi rukami trhala jeho chabý vnútrajšok, plnila ho vodou, chcela, aby skolaboval a prestal nadobro fungovať. Ak by si nezadovážil náhradné „suveníry“, čerstvé a zdravé... Vyhrala by.
Neznámy páchateľ spôsobuje v širšom žilinskom okolí zmiznutia – obete nezanechávajú stopy, až na pár kvapiek krvi. O jednej z nich, o mladom hudobníkovi, má niečo vypátrať bývalý policajt Bronský, toho času súkromné očko. Spoznávame ho pri pokuse zobrať život konečne do vlastných rúk, prestať piť a vrátiť sa ku Kvetanovej. Spočiatku sa mu všetko pomerne úspešne darí, až nato, že jeho možno už zasa milá a stále milovaná má pocit, že ju niekto prenasleduje. Autor nás brilantne sprevádza po okrese Žilina, z textu cítiť jeho znalosť hôr a lesov Malej Fatry, pozoruhodné znalosti prírody.
Prišla noc. Studená májová noc, keď ešte nebolo počuť cvrlikanie cvrčkov, nočné kukanie kukučiek či kuvikanie ich bratrancov kuvikov. Jedna z nocí, keď všetko iba tuho spí. On však nemohol. Rozložil si pred chajdou slabý ohník v tvare pyramídy a na drevenom ražni začal opekať...
Jeho psychopat je odporne uveriteľný, o to strašnejší, že, hoci vraždí, je až zarážajúco pochopiteľné, že je sám obeťou. Po nehode, pri ktorej sa skoro utopil, mu zlyháva časť mozgu a stáva sa z neho monštrum. Je dospelý, nikomu nechýba. V dnešnej dobe je pomerne jednoduché sa takýmto spôsobom vypariť, lebo každý je každému ukradnutý, ľudia sú k sebe nevšímaví. Dospelý človek sa môže stratiť, stať sa neviditeľným lesným duchom.
A keďže sú opisy prírody a prirovnania autorsky zvládnuté, dokonca originálne, dejové zvraty strhujúce, celú knihu kazia len nevydarené korekcie, čo je skutočná škoda. Napínavé prenasledovanie, pátranie a uveriteľné vyústenie príbehu, potom ešte zbytočne oberá o čaro akoby nasilu dorobený záverečný dodatok, ktorý je z iného príbehu a vôbec sa k postave Bronského, tak ako sme ho spoznali, nehodí.
Kúpa Kulichovho Požierača bola pre mňa osudom riadenou náhodou, ale k vydá niečo nové, na budúce si ho už pôjdem kúpiť zámerne.
Požierač - obálka
Požierač - obálka / Zdroj Disclaimer
Počet strán: 256 strán
Jazyk: slovenský
Rok vydania: 2014
Autor článku: Katarína Soyka

Rose

Rose
Knižná recenzentka, bývalá porotkyňa Martinus Cena Fantázie, koordinátorka súťaže Mikropoviedok na scifi.sk

Súvisiace objekty SFDB

(2014)

Požierač

Diskusia

Lenona
Som celkom zvedavá, ako je to napísané, od autora som doteraz čítala len niekoľko poviedok a musím povedať, že má dosť svojské videnie sveta.
11.09.2015

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2014)

Požierač