Fantastickí autori majú už len pár týždňov!

Autori majú už len necelý mesiac na to, aby sa zapojili do najprestížnejšej slovenskej poviedkovej súťaže fantastických žánrov Martinus Cena Fantázie 2015.
Rose
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Autori majú už len necelý mesiac na to, aby sa zapojili do najprestížnejšej slovenskej poviedkovej súťaže fantastických žánrov Martinus Cena Fantázie 2015.
Doteraz nepublikované poviedky v slovenskom jazyku žánru sci-fi, fantasy a horor, ktoré sa nezúčastňujú iných súťaží a majú rozsah do 25 normostrán a 45 000 znakov, budú prijímané do 31. mája 2015.
Spoločne s najväčším slovenským internetovým kníhkupectvom Martinus.sk dávame priestor slovenským autorom zaujímajúcim sa o fantastiku.
Mená pätice porotcov 13. ročníka Martinus Ceny Fantázie 2015 sú už od začiatku mája postupne vyhlasované na vynovenej stránke súťaže. Z ich letného hodnotenia prihlásených poviedok vzíde päť finalistov. Finálové poviedky budú publikované na stránke kultura.sme.sk, kde čitatelia rozhodnú o víťazovi.
Organizátor súťaže, Občianske združenie Fantázia, v minulom roku navýšil finančné výhry. Víťaz získa okrem sochy Ceny Fantázie vytvorenej umeleckým sochárom Andrejom Csillagom aj 250 Eur. Autor poviedky, ktorá sa umiestni na druhom mieste získa 150 Eur a bronzový víťaz získa sumu 100 Eur.
V súťaži Martinus Cena Fantázie majú autori viacero možností zabodovať. Okrem hlavnej ceny sa udeľuje Cena spoločnosti INTEL za najlepšiu sci-fi poviedku, Cena Béla vydavateľstva Artis Omnis za najlepší hororový text a Cena Fantasy za najlepšiu poviedku žánru fantasy.
Autor, ktorý si od všetkých porotcov vyslúži za poviedku najvyšší počet bodov, získa Cenu poroty.
Už tradične sa víťazi súťaže vyhlasujú na knižnom veľtrhu Bibliotéka. Autori súťažiaci v Martinus Cene Fantázie majú možnosť zabodovať aj o Cenu Bibliotéky, ktorá je vyberaná spomedzi všetkých prihlásených diel.
Každoročne predstavujeme zborník najlepších poviedok súťaže z daného ročníka. Svoje miesto si v ňom nájdu nielen ocenené texty. Zatiaľ posledným je zborník poviedok Fantázia 2014. Obálku vytvoril známy slovenský ilustrátor Danglár.
V minulom roku bola po prvýkrát odovzdávaná aj cena Fantasy Award. Táto súťaž má rovnaký termín uzávierky, aj rozsah poviedok. Rozdielom je jazyk – poviedky musia byť v angličtine, a v tomto prípade môžu súťažiť aj texty, ktoré už boli publikované po slovensky či po česky. Autor musí spĺňať podmienku trvalého bydliska na Slovensku. Aj porotcovia tejto súťaže sa menia a sú postupne predstavovaní na internetovej stránke súťaže. Sú medzi nimi slovenské, aj zahraničné osobnosti.
Po skončení súťaže vydáme e-zborník najlepších poviedok ročníka v anglickom jazyku, ktorý bude určený pre zahraničných čitateľov. Usilujeme sa tak presadiť slovenskú tvorbu fantastiky aj za hranicami. Veríme, že má čo ponúknuť aj vo svetovom meradle.
Za uplynulých dvanásť rokov bolo z celkového počtu 1031 prijatých poviedok vďaka OZ Fantázia knižne, časopisecky a v samostatných e-zborníkoch publikovaných 137 textov, od 86 autorov. Medzi nimi sú mnohí úspešní slovenskí autori, ako Jozef Karika, Juraj Červenák, či Alexandra Pavelková a rodí sa aj nová, perspektívna generácia autorov. Minulý rok sa v rámci viacerých súťaží fantastiky presadil napríklad Richard Brenkuš, ktorý okrem iného zvíťazil aj v prvom ročníku Fantasy Award.
Naďalej sa usilujeme objaviť slovenskú literárnu hviezdu fantastiky a dať slovenským autorom priestor podeliť sa o svoju tvorbu. Zapojte sa do Martinus Ceny Fantázie a Fantasy Award 2015 a ukážte svoje literárne schopnosti porote a čitateľom.
Všetky informácie sa nachádzajú na internetovej stránke súťaže www.cenafantazie.sk
Autor: Martinus Cena Fantázie

Rose

Rose
Knižná recenzentka, bývalá porotkyňa Martinus Cena Fantázie, koordinátorka súťaže Mikropoviedok na scifi.sk

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

zuna
A blahoželám Rose, ktorá sa prebojovala do poroty:)
12.05.2015
zuna
a porotca vo Fantasy Award Jeff VanderMeer, wow! tak to by sa už oplatilo dačo poslať, už len pre ten pocit, že on číta mňa a nielen ja jeho :)
18.05.2015
jurinko
A to je kto? :-)
19.05.2015
mayo
to je tento pan :) http://www.goodreads.com/revie w/show/880864119
19.05.2015
jurinko
Dobra recenzia :-D Dik, mayo :-)
19.05.2015
zuna
viidíš Jurinko, nemusíš mať obavy, že tvoje recenzie sú moc drsné :-) tento román som síce nečítala, čítala som dve iné novely. Ale už len samotný fakt, že keď si hodíš do googlu New Weird, tak VanderMeer je považovaný za jedného z dvoch jeho hlavných predstaviteľov (popri Mievillovi) je šokujúci na to, že ide o slovenskú súťaž, ktorá je v takpovediac v plienkach a dosť výrazne to zvyšuje jej prestíž, no nie?
19.05.2015

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB