Cena ScifiKozmos - Poznámky k poviedkam - Šaňo

Napätie vrcholí, kocky sú hodené. V zákulisí už poznáme mená výhercov, no predtým ešte niekoľko slov ku každej poviedke od Šaňa ako tretieho porotcu.
Filmová história scifi
Prv ako začnem ako posledný porotca s mojim hodnotením poviedok, musím sa k niečomu priznať. Ako porotca nie som ten, ktorý bazíruje na každej nelogickosti v poviedke. Tobôž nie na každej nelogickosti, ak sa týka vedeckých poznatkov, pretože o nich nemám ani za mak znalostí. Teda áno, väčšina vedeckých pojmov mi niečo hovorí, ale určite nie som (ani amatérsky) astrofyzik či logik. Tým pádom sú moje hodnotenia poviedok sčasti týmto ovplyvnené. Môže sa mi totiž stať, že prehliadnem alebo do zeme zadupem niečo, čo iní porotcovia vyzdvihli a vice versa – že sa mne bude pozdávať niečo, čo by inak za normálnych okolností nemalo šancu fungovať. :) A možno je to na druhej strane ale aj dobré a v rámci porotcovania som možno pôsobil aj trochu ako vyrovnávací prvok oproti viac vedeckému alebo logickému pohľadu na vec.
Prečítanie cez stovky poviedok počas porotcovania súťaže Ceny Fantázie pred štyrmi rokmi (alebo to už bude nebodaj päť rokov?), mi ponúklo dostatočný pohľad na základnú Gaussovu krivku rozloženia kvality slovenských žánrových poviedok. Iné rozloženie táto nemala ani v tomto prípade – veď zhodnoťte:
Cena ScifiKozmos - Produkcia - Gaussova krivka Šanových hodnotení
Cena ScifiKozmos - Produkcia - Gaussova krivka Šanových hodnotení Disclaimer
Osobne sa ako porotca snažím skôr vyhýbať hodnoteniu v strede (preto ten prepad pri hodnotení 5/10). Zastávam názor, že priemer mne ako porotcovi (ale ani autorovi či autorke) nepovie, či bola poviedka „dobrá“ alebo „zlá“ (ak sa to dá takto paušalizovať). Stredové hodnotenie používam v prípade, že poviedka sa mi javí naozaj ako priemerná a nemám jej veľmi čo vytknúť ale ani na nej čo pochváliť.
Teším sa, že v tomto prvom ročníku súťaže som mohol vysokými percentami ohodnotiť viac poviedok, ako dať poviedkam nízke hodnotenie – znamená to, že z môjho pohľadu sa v škále došlých diel nachádzalo veľa dobrých textov. A dokonca aj dva texty, ktorým som dal nulové hodnotenie, by odo mňa dostali vysoké hodnotenie, ak by som ich takto z môjho pohľadu nevyradil, keďže nespĺňali základnú podmienku súťaže, aby išlo o žánrovú poviedku. O tom budú síce mnohí polemizovať a možno napíšem o tom inokedy trochu viac... (Alebo si o tom niečo povieme na utorkovom spoločnom posedení v bratislavskom Martinuse.)
Nebudem ale autorov a autorky zdržiavať, tipujem, že si skôr chcú prečítať a pokúsiť sa nájsť v zozname diel. Nech sa páči:
Poviedka 1
Začiatok sa mi štylisticky javí prekomplikovaný, reakcie postáv sú neadekvátne a teda nie vierohodné. Priama reč nie je uvedená logickým spôsobom. Vo vetách sa opakujú slová s rovnakým základom, čo pôsobí neprofesionálne (a nie, nejedná sa o básnickú figúru ;) ). Opis vnútorného sveta postavy chýba, tým pádom sa do nej čitateľ nemôže dostatočne vžiť. Na druhej strane v opisoch prostredia sa nachádza veľa detailov, ktoré sú zbytočné. Dej sa recykluje, neposúva dopredu, stagnuje. Osobne chápem, o čo autorovi/ke išlo, ale je to až príliš prosté, aby to zaujalo.
4/10
Poviedka 2
Relatívne veľa nelogickostí (a keď to bije do očí mne, tak je to ozaj závažné). Štylistické figúry sú až príliš ozdobné – je potrebné si dať pozor, keďže pôsobia ako korenie. Ak je ich príliš veľa, rušia a iritujú (tento príklad), ak málo, vyznieva poviedka fádne. Niekoľko štylistických prešľapov, vrátane použitia humoru. (Detto používať veľmi striedmo: v tomto prípade neviem, či je to fraška alebo to autor/ka myslí seriózne – a keď to neviem ja, nebudú to vedieť ani ostatní.) Trochu gramatických chýb (hrúbka), ale tie neriešim. Príbeh sa mi javí bez cieľa, bez zmyslu, pointa je relatívne ľahko predvídateľná.
3/10
Poviedka 3
Klasický, ale veľmi pekne napísaný začiatok mi dáva nádej dúfať v lepšie časy. Štylisticky pekne vyzretá poviedka, pri ktorej mám niekoľko pekných – najmä textových prekvapení – ďakujme za ne! Príbehovo sa ale stredná časť výrazne zrýchľuje, autor/ka využíva textové skratky, čo je možné, ale nie tak, aby ma iritovali. Tu to žiaľ pôsobí nevhodne: ukončenie je prudké, vyznieva skoro bezdôvodne, pravdepodobne stratené pri editácii textu, aby sa tento vtesnal do podmienok súťaže. Škoda, inak by to hodnotenie bolo vyššie.
7/10
Poviedka 4
Gramaticky mi táto poviedka láme oči, ale borím sa cez to, nenechávam to až tak na mňa pôsobiť, to sa dá odstrániť jazykovou korektúrou. Kde-tu sa v texte vyskytujú nelogickosti (napr. ak niečo trvá dlhšie alebo kratšie, tak nepíšte, že to trvá minútu). Nakoniec sa mi to relatívne pozdáva (určite nadpriemer. Je to pekné, jednoduché a srandovné. Škoda len, že bez hodnotnejšej pointy, ktorá by to posunula o triedu vyššie.
6,5/10
Poviedka 5
Pekný cyberpunk, ktorý je aj zároveň príjemne sociálne kritický (inak, jedna zo zaujímavých tém, ktoré sa vracali v niektorých poviedkach). Štylisticky ma ale poviedka ničím neprekvapuje, je to mdlé, neutrálne, bez chute a zápachu. Nápad a tématika ju posúva nad priemer, preto dávam vyššie hodnotenie.
7/10
Poviedka 6
Príjemne kvázi neočítaná téma rozšírenej reality a zároveň príjemne spracovaný cyberpunk v blízkej budúcnosti. Zároveň ale poviedka zakopáva samú o seba, nevyužíva potenciál, ktorý nápad v sebe nesie, končí trochu nelogicky. Celá poviedka vyznieva, akoby bola súčasť väčšieho celku, tým pádom je možno skracovaná alebo zároveň naschvál obmedzená voči formátu a rozsahu, ktorý bol povolený. Irituje ma to žiaľ.
5/10
Poviedka 7
Po prečítaní by som okamžite zmenil názov na niečo diametrálne rozdielne, ale nech. Štylistika na úrovni, číta sa to síce monotónne, keďže poviedka je silne monologická a opisná, ale do tohto formátu a na vykreslenie situácie to pasuje. Celkovo veľmi pôsobivé a ako sci-fi horor prijateľné.
8/10
Poviedka 8
Krásna. Veľmi fajn, píšem si po prečítaní. :) Číta sa to veľmi plynulo, bez štylistických bariér a zakopnutí, je to pôsobivé a osobné, čo dodáva poviedke dostatočnú silu. Nie jediná časovka v súťaži, čiže nič nové pod slnkom, ale pre mňa príjemné osvieženie a celkovo prijateľne inovatívne (na poviedku o cestách v čase).
9/10
Poviedka 9
Štylistické jatky. Slová, ktoré sa používajú ako poetizmus, si nevyžadujú úvodzovky, čitateľovi sa predsa len musí priznať aspoň aká-taká inteligencia. Vety by si vyžadovalo niekedy úplne preskladať, aby mali hlavu a pätu a dali sa čítať. Gramaticky nevhodné predložky, štylisticky nevhodné prirovnania. Celkovo mám z toho pomýlený pocit, možno som to ale nepochopil.
5/10
Poviedka 10
Konštrukcie viet sú úporné ako pre autora/ku, tak aj pre čitateľa. Zároveň na to nadväzuje nutnosť konštruovať príbeh, ktorý tu nefunguje. Osobne nakoniec poviedke dávam 0 bodov, pretože podľa mňa nespĺňa podmienku súťaže, aby sa jednalo o žánrový útvar. Len to, aby v pozadí bola vesmírna loď, na ktorej hlavný hrdina rieši úvahu nad životom, ktorý nemá so sci-fi nič spoločné, ale skôr pripomína telenovelu, nie je dostatočné.
0/10
Poviedka 11
Autor/ka v poviedke používa niekoľko cudzích slov, ktoré nepomáhajú, ale čitateľa iritujú. Nehovorím, že by ste tieto nemali používať, ale používať ich na správnom mieste a v správny čas. Gradácia napätia v poviedke je celkom pekná, žiaľ, bez výsledku, keďže vysvetlenie je primitívne a teda necháva čitateľa neuspokojeného. Na niektorých miestach pokuľháva logika, na väčšine štylistika textu. Osobne by som tiež zmenil konštrukciu textu, aby sa upravilo jeho plynutie. Pozitívne hodnotím sociálne kritický element. Koniec je fraškou do tváre čitateľa.
4/10
Poviedka 12
Začiatok s prílišným pátosom a moralizovaním mi vadí. Osobne by sa mi páčilo viac, ak by to bolo medzi slovami / akciou a nie v priamom podaní, ale to by si žiadalo lepšiu prácu s textom. Nakoniec poviedka vyznieva pre mňa nezaujímavo. Pointa k ničomu nevedie, je to bez prekvapenia. A nakoniec to ani nie je sci-fi! Ak totiž bez problému viem celý sujet a príbeh preniesť do hociktorej doby bez toho, aby sa nutne odohrávala v budúcnosti (jediný sci-fi prvok) a zároveň nie je tento podstatnou súčasťou príbehu (je bez problémov zameniteľný), tak mi neostáva nič iné.
0/10
Poviedka 13
Mne sa toto celkom páči. Je to asi vedecká blbosť, ale je mi to jedno. :D Napriek tomu, že sa v texte nachádza niekoľko čudne konštruovaných viet a autorovi alebo autorke čiarky veľa toho nehovoria, predsa len ma nápad aj príbeh chytili.
9/10
Poviedka 14
Veľmi, veľmi dobrá poviedka. Krásna space operová hard-scifi (no, možno trochu preháňam), ktorej by som asi vytkol len rodovú binaritu, ktorá tam nemala čo robiť. Jeden z adeptov na víťaza.
10/10
Poviedka 15
Gramaticky veľmi nesúrodé, ale príbehovo veľmi príjemné prekvapenie. Čiarky sú autorovi alebo autorke totálne šuviks. :D Štylisticky by sa dalo popracovať najmä na opakovaní slov a zjemnení niektorých momentov, aby vyzneli pôsobivejšie. Napriek tomu je to chytľavé, číta sa to ľahko a príjemne, má to srdečný koniec, ktorý ale citovo nevydiera. Dve krásne poviedky rovno za sebou.
10/10
Poviedka 16
Možno naladený peknými zážitkami z predchádzajúcich poviedok aj túto hodnotím veľmi pozitívne. Prekvapením je humor, ktorý tu funguje a zaujímavým spestrením, keďže jeho použitie nie je jednoduché. Štylistika by si zaslúžila kde-tu prekopať, vety vyznievajú trochu kostrbato. Čiarok by tiež mohlo byť viac. ;) Osobne by som odporúčal trochu živší názov, ktorý by možno aj poviedku trochu posunul inam. Napriek tomu nové, pekné, milé.
9/10
Poviedka 17
Čiarky – potupa ľudstva. :) Nič to ale, to sa dá jazykovou korektúrou opraviť. Text má niekoľko logických pochybení, ktoré udierajú ako päsť do oka (žiaľ, práve na nevhodných detailoch). Inak nápad hodnotím dobre. Spracovanie je ale neadekvátne. Zdá sa, že poviedka bola písaná pod časovým stresom, keďže najmä druhá polovica vyznieva doslova odfláknuto.
4/10
Poviedka 18
Gramaticky mi do očí bije hrúbka. Inak poviedku... hm, nakoniec osobne konštatujem, že sa nejedná o poviedku, preto ukrajujem veľký kus hodnotenia. V tomto prípade je to skôr anekdota, čiže úsmevná vtipná jednohubka. Ako taká aj funguje, ale súťažným podmienkam nezodpovedá.
1,5/10
Poviedka 19
Zase čiarky... možno by sme mali na scifi.sk urobiť malý workshop o písaní čiarok... a nemuseli by to byť ani veľmi zložité veci, stačilo by tie úplne základné. Nič to. Neodbočujme. Ďalej. VEĽMI, VEĽMI pôsobivá charakterizácia hlavnej hrdinky cez opis vnútorných myšlienok. Krásne striedanie retrospektív a hlavného deja. Dávam malé plus za odvolávku na Ninu Simone (jedna z mojich srdcoviek). ;) Úžasne spracovaný obrat o 180 stupňov v rozprávaní... Adept na najlepšiu poviedku súťaže... a he? Čo? Kde je sci-fi? Skúšam nájsť niečo, čo by ma oprávnilo, dať tomu 10 z 10, ale nič. Nosná dejová línia nemá v sebe žiaden sci-fi prvok! PREČO??? To, že na pozadí sa deje nejaký experiment je... na pozadí.
Bolestivých 0/10
Poviedka 20
Pekná poviedka. Nápadom evokuje českú klasiku Kdo chce zabít Jessie? Napriek tomu má vlastný náboj aj atmosféru. Škoda, že poviedka akoby bola rozdelená do dvoch línií, možno by bolo lepšie sa zamerať len na jednu a druhú nechať úplne bokom, aby vyznela tá hlavná dostatočne silno. Sociálne kritické elementy sú podávané s finesou, páči sa mi to.
9/10
Poviedka 21
Charakterizácie postáv sú umne podané. Plynutie poviedky ale možno trochu kazí príliš veľa dialógov. Vyvážené opisy chýbajú. Logicky to škrípe na niekoľkých miestach, ktoré by bolo dobré opraviť. Nakoniec to celé vyznieva až príliš pateticky. Chýbajúce uvedomenie si AI by bolo bývalo vhodnejšie.
6/10
Poviedka 22
Zase čiarky, už ich ani nevnímam, teda asi áno, inak by som si to nezapisoval. Gramatika: -krát sa píše spolu s číslovkou. Nevhodné uvádzanie priamej reči kazí dojem. Celkovo to vo mne vyvoláva trochu rozporuplný pocit. Na konci poviedky rozmýšľam, či nebola naschvál písaná takýmto jednoducho zlým štýlom (inak sa tento akčný scenár nazvať nedá), aby autor vytvoril určitý pocit o rozprávačovi, no ak toto bol prvotný plán, mala táto irónia byť čitateľnejšia a prepracovanejšia.
2/10
Poviedka 23
Čiarky, preklepy, štylizácia – bez komentára. Na koniec ani neviem, o čom to bolo. Bolo to vôbec sci-fi? Uniká mi pointa. Možno som niečo prehliadol alebo niečo u mňa nezarezonovalo tak, ako malo.
0/10
Poviedka 24
Aj tu má autor/ka problém s uvádzaním priamej reči. Celkovo nápad a prevedenie hodnotím pozitívne. Je to srandovné, vcelku zábavné, škoda, že to nemá silnejšiu pointu – možno ňou naozaj mohla byť smrť.
7/10
Poviedka 25
Čiarky. Mäkké i a ypsilon. (Je to sila!) Časté opakovanie slov. Nespisovné výrazy (mimo priamej reči). Celkovo bez nápadu. Hrubozrnné spracovanie z tejto poviedky žiaľ pekný koláčik nevyrobí.
2/10
Poviedka 26
Príliš veľa kecov – čítam po sebe moju prvú poznámku. Poviedku súži čudná štruktúra textu, zlé vnútorné monológy, ktoré vyznievajú nie práve najvernejšie realite. Po dočítaní musím konštatovať, že autor/ka asi jedna halucinogénne huby... neviem ktoré, ale viem ho/ju uistiť, že fungovali. ;) a možno je to rovnako ako názov a nápad poviedky aj výraz našej doby...
2/10
Poviedka 27
Po príjemnom začiatku, kedy konštatujem, že poviedka je mojou šálkou kávy (hoci kávu nepijem, to bol len taký obraz, viete), sa opakovanými opismi a recykláciou príbehu v sebe samom, tento stáva neprekvapivým a nudným. Škoda, pretože potenciál na viac tu bol! Ľahko nadpriemerné.
6/10
Poviedka 28
Keď sa spätne pozerám na poviedku, možno som jej trochu ublížil. Je dobre spracovaná, možno trochu príliš opisná – určite by sa na občerstvenie pre čitateľa zišlo pár slov. Pointa, ktorá mixuje reálno-historické pozadie, alternatívnu históriu ale zaniká v príliš triviálnom vysvetlení, ktoré je dokonca podané už v prvej časti poviedky. Celkovo zaujímavý nápad tak vyhasína ako bez pointy na konci.
3/10
Poviedka 29
A zase čiarky. :) Celkovo pekná a pôsobivá poviedka, ktorá dobre plynie, žiaľ jej pointa ani nápad logicky nemajú podstatu v príbehu a teda vo vypovedanom obsahu poviedky. Celé to teda nakoniec padá, také jednoduché to v spoločnosti ani v revolúciách nie je.
4/10
Poviedka 30
Ak tie poviedky predtým mali problém s niekoľkými čiarkami, tu chýba asi každá jedna. Niekde po prvej strane textu nad tým teda lámem bralu a prestávam si robiť čiarky (pun intended). Poviedka nakoniec pointovo zakončuje bez hlbšej relevancie pre ostatok textu, zároveň je nelogická (až tak hlúpi by som nepredpokladal, že tí vedci sú).
4/10
Poviedka 31
Veľmi krásna štylizácia textu. Príjemné prebudenie po niektorých paškviloch. Nádherné obrazy, ktoré na seba ľúbezne aj textovo a atmosféricky nadväzujú. Hodnotím vysoko nadpriemerne. Zo zakončenia mám skoro nadprirodzený pocit, a hoci ide o poviedku medzi žánrami sci-fi a fantasy, je to niečo, čo má základ vo fantastike, záleží potom už len na čitateľovi, ktorý uhol pohľadu si vyberie, popr. ktorý v ňom viac nájde odozvu.
9,5/10
Poviedka 32
Po veľmi čudnom začiatku nastupuje polopatistické podsúvanie právd s jednoducho hroznou štylistikou. Pripisujem to mladému veku autora/ky, ktorý/á ešte nemá dostatočné skúsenosti, aby sa plnohodnotne vedel/a vžiť do osudov a osobností svojich postáv. Rozprávač čitateľovi následne ponúka spleť akýchsi nudných teórií, ktoré by mali priniesť vysvetlenie. Je jasné, že sa tieto ani autorovi/ke nepozdávali, keďže nakoniec prichádza zaklincovanie: „radšej budem piť menej kávy“. Čo???
2/10
Poviedka 33
Smutný príbeh s relatívne silnou myšlienkou, ktorý sa ale autorovi/ke nepodarilo prerozprávať v adekvátnej podobe. Celkovo to vyznieva relatívne slabo, bez citov, hoci ich je tam milión. Napätie sa nestupňuje, celé to vyznieva neoriginálne. Odhalenie prichádza s vysvetlením. Radšej by som to bol videl medzi riadkami textu a s dobrou atmosférou. Bol by to býval pekný horor.
5/10
Poviedka 34
Musím pochváliť pekný výber citosloviec. Často ich nevidno. :) Zároveň sa mi páči aj prevedenie textu, aj keď niektoré výrazy a výstupy vyznievajú príliš ako fraška, no autorovi/ke sa podarilo ešte vybrať všetky kritické zákruty bez ujmy. Štylistika je nadpriemerná, aj keď nápad je celkovo obohraná platňa.
9/10
Poviedka 35
Osobne to na mňa nezapôsobilo. Rozsahom textu to ani nie je krátka poviedka, ale skôr mikropoviedka.
4/10
Poviedka 36
Časté opakovanie základov slova krátko za sebou nemá ten správny efekt. Skôr by som od toho upustil a pohral sa so synonymickým slovníkom. Slovenčina je predsa len trochu bohatšia, ako by sa možno na prvý pohľad zdalo. Poviedka je relatívne pekná krátka ukážka – podľa mňa – z väčšej akčnej sci-fi a možno práve pre tento výstrih z väčšieho celku, vyznieva bez pointy.
6/10
Poviedka 37
Vcelku zaujímavý nápad, ktorý možno trochu vyznieva pateticky. Zároveň je ale text dosť silne alegorický (možno až príliš) a tiež abstraktný. Priznávam, asi som z neho asi nevytiahol všetko, čo sa dalo. Možno aj to núti čitateľa pozrieť sa naň ešte raz... zároveň ho však nesúrodosť textu, časové preskoky a chaotické odkrývanie pravdy od toho odrádzajú. Nemalo by sa to stávať. Nepomôže tomu ani rámec okolo hlavného deja, ktorý by ho mal uzemniť.
7/10
Poviedka 38
Jediná poznámka pri tejto poviedke: Celé zle. Po prvých piatich vetách som to odložil bez čítania. Niektoré jedlá jednoducho po prvom súste vypľujete a odsuniete od seba preč. Opisy ako z tretieho ročníka základnej školy. (Ak je autor mladší, držím palce do budúcna a ospravedlňujem sa, si na dobrej ceste, daj ale viac na spätnú väzbu tvojich čitateľov.)
1/10
Poviedka 39
Chápem, o čo ide, ale je to nezáživný prepis života. Okrem toho je nadmieru patetický – aj to zakončenie – a dokonca bez akejkoľvek hlbšej pointy.
2/10
Poviedka 40
Čiarky, čiarky, čiarky, čiarky, čiarky. :) Celkovo vyznieva poviedka veľmi pekne, no finálna pointa po predchádzajúcom deji z nej robí asi to, čo producenti urobili z celej deviatej série Dallasu. Nemám nič proti tomu, ak to má hlbší zmysel, ale poviedka sa z Dallasu nepoučila a tak sen ostáva snom a dej nevedie nikam. To je potom fraška v tvári čitateľa.
4/10
Poviedka 41
Veľmi nepresvedčivé spracovanie celkom dobrého nápadu. Osobne sa mi táto poviedka emotívne a atmosfericky celkom páčila a nápad to nie je až tak ožutý. Je jedna z tých, ktorá mi ostala v pamäti. Čo ju ťahá do priemeru sú štylistické chyby (celkovo by to potrebovalo vybrúsiť), aby to neznelo tak primitívne.
5/10
Poviedka 42
Pozitívne hodnotím zaujímavý nápad. Štylisticky je to trochu hranaté, neuhladené. Horšie je, že celá polovica poviedky by sa dala odstrániť bez toho, aby sa zmenil jej náboj. Epizóda so sestrou je úplne zbytočná, jej motivácia nepostačujúca, ak to má byť len vykreslenie pozadia príbehu. Finálna pointa je celkom fajn.
6/10
Poviedka 43
Ďalšia z ciest časom. Zaujímavé, ako sa tento relatívne starý a už ťažko inovatívna téma stále vracia. :) Zaznamenávam si pochybenia v gramatike, štylistike aj logike príbehu. Vysvetlenie na konci je zbytočné, nepotrebné. Celkovo priemer.
5/10
Poviedka 44
Výkričníky! Veľa výkričníkov! To, ak niekde bude veľa výkričníkov, ešte neznamená, že to bude akčné! Skôr to zneje, akoby všetci kričali! Chápem, že to niekedy takto vyzerá v amerických akčných filmoch, ale nie je to stále nutné. Aj velitelia vedia hovoriť normálne a bez afektu. Rámcovanie poviedke nepomohlo, skôr uškodilo, keďže bolo zbytočné. Inak priemer.
4/10
Poviedka 45
Mne sa tá poviedka páčila. Je to sranda. Trochu príliš možno, ale sranda. Žiaľ, nemá to ani väčšie ambície a tak je to celkovo pekný nadpriemer. Humorne ladený koniec ešte tak akurát bráni čitateľovi prepadnúť panike po polopatistickej morálnej kázni. Ak by tomu dal/a autor/ka viac hĺbky a možno aj náznak deja a odišiel od čistého monológu, tak by to malo možno vyššie hodnotenie.
7/10
Poviedka 46
Celkom podarený kúsok, koniec vyznieva ale bezvýznamne, neprináša nič nové. Pointa absentuje. Najmä v krátkom útvare je ale práve táto nositeľkou pochopenia a zároveň odhalenia alebo druhého odhalenia. Humor sa mi tu celkom pozdáva, ale viem si predstaviť čitateľov, ktorým bude vadiť a jeho recyklácia v druhej časti poviedky nič nové neprinesie (ani nepriniesla).
6/10
Poviedka 47
Krásne opisy, vidno, že autor/ka je zručným majstrom. Nápad je tiež neobohraná platňa a prináša nové pohľady... prekvapenie a pointa na konci sa pre mňa nedostavuje. Celý sujet je relatívne slabý a postavený na jednoduchej premise. Osobne by som toho vyškrtal viac z prvej polovice a následne druhej doprial viac rozsahu aj hĺbky.
6/10
Poviedka 48
Podarená a napriek rozsahu dobre vykreslená charakterizácia postáv (jedna z mála v tejto súťaži) túto poviedku posúva nad priemer, do ktorého by zapadla samotným nápadom. Štýlovo sa jej dá čo - to vytknúť. Najmä priama reč je niekedy pritiahnutá za uši, len aby postavy niečo povedali, popr. si takto autor uľahčil cestu a vyhol sa opisom, ktorú mu asi veľmi nejdú.
7/10
Poviedka 49
Ďalšia mikropoviedka v súťaži. Na môj vkus až príliš krátka, čo jej ubralo na detailoch, ktoré by autorovi/ke pomohli vykresliť prostredie a situácie, ako aj postavy oveľa zreteľnejšie. Zaujímavý nápad nakoniec klincuje moment Deus Ex Machina, ktorý je únikom pred zodpovednosťou autora/ky nad dielom.
4/10
Poviedka 50
Celkom pekný atmosferický steampunk. A som celkom rád, že aj tento subžáner sa do súťaže dostal. Poviedka má niekoľko gramatických chýb, tie ale nehodnotím. Skôr mám problém so štylistickými nezrovnalosťami, rozhovory sú repetitívne, nakoniec idú čitateľovi na nervy. Ich skrátením (vieme, o čom sú už od začiatku) a takto nič nové (asi psychologizácii postáv) neprinášajú.
5/10
Poviedka 51
Nemám čo dodať, pre mňa veľmi podarený humorný príbeh, ktorý má zároveň hlavu aj pätu. Krásne prerozprávaný jednotlivými osobami mimo hlavného deja, umne ladené premostenia vytvárajú pocit plynutia a číta sa to výborne.
10/10
Poviedka 52
Srandovný príbeh bez zaujímavej pointy. Logicky mi to nedáva zmysel, ale keďže je to humorná sci-fi, tak je jej odpustené. Napísané je to príjemne. Veľa by som toho v poviedke asi nemenil, eventuálne by bolo potrebné dotiahnuť lepšie a údernejšie najmä druhú polovicu, ktorá je oveľa viac schematickejšia.
7/10
Poviedka 53
Pekne napísaná poviedka. Je to príjemný psychologický kvázi-triler, ktorý by možno potreboval trochu viac napätia a vyhrotenia, keďže sa naozaj jedná o pred-apokalyptickú situáciu pre ľudstvo. Rozhodnutie jednotlivca ju asi neoddiali, ale možno ju aspoň odsunie na neskôr. Tento pocit je ale pre mňa ako čitateľa príliš nejasný. Štylisticky by to potrebovalo dotiahnuť do finále.
8/10
Poviedka 54
Príjemne nadpriemerná poviedka so zaujímavou pointou na koniec, škoda, že táto nemá väčší dopad na hlavnú dejovú líniu (za to idú trochu bodíky dole). Pekne napísané, bez závažných problémov, ako v štylistike, tak gramaticky ok.
7,5/10
Pfú... a to je všetko priatelia. Vidíme sa dnes v Martinuse!

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Culter
Šaňo, opäť si nesklamal, si majster hodnotení, je mi jasné, že si to celé schválne zaobalil do patičnej indiferentnosti, takže absolútne netuším, ktorá poviedka je moja!!!!!!!!! Vŕŕŕŕ. :D Očakávam, že to časom prezradíš. Hm?
21.04.2015
Saš (Anonym)
Čiarky sú svinstvo. A dakedy sa proti autorovi vzbúria celé vety :)
Dobrá práca, Šaňo.
21.04.2015
zuna
Au, bolestivá 0/10 fakt zabolela! čo už svet sa točí ďalej:)
21.04.2015
Eturbi (Anonym)
Som z toho jeleň. Našiel som sa tak v štyroch hodnoteniach, podľa toho, čo mi už vyčítali v Cene Fantázie.
Jediné pozítívum - všetky sú 6/10 a viac. :-)
21.04.2015
Ona (Anonym)
poviedky ktoré boli ohodnotené priemerne, ešte nemusia naozaj priemerné byť.. môže to byť len priemerné hodnotenie porotcov, ktoré je subjektívne
22.04.2015
jurinko
zuna, kasli na to, evidentne si napisala dobru poviedku (od teba by som ani nic ine necakal, popravde, precital som si tu recenziu iba vdaka tvojmu komentaru, lebo ty predsa zle pisat hadam ani nevies ;-) ), zanrova ukotvenost vacsiny SF/F sutazi je imho dost na skodu (okrajovo sa to tyka aj temy zbornika Artis Omnis Dotyky buducnosti, mozeme pokecat tam, ked vyjde moja recenzia :-) ). #podprahovaReklamaFTW! :-D
22.04.2015
zuna
Také milé a povzbudivé slová, normálne ma dostali do rozpakov, a príjemne zahriali v tej časti dušičky, kde sídli ego. Vďaka, Jurinko. Inak drobná pikoška, že práve k tomuto námetu si ma pošťuchol svojou teóriou pudu sebazáchovy :)
22.04.2015
jurinko
Fiha, a to akou? Ani si nepamatam :-) Nechces mi tu poviedku poslat na mail, mozno si spomeniem :-)
23.04.2015
Poloanonym (Anonym)
Ahoj! Neviem čo sa to tam u vás varí a hoci to vonia dobre, som príliš nedočkavý! Ak by si autor článku našiel trocha času, mohlo by mi prosím povedať, ktoré hodnotenie patrí poviedke Veční?
23.04.2015
Kr4b
Btw, vsetko naj Jurinko, Juraj Bury a ostatni Jurajovia :D
24.04.2015

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Cena ScifiKozmos

Cena ScifiKozmos - ako skončil prvý ročník?

Chcete vedieť, ako ste dopadli, kde presne ste sa umiestnili v poviedkovej súťaži ScifiKozmos? Čítajte ďalej... ;)

Cena ScifiKozmos - Poznámky k poviedkam - Šaňo

Napätie vrcholí, kocky sú hodené. V zákulisí už poznáme mená výhercov, no predtým ešte niekoľko slov ku každej poviedke od Šaňa ako tretieho porotcu.

Vyhlásenie výsledkov ceny ScifiKozmos

Zajtra v utorok, 21. 4. 2015 o 18,00 vyhlásime oficiálne výsledky ceny ScifiKozmos v súťaži krátkych poviedok. Príďte sa pozrieť!

Cena ScifiKozmos - poznámky k poviedkam - Rose

Do vyhlásenia výsledkov už máme len pár dní, no ak sa dovtedy chcete ešte trochu zabaviť, čítajte ďalej... ;)

SciFiKozmos - názory druhého porotcu - Cyberstorm

Pred dvoma týždňami ste si mohli prečítať Rosine názory na súťažné poviedky. Teraz svojou troškou prispeje druhý porotca, Cyberstorm :)

Cena ScifiKozmos - názor jedného z porotcov - Rose

Rose už prečítala poviedky prijaté do Ceny ScifiKozmos. A že čo si o nich myslí? :)

Cena ScifiKozmos - Predstavenie poroty

Je po funuse, dátum prihlasovania poviedok do súťaže Ceny ScifiKozmos uplynul pred 17. dňami, v pozadí sa už horúčkovito číta, hodnotí a pracuje na výstupoch súťaže... ale aby ste vedeli, s kým máte ako porotou dočinenia... Nech sa páči!

Cena ScifiKozmos 2015 - zoznam prijatých poviedok

Milí autori (a nielen), poviedok do prvého ročníka Ceny ScifiKozmos nám začína pribúdať. V tomto článku nájdete názvy poviedok, ktoré nám doteraz prišli... a ešte pár informácií ;)

Cena ScifiKozmos - Vyhlásenie súťaže

Nedávno sme spomínali, že pre vás chystáme novú výzvu: súťaž krátkych sci-fi poviedok, ktorá vznikla spoluprácou medzi časopisom Kozmos, scifi.sk a OZ Fantázia. A dnes sa to celé začína. Pravidlá nájdete v článku :)

Trochu viac o Cene ScifiKozmos

Presne na Mikuláša sme dostali prvú poviedku do Ceny ScifiKozmos :) Na základe vašich otázok sme pre vás spísali zopár doplňujúcich informácií o súťaži a, celkovo, rozpísali podrobnejšie postup prihlásenia sa.