Hádžem ti CD-čko, kamaráde

Poďme si povedať niečo o audioknihách. Je to skvelý vynález. Hlavne ak čítate pomaly, alebo nemáte na knižky čas. Audioknihu si môžete pustiť pri upratovaní, šoférovaní, alebo hraní Minecraftu. A najlepšie na nich, je, že medzi nimi môžete nájsť celkom zaujímavé kúsky a i knižky ku ktorým je ťažké sa dostať. Napríklad, staré české, alebo slovenské, žánrové braky. Akčné, nie príliš dlhé pecky, klasiky domácej scény. Presne také nahráva vydavateľstvo Walker a Volf. Viete, že koncom roku 2014 vydali ako audiobook jednu z najlepších českých antiutopických noviel „Házím ti laso, kamaráde“?
Juraj Búry
Podporte scifi.sk
„Házím ti laso, kamaráde“ napísal Jozef Pecimovský a získala dve ocenenia od čitateľov Ikarie (dnes magazín XB-1) za najlepšiu českú sci-fi poviedku. Aj keď je to skôr novela.
Dej je zasadení do bližšie nešpecifikovanej budúcnosti, kde je možné riešiť si spory technológiou zvanou „laso“. Teda, ak máte dosť peňazí. Laso je vec, ktorá bude svoju obeť prenasledovať určitý čas. Keď ju dostihne, tak ju zabije. Je to legálne, dokonca tie naháňačky vysiela televízia a ľuďom, ktorý upozornia na to, kde sa obeť ukrýva dostanú ťažké peniaze. Aká zábava!
Titulný hrdina, Marcel Dam, dostane laso od majiteľa megakorporácie na výrobu sušienok za to, že sa pozrel na jeho sekretárku. Ak chce prežiť, musí zvládnuť unikať 48 hodín.
Házím ti laso, kamaráde - Plagát - obalka
Házím ti laso, kamaráde (audiokniha)) - Plagát - obalka
Ten príbeh je dokonalý. Má všetko čo akčné B-čko má mať. Akciu, úniky na poslednú chvíľu, zvraty, zloducha, sympatického hrdinu a ženskú. Je to napísané svižne, akcia je prehľadná. Nestáva sa jej to čo sa stáva v literatúre; že je spomalená a nefunkčná, práve naopak. Príbeh graduje, má svoje tempo. Je to naozaj majstrovsky napísané. Oddychová literatúra ako sa patrí, ideálny materiál na audiobook. Teda ak pri ňom nezaspíte. Čo sa vám pri tomto zaručene nestane, lebo príbeh je napínavý a vôbec, bol by z neho i skvelý film.
No je z neho vynikajúce počúvanie. Volfova réžia dbá na detaily a je precízna. Novelu číta Martin Myšička, český divadelník a herec. Jeho prednes je proste perfektný, akoby postava Marcela Dama bola šitá priamo pre neho. Parádne vystihol nálady i hlasy postáv. Až zamrzí, že to má len hodinu a štvrť.
Dokonalá poviedka a dokonalá nahrávka. Rozhodne si ju vyhľadajte a podporte domácu audiotvorbu.
Vlastne, vydavateľstvo Walker a Volf majú vo svojom obchode viacej takýchto parád. Myslím, že ich ešte budeme počuť.
Hodnotenie: 100%

Juraj Búry

Juraj Búry
Mám veľa čiernych vlasov, kocúra a plyšového pavúka. Väčšinou sa mocem v Nitre, alebo po kopcoch a hradoch. Strašne rád sa hrám, čítam a pozerám a potom o tom premýšľam. Pôsobím mladší ako v skutočnosti som.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.