Jupiter Ascending - Rýchlorecenzia

O tomto filme netreba veľa hovoriť, preto iba krátko: je to zlátanina.
jurinko
Filmová história scifi
Jupiter Ascending - Scéna - Jupiter pred svadbou
Jupiter Ascending - Scéna - Jupiter pred svadbou / Zdroj Disclaimer
To by možno aj stačilo, ale keď už z toho chcem mať spacenews, bolo by načim prihodiť zopár znakov. Tak teda:
Wachowski natočili typický Marvelovský film. Tvári sa to ako premakané univerzum, ale nie je, „vyspelé“ mimozemské rasy sú od polovice filmu nudné a základný biznis model, okolo ktorého sa všetko točí, je hlúpy, lebo pestovať nové gény sa dá v labáku jednoduchšie, než na planéte, na ktorej sa vyvinú v civilizáciu a navyše už aj Bátoryčka vedela, že elixír mladosti sa najlepšie extrahuje z čo najmladších jedincov a nie z prestarnutej dospelej populácie. Všetko sa deje prirýchlo, byrokratická vsuvka je otravná, celý film je predvídateľný až strach a logické kopance bolia skoro ako naozajstné kopance. Jediným pozitívom preto pre mňa bolo to, že sa v ňom dajú kritizovať právnické nuansy, keďže film sa tak urputne snaží, aby boli dôležité pre dej.
Jupiter Ascending - Scéna - Vesmírna loď Abrasaxových
Jupiter Ascending - Scéna - Vesmírna loď Abrasaxových / Zdroj Disclaimer
Právnický nonsens č. 1:
Keď sa niekto narodí na lodi uprostred oceánu (resp. v lietadle), jeho/jej vlasťou je domovská krajina lode, nakoľko loď, plávajúca pod nejakou vlajkou, podlieha jurisdikcii daného štátu. Nie je teda pravdou, že by Jupiter bola bez vlasti.
Právnický nonsens č. 2:
Neschopnosť robotického advokáta. Mať doma robota, ktorý by tak nezvládal svoju prácu, tak ho dám zošrotovať do pol hodiny.
Jupiter Ascending - Scéna - Titus a Jupiter pri večeri
Jupiter Ascending - Scéna - Titus a Jupiter pri večeri / Zdroj Disclaimer
Právnický nonsens č. 3:
Ak Titus plánuje zabiť svoju manželku hneď po obrade, aby si prisvojil jej dedičstvo (dajme tomu, že mimozemské právo dovoľuje dediť aj v prípade, že sa dedič dopustí voči poručiteľovi trestného činu, nech to máme jednoduchšie), prečo, keď má menovaný pri hlave Cainovu búchačku, si nenechala Jupiter „TrajaPátračiFTW“ Jones vytetovať prsteň, nespečatila tak ich zväzok a nedovolila Cainovi Tita odkrágľovať? Nezdedila by náhodou, len tak od oka, skoro tretinu vesmíru a nemohla by tak zachrániť aj iné planéty pred žatvou, než len tú svoju? Či opačne to neplatí? Alebo platí, ale ona chce tak veľmi ísť domov, že sa vo voľných chvíľach pre istotu učila mimozemský kódex, aby si mohla dať so synom/snúbencom/whatever večeru v nóbl štýle? Ach...
Jupiter Ascending - Scéna - Svadba Tita a Jupiter
Jupiter Ascending - Scéna - Svadba Tita a Jupiter / Zdroj Disclaimer
Je síce sympatické, že Wachowski sa snažili do mainstreamu pretlačiť spaceoperu, ale bohužiaľ sa im to nepodarilo. Ak chcete dobrú spaceoperu, prečítajte si radšej napr. Hmotu od Iaina M. Banksa.
Jupiter Ascending - Scéna - Balem vystupuje z kúpeľa
Jupiter Ascending - Scéna - Balem vystupuje z kúpeľa / Zdroj Disclaimer
Ako som povedal, Wachowski natočili typický Marvelovský film. Dúfam, že tento nešvar sa u akčných scifi nebude vyskytovať príliš často, lebo za chvíľu nebudem mať na čo chodiť do kina.

jurinko

jurinko

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

stanley (Anonym)
toto nema nic spolocne s marvelovskymi filmami, kedze kazdy z nich, aj ten najhorsi, je oproti tejto zlatanine ultimatna bomba.
Tak trapne, ako pri sledovani Jupiter Ascending, som sa v kine davno necitil. Odpad.
11.02.2015
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Jurinko, valcuješ ! :-D Dobre som sa zachechtal, vďaka. :-) Máš u mňa 10. Poznámka o Troch pátračoch ma poslala do kolien. Úprimne, navývať tento... počin... termínom "zlátanina" by bol ešte kompliment.
15.02.2015

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB