Armello - preview

Keď League of Geeks prišli na Kickstarter s hrou, ktorá kombinuje prvky stolových a kartových hier a dopĺňa ich peknou grafikou, zožala úspech. Odvtedy prešlo niekoľko mesiacov a v týchto dňoch už majú fanúšikovia hry možnosť vyskúšať si skorý vstup do hry. Ako vyzerá Armello v skorých fázach vývoja? Majú sa hráči na čo tešiť, dodržali vývojári sľuby, alebo ide o sklamanie?
Filmová história scifi
Armello - Scéna - 1
Armello - Scéna - 1 / Zdroj Disclaimer
V čele kráľovstva Armello stojí hrdý lev, avšak jeho moc a majestátnosť upadajú. Postihla ho totiž zlá kliatba, nákaza, zvaná Rot. Každé ráno skracuje jeho život a spolu s levom upadá aj celé kráľovstvo. Pár klanov sa vzoprelo a rozhodlo sa vziať osud ríše do vlastných rúk. Hráči zosobnia jedného zo štyroch predstaviteľov zvieracích klanov a prostredníctvom hernej postavy sa budú snažiť zaistiť si trón po tom, čo kráľ podľahne nákaze. Či hráč dosiahne cieľ čestným spôsobom a zaslúži si ho statočnými skutkami, alebo sa rozhodne sadnúť na trón cez mŕtvoly, je už na ňom.
Princíp hry je jednoduchý. Hráč si vyberie svojho favorita a snaží sa získať pre seba trón skôr, než kráľ zomrie. Na túto úlohu má iba osem dní a tak to nebude ľahké. V ceste totiž budú hráčovi stáť ostatné klany a aj samotný kráľ, ktorý sa nehodlá len tak vzdať moci.
Armello - Scéna - 8
Armello - Scéna - 8 / Zdroj Disclaimer
Postavu hráča charakterizuje pár štatistík ako počet životov, maximálny počet kariet na ruke, magická energia a podobne. Každá z postáv má navyše jedinečnú schopnosť – zajačica Amber má vyššiu šancu nájsť skryté poklady, vlk Thane je zdatnejší v boji, Mercurio si vie svojimi potkaními pazúrmi nahrabať viac zlata a medvedica Sana čerpá silu z druidských svätyni. Hráč má možnosť vybaviť svojho hrdinu amuletom a prsteňom, ktoré upravia vlastnosti postavy a tak si môže svojho hrdinu upraviť podľa toho, aký štýl hrania preferuje.
V svojom ťahu si hráč vyberá, na ktoré políčko postúpi. Nejde iba o bezduché pohybovanie sa – hráč má vždy nejakú úlohu, ktorú môže splniť a získať tak rôzne odmeny. Môže si získavať dediny, preskúmavať jaskyne s pokladom, skryť sa v lesoch alebo horách, alebo navštíviť druidskú svätyňu. Poprípade, ak sa cíti byť dosť silným, môže sa rozhodnúť vstúpiť do hradu a postaviť sa kráľovi. Priamy boj s kráľom nie je ale jediná možnosť, ako si získať trón. V hre sú totiž až 4 rôzne spôsoby výhry. Jednou z nich je už spomenutý boj s kráľom. Pokiaľ hráč kráľa porazí a boj prežije, získava trón pre seba. Druhou možnosťou je takzvané Rot Victory, ktoré znamená, že hráč musí mať vyšší stupeň nákazy ako kráľ a poraziť ho v boji. Ide o trochu temnejší spôsob výhry. Tretí spôsob je o niečo šľachetnejší – hráč za rôzne skutky v hre, ako napríklad plnenie úloh alebo boj s príšerami, získava body prestíže. Keď kráľ zomrie, hráč s najvyšším počtom bodov prestíže je zvolený za jeho nástupcu. Posledná možnosť je pre skutočných dobrákov, ide o víťazstvo nazývané Spirit Stone Victory. Aby ho hráč dosiahol, musí nazbierať štyri čarovné kamene a prísť s nimi ku kráľovi, kde sa ho následne hráč pokúsi očistiť od nákazy.
Armello - Scéna - 3
Armello - Scéna - 3 / Zdroj Disclaimer
Jedno herné kolo je rozdelené na deň a noc. Každé ráno stráca kráľ kúsok svojho zdravia a vyhlasuje nový zákon. O tom, ktorý zákon bude prijatý, rozhoduje hráč s najvyššou prestížou. Zákony majú rôzny charakter. Občas si hráč vyberá možnosti, ktoré uškodia iným hráčom, pridajú im body nákazy, uberú body prestíže, niekedy si ale musí voliť menšie zlo, ktoré ale poškodí aj jeho. Ráno je tiež čas, kedy sa pohybuje kráľova garda. Jej úlohou je chrániť kráľa a ak sa niektorý z hráčov rozhodne vstúpiť do paláca, môže ho čakať ťažký súboj. Navyše sa môže stať, že niektoré ráno bude prijatá vyhláška, ktorá zmobilizuje všetky stráže a poštve ich proti hráčom. Noc je čas, kedy ožíva temná stránka Armella. Z hlbín zeme prichádzajú na povrch príšery temnoty zvané Bane. Tie rozsievajú po krajine nákazu a ak zastihnú hráča nepripraveného, môže to pre neho zle dopadnúť.
Armello - Scéna - 10
Armello - Scéna - 10 / Zdroj Disclaimer
Jednou z hlavných mechaník hry sú karty. Hráč ich má k dispozícii niekoľko a sú rozdelené na 3 druhy – predmety, kúzla a karty trikov. Hráč sa nimi môže posilniť, môže si obliecť brnenie alebo získať pomocníkov. Môže na protihráčov zoslať kúzla alebo prekliať kúsok krajiny, aby tak v budúcnosti spomalil konkurenciu. Každá karta má svoju cenu buď v zlate alebo v počtoch bodov magickej energie, ktorá je potrebná na jej aktiváciu. Chvíľu trvá, kým hráč zistí, ako sa používajú jednotlivé druhy kariet, navyše mnoho kariet je možné použiť aj počas ťahu protihráčov. Stačí ale pár kôl a hráč sa oboznámi so základmi a hra potom ide svižne. Každá karta má okrem textu aj animovaný obrázok a tak aj keď hráč potiahne kartu, ktorej efekt sa mu nepáči, môže sa aspoň tešiť z pekného obrázka. Karty majú okrem napísaného efektu ešte jedno využitie – v boji.
Armello - Scéna - 2
Armello - Scéna - 2 / Zdroj Disclaimer
Súboj prebieha v Armello jednoducho. Hráči si hádžu kockami a podľa symbolov, ktoré padnú, sa vyhodnocuje výsledok. Meč predstavuje útok, štít obranu. Symbol slnka znamená cez deň útok, symbol mesiaca predstavuje útok v noci. V opačných prípadoch tieto symboly nemajú efekt. Ak sa podarí hráčovi hodiť symbol stromu, ráta sa to ako útok a kockou hádže ešte raz. Symbol nákazy nemá žiaden efekt. Pokiaľ sa teda hráč nerozhodol ísť cestou temnoty a nie je skazený už natoľko, že mu nákaza dáva silu. Systém hodu kociek je použitý nie len v boji, ale aj pri strete so zakliatymi políčkami. Vtedy má hráč za úlohu hodiť si kockami(počet podľa toho, ktorú vlastnosť prekliatie testuje) a pokiaľ mu padnú určené symboly, prekliatie zvládol. Ak nie, čaká ho postih. Pri hodoch kockami ale zohrávajú významnú úlohu karty. Každá karta má v svojom rohu symbol, ktorý predstavuje jednu stranu kocky. Hráč sa môže pred hodom kockami rozhodnúť, že niektorú z kariet, ktoré má na ruke, odhodí a tým si zabezpečí, že na jednej z jeho kociek padne taký symbol, aký bol vyznačený na karte. Hra tak núti hráčov taktizovať, uvažovať nad tým, ktoré karty si hráč nechá pre prípadné hádzanie kockou a ktoré karty použije, aby uškodil spoluhráčom.
Armello je okrem základných mechaník plné aj malých detailov, ktoré hráč postupom času počas hrania odhalí. Všetko dokopy funguje a hráčovi dáva pocit, že naozaj hrá akýsi mix kartovej a stolovej hry na hrdinu. Výhodou hry je, že ju nemusí hrať iba proti umelej inteligencii, ale zahrať si môže až proti trom ľuďom online. Nevýhodou ale je to, že hre chýba plnohodnotný chat. Namiesto toho môže hráč posielať iba preddefinované správy. Tento trend sa v poslednej dobe v online multiplayerových hrách rozmáha a čiastočne zabraňuje agresívnym rozhovorom. Je to ale škoda, nakoľko v Armello je často nutná spolupráca a uzatváranie spojenectiev a to sa prostredníctvom krátkych, predom definovaných správ dosahuje ťažko. Druhou nevýhodou hry je to, že v nej nie je prítomná možnosť toho, aby viacerí hráči hrali hru za jedným počítačom – čiže neobsahuje lokálny multiplayer, ktorý je častou súčasťou digitálnych verzií spoločenských hier. To je dané hlavne faktom, že hráč môže robiť veľa vecí aj počas ťahu protihráčov. Je to škoda hlavne preto, že takto si musí každý z partie hráčov kúpiť vlastnú kópiu hry.
Armello - Scéna - 9
Armello - Scéna - 9 / Zdroj Disclaimer
Napriek tomu, že je Armello ešte iba v skorej fáze vývoja, ponúka hráčom zaujímavú kombináciu prvok kartových a stolových hier. To všetko je zabalené do príjemného výzoru rozprávkového sveta a tak si určite získa mnohých fanúšikov, či už majú stolové a kartové hry radi alebo nie. Hoci hru trápi pár problémov, ako nie príliš šťastne vybalansovanie jednotlivých postáv, vývojári sú na fórach venovaným hre aktívni. Hráčom sľubujú, že nasledujúce mesiace budú tvrdo pracovať na tom, aby hru vylepšili, aby pridali do hry viac postáv, aby vhodne upravili mechaniky a tvrdia, že pri práci berú ohľad na všetky pripomienky.
Armello - Trailer - early access overview gameplay Disclaimer

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB