Whedonovi Agenti S.H.I.E.L.D.-u

My, čo Agentov S.H.I.E.L.D.-u sledujeme, vieme, že sú dobrí, každým dielom lepší. Tí, čo ich nesledujú, ich sledovať asi ani nebudú. Majú svoje dôvody. Robia však chybu, lebo Agenti sú produktom tvorivej skupiny okolo Jossa Whedona, čo znamená kvalitu. Nikto sa tak nestará o svoje postavy ako Whedon (a spol.).
Juraj Búry
Filmová história scifi
Je tu ešte jeden dôvod, prečo táto recenzia je tak trochu zbytočná. Komunita fanúšikov komiksov a ich adaptácií strávila už veľmi veľa času debatami o spracovaní Agentoch S.H.I.E.L.D.-u. Všetko podstatné už zaznelo, nové nie je čo dodať. Tak si to teda zhrňme.
Máme tu seriál síce od Jossa Whedona, avšak jeho osobnej poetiky je v ňom pomenej. Napriek tomu sa presne drží štruktúry výstavby a naratívnych postupov akéhokoľvek iného Whedonovho seriálu.
Napríklad majú pomalý rozjazd. Lebo nám najskôr treba predstaviť postavy a vytvoriť medzi nimi nejaké vzťahy. Potom príde na rad ich minulosť a až neskôr sa do toho všetkého vkradne nejaký spojovací príbeh, ktorý vyvrcholí skvelým finále.
Tento postup je už trocha zastaraný, lebo zo začiatku seriál pôsobí dosť epizodicky a postavy plocho. Je to cieľ, kto poriadne sledoval Buffy, Fireflay alebo čokoľvek, pod čo sa Whedon podpísal, vie, že u neho to tak chodí. Prečo? Aby si divák vytvoril k hrdinom vzťah, čo je dobrý základ pri neskoršom budovaní napätia. Len sa treba dostať cez tú fázu.
Najväčším problém Agentov sú divácke očakávania. Ak od nich čakáte to isté, čo od filmov z Marvelovského univerza, budete sklamaní. Seriál je totiž civilnejší, viac ho zaujíma svet svet v ktorom sa postavy pohybujú ako taký a jeho drobné príbehy. V druhej sérií aj história. Preto nečakajte hneď z fleku akčnú komédiu. Agenti S.H.I.E.L.D.-u sú skôr špionážny technothriller.
Čo dodať na záver? Nuž iba to, že ide o naozaj skvelý seriál, ktorý si zaslúži šancu. Momentálne bežiaca druhá séria je... neuveriteľná. To sa proste musí vidieť. Veď je to Whedon!
Agents of S.H.I.E.L.D. - Plagát - 1
Agents of S.H.I.E.L.D. - Plagát - 1 / Zdroj Disclaimer

Juraj Búry

Juraj Búry
Mám veľa čiernych vlasov, kocúra a plyšového pavúka. Väčšinou sa mocem v Nitre, alebo po kopcoch a hradoch. Strašne rád sa hrám, čítam a pozerám a potom o tom premýšľam. Pôsobím mladší ako v skutočnosti som.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB