Nová technológia by mala pomôsť vedcom detekovať život na iných planétach... už za 4 roky!

Nová technológia by mala pomôcť vedcom detekovať život na iných planétach... už za 4 roky!
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Technika sa opiera o detekciu " dimér " , alebo molekúl, ktoré sa navzájom prepojili v exoplanetárnej atmosfére. V chémii je "dimér" všeobecný termín, ktorý označuje akúkoľvek zlúčeninu, pozostávajúcu z dvoch rovnakých menších jednotiek .
Misra a jeho tím sa v prvom rade sústredia na prítomnosť kyslíkových dimérov. Kyslík v plynnom stave preberá formu O2 , kyslíkový dimér však obsahuje v skutočnosti štyri atómy kyslíka a je zapísaný ako O2 - O2 .
Vedec Angus Chen zhrnul technológiu takto ​​:
Keď planéta míňa svoju hviezdu, svetlo hviezd svieti cez atmosféru planéty a pokračuje až k jej povrchu. Diméry v atmosfére absorbujú svetlo tak isto, ako farebný filter na objektíve fotoaparátu , vytvárajú tak anomálie zistiteľné len v prípade, že tlak na planéte je aspoň 0,25 barov - teda dostatočne vysoký nato, aby zadržal kvapaliny.
Výsledkom je , že detekovateľné signály, ktoré Misra a jeho tím popisujú sa zobrazia iba v prípade , že atmosféra je pod tlakom a dobre okysličená - a ukázalo sa , že je to jediný spôsob, ako dokážu objaviť okysličené prostredie v ktorom sa vyrába kyslík a kde prebieha fotosyntéza. Inými slovami, ak astronómovia niekedy spozorujú planétu so silným signálom diméru kyslíka , bude to pravdepodobne znamenať, že majú presvedčivý dôkaz o tom, že táto planéta je domovom cudzieho života .
Ale tu je ten háčik : V súčastnosti vo vesmíre nemáme žiadne zariadenie, ktoré by bolo technicky schopné vykonať podobné analýzy. Budeme si preto musieť počkať na nástupcu Hubblovho teleskopu s názvom " Vesmírny teleskop Jamesa Webba " , ktorý začne vykonávať svoju misiu v Októbri roku 2018.

andrej android praznovsky

andrej android praznovsky

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB