Voldemort, Mordor, profesor Moriarty, doktor Moreau - čo majú spoločné?

Samozrejme, mená záporákov alebo regiónov s nimi spojených. A slabiku "mor". Jazykovedec James Harbeck sa rozhodol posvietiť si na temnú stránku tejto morfémy. Čo zistil?
YaYa
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Vsehochut - Scéna - Voldemort, Mordor, Mordred - čo majú spoločné?
Vsehochut - Scéna - Voldemort, Mordor, Mordred - čo majú spoločné? / Zdroj Disclaimer
Latinský koreň "mor" je spojený so smrťou, starogermánske "mora" zase s temnotou, ako môžeme vidieť napríklad vo francúzskom "la mort" (smrť) či v anglickom "morgue" (márnica). Slovíčko "morth" zase v starej angličtine znamenalo vražda. Po príklady si však nemusíme chodiť až tak ďaleko - čo slovenské slová ako mor či zamordovať? Negatívnych asociácií máme teda dosť a siahajú ďaleko do minulosti. A hoci "mor" nemá v angličtine negatívne konotácie vždy, v menách slávnych záporákov len pomáha zvýrazniť ich temnú stránku a charakterizovať postavu.
James Harbeck tomu hovorí fonestéma - časť slova, ktorá má určité konotácie nie kvôli svojmu významu či pôvodu (aj keď ten v tomto prípade trošku pomohol), ale vďaka asociáciám, čo s ňou ľudia majú. "Mor" teda znie tak temne, lebo sa tak často používal v kontexte so smrťou a stal sa fonestémou. A to medzinárodnou!
Čo iné dodať, ako staré dobré rýdze chalupskovské "Mor ho!"

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB