Anime jeseň/zima 2013-14 - Arpeggio of Blue Steel – keď na čele námorných bitiek stoja pekné baby

Keď sa spomenie sci-fi anime, väčšina ľudí si predstaví obrovské mecha roboty, vesmírne bitky a nejakú tú hmyzoidnú rasu, proti ktorej ľudia bojujú. Pri väčšine seriálov to aj platí. Občas sa ale nájdu výnimky a Arpeggio of Blue Steel je jednou z nich. Miesto mecha robotov tu divák nájde lode, miesto vesmírnych bitiek sa dočká bitiek námorných a zelených ufónov nahradí umelá inteligencia nepriateľskej flotily.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Aoki Hagane no Arpedžio - Scéna - I-401
Aoki Hagane no Arpedžio - Scéna - I-401 Disclaimer
Píše sa rok 2039 a ľudstvo kvôli globálnemu otepľovaniu a stúpaniu hladiny vôd stratilo podstatnú časť pevniny. Navyše sa v tomto čase akoby odnikiaľ vynorí Flotila Hmly, ktorá zaútočí na ľudské sily. Hoci táto flotila pripomína lode druhej svetovej vojny, je tu pár rozdielov. Nemá ľudskú posádku, je riadená umelou inteligenciou a jej technológie sú natoľko vyspelé, že bez problémov zničí ľudské námorné sily. Podmorské káble sú zničené, satelity zostrelené a námorná preprava znemožnená. Flotila Hmly vytvára blokádu, ktorá takmer úplne zabraňuje kontaktu medzi krajinami sveta.
Odkedy Flotila Hmly prvýkrát udrela uplynulo 17 rokov a ľudia stále nenašli spôsob, ako sa nepriateľovi postaviť. Teda až na jedného šikovného kapitána z Japonska, ktorým je Čihaja Gunzó. Ten má oproti ostatným ľuďom jednu veľkú výhodu – má pod kontrolou ponorku I-401, ktorá bola súčasťou Flotily Hmly. To dostáva kapitána do nepohodlnej situácie, keďže mnohí ho upodozrievajú, že to, že dokáže ovládať nepriateľský stroj znamená, že zradil ľudí. Na druhej strane je Gunzó vďaka svojmu skvelému taktickému mysleniu, ponorke s vyspelou technológiou a vernej posádke jediný, kto sa ako tak dokáže postaviť Flotile Hmly a tak si ho japonské mestá občas najmú na prevoz zbraní, zásob a podobne. Jedného dňa ale dostane za úlohu niečo oveľa dôležitejšie. Japonci vyvinuli zbraň, ktorá by mohla dať ľuďom konečne výhodu v boji s Flotilou Hmly, avšak je tu problém. Japonsko nemá dostatok zdrojov na to, aby mohlo túto zbraň produkovať vo väčšom množstve. Gunzó má za úlohu dostať zbraň do Ameriky a aby to nemal také ľahké, o plánoch sa dozvie Flotila Hmly a vyšle proti nemu svoje najlepšie lode, ktoré sú vybavené ľudskými modelmi. Na pohľad tak dostáva seriál jednoduchú dejovú líniu – dostať predmet z bodu A do bodu B a nenechať sa zabiť nepriateľom. Avšak tento koncept je zvládnutý perfektne a dáva seriálu jasný cieľ.
Aoki Hagane no Arpedžio - Scéna - Iona a Gunzó
Aoki Hagane no Arpedžio - Scéna - Iona a Gunzó Disclaimer
Jednou z najzaujímavejších vecí v anime sú spomenuté ľudské modely lodí. Ide o umelú inteligenciu lode, ktorú zosobňuje android ľudskej podoby. A keďže sú lode väčšinou nazývané ženskými menami a keďže sa na ne dobre pozerá, tieto modely sú ženy. Mnoho divákov si pri predstave rozkošných ženských anime postáv pomyslí svoje, ale v tomto anime nie sú ženské postavy iba pre potešenie oka. Hoci je je ich v anime veľa, považovať Blue steel za hárem anime by bol omyl a aj eči prvkov tu je málo.
Tieto ženské zosobnenia lodí Flotily Hmly sa rýchlo stanú hviezdami celej šou nie len vďaka svojmu zovňajšku. Úlohou ľudského modelu je pochopiť nelogické správanie sa ľudí a prispôsobiť tomu taktiky Flotily Hmly, no takáto ľudská podoba so sebou prináša negatíva v podobe emócií. Divák má tak možnosť sledovať, ako sa sprvu chladná jednotná umelá inteligencia Flotily Hmly štiepi a jej jednotlivé časti získavajú jedinečnosť a tvoria zaujímavé postavy. Správanie sa modelov sa mení po tom, čo sa stretnú s Gunzom a Ioniou, ľudským modelom Gunzovej ponorky. Čo je na jednej strane veľkým plusom celého anime je aj istým spôsobom negatívom. Kvôli tomu, že sú v centre všetkého ľudské modely Flotily Hmly, Gunzó a Ionia, neostáva veľa priestoru na rozvoj postáv ľudí, ktorí tvoria Gunzovu posádku. V priebehu seriálu sa o nich a o ich motiváciách dozvie divák minimum. Nepomáha tomu ani dĺžka anime, ktorá je iba 12 dielov. Divák sa tak dozvie žalostne málo nielen o Gunzovej posádke, ale aj o tom, ako v čase príbehu funguje ľudský svet, ktorý je v troskách. Taktiež cieľ a pôvod Flotily Hmly nie sú nikdy jasne vysvetlené.
Aoki Hagane no Arpedžio - Scéna - Posádka I-401
Aoki Hagane no Arpedžio - Scéna - Posádka I-401 Disclaimer
Prvá vec, ktorá padne pri sledovaní tohto anime do oka, nie sú pekné ženské postavy ani história sveta ale animácia seriálu. V poslednej dobe je trendom čoraz väčšie využívanie 3D animácie a tento seriál je takejto animácie plný. To môže byť proti srsti ľuďom, ktorý obľubujú klasickú animáciu, avšak bola by škoda odsúdiť kvôli tomu Arpeggio of Blue Steel. Chvíľu trvá, kým si divák na takýto štýl animácie privykne a občas to vyzerá, akoby sledoval nejakú japonskú videohru. To pri režisérovi, akým je Sédži Kiši, ktorý má na krku anime adaptácie hier(Ragnarok The Animation, Persona 4 The Animation) nie je také nečakané. Ak sa divák nenechá odradiť modernou animáciou, čaká ho krásny zážitok. Súboje na mori sú plynulé, plné fascinujúcich efektov a tak si človek neužíva iba pekne vyzerajúce postavy a brilantné taktické manévre, ktoré Gunzó vymyslí, ale aj vizuálny zážitok, ktorý námornú bitku sprevádza.
Arpeggio of Blue Steel je sci-fi anime, ktoré experimentuje s námetom a animáciou a výsledkom je svet, ktorý zaujme diváka hneď po prvej epizóde. Napriek pár chybám, ktoré sa počas sledovania ukážu, si dokáže udržať divákovu pozornosť a nesklame. Bez obáv sa Arpeggio of Blue Steel môže zaradiť medzi to najlepšie, čo v jeseni 2013 vyšlo a nemalo by ujsť žiadnemu fanúšikovi anime. Pokiaľ vám chýbalo sci-fi, ktoré sa neodohráva vo vesmíre, ale stojí nohami na zemi, resp. pláva po vode, je toto seriál pre vás. Ak nie ste divák, ktorý zvykne pozerať anime, ale v poslednej dobe vám na obrazovkách chýba zaujímavé sci-fi, stojí za to dať tomuto anime šancu.
Aoki Hagane no Arpedžio - Scéna - Maja a Kongó
Aoki Hagane no Arpedžio - Scéna - Maja a Kongó Disclaimer
Pokiaľ vo vás seriál vyvolá záujem a budete sa chcieť o postavách, Flotile Hmly a svete tohto anime dozvedieť viac existuje rovnomenná manga, ktorá je predlohou tohto seriálu. Vychádza od roku 2009, nie je ukončená a hoci má rovnaký základ, od istého bodu sa dejovo odlišuje od anime. Seven Seas Entertainment vydá mangu v júli 2014 v Severnej Amerike a snáď sa postupom času dostane aj na náš trh.
Názov: Arpeggio of Blue Steeel (jap. Aoki Hagane no Arpedžio)
Žáner: military sci-fi
Réžia: Sédži Kiši
Scenár: Makoto Uezu
Predloha: Ark Performance
Fakty: Japonko, 2013, 12 dielov, každý cca 24 minút
Výrobca: A-1 Pictures
Hodnotenie: 80%
Aoki Hagane no Arpedžio - Trailer - trailer Disclaimer

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Jej to je co "SailorPunk"?
07.02.2014
jurinko
Kde sa to da pozriet? A su k tomu nejake zrozumitelne titulky (anglicke ci nebodaj cz/sk)? :-)
07.02.2014
Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
no sú na to stránky, ale na tie tu asi nemôžem dať odkaz :D ale ak by si si to zohnal do pc, tak tu sú cz titulky http://anime.akihabara.cz/anim e/Aoki-Hagane-no-Arpeggio-Ars- Nova-2013
10.02.2014
jurinko
A neposles mi to do mailu? :-)
11.02.2014
jurinko
Dik :-) (inmail je na gmailovom blackliste, takze ti nemozem poslat podakovanie mailom :-/ )
20.02.2014
Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
no hlavne, že to došlo :P
21.02.2014

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB