Alfred Bester – The Stars My Destination (recenzia)

Vitajte v budúcnosti. Budúcnosti, kde je teleportácia bežná a jej následky majú tvrdý dopad na celé ľudstvo. Na pozadí tohto všetkého vám budem rozprávať príbeh o zrade - a pomste. A o jej zničujúcich následkoch vedúcich k novému svetu.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Gully Foyle is my name
And Terra is my nation
Deep space is my dwelling place
And death's my destination.
Alfred Bester, autor ktorý ako prvý spisovateľ vôbec získal cenu v žánri SFFH, má slabosť pre parapsychické schopnosti. Teda, on nie, jeho hrdinovia však áno. Kým v Zničenom mužovi to bola telepatia, v Hviezdach môj osud ide o teleportáciu...alebo o jaunting, ako v románe túto schopnosť nazval.
The Stars My Destination - Plagát - 5
The Stars My Destination - Plagát - 5 / Zdroj Disclaimer
Hneď v úvode nie moc hrubej knižočky, s obálkou zobrazujúcou divného potetovaného chlapa, sa dozvedáme čo to o samotnom jauntingu a jeho zákonoch. Autor jasne vymedzil, ako by mohla takáto schopnosť v praxi fungovať, a my pomaly zisťujeme, že napríklad v dobe, keď je teleportácia bežná sa ešte nikomu nepodarilo preskočil vesmírnou prázdnotou. Mimo to Bester živo a veľmi reálne popisuje, aký by mal tento objav vplyv na socio-politické a ekonomické vzťahy v ľuďmi osídlenej slnečnej sústave. A že dopad je obrovský zisťujeme nielen z ďalších stránok, no celkovo z atmosféry knihy: spoločnosti vládnu všemocné extrémne bohaté Rodiny a ich megakorporácie a Zem samotná je na pokraji otvoreného konfliktu s kolóniami. Tým, že autor otvorene využíva prvkov rodinných firiem a megakorporácií, predbehol svoju dobu a kyberpunk o niekoľko desiatok rokov. Všetky tieto udalosti a popisy sú však iba kulisami. Kulisami v šialenej jazde za pomstou.
„Nechala si ma zajsť jak psa. Nechala si ma skapať Vorga…Vorga-T:1339. Nie. Ja sa stadeto dostanem. Budem ťa sledovať, Vorga. Nájdem ťa, Vorga. Šecko ti splatím. Nechám ťa zhniť. Zabijem ťa Vorga. Umlátim ťa nasmrť. ZABIJEM!"
Gulliver Foyle, Hviezdy môj osud
Hoci je Besterov svet farebný ako pivné sklenené črepy a rovnako tak ostrý, hlavným ťažiskom románu je jednoznačne hlavná postava. Typ, o ktorého by ste neopreli ani bicykel...ani keby vám za to zaplatili. Antihrdina. Gully Foyle. Obyčajný človek, hrubé neotesané indivíduum, so životnou motiváciu zhasínajúcej sviečky, ktorého priemernosť sa prejavuje nielen na jeho vystupovaní a chovaní sa ale aj v reči, kedy autor (a prekladateľ) obratne využívajú vulgarizmy, slang a gramaticky nesprávne tvary na dokreslenie Foylovho charakteru. Spoznávame ho práve vo chvíli, keď bojuje vo vraku havarovanej vesmírnej lodi Nomád, na ktorú sa predtým dal najať ako strojník, o ďalší hlt života. A istotne by letargicky bojoval aj ďalej, nebyť jednej udalosti. Pretože pod kožou tohto prostáčika drieme tiger. Tiger, ktorý hrozí že sa jedného dňa zobudí, ak bude mať jeho majiteľ toľko smoly. Alebo šťastia.
„Ako som unikol? So šťastím. Ako som plánoval tento okamih? S potešením.“
Edmont Dantés, Gróf Monte Cristo
The Stars My Destination - Plagát - 6
The Stars My Destination - Plagát - 6 / Zdroj Disclaimer
Foyle pripomína cyklus premeny motýľa. Na počiatku ho poznávame ako húsenicu. No aj húsenica sa časom zakuklí. Vtedy príde autor, vezme a položí Gullyho, jeho psychiku a motiváciu na nákovu a silno po nich udrie kladivom. A znova, a znova... Urobí si z jeho osobnosti plastelínu, navonok poddajnú, no vnútri tvrdú a surovú ako nebrúsený diamant. Časom dostane lesk a ostré hrany, no tvrdosť ostane. Na rozdiel od prírody tento proces je tvrdý a krutý. Gully Foyle, ktorý celý život prespal, Gully Foyle, ktorý šiel vždy cestou najmenšieho odporu zrazu precitne a odhalí beštiu vo svojom vnútri, odhodlanú ísť za svojim cieľom hoc aj cez mŕtvoly celého sveta. A nájde motor ktorým to odhodlanie bude poháňať. A nájde palivo, ktorým ten motor bude kŕmiť. Ten motor sa volá pomsta. A to palivo je Vorga. A tu sa, vážení čitatelia dostávame ku koreňu veci. Ak si prečítate román, bude sa vám zdať známy. Akoby ste to už raz čítali, alebo aspoň počuli.
„K tebe sa rútim, ty vše ničiaca ale nepodmaňujúca veľryba; do poslednej chvíle sa budem s tebou biť zo srdca pekla budem po tebe bodať. Z nenávisti na teba vypľujem posledný svoj dych…“
Kapitán Achab, Biela veľryba
Gully Foyle je posadnutý pomstou. A práve v tom sa vôbec nelíši od dvoch hrdinov, ktorými sa Bester nechal otvorene inšpirovať. Edmont Dantéz a kapitán Achab. Dve silné postavy posadnuté svojim cieľom. No sú tu isté rozdiely. Kým tyranský despota Achab v Mellvilovej Bielej veľrybe je Moby Dickom posadnutý až za hrob, a vystupuje ako nemenný kovový pilier schopný prečkať pád nebies, ktorý je schopný kvôli pomste obetovať nielen svoj život, ale aj život svojej posádky, Edmont Dantéz v Grófovi Monte Cristo napokon poľaví. A vskutku, aj náš antihrdina, Nomád, beštia, netvor - Gully Foyle - napokon obmäkne a ku koncu knihy sa mení. Proces premeny húsenice v motýľa je ukončený. No nie je to zmena skokom. Z hulváta sa postupne stáva štvaná zver, len pre to, aby sa on sám zmenil na dravca, predátora a napokon na filozofa a revolucionára. A nemení sa len on. Foyle akoby reprezentoval celú spoločnosť, a udalosti, ktoré spustia jeho zmenu napokon premenia celú ľudskú rasu.
Gully Foyle is my name
And Terra is my nation
Deep space is my dwelling place
And stars my destination.
Hoci kniha, až na Prometheus Award z r. 1988, nikdy nezískala žiadne významné žánrové ocenenie a dokonca bola niektorými kritikmi znevažovaná (Damon KNIGHT hovorí o "zlom vkuse, nedôslednosti, iracionalite a naprosto faktických chybách"), na žáner ako taký mala významný vplyv. Naviac, mnohí teoretici žánru považujú Stars My destination, vďaka takým prvkom ako silný vplyv megakorporácií, temná vízia budúcnosti a kybernetické implantáty, za akýsi proto-kyberpunk, ktorý predbehol hnutie o minimálne o dve dekády.
Hodnotenie: 100%

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

mayo
moja oblubena knizka. uz davno si myslim, ze su 3 urovne spisovatelov. good, best a bester :D osobne mi pripada smiesne, ze ho tak ostro kritizoval pan Knight, tiez sci-fi autor s bohatou bibliografiou, o ktoreho existencii som sa dozvedel az vdaka tejto recenzii.
07.10.2013

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB