Sleepy Hollow - Hlavne nestrácajte hlavu!

Už tradične sa s príchodom kratších a chladnejších dní začína nielen nový školský rok, ale aj nová seriálová sezóna. Túto jeseň nás čaká niekoľko nových sérií, medzi nimi aj horovo-mysteriózna Sleepy Hollow.
Filmová história scifi
Už tradične sa s príchodom kratších a chladnejších dní začína nielen nový školský rok, ale aj nová seriálová sezóna. Túto jeseň nás čaká niekoľko nových sérií, medzi nimi aj hororovo-mysteriózna Sleepy Hollow.
Sleepy Hollow - Plagát - 1
Sleepy Hollow - Plagát - 1 / Zdroj Disclaimer
Legendu o bezhlavom jazdcovi sa rozhodla oživiť stanica FOX. Pilotný diel bol v USA vysielaný 16. septembra a sledovalo ho 10 miliónov divákov.
Po krátkom intre z čias vojny za nezávislosť, v ktorom je Ichabod Crane, pôvodne profesor z Oxfordu, neskôr zvláštny agent Georga Washingtona, poslaný zastaviť dôstojníka britskej armády. Pri vzájomnom súboji mu síce odtne hlavu, ale sám je ťažko ranený. O 250 rokov neskôr sa Ichabod nič netušiac prebúdza v opustenej jaskyni. V rovnakom čase je miestny šerif so seržantkou Abbie povolaný upokojiť splašené kone na miestny statok. Dôvodom nepokoja nie je nik iný než bezhlavý dôstojník, neskôr, keďže si práve obstará koňa, Bezhlavý jazdec. Šerif pri tomto stretnutí zomiera. Medzitým je Ichabod pri potulkách mestom zatknutý, a ako cudzinec je hlavným podozrivým z vraždy šerifa. Po príchode na policajnú stanicu chce Abbie vypočuť hlavného podozrivého, ale zisťuje, že to nie je on. Utrúsi však čosi o tom, že vrah mal čudnú starú uniformu a tu sa chytá už aj náš Ichabod, ktorý by mohol vniesť do prípadu trochu svetla. Nasleduje rozhovor v prítomnosti polygrafu, v ktorom sa dozvedáme čo to o našom hlavnom predstaviteľovi. Keďže mu však nikto neverí, posielajú ho do blázinca. Cestou však Abbie, ktorá stále hľadá odpovede na udalosti predchádzajúcej noci, zavezie Ichaboda k jaskyni, kde sa prebral, tu však nachádzajú ešte viac otázok. Medzitým prichádza súmrak a spolu s ním aj Bezhlavý jazdec. Sleepy Hollow sa norí do tmy a nie každý je tým, kým sa na prvý pohľad zdá...
Sleepy Hollow - Scéna - Ichabod a Abbie v jaskyni
Sleepy Hollow - Scéna - Ichabod a Abbie v jaskyni / Zdroj Disclaimer
Ichabod sa prekvapivo rýchlo stotožňuje so súčasnosťou a najčudnejším je preňho Starbucks na každom rohu a elektrické ovládanie okien v aute. Na samotné autá a svet okolo si zvykne, zdá sa, okamžite. Počas epizódy sa vyskytlo pár WTF momentov, kedy som si povedal, že si to scenáristi mohli premyslieť aj lepšie, ale to môže byť len moje osobné zdanie a potreba nájsť nejaké chyby. :)
Sleepy Hollow - Scéna - Bezhlavý jazdec
Sleepy Hollow - Scéna - Bezhlavý jazdec / Zdroj Disclaimer
Celkovo pilot neurazí, ale ani nevyvolá potrebu pustiť si hneď ďalší diel. Také pohodové pozeranie, ktorému týždenné pauzy medzi videnými časťami vôbec neuškodia. Herecké výkony sú poslabšie a zatiaľ to ťahá hlavne Ichabod v podaní Toma Misona. Jeho britský prízvuk a s ním spojený suchý humor robia svoje, vtipných hlášok síce nie je veľa a sú skôr také nenápadné, ale o to viac potešia.
Uvidíme, kam sa seriál uberie v nasledujúcich častiach, či sa budeme každým dielom neúprosne blížiť apokalypse a finálnemu konfliktu, alebo sa mestečko Sleepy Hollow stane centrom paranormálnych udalostí a javov, s ktorými sa budú musieť Abbie s Ichabodom vysporiadať a hlavná príbehová línia bude potlačená...

Dávid Novotný

Dávid Novotný

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB