Fantastické žánre: Nultá kapitola alebo malý úvod na začiatok.

Jednou z noviniek, ktoré sme si pre vás od septembra pripravili, je seriál o fantastike. Teda, o jej žánroch, aby som bol presnejší. Stretávať sa sním budete môcť každý týždeň a povieme si v ňom niečo málo pár slov o historickom vývoji, jednotlivých hnutiach a subžánroch a najvýznamnejších dielach. Začíname už dnes krátkym úvodom!
cyberstorm
Podporte scifi.sk
scifi.sk všehochuť - Guide to SciFi/Fantasy
scifi.sk všehochuť - Guide to SciFi/Fantasy / Zdroj Disclaimer
K písaniu tohto seriálu ma priviedli rôzne diskusie na tému žánrov, ich prelínania sa a vývoja. To čo bolo pôvodne zamýšľané ako malý prehľad pre súkromné účely razom prerástlo do mamutích rozmerov. Prvotným zámerom bolo vytvoriť akýsi prehľad, či už historický alebo žánrový, ktorý by na pár riadkoch informoval o ich základných znakoch. Cieľom ani tak nebolo vytvoriť najlepšie dielo zaoberajúce sa históriou a žánrami SFFH, na to sú tu skutoční znalci, ale skôr prehľad, v ktorom budú uvedené najcharakteristickejšie znaky, spisovatelia a diela konkrétneho žánru, prúdu, hnutia alebo historickej epochy. Z pôvodných desiatich strán bolo dvadsať, neskôr päťdesiat. V súčasnosti má seriál vyše sto strán a pojednáva o desiatkach subžánrov, historických dobách, hnutiach a prúdoch. V tomto projekte som sa snažil zachytiť čo najviac informácií a podať ich v čo najstručnejšej podobe.
Primárnym zdrojom informácií boli knižné publikácie. Išlo hlavne o teoretické práce a skvelé encyklopédie ako The Encyclopedia od Fantasy od John CLUTEa, či Science Fact and Science Fiction: An Encyclopedia od Brian STABLEFORDa. Okrem toho som pripísaní využíval úvodníky k rôznym antológiám písané ich redaktormi, ako aj autorské medailóny u jednotlivých románoch. Z internetu som najčastejšie využíval známu Wikipediu, ale aj odborné stránky. Išlo najmä o neprekonateľmú The Encyclopedia of Science Fiction od John CLUTEa, David LANGFORDa a Peter NICHOLLSa (http://www.sf-encyclopedia.com) a vyčerpávajúcu databázu The Internet Speculative Fiction Database (http://www.isfdb.org), ako aj československú Legii (http://www.legie.info). Popri tom som v hojnej miere využíval aj rôzne iné webové stránky zaoberajúce sa fantastikou.
Pri získavaní informácií som vychádzal z rôznych materiálov, ktoré si však v mnohom odporovali. Preto som sa rozhodol v jednotlivých častiach udávať viacero pohľadov na danú problematiku. Navyše, v seriáli sa budete mať možnosť stretnúť so žánrami a hnutiami, ktorých existencia samotná je často otázna, ako napr. postkyberpunk, či slipstream.
Seriál bude rozdelený na tri veľké celky pojednávajúce o Science Fiction, Fantasy a napokon o Horore. Tieto časti sa následne budú skladať už priamo z jednotlivých žánrov, ktoré budú vychádzať každý týždeň, pričom sa pokúsime zachovať akési logickú súslednosť a prepojenie medzi nimi.
Dúfam, že sa vám bude nový seriál páčiť, a že vám poskytne nové informácie z oblasti fantastiky.
Za redakciu
cyberstorm

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Juraj Búry
Slipstream naozaj existuje a znamená to "stredný prúd". Nie je to žáner, ani hnutie. Je to miesto kde sa môžu nachádzať..ech, to je komplikované. Inak: máme mainstream (to čo baštia davy) a perifériu (underground, to čo baští E. Pocha). A medzi tým je slipstream. To je miesto kde odborníci na popkultúru radia napríklad stabilné fanúšikovské základne. Ozaj, s hororom ti možem pomoct, ties teraz na niecom takom pracujem.
PS: Dúfam, že si nevynechal Malíčkovu knihu Vademecum popkultúry...alebo v novom vydaní: "Popkultúra- návod na použitie" . To je základ!
14.09.2013
Puf
Na toto sa tesim!
15.09.2013
mayo
toto bude isto zaujimave citanie. aspon budeme lepsie vediet kam sa zaradit a do akej miery sme originalni :D inac moze to byt niekedy tazka praca to takto kategorizovat... aj ten horor moze byt sf, fantasy alebo na hranici zanrov, nie? a tak dalej, vela kombinacii... kazdopadne, som zvedavy.
16.09.2013
cyberstorm
No, ono sa to bude aj casto prekryvat (napr. len tie najznamejsie: z filmov Alien, Aliens, z knih Dune, Foundation). Takze sa s niekolkymi vecami sretnete vac krat. A na druhu stranu, je mozne, ze veci, ktore budem uvadzat sa nebudu zhodovat s predstavami autorov. Preto sa budem snazit o akesi odosobnenie a uvadzat len to, o som nasiel v jedmotlivych pramenoch...
16.09.2013
cyberstorm
A Juraj, ad slipstream: to mas tak, niekto ho respektuje (Sterling), niekto nie (Clute)...a fakt hadat sa kto z tychto titanov ma pravdu....to radsi neee a uvediem tam oba nazory :P Ja viem, je to vychcanost, ale tak by sa to malo podla mna robit, nepreferovat a uvadzat fakty...
16.09.2013
William Cody
Aj ja sa teším a očakávam. Možno postúpim (novými získanými vedomosťami) z obyčajného konzumenta (čitateľa SF) na najnižší stupeň odborníka :D.
17.09.2013

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Sprievodca žánrami fantastiky

Fantastické žánre: Kapitola 1 - Základné definície: Speculative Fiction vs. Science Fiction

Na nasledujúcich pár riadkoch si osvetlime tie najzákladnejšie termíny ako je Mainstream, Speculative Fiction a Science Fiction. Povieme si v skratke o ich vzniku, ako ich chápali v minulosti a ako ich chápeme dnes. Keďže sa zaoberáme fantastickými žánrami, aj pohľad na ne bude skôr z pohľadu fanúšika fantastiky, než z pohľadu čitateľa hlavného prúdu.

Fantastické žánre: Nultá kapitola alebo malý úvod na začiatok.

Jednou z noviniek, ktoré sme si pre vás od septembra pripravili, je seriál o fantastike. Teda, o jej žánroch, aby som bol presnejší. Stretávať sa sním budete môcť každý týždeň a povieme si v ňom niečo málo pár slov o historickom vývoji, jednotlivých hnutiach a subžánroch a najvýznamnejších dielach. Začíname už dnes krátkym úvodom!