Allianz: Škody v Hobitovi tvoria 320 mil. eur

Ostránená končatina a následné zaplatenie protézy, straty za výpadok zo zamestnania alebo finančný únik za stratu výpomoci v domácnosti - to sú len niektoré body poistných škôd, ktoré spoločnosť Allianz vyčíslila skupine trpaslíkov z Hobita.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Nemecká spoločnosť Allianz (na Slovensku Allianz Slovenská poisťovňa) v augustových tlačových správach uviedla okrem iného aj fiktívny výpočet škôd a poistných záležitostí k udalostiam vo filme Hobit: Neočakávaná cesta. :)
Hobbit, The: An Unexpected Journey - Produkcia - Making of Gollum, Azog And The Goblin King
Hobbit, The: An Unexpected Journey - Produkcia - Making of Gollum, Azog And The Goblin King / Zdroj Disclaimer
V prvej správe ohľadom povinného ručenia rozdelila poistné udalosti na štyri skupiny: nemocenské škody spôsobené skupinou trpaslíkov hlavnému záporákovi, skamenenie skupinky trolov, usmrtenie, zmrzačenie alebo iné ublíženie na zdraví asi stovke nepriateľských goblinov, usmrtenie alebo úblíženie na zdraví 25 obrovským vlkom a nakoniec aj zničenie niekoľkých skalných obrov. Celý špás by poistnú skupinu nakoniec stál asi 3.108.700,- eur.
Za spomenutie (kvôli najväčšiemu podielu na tejto sume) stojí špecifikácia wargov (tých obrovských vlkov) ako ohrozeného živočíšneho druhu, a teda vzniknutá škoda by sa pohybovala v tomto prípade až okolo 100.000,- eur za exemplár - spolu teda 2.500.000,- eur. Taktiež masy orkov by vyšli pohrebné náklady na ca. 100.000,- eur. Allianz na druhej strane nezapočítala do sumy žiadne zničenie kamenných obrov, keďže ich straty neboli zapríčinené trpaslíčou skupinou a podľa expertov sa tak-či-tak jednalo skôr o prírodný jav.
Nakoniec ale spoločnosť skoro poistnú udalosť zamietla: "Ako hlavný poistný partner skupiny trpaslíkov a čarodejníka Gandalfa musíme uviesť, že by sme družine mohli poistné krytie odmietnuť, keďže väčšina usmrtení alebo ublížení vznikla úmyselne. Na základe známeho potenciálu agresívity trpaslíkov a sily mágie Gandalfa sme sa ale rozhodli nakoniec predsa len v rámci spokojnosti zákazníka od týchto krokov upustiť."
To ale nebolo všetko... a keď o týždeň skupina získala aj ďalšie podklady o stave nákladov za vecné škody, tak sa celková suma vyšplhala na ca. 320 miliónov eur!
Najväčším dielom je v tomto prípade samozrejme zničenie trpasličej pevnosti / krášovského mesta Erebor. Jednak je to 122.520.000,- eur za odstránenie škôd a zničených budov ako aj demolácia zničených budov a priestranstiev a odvoz materiálu (300.000 ton skál x 190 eur za tonu plus pláca 30.000 robotníkov za dovoz a odstránenie odpadu). K tomu bolo nutné pripočítať náklady na opätovné vybudovanie pevnosti vo výške 197.500.000,- eur, pričom spoluúčasť pre podzemné mestá bola vyčíslená na 1,5 milióna eur. Tých päť borovíc, ktoré je potrebné vysadiť, pretože boli spálené, opominieme (600,- eur).
Ďalších 716.000,- eur by prislúchalo obyvateľstvu mestečka pred Ereborom, ktoré bolo zničené drakom (Allianz v tomto prípade použila analogickú situáciu pre "náraz pilotovaných alebo nepilotovaných lietadiel").
Tridsať zničených orkských mostov vyčíslila poisťovňa na fixnú sumu 1.950.000,- eur, pričom nezabudla spomenúť, že ich bude opravovať jej vlastná sesterská spoločnosť, keďže jej zamestnanci sú školení na prácu v týchto podmienkach. :D
Nazáver hlavný regulátor škôd na margo sumy (323.082.250,- eur) len uviedol, že dúfa, že Allianz v tomto prípade nepoisťovala sama, ale že existujú dohody o rozdelení rizika s inými spoločnosťami...
Mňo, a že poisťováci sú suchári! :)

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Cool, to by bolo zaujimave aj pre ine filmy pripadne tie, ktore su apokalyptickeho charakteru
29.08.2013
jurinko
Taky Superman by bola celkom pecka, ako tam tie mrakodrapy padali po desiatkach ;-)
29.08.2013
andrej android praznovsky
ALebo Statrek , znicenie vulkanu :)
29.08.2013
Aldeberan
hm, pekne, ale vobec nepocitali s rozlicnymi cenovymi hladinami na Stredozemi a v Nemecku, inak by tie naklady za vecnu skodu boli nizsie. 320 milionov je podla mna tak cele DPH Gondoru :)
01.09.2013
jurinko
Nemyslel si HDP Gondoru? :-D
01.09.2013
Aldeberan
nie, myslel som DPH = Doriti, Pisem Hovadiny
01.09.2013
jurinko
Aha ;-)
02.09.2013

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB