Pacific Rim - môj pohľad

Tak dnes sa pre mňa konečne otvoril ohnivý kruh a mohol som si tak zodpovedať dve otazky, ktoré som si kládol od prvého traileru: Bude to shit? a Zostane niečo aj do samotného filmu?
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Pacific Rim - Koncept - Na ramenách obrov
Pacific Rim - Koncept - Na ramenách obrov / Zdroj Disclaimer
Tak dnes sa pre mňa konečne otvoril ohnivý kruh a mohol som si tak zodpovedať dve otázky, ktoré som si kládol od prvého traileru: Bude to shit? a Zostane niečo aj do samotného filmu? Pre tých, ktorým sa nechce čítať ďalej, v skratke: Nie celkom a Áno.
Pacific Rim - Plagát - 3 - Japan - Coyote Tango
Pacific Rim - Plagát - 4 - Russia - Cherno Alpha
Pacific Rim - Plagát - 5 - China - Crimson Typhoon
Pacific Rim - Plagát - 6 - Australia - Striker Eureka
Pacific Rim - Plagát - 7 - USA - Gypsy Danger
Od samotného filmu som až tak veľa nečakal, pekná oddychová mlátička. Ono sa to však miestami snaží tváriť ako niečo viac a v tom je ten problém. Začíname pekne zprudka. Behom pár minút je nám zhrnuté odkiaľ prišli Kaiju, ako sa proti nim ľudstvo postavilo a kde sme dnes. Na začiatok boj, potom trochu kecania, ďalší boj, zase trochu kecania a veľké finále. Súboje su výmakané, tým nie je čo vytknúť, ak iba to, že značná časť je tmavá a neprehľadná. Inak hravo strčia do vrecka posledné blockbustre a pozerá sa na to veľmi dobre.
Pacific Rim - Scéna - Foto Gipsy Dangera
Pacific Rim - Scéna - Foto Gipsy Dangera / Zdroj Disclaimer
Roboti sú vymakaní do najmenších detailov, plný nápisov, značiek a stôp po predchadzajúcich súbojoch, vidno že sa s nimi vyhrali. Problémy nastávajú keď sa nebojuje a začína sa kecať. Neviem, či je to spôsobené zlým kastingom, scenárom alebo dialógmi, ale postavy pôsobia silene a nesympaticky. Nepodarilo sa mi so žiadnou stotožniť natoľko, aby mi chýbala, keď príde jej čas. Jasne, nie je to psychologická dráma, ale takému Tonymu Starkovi som fandil a bavil ma. Tu sa miestami až priveľmi snažili a dvojica pošahaných vedcov skor irituje než zabáva. Pokusy o humor vyznievaju skor trápne a radšej si ich mali odpustiť.
Pacific Rim - Scéna - Piloti Jaegerov
Pacific Rim - Scéna - Piloti Jaegerov / Zdroj Disclaimer
Nech sa del Toro snažil akokoľvek, zbaviť sa dedičstva anime sa mu nepodarilo, pričasto som tam videl Neon Genesis Evangelion, prekvapivo nie pri súbojoch potvor a robotov, ale skôr pri vykresľovaní charakterov. Trochu som sklamaný aj z výkonu Charlieho Hunnama, po piatich sezónach Sons of Anarchy ho mám trochu zafixovaného a nemal som pocit, že by hral niečo iné, len namiesto na motorku naskočil do obrovského robota. Bola by škoda ak by jeho emotional chart skončil len o pár výrazov bohatší než ten Segalov. Ostatní herci zato prejavovali emócie až až. Odchod do poslednej bitky je uplakanejší než koniec Armagedonu a to sú tam len traja chlapi a pes. Na druhej strane občas prekvapia drobné detaily, keď je vidieť, že tvorcovia mysleli aj na veci, ktore nebudú v priamom zábere kamery, alebo sa proste len zabávali (napr. zvracanie do rozbitej záchodovej misy).
Pacific Rim - Scéna - Kaiju
Pacific Rim - Scéna - Kaiju / Zdroj Disclaimer
Celkovo Pacific Rim nie je zlý film (až na ten umelecký preklad názvu - pozn. Šaňo), na súboje sa pozerá dobre a človek si pri tom oddýchne. Samozrejme, dalo by sa vŕtať v detailoch, ako v každom filme, kde čo - to nesedí, ale povedal som si, že je to zbytočné, je to predsa len masová zábava. Od del Torra by ale človek možno čakal trochu viac. Nápad pekný, kľudne sa na tom dalo ešte popracovať a čo to rozvinúť. Takto to miestami pôsobí ako zlepenec niečoho, čo tu už viackrát bolo. Možno dvojka alebo nejaký directors cut to napravia...

Dávid Novotný

Dávid Novotný

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Riho
Nemozem si pomoct, ale od zaciatku mi to pripada ako Robot Jox po 20 rokoch. Nie ze by som mal nieco proti Robotovi Joxovi.
22.07.2013

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB