J. Červenák: Sekera z bronzu, rúno zo zlata - Recenzia

Ďura Červenáka netreba predstavovať, ale občas nezaškodí si pripomenúť niektorú z jeho kníh. Sekera z bronzu, rúno zo zlata je zaujímavá kniha. V podstate nevybočuje z bežnej Ďurovej produkcie – priamočiara hrdinská fantasy, kde sa hlavne rúbe mečom a nereční.
Juraj Búry
Filmová história scifi
Sekera z bronzu, rouno ze zlata - Scéna - Ilustrácie
Sekera z bronzu, rouno ze zlata - Scéna - Ilustrácie / Zdroj Disclaimer
Lenže podstata je zabalená v lákavom obale. Doslova aj prenesene. Obálku aj ilustrácie knihy má na svedomí Michal Ivan, medzinárodne uznávaný ilustrátor, ktorému (údajne) Ďuro dopomohol ku kariére.
Za pozornosť stojí zasadenie príbehu a jeho postavy. Dej sa odohráva cca. 1200 rokov p.n.l. na povodí súčasnej Nitry. Doba je málo známa, aj legendy o nej mlčia, lebo vtedajšie kmene sa stratili pod nánosom rímskej kultúry a bahna. Odvážne a exotické.
Hlavnými hrdinami sú mladučká deva Sýkorka, naplnená vešteckou mocou a tajomný grécky obchodník s jantárom Astérios, ktorého minulosť siaha až ku krvavým obradom v krétskom labyrinte... „Dejiny“ si ho zapamätali ako Minotaura.
Ich úlohou je získať nesmierny poklad pre trójskeho princa. V ceste im však stoja poslední praľudia, ich temný hadí boh a hlavne Argonauti! Čítate správne, legendárni dobrodruhovia pod vedením Iásona na ceste domov zablúdili hore tokom Dunaja a na ich palube sa nachádza pomstychtivý Thézeus a temnotou presiaknutá Médea.
Máte v tom miš–maš? Nevadí, detaily nájdete v knihe.
Oplatí sa to.
Ďurovi sa podarilo obrátiť zvyčajnú perspektívu: z kladných hrdinov urobil záporných a naopak. Je to taká malá postmoderná hra, ktorá funguje. Kniha sa tak stáva veľmi príjemným netradičným čítaním. Ako bonus si prirátajte dôsledné opisy historických reálií, naturalistické boje a svižné tempo.
Takže, hor sa do doby bronzovej, medzi osekané paprče, temnú mágiu a dobrodružstvo.
P.S. Odporúčam čítať cez leto vedľa pukotajúceho ohňa, posilňuje to atmosféru.
(P.P.S. Kniha vyšla btw aj v slovenskom vydaní ako román na pokračovanie v časopise Fantázia v roku 2008. - pozn. Šaňo)
Sekera z bronzu, rúno zo zlata
Juraj Červenák
Český jazyk
303 str.
Brokilon, 2006

Juraj Búry

Juraj Búry
Mám veľa čiernych vlasov, kocúra a plyšového pavúka. Väčšinou sa mocem v Nitre, alebo po kopcoch a hradoch. Strašne rád sa hrám, čítam a pozerám a potom o tom premýšľam. Pôsobím mladší ako v skutočnosti som.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB