Literárna súťaž New Weird 2012 - vyhodnotenie

O literárnej súťaži New Weird a o účasti nášho portálu v nej cez osobu mojej maličkosti ako jedného z porotcov sme si už písali v tomto článku. Poďme sa pozrieť, ako to celé dopadlo.
jurinko
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Do súťaže sa prihlásilo celkovo 12 súťažných prác, z ktorých porota v zložení Kateřina „Sussanah“ Andrlová (vyhlasovateľka súťaže), Karel „Sikar“ Doležal, Olga „Cirrat“ Xaverová, Lucka Anna Procházková, Tereza „Temnářka“ Matoušková, Juraj „jurinko“ Kaščák a autorka blogu maglaiz.blogspot.com, vystupujúca pod menom Maglaiz Maglaizovski vybrala tri najlepšie práce, ktoré boli ocenené knižkami. Mňa ako nováčika na porotcovskej stoličke mimoriadne potešilo, že moje hodnotenie prvých troch miest sa v dvoch prípadoch plne zhodovalo s výsledkom celej súťaže.
Poďme si ale o víťazných poviedkach povedať niečo viac:
Poviedka Kmotřička je niečo medzi detektívkou a vyvražďovačkou v Kulhánkovskom štýle, šmrncnutá démonmi a nadprirodzenom. Hlavná hrdinka trefne opisuje svoje okolie, bojuje ostošesť, miestami sa zmieta v depresii z nesmrteľnosti a v závere umrie rukou milovaného, ktorý sa premenil na démona. Takto v rýchlosti to neznie tak dobre, ako je to napísané. Dej plynie svižne, z času na čas sa pristaví pri romantizujúcej scéne, kedy lovkyňa ľudí ukáže, že je niečím viac, než len chladnokrvnou vrahyňou zloduchov, ale hneď zas naberie na obrátkach a smrteľný tanec vo vysokom tempe sa opäť rozprúdi. K tejto poviedke som si napísal: „Kandidát na pomerne vysoké umiestnenie, ak neprídu lepšie poviedky, tak zatiaľ dokonca aj na víťazstvo.“ Lepšie poviedky prišli, ale boli našťastie pre autorku iba dve.
Táto poviedka bola jediná, u ktorej som sa s hodnotením netrafil – v mojom celkovom hodnotení skončila na piatom mieste. Ostatným porotcom sa však nadmieru páčila, inokedy nekompromisný Sikar o nej dokonca napísal: „Co dodat? Tohle je rozhodně New a ještě víc Weird. Je to ujeté a podivné jako správný New Weird a přitom si to je schopno udržet příběh, jenž, pokud si čtenář dává pozor, dává smysl a má hlavně nápad. Královsky jsem se bavil.“ Dielo, plné neologizmov a slovných hračiek, je skutočným imaginatóriom. Autor sa pohráva s jazykom, laškuje s významami slov a ich asociáciami, koketuje s čitateľovou predstavivosťou a využíva všetky dostupné prostriedky na to, aby nastolil dokonalú surrealistickú atmosféru. Sila tejto poviedky je práve v hre so slovom a v atmosfére, ktorú nastoľuje. Veľmi zaujímavé.
Mimoriadnym zážitkom bola poviedka Jen člověk. Od piatich porotcov získala najvyšší možný počet bodov (hodnotili sa tri atribúty – jazyková úroveň, slohová úroveň a celkový dojem) a celkovo oproti maximálnemu možnému počtu bodov od všetkých porotcov stratila iba 2 body! Cirrat, inokedy minimálne tak nekompromisná ako Sikar, o poviedke napísala: „Můj favorit.“ Sussanah napísala: „Asi není moc co dodávat. Nemám ve vytištěné verzi jedinou poznámku.” Maglaiz Maglaizovski sa vyjadrila, že jej „tato povídka vyrazila dech a vzala slova“ a v podobnom duchu sa niesli vyjadrenia všetkých porotcov. Najväčšiu radosť som ale ja osobne mal z toho, že táto poviedka bola do súťaže zaradená ako posledná. U mňa jednoznačný víťaz prišiel až na konci celej súťaže, a tak vlastne celá súťaž dostala nádych happy-endu.
Príbeh poviedky je zasadený do sveta, kde sa mieša fantasy s cyberpunkom a čistokrvným sci-fi. Hlavný hrdina, Kajman Eschervari, penzionovaný kapitán Kráľovskej výskumnej jednotky, spolu so svojim strážnym anjelom, arachnidom menom Štístko, pracujú pre klan krabatiek, ktorý vedie svojrázna Máti, a popri bojoch s klanom žabákov (všetko monštrá vo veľkosti dospelej gorily) príde aj na to, prečo je vo svete plnom vylepšení, implantátmi zosilnených tiel, mutantov a genetických úprav dobré byť obyčajným človekom. Jen člověk je poviedka, ktorá sa môže smelo zaradiť medzi najväčšie diela sci-fi, s hĺbkou a presahom, ktoré iba obohacujú originálny, aj keď mimoriadne temný svet. Táto poviedka bola lahôdka!
Myslím, že happy-end súťaže v podobe tak vynikajúcej poviedky, akou Jen člověk nesporne je, „nakopol“ tak porotcov ako aj samotnú organizátorku súťaže. Sussanah už začína rozmýšľať nad ďalším ročníkom a aj keď je termín ohlásenia súťaže určite ešte ďaleko, myslím, že táto súťaž má na to, aby sa stala etablovanou československou súťažou, poskytujúcou priestor pre všetkých, ktorí radi píšu. New weird je žáner, ktorý v sebe spája to najlepšie zo sci-fi, fantasy, mystery a hororu, a podľa môjho názoru je práve táto súťaž tým pravým priestorom pre všetkých autorov, ktorým vadí akási „mainstreamovosť“ veľkých súťaží. Ja sa už veľmi teším na ďalší ročník a dúfam, že poviedok bude stále viac a budú stále lepšie.
Viac o súťaži nájdete na blogu Sussanah.

jurinko

jurinko

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

jurinko
No co vravite na vitaznu trojicu poviedok? :-)
16.11.2012
Šaňo aka Babcom
Práve čítam zvyšné poviedky zo zborníka CeFy, zajtra si dám tieto. :)
17.11.2012

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB