Lono - trochu iné sci-fi

Milé deti, posadajte si do prítmia kina. Kina, kde sa nepredávajú pukance a kola, kde sa sedadlá sklápajú a zvuk šumí z celuloidového pásu. Dnešný film bude síce nový, ale na nerozoznanie od filmov, pri ktorých sa vaši rodičia ešte len držali za ruky.
Juraj Kundrík
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Womb - Poster - 1
Womb - Poster - 1 Disclaimer
Kedysi v blízkej budúcnosti žila teta Rebecca (Eva Green - Kráľovstvo nebeské, Casino Royale), ktorá stretla lásku svojho života. Ujo Thomas (Matt Smith – Jedenásty Doktor, áno ten Doktor s veľkým D), tak sa volal, s ňou vyrastal na pobreží mora, keď ešte boli mladší ako vy, ale Rebecca musela odísť s rodičmi až do Japonska.
Womb - Záber - Malá Rebecca pozerá na spiaceho Thomasa
Womb - Záber - Malá Rebecca pozerá na spiaceho Thomasa Disclaimer
Nič netrvá večne a ani šťastie tety Rebeccy a uja Thomasa dlho netrvalo. Uja Thomas mal autonehodu a umrel. Teta Rebecca sa nevzdala, za pomoci veľkej čarodejky Genetiky privolala uja Thomasa späť. No ako to už v takýchto príbehoch býva - už od dôb Orfea a Euridiky - niečo sa posralo...
Womb - Záber - Rebecca a Thomas
Womb - Záber - Rebecca a Thomas Disclaimer
Určite všetci poznáte ten pocit, keď ste si predstavovali hrôzostrašné veci. Také to príjemné mrazenie na chrbte, zvieravý pocit v žalúdku a ešte lepší pocit, keď si uvedomíte, že sa vaša predstava nemôže naplniť. Tieto pocity ma prenasledovali počas celého filmu. Zápletka vyklonovať a vynosiť si svojho milenca, ktorá je viac menej realizovateľná už tejto dobe, rozvírila v mojej hlave spústu myšlienok, ako to dopadne a či je vôbec rozumné takto sa hrať na B/boha. Keď som vo vlastnej hlave nenašiel odpovede a kameraman odviedol moju pozornosť na divokú krajinu ostrovov kdesi v Atlantiku, režisér priviedol do príbehu ďalšiu zápletku v podobe morálnych susediek, či matky už mŕtveho Thomasa.
Celý film (111 min.) zbehol veľmi rýchlo, hoc má iba jednoduchú zápletku.
Z remeselného hľadiska mu nemám čo vytknúť, kamera je úchvatná, herci presvedčiví, Eva Green krásna, Matt Smith šarmantný, scenár a dialógy uveriteľné. Iba jedna jediná vec mi prekážala, film prinášal viac otázok ako odpovedí... ale to nie je ani tak jeho chyba, skôr jeho vlastnosť.
Womb - Záber - Rebecca a Thomas blízko seba
Womb - Záber - Rebecca a Thomas blízko seba Disclaimer
Tí čo očakávajú divokú akciu, filmové triky a zložitý dej budú určite sklamaní. Tým ostatným by sa však film mohol páčiť. Je to úplne iný druh filmu, než tie, ktoré sa tu obvykle spomínajú, v svoje podstate je to však najrýdzejšie Sci-fi, aké som tohto roku videl.
Lono (Womb) vznikol v nemecko-maďarsko-francúzskej koprodukcii v roku 2010 a na Slovensku bol uvádzaný v rámci Febio Fest 2012.

Juraj Kundrík

Juraj Kundrík

Súvisiace objekty SFDB

(2010)

Lono

Diskusia

Aldeberan
waw, zápletka mi príde... beyond fubar. Trošku sa mi prieči vidieť matta Smitha v takejto úlohe. Pokazí to dojem z najbližšiej série Doktora :)
06.06.2012

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2010)

Lono