Snehulienka a nejakí trpaslíci a lovec a kráľovná... - recenzia

Milé deti, posadajte si do prítmia kina, vezmite predraženú Colu a najväčšie vedro pukancov, aké sa dá zohnať. Porozprávam vám, ako sa archetypálny príbeh o láske a dobre vybral na turné po svetových kinách.
Juraj Kundrík
Podporte scifi.sk
Kde bolelo, tam bolelo, bol jeden neuveriteľne starý príbeh o dobrej Snehulienke a zlej kráľovnej. Príbeh si žil svojim životom v lepších alebo horších variantách, knižných, filmových a pravdepodobne niekde v zastrčených kútoch uloz.to nájdete aj pornografickú verziu. Keďže príbeh bol veľmi známy a populárny, tak sa ujovia vo veľkej produkčnej spoločnosti rozhodli, že príbeh natočia nanovo. Za príklad si vzali rozprávku o tom, ako Psíček a Mačička robili tortu. No čo vám budem rozprávať, veď každý z vás túto rozprávku pozná.
Snow White and the Huntsman - Poster - 1 - Hlavní hrdinovia
Snow White and the Huntsman - Poster - 1 - Hlavní hrdinovia Disclaimer
Ak chcete politicky korektnú recenziu, choďte na nejaký iný server. Ja nemám chuť dávať si servítku pred ústa...
Banda vylízaných amerických producentov a scenáristov, ktorým došli nápady, upravila príbeh do neuveriteľne odpornej podoby. Natlačila do neho zbytočnú vatu, vykradla scény a vizuálne spracovanie zo známych filmov, nasrala si do huby a do vlastného scenára a tento miš-maš okorenila trápnymi dialógmi a ešte horšími hereckými výkonmi. Servíruje sa to s českým dabingom a prekvapivo bez dnes už nemysliteľného 3D, čo by bolo asi jediným pozitívom filmu.
Snow White and the Huntsman - Záber - Kráľovná a zrkadlo
Snow White and the Huntsman - Záber - Lovec bráni snehulienku
Snow White and the Huntsman - Záber - Zákerná kráľovná
Vo vyše dve a pol hodinovom filme som nenašiel nič pozitívne. Po pol hodine som chcel vrátiť vstupné a keď na konci Kirsten Stewart predniesla plamenný prejav, ako sa chystá zachrániť kráľovstvo, prvý som dvihol ruku, hádam ma v nadchádzajúcej bitke zabijú.
Tu je krátky zoznam, toho, čo mi prekážalo na filme. Nemám silu dávať to do súvislého textu tak iba odrážky:
- Kirsten Stewart nevie hrať. Jediná scéna, ktorú som jej uveril, bola, keď sa dusila jablkom. Okrem toho má mierne zdementnelý ksicht s pootvorenými perami a celý film odohrala dýchaním.
- Z celého filmu mám pocit, že scenár písali aspoň desiati (číslicou 10) scenáristi, ktorí svoje diela už po sebe nečítali. Snehulienka vylieči všetkých trpaslíkov, len jeden ostane naďalej slepý.
- Postava lovca, ktorý vraj trpí po smrti manželky, bola užitočná asi ako sopeľ v nose a presvedčivá ako Matovič.
- Za dialógy by sa nemusel hanbiť ani Panelák.
- Ukradnuté scény z Pána prsteňov, Avatara a ďalších filmov vypĺňali vatou 2,5 hodinový film.
- Časové a príčinné nelogickosti v scenári pre tých najbystrejších: cesta do Čierneho lesa trvá Snehulienke pár minút pešo, ale tá z neho celý ostatok filmu a niekoľko ročných období, jablká zrejú na zakvitnutej jabloni, atď.
- Peniaze na výpravu boli minuté na šaty pre Charlize Theron, na Kirsten už peniaze neostali, preto behá v jedných šatách skoro dve hodiny, ale aspoň sú čisté, aj po niekoľkých rokoch vo väzení a niekoľkých nociach v lese.
- Trpaslíkov je osem, ale jedného zabijú, aby ich ostalo sedem. (Asi toho slepého nie? Nebudú sa predsa hrať na politicky korektné rozprávkové bytosti! Či? - pozn. Šaňo)
Snow White and the Huntsman - Záber - Snehulienka s monštrom v lese
Snow White and the Huntsman - Záber - Snehulienka zjedla jablko
Snow White and the Huntsman - Záber - Lovec a trpaslíci
Veď choďte sa pozrieť sami alebo... no viete, čo. Pozerajte s partnerom, ešte stále to môžete trefne komentovať, alebo to nechať ako kulisu pri sexe. Mne sa pri mojich 190cm v kresle nedalo ani späť a partnerka ma brzdila, aby som nekomentoval nahlas.
P.S. Predsa mi napadá ešte jedno pozitívum, v prvej časti filmu Kirsten padajú šaty z ramien a pre mňa sú krk a ramena veľkým fetišom.
Howgh! Dohovoril som.

Juraj Kundrík

Juraj Kundrík

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Aldeberan
aj ja mám rád nežné šije a hebké ramená! presvedčil si ma, pôjdem si to pozrieť :)
04.06.2012
jurinko
Vyborna recenzia :-D Vitam novu krv, a idem hladat torrenty :-)
05.06.2012
Juraj Kundrík
Skusim dat este jednu na film Lono/Womb hoc to nie je az take SciFi..
05.06.2012
Šaňo aka Babcom
Práve som sa vrátil z kina a srdečne súhlasím s recenziou od začiatku do konca. V prvej tretine filmu som naozaj aj ja rozmýšľal nad tým, či neodídem, pretože dialógy (hoci, podľa mňa tam ale žiadne ani neboli a ak boli, tak to bola úplná scenáristická náhoda) boli tak stupídne, preslovy niektorých postáv taktiež. Príbeh, mal niečo do seba. Ale nie ten o Snehulienke. Skôr ma zaujímal príbeh Ravenny a jej brata, ktorý mal byť nosným pre tento film. Ak by som to mal prestrihať, tak z toho spravím divadlo jedného herca s Charlize Theron v hlavnej úlohe ženy, ktorá sa stala obeťou kliatby. Tá jej síce zachránila život, ale prinútila ju stať sa tou, ktorou je teraz... To by bolo perfektné. To, čo nám režisér Rupert Sanders vo svojom debute (možno by sme pre to mohli prižmúriť oko), je fraška najväčšieho rázu.
07.06.2012
Šaňo aka Babcom
Ďurom v recenzii spomínaná vykrádačka nápadov sa nekončí pri hraných filmoch - rozprávkový les víl akoby vypadol z Mononoke Hime od Miyazakiho. Že sa ten parchant nehanbí. Je to čistý plagiátor! A aby sme sa asi mohli pohoršovať naďalej - už plánuje aj druhé pokračovanie. Asi tam pôjde o ľúbostný trojuholník medzi Snehulienkou, poľovníkom (áno, celý film nemá meno) a rytierom v lesklej zbroji Williamom, ktorý je totálne buchnutý do Snehulienky... Čo ma tiež vo filme štvalo, bol mizerný strih. Akoby to nastrihal nejaký amatér. Scény na seba nasledovali bez ladu a skladu, len aby to bolo ako-tak logické. Čo sa mi páčilo, boli scenérie a kulisy. Skauti lokácií urobili veľmi dobrú prácu. Celkovo ale podpriemerné dielo.
07.06.2012
Juli
no tak doteraz som sa na ten film aj celkom tešila ale po tomto si to skorej stiahnem než isť na to do kina. v každom prípade každý ma iný vkus. a trebars sa mi to bude páčiť. necham sa prekvapiť. ale pačil sa mi tvoj sposob recenzie. a ved prečo nie? za nazor nič nedáš a ušetril si mi tych 5e za vstup do kina
08.06.2012
Juraj Búry
Dialógy boli debilné, Temný les tak isto (hlavne zo začiatku) ale vo mne to aj tak nechalo dobrý dojem...
02.07.2012

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB