ROSA - krátky animovaný scifi film

ROSA je krátkym epickým scifi filmom od Jesusa Orellany odohrávajúcim sa v post-apokalyptickom svete, v ktorom vymizol prirodzený inteligentný život. V ruinách tohto sveta sa prebúdza k životu Rosa, android, ktorého úlohou je obnoviť zemský ekosystém... nie je ale jedinou bytosťou, ktorá je prebudená.
Podporte scifi.sk
Rosa - Celý záznam Disclaimer
Zdá sa, že Jesús Orellana, tvorca tejto animovanej krásy je už dobre známy po celom svete. Na animovanie filmu potreboval ca. jeden rok a nepracoval so žiadnym rozpočtom alebo ďalším osadenstvom. Orellana na ňom pracoval od A po Z úplne sám a nemusí teda za filmom trápiť publikum nekončiacimi sa titulkami za filmom. Práve toto je prvok, ktorý robí Rosu tak jedinečnou. Príbeh tohto krátkeho filmu je totiž príliš plytký na to, aby ponúkol priestor pre hlbšiu charaterizáciu postáv alebo objasnenie univerza, v ktorom sa odohráva. Jeho základ tvorí sled akčných scén, ktoré dnes ponúka skoro každá videohra.
Revolučným sa takto stáva moment, kedy ostatné umenia, ktoré tiež väčšinou pochádzajú od jedného autora, medzi sebou postupne musia uvoľniť miesto aj pre kinematografiu.
Pre Orellanu sa táto časová investícia určite oplatila - po prezentácii filmu na rôznych renomovaných filmových festivaloch sveta (Seattle International, Toronto After Dark, Sitges alebo Screamfest), ho prenasledujú agentúry zvučných hollywoodskych mien. Na ohodnotenie, či sa u neho jedná len o Zacka Snydera alebo aj o Martina Scorseseho, si ale budeme musieť nechať nabudúce. Podľa posledných správ je filmová varianta Rosy už v príprave.
Rosa - Poster - 1
Rosa - Poster - 1 Disclaimer

Šaňo aka Babcom

Šaňo aka Babcom

Súvisiace objekty SFDB

(2011)

Ružena

Diskusia

Aldeberan
heh, ja ho skôr typujem na Tarsema Singha (The Cell, v sucasnosti Immortals). Uzasny vizual plny "symboliky" - v uvodzovkach preto, ze ide o samoucelne hovadinky bez skutocneho vyznamu, kde reziser krici "pozrite, pozrite co som spravil! chcete vediet co to znamena? Ja som takýýý mádry" a všetci normálni diváci len krútia hlavou...
23.11.2011
jurinko
Suhlasim, Aldeberan, je to samoucelne. Ale ako promo je to dobre ;-) Mne osobne to pripomenulo cinematic z nejakej pocitacovej hry, rozhodne by som to nenazval filmom (vo vyzname "samostatne dielo, samo osebe davajuce zmysel"). Trochu sa bojim, ze ak to bude film, tak to bude nieco ako Final Fantasy, kombo scifi technika a magia mi nejako nereze. Inak, ak to beriem ako akcnu scenu, tak mi vadilo to, co najviac neznasam na akcnych scenach: ked neviem, co sa deje (prekryvacky s rukami), lebo sa to autorovi asi nechcelo do detailu vymysliet (aj ked pri modelovani na kompe to asi musel vymysliet na milimeter - tak preco to neukaze, fuck it?), nasledovane zbytocnymi ohurujucimi spomaleniami hovadin (vyhybat sa akrobaticky gulkam je bistu hadam uz prekonane, nie?). A vlastne to vyzera, ze to nemysleli ani oni vazne s utokom, ani ona vazne s obranou. Snad to vo "filme" nejako dotiahnu...
23.11.2011
Rose
No a co, ked chcel typek ukazat co dokaze, sak nie je vobec sranda take nieco vytvorit. Je to celkom obdivuhodne, ze za rok to vyrobil jeden clovek. Mne je zatial jedno, co sa tam deje, ale je to perfektne spravene :) Super pozadie, textury a pohyby. Aj ked postavicky mi pripadaju trochu akoby vytvorene v Poseri, no aj tak, musel pri tom trcat vo dne, v noci...
24.11.2011
kAnYs
Suhlasim s Rose, ak je pravda to, ze to spravil sam, tak su pre mna akekolvek ostatne argumenty voci filmiku bezpredmetne. Dokazal sam spravit nieco na co vacsinou treba tym ludi. So symbolikou a jej samoucelnostou, neviem ci suhlasim. Moralisticke poukazovania na pre mna samozrejme veci ma nejak zvlast neuchvacuju, a z logickeho hladiska, ak by niekto spravil stroje ktore maju rozbehnut znova ekosystem, tym, ze budu "hnojit" zem nejakymi ultramegahyperkvantovo rast urychlujucimi latkami, pochybujem, ze by to riesil takymto sposobom. Ale hovorim, toto nieje to co hodnotim na tomto filme, to mi je momentalne ukradnute. Sam, za jeden rok, jednoznacne, klobuk dole.
24.11.2011

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2011)

Ružena