Resident Evil: Afterlife - recenzia

Epopeja z materiálu zombijáckej akčnej videohry, ktorú nám v béčkovo ladených filmoch doteraz priniesli manželia Anderson-Jovovich-ovci pomaly ale isto doťahuje so svojím štvrtým dielom na latku ság bez konca. (Už sa teším na diel 43, v ktorom bude mať Alica / Mila cez 80-rokov a bude sťa rytierka rádu Jedi ničiť všetkých zombíkov iba mentálnymi schopnosťami.)
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Resident Evil: Afterlife - Záber - Alice útočia
Resident Evil: Afterlife - Záber - Alice útočia Disclaimer
Prehupnime sa ale do alternatívnej budúcnosti, v ktorej sa Zem ocitla za pokrajom záhuby: Umbrella Corporation do sveta vypustila vírus, ktorý z ľudí spravil nesmrteľných – jediný vedľajší účinok – títo nesmrteľní o sebe veľmi veľa nevedia a na jedálnom lístku obľubujú mäsko tých ešte živých ľudských jedincov. Vitajte teda vo svete Resident Evil.
Resident Evil: Afterlife - Záber - Alice
Resident Evil: Afterlife - Záber - Claire mieri
Resident Evil: Afterlife - Záber - Chris
Resident Evil: Afterlife - Záber - Luther premýšľa
Resident Evil: Afterlife - Záber - Chris odpočíva
Resident Evil: Afterlife - Záber - Claire a Chris proti nepriateľom
Resident Evil: Afterlife - Záber - Luther a Alice
Dej štvrtého dielu nadväzuje priamo na ten posledný a ak ste ho náhodou prespali, tak vám hlavné body z tohto Alica ešte veľmi rada v monotónnej nehostinnej reči, ktorá tak dokonale zrkadlí jej citové rozpoloženie ako aj stav našej planéty, pripomenie: Alica hľadá miesto zvané Arkádia, ktoré by nemalo obsahovať žiadnu molekulu zákerného vírusu, dostatok jedla a pitia a – a na to sa Projekt Alice teší najviac – ďalších preživších. Keď ale Alica dorazí na miesto činu, je prekvapená – namiesto vysnívanej utópie nachádza letisko bez jedného človiečika... teda skoro. Spolu s Claire Redfieldovou, ktorú oslobodí od podivného zariadenia, ktoré ovláda jej myseľ, tak odlieta ďalej z Aljašky pozdĺž amerického pobrežia na juh. Šťastie sa na nich usmeje až v Meste anjelov – tu nájdu skupinku ľudí, ktorí sa zabarikádovali v opustenom väzení, kde doposiaľ odolávajú masám nemŕtvych pre ich bránami. A Arkádia je tu tiež. Síce nie na dosah ruky, ale určite na dolet lietadla. Kvôli jeho kapacite je ale nutný iný plán, ako sa k nej dostať...
Resident Evil: Afterlife - Záber - Alica na letisku
Resident Evil: Afterlife - Záber - Alica útočí
Resident Evil: Afterlife - Záber - Alice a Claire v súboji
Resident Evil: Afterlife - Záber - Alice v brlohu Umrelly
Mila Jovovich sa svojej úlohy zhostila s nevídanou bázňou. Je presná, filmovo výstižná, čo pohyb, to choreografia. Neočakával som od nej preveľké herecké výkony a ani som sa ich nedočkal, preto jej monológy vyznievajú z časti umelo, z časti pateticky. Zmiesiť nesmrteľnosť so súcitom o osud ľudstva predsa len požaduje silnejší kaliber. Napriek tomu svoju úlohu zvláda na dobrej úrovni. Podobne, ak nie lepšie sú na tom aj ostatní členovia hereckého ansámblu – Ali Arter (Heroes) je príjemná Claire, Wentworth Miller zase veľmi fajnový vojak, Boris Kodjoe dokonalý líder utečencov vo väzení a Shawn Roberts sťa Albert Wesker, zloduch to najhorší, akoby bol vytesaný z kameňa, či ukradnutý z videohry. Ich výkonom napomája aj Andersonova réžia. Ten si vo svojom scenári veľmi velebí. Jeho linearitu vykupuje viacero nečakaných obratov a odhalení. V niektorých scénach dokázal sľubne vystupňovať napätie na plátne, v ostatných ponúka príjemnú nadsádzku a humor.
Resident Evil: Afterlife - Záber - Alice versus nemŕtvi
Resident Evil: Afterlife - Záber - Axeman
Resident Evil: Afterlife - Záber - Claire beží
Resident Evil: Afterlife - Záber - Claire, Chris a Alice pred vstupom do podpalubia
Film bol točený tou istou technológiou ako Cameronov Avatar a Anderson sa v nej plnohodnotne vyžil: dokonca aj scény, ktoré by stačilo vytvoriť dvoma až troma hĺbkami, ich majú dostatočne veľa, aby ste zamierili svoj zrak na všetky malichernosti, ktoré sa v nich odohrávajú – či je to vlnenie trávy alebo padajúce kvapky vody vo väzenskej sprche. Špeciálne efekty sú na priemernej dobrej úrovni. Nezachytil som nič, čo by mi vadilo. Všetko do seba pasuje, a to je dobrá vizitka práce.
Resident Evil: Afterlife - Záber - Záporák prežil
Resident Evil: Afterlife - Záber - Albert má super-oči
Resident Evil: Afterlife - Záber - Albertove okuliare
Resident Evil: Afterlife - Záber - Chris zachytí okuliare
Afterlife je pre mňa doposiaľ najlepších dielom Resident Evil ságy a som rád, že som ho videl v 3D. Jeho sila ale neleží v efektoch ale v príjemne plynúcom – hoci napriek tomu kde-tu logicky nesúrodom – deji. Film ma pozitívne prekvapil. Ak si chcete pozrieť solídnu akčnú strieľačku, neleňte a choďte do kina.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Šaňo a pozitivna recenzia, hmm tak to možno skutočne stojí za zliadnutie.
24.09.2010
kAnYs
Hmmm.
24.09.2010
Šaňo aka Babcom
berte to trochu s rezervou. Predsa len - napriek tomu je to beckarina. :) ale mozno asi lepsia ako niektore Acka. :)
25.09.2010
Aldeberan
paradička :) Resident Ebul som vzdal po 2jke, ale mooožno tomu dam druhu šancu :)
25.09.2010
jurinko
Dalo sa to pozerat. Zdalo sa mi to podobne ako jednotka, ktora bola urcite najlepsim dielom doteraz.
26.09.2010
cyberstorm
zaujimave, vzhladom na fakt, ze mnohi ostatni recenzenti povazuju 4 za najslabsi diel tetralogie :)))...dockame sa 5?
27.09.2010
jurinko
Nepochybne :-) Paci sa mi Sanova teza o 80-rocnej Alici, bojujucej iba mentalnymi schopnostami :-D
27.09.2010
Hurikan69
hm, pozitivna recenzia. Zatial som cital len podpriemene, alebo negativne. Ale aj tak si to pozrem, ked som uz videl ostatne 3. :)
29.09.2010
Šaňo aka Babcom
Mila sa hned vikend po premiere ozvala, ze piaty diel urcite bude, pretoze stvorka dosiahla doteraz najlepsie zarobky z celej serie. :) Tesim, tesim!
06.10.2010
Stano Lacko
A ze 3D je okukane ;-)
06.10.2010

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB