Légia - recenzia

Apokalypsa. Asi dvadsiatypiaty pokus. Tentokrát s Paulom Bettanym v hlavnej úlohe sťa ex-anjel Michael, ktorý sa postaví proti rozkazom božím a rozhodne sa ochrániť ľudstvo pred vyhubením. A ako sa mu darí?
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Legion - Záber - Archanjel Michael v nebi
Legion - Záber - Archanjel Michael v nebi Disclaimer
Je podvečer Vianoc, 23. decembra. V horúcej kaliforneskej mojavskej púšti ale po duchu Vianoc nik ani len neštekne. Malý motorest pri diaľnici vedúcej do Las Vegas ledva prežíva a s ním jeho osadenstvo: Bob, vlastník tohto Bohom zabudnutého miesta na Zemi, jeho syn Jeep, ktorý má slabosť pre Charlie, ich tehotnú servírku a kuchár Percy. Nik z nich nie je pripravený na to, čo ich čaká počas ďalších niekoľkých dní, kedy sa na nich začne hrnúť jedna biblická pliaga za druhou. Zatiaľ do L.A. dorazí archanjel Michael, aby splnil rozkazy božie, no tieto sú mu proti srsti (alebo perám) a tak sa rozhodne prejsť na stranu rebelov. S odseknutými krídlami sa aj trochu lepšie pohybuje... vyzborojený zbrojným arzenálom hodným Arnieho v Terminátorovi, sa tak vyberá na miesto diania – motorest Paradise Falls (hra so slovami: Rajské vodopády alebo Padnutý raj).
Legion - Záber - Osadenie motorestu
Legion - Záber - Michael sťa Terminátor
Legion - Záber - Archanjel Gabriel
Legion - Záber - Zúrivý zmrzlinár
Legion - Záber - Toto nie je test, začala apokalypsa
Ak si odmyslíme priamočiary a neuveriteľne prehľadný dej, tak vo filme ostávajú už iba herci a ich dialógy. A to je snaď to jediné, čo film ochraňuje pred predikátom „nepozerateľné“. Ak by sa scenáristi ešte viac pohrali s jednotlivými postavami a dodali im hlbší rozmer, možno by z toho bolo celkom komorné, skoro až filmové divadlo, ktoré stavia na psychologizácii postáv a ich príbehov. Žiaľ, nedeje sa tak a na nás ako divákov je potom vrhaná zmeť strhaných náznakov nejakých hlbších zmyslov a pokusov o medziľudskú či anjelsko-ľudskú filozofiu. Ostávajú ale iba pri tom, čím sú – pokusmi – a nedosahujú kvality iných diel.
Legion - Záber - Matka s dcérou, ktoré v motoreste stroskotali
Legion - Záber - Božie pliagy
Legion - Záber - Michael nežartuje
Legion - Záber - Paradise Falls
Legion - Záber - Michael
Najhoršie je to, že sme to tu už všetko videli – je to akási vykopávka Úsvitu mŕtvych prešpikovaná pokusom nadviazať scénicky na Matrix a ideovo na možno nejaký apokalyptický film – tu si môžete dioplniť názov podľa vlastného výberu, no ani jedno z týchto v sebe ucelených diel sa nekoná. Namiesto toho Scott Stewart uvaril nemastnú neslanú polievku, v ktorej toho ani tak veľa nepláve nebyť Paula Bettanyho, Dennisa Quaida a Jonasa Blacka či charizmatického Charlesa S. Duttona. Ani hudba Johna Frizzella nie je tým pravým orechovým. Má v sebe niekoľko dobrých nápadov čerpajúcich z minimalizmu, no nie je dotiahnutá – ako veľa vecí na tomto filme do konca.
Legion - Záber - Kyle
Legion - Záber - Charlie
Legion - Záber - Stará mama anjelik
Legion - Záber - Zmrzlinár
Iní režiséri v iných snímkoch dokázali, že aj s ca. tridsiatimi melónmi sa dá urobiť diera do sveta. Scott Stewart medzi nich – zatiaľ - nepatrí. Príjemné herecké výkony v tomto filme kolidujú s podpriemerným scenárom a zlou dramaturgiou otierajúcou na najmä o iné veľkofilmy. Možno nabudúce.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

(2010)

Légia

Diskusia

SARS
Ach, dalsia Vojna anielov (http://www.imdb.com/title/tt0 775362/). Kedy tieto filmy boli aspon tak dobre ako Angel Sanctuary (http://anidb.net/perl-bin/ani medb.pl?show=anime&aid=29)
21.02.2010
Roland Axenberg
Ak to je aspon tak dobre ako Rytier Demon, tesim sa :)
21.02.2010
andrej android praznovsky
NO ktovie ako dopadne ich dalsi pokus (reziser a Bettany) v scifi PRIEST...
21.02.2010
Šaňo aka Babcom
Ja ti nevim Karle... ten Priest - dalsie divne upirie movie... dalsia akcna divocina... scenar ma na svedomi upplne neznamy scenarista... hoci je to postavene na mange od TokyoPopu... no hm...
21.02.2010
Šaňo aka Babcom
Ja nechapem, ako sa na nas teraz vrhaju neznami reziseri a scenaristi... za nimi sedi stara garda v kreslach vykonnych producentov a potahuje motuzikmi a pocita peniazky... :D ale Priest ma mat 90-milionovy rozpocet... a cast ide stopro na cast, pretoze tam je aj Karl Urban a Chris Plummer... hm... bude to zaujimave.
21.02.2010
SARS
PRIEST: Preklikal som prve chaptery tej manhwy (korejska "manga") a vizera to ako bezducha krvava akcia s uprimi, zombikmi, demonmi a knazmi (nieco ako Constantine). Inak hlavny hrdina akoby Hellsingovi (http://anidb.net/perl-bin/ani medb.pl?show=anime&aid=32) z oka vypadol. Aj tak naviac ma pobavilo "An adaptation of a TokyoPop comic book" (nieco ako Harry Potter je adaptaciou knihy od Ikaru :).
21.02.2010
cyberstorm
"...a v tom sa otvoria nebesa a hlavni hrdinovia su zachraneni" ...wtf? Uprimne povadane, som dooost sklamany. Sanova recenzia na tento film bola podla mna dost mierna... O com to vlastne bolo? Kopec filozoficko-logickych kiksov, neuveritelnych scenok (keby sme mali take bezpecne auta ako v tomto filme, tak by sme sa davno zbavili havarii) a dalsich nerozumnosti... To uz snad Gabriel (http://www.csfd.cz/film/23653 2-gabriel) bol lepsi... Ale aby som len nehanil...par veci tu bolo dobrych ako napr. hlaska na uvode filmu o tom, ako Ho prestali bavit ludia, agresivna nadavajuca babicka a ..a archanjeli...(aj ked...pripominali postavy z nejakeho sadomaso filmu rezaneho matrixom, aj ked boli smrtelni, aj ked...zasa, par filozoficko-logickych kopencov, ale OK)... Celkovo by som povedal, ze sa toto viac oplati dat priamo na DVD... Tot vsjo
23.02.2010

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2010)

Légia