Filmová história sci-fi, časť 3. (1960-1970)

Tretia časť seriálu o histórii sci-fi na poli kinematografie. Dnes si povieme niečo o období malého skoku pre človeka, ale veľkého pre žáner sci-fi.
Podporte scifi.sk
Päťdesiate roky sa niesli v znamení boomu sci-fi filmov, aj keď to boli prevažne schematické a často krát béčkové filmy o obrovských príšerách alebo inváziách mimozemšťanov. Počet sci-fi filmov sa v nasledujúcom desaťročí síce zmenšuje, žáner sci-fi však dospieva a rodí sa niekoľko veľmi kvalitných diel, ktoré sa stávajú jeho ikonami. Aj filmy šesťdesiatych rokov odzrkadľujú aktuálnu spoločenskú situáciu a tá je poznačené hlavne dvoma udalosťami, za ktoré vďačíme vrcholiacej studenej vojne. V prvom rade je to stále reálnejšia hrozba nukleárneho holokaustu eskalujúca na konci roku 1962 v podobe kubánskej krízy. Druhou, oveľa pozitívnejšou vecou, sú vrcholiace závody o vesmír, ktoré priťahujú k žánru sci-fi čoraz viac ľudí.
Stroj času - Plagát - Poster
Stroj času - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Prví muži na Mesiaci - Plagát
Prví muži na Mesiaci - Plagát / Zdroj Disclaimer
Začíname však tradične, ďalším sfilmovaným literárnym dielom H. G. Wellsa. Stroj času (1960) rozpráva príbeh Angličana, ktorý sa vydáva z roku 1900 do budúcnosti hnaný túžbou dozvedieť sa, čo sa tam nachádza. Keď sa však ocitá v čase vzdialenom stovky tisíc rokov, nachádza tu ľudstvo rozdelené na dva nepriateľské druhy. Klasické dobrodružné sci-fi si odnieslo Oscara za vizuálne efekty a v roku 2002 sa dočkalo nie príliš úspešného remaku. Už druhýkrát bol sfilmovaný aj ďalší Wellsov román - Prvý muž na Mesiaci (1964), ktorý je ďalšou z dlhého radu dobrodružných sci-fi o ceste na Mesiac.
Mandžuský kandidát - Plagát
Mandžuský kandidát - Plagát / Zdroj Disclaimer
Zlyhanie vylúčené - Plagát - Poster
Zlyhanie vylúčené - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Dr. Divnoláska - Plagát
Dr. Divnoláska - Plagát / Zdroj Disclaimer
Z atmosféry strachu pred infiltráciou komunistických agentov vychádza politický triler s prvkami sci-fi Mandžuský kandidát (1962), ktorý sa zaoberá kontrolou mysle a možnosťou využitia spiacich agentov. O rok neskôr prichádza po všetkých stránkach dokonalý sci-fi triler Zlyhanie vylúčené (1964) od Sidneyho Lumeta. Letke americkým atómových bombardérov je po chybe v počítači vyslaný príkaz, aby zahájili útok na Moskvu. Odvolať príkaz už nie je možné a tak sa americký prezident spojí so sovietskym generálnym tajomníkom, aby nechal lietadlá zostreliť. V prípade, že sa im to nepodarí, prisľúbi, že ako odškodnenie za zničenie Moskvy, on nechá zničiť dobrovoľne New York. Čím viac sa lietadlá približujú k svojmu cieľu, tým viac sa blíži nevyhnuteľné. Mrazivý triler napínavý od prvej do poslednej sekundy, vykresľuje atmosféru bezmocnosti a beznádeje, tak typickú pre víziu atómového konfliktu. Bohužiaľ, v tom istom roku ho zatieňuje film s podobným námetom. Je to oveľa známejší Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (1964), ktorý je však viac ironickým a komediálnym pohľadom na šialenstvo okolo atómového zbrojenia a situácie, do akej sa ľudstvo dostalo.
The Last Man on Earth - Plagát - Poster
The Last Man on Earth - Plagát - Poster Disclaimer
Ikarie XB 1 - Plagát - Poster
Ikarie XB 1 - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Barbarella - Plagát - Poster
Barbarella - Plagát - Poster Disclaimer
Postapokalyptický The Last Man on Earth (1964) o jedinom človeku prežívajúcemu vo svete po zákernej epidémii, ktorá premenila ľudstvo na zmutovaných upírov, je prvou adaptáciou románu I Am Legend, ktorý sme videli v kvalitnej filmovej verzii aj prednedávnom. Do popredia sa však čoraz viac dostáva problematika vesmírnych letov. Ikarie XB 1 (1963) je kultové české sci-fi o vesmírnej výprave k sústave Alfa Centauri. Príbeh filmu neobsahuje zložitú zápletku, ale sústreďuje sa na život výpravy po dobu jej misie a rôzne problémy, ktorým musí čeliť. Medzi ne patria bežné spory medzi členmi posádky, ale aj nález a prieskum vraku pozemskej vesmírnej lode. Dej filmu vrcholí, keď počas približovania sa k cieľu výpravy začne na loď pôsobiť záhadné žiarenie vyvolávajúce útlm biochemických pochodov v živých organizmoch. Život členov posádky visí na vlásku, tá je však na poslednú chvíľu zachránená mimozemskou civilizáciou. Asi najlepšie z mála vážnych československých sci-fi, po ktorom bol pomenovaný aj známy časopis. Do vesmíru, tento krát však trochu inak, je zasadené aj ďalšie európske sci-fi Barbarella (1968) o rovnomennej intergalaktickej pilotke, ktorá má svojim šarmom a ženskými zbraňami zachrániť svet pred šialeným vedcom Durandom-Durandom. Film s legendárnou začiatočnou vyzliekacou scénou v stave beztiaže, je viac akousi komiksovou ľahko-erotickou rozprávkou pre dospelých, ako serióznym filmom, avšak možno aj vďaka tomu skultovel a stal sa často krát skloňovaným medzi fanúšikmi.
Alphaville - Poster
Alphaville - Poster Disclaimer
451 stupňov Fahrenheita - Plagát - Poster
451 stupňov Fahrenheita - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Európskym filmom a tiež pomerne špecifickým je Alphaville (1965), známeho režiséra Jean-Luca Godarda. Aj keď je film situovaný na cudziu planétu, nie je tu použitý ani jeden trikový záber alebo výraznejší sci-fi prvok. Kombinácia film-noir a experimentálneho filmu s ľahkou prímesou sci-fi, rozpráva o svete ovládanom superpočítačom, v ktorom sú akékoľvek prvky sebavyjadrovania ako emócie či poézia zakázané. Podobným námetom, v divácky príťažlivejšej forme, je adaptácia románu Raya Bradburyho 451 stupňov Fahrenheita (1966). V ultrakonzumnej spoločnosti, kde sú každé iné myšlienky, ako tie oficiálne schválené vládou zakázané, sledujeme príbeh požiarnika, ktorého úlohou však nie je oheň hasiť, ale práve naopak, páliť knihy, pretože tie boli vyhlásené za spoločensky závadné. Keď sa raz k jednej z nich sám dostane, pomaly si začne uvedomovať ohavnosť systému, ktorého je sám súčasťou. Zobrazenie spoločnosti, v ktorej sa bezduché televízne relácie stali vrcholom ľudskej kultúry, ale aj odcudzenosť ľudí v materialistickom svete, alebo presadzovanie politickej korektnosti za každú cenu, robia z filmu z dnešného pohľadu až zarážajúco presnú víziu možnej totalitnej spoločnosti.
2001: Vesmírna Odysea - Plagát - Poster
2001: Vesmírna Odysea - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Planéta opíc - Plagát - Poster
Planéta opíc - Plagát - Poster Disclaimer
2001: Vesmírna odysea (1968) sa nestáva len filmom desaťročia, ale dodnes neprekonaným filmovým dielom, nielen žánru sci-fi. Tajomný artefakt, ktorý ovplyvňuje ľudstvo od jeho prvopočiatkov, sa stáva hlavným aktérom filmu presahujúceho naše chápanie možno preto, že ponúka pohľad na vesmír v jeho samotnej podstate. Jeden z filmov, ktorého obsah sa nedá opísať slovami a jeho posolstvo samotný film presahuje. Audiovizuálne dokonalá filozofická esej o nekonečnosti vesmíru a človeka, ale aj svojim štýlom a hĺbkou dodnes neprekonané sci-fi, si nakoniec odnieslo Oscara aspoň za vizuálne efekty. V tom istom roku sa zrodila aj ďalšia legenda žánru - Planéta opíc (1968). Posádka vesmírnej lode stroskotá na planéte, kde sú inteligentné hovoriace opice dominantným druhom a ľudia žijú ako ich utláčaní otroci. Aj oni sa stanú ich zajatcami, ale niektoré opice začínajú tušiť, že s novo príchodzími ľuďmi nie je niečo v poriadku. Začína sa boj o šokujúce tajomstvo Planéty opíc. Dobrodružné sci-fi vsádzajúce na niekoľko prekvapivých zvratov a príťažlivý námet, ktoré sa zaradilo medzi najväčšie klasiky žánru, sa dočkalo aj štyroch už viac-menej béčkových pokračovaní, neúspešného televízneho seriálu, knižná predloha bola ešte raz nie príliš úspešne sfilmovaná Timom Burtonom a aktuálne sme svet planéty opíc mohli vidieť v mimoriadne kvalitnom novodobom reboote v podobe trilógie Zrodenie Planéty opíc, Úsvit planéty opíc a Vojny o planétu opíc.
Fantastická cesta - Plagát - Poster
Fantastická cesta - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Zajatí vesmírom - Plagát
Zajatí vesmírom - Plagát / Zdroj Disclaimer
Noc živých mŕtvych - Plagát - Poster
Noc živých mŕtvych - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Za zmienku ešte stoja ďalšie dva filmy, ktoré obdržali Oscara za efekty: Fantastická cesta (1966) o ponorke zmenšenej na mikroskopickú veľkosť vstreknutej do ľudského tela, aby tu vykonala dôležitú operáciu a vesmírne sci-fi Zajatí vesmírom (1969), akási predzvesť Apolla 13 o vesmírnej lodi, ktorej zlyhajú motory a posádka musí zviesť dramatický zápas o vlastné životy. Ku koncu dekády sa zrodí ešte hororová legenda s prvkami sci-fi Noc živých mŕtvych (1968). Notoricky známy príbeh o skupinke ľudí zabarikádovaných v dome a odolávajúcim útokom hladných zombies, pokračuje rôznymi sequelmi a prerábkami prakticky dodnes.
Zóna súmraku - Plagát - Poster
Zóna súmraku - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Krajné medze - Plagát - Poster
Krajné medze - Plagát - Poster / Zdroj Disclaimer
Z technologického hľadiska sú šesťdesiate roky okrem nástupu farebného filmu príznačné taktiež čoraz rýchlejšie sa rozvíjajúcim televíznym vysielaním. Toho využíva aj žáner sci-fi, s prvým mimoriadne populárnym seriálom Zóna súmraku (1959). Na tú dobu nezvyklo atmosferický seriál, približuje divákom rôzne hororové a sci-fi príbehy s prekvapivým zvratom na konci. Na jeho úspech nadväzujú Krajné medze (1963) s takmer rovnakým formátom, vďaka moderným sériám známe aj u nás.
Doctor Who - Plagát
Doctor Who - Plagát / Zdroj Disclaimer
Star Trek - Plagát - Banner
Star Trek - Plagát - Banner / Zdroj Disclaimer
V Anglicku vzniká dodnes vysielaný Doctor Who (1963), ale televízna legenda tejto doby, ktorá zmení nielen svet filmu a televízie sa volá Star Trek (1966). Vesmírna loď s neohrozeným kapitánom a jeho posádkou riešiaca problémy celého vesmíru síce nebola u širokých más veľmi úspešná, ale vďaka čoraz väčšej skupine verných fanúšikov si vydobila slávu a ako ikona sci-fi žije až dodnes.
Dekáda, v ktorej visel osud ľudstva na vlásku sa skočila a sci-fi sa vyvinulo na plnohodnotný žáner obsahujúci vážne témy a riešiaci divácky príťažlivé otázky. Vydýchnutie si po ťažkej kríze a skúmanie hraníc žánru sa má už čoskoro naplno prejaviť v pokračujúcom vzostupe sci-fi filmov v sedemdesiatych rokoch. O tomto zaujímavom období si ale povieme až v ďalšej časti.
Mojich Top 10 sci-fi filmov dekády:
1. 2001: Vesmírna odysea
2. Planéta opíc
3. Zlyhanie vylúčené
4. Dr. Divnoláska
5. Noc živých mŕtvych
6. Barbarella
7. Zajatí vesmírom
8. Stroj času
9. 451° Fahrenheita
10. Ikarie XB 1
_______________________________________

Roland Axenberg

Roland Axenberg
"Sci-fi je existenčná metafora, ktorá nám dovoľuje rozprávať príbehy o stave ľudí. Isaac Asimov raz povedal: Jednotlivé sci-fi príbehy môžu vyzerať neustále triviálne zaslepeným kritikom a filozofom dneška, ale jadro sci-fi, jeho podstata, sa stalo veľmi dôležitým pre našu spásu, ak máme byť vôbec spasení." — SG-1 (200) ++++++++++++++++++ Čo keď ľudia považujú stroj za svojho Boha, pretože ľudia majú schopnosť vytvárať veci, ktoré ich presahujú? Čo keď človek kedysi vytvoril večné stroje aby poprel svoju dočasnosť? Čo keď sa človek nakoniec začal tomuto stroju klaňať, pretože stroj je výsledkom racionálneho postupu, zatiaľčo on sám je len krehká hračka náhody? — Azimut

Diskusia

Aldeberan
ááááááá.... zlyhanie vylúčené som videl v českom dabingu na ČT2 a cel film mi prakticky od začiatku prišiel ako náramná blbosť. Už iba zápletka celého filmu by sa nikdy nestala, pretože bombardéry patrili k najľahšie ovládateľným nosičom jadrových zbraní a bolo treba sériu príkazov aby vôbec POKRAČOVALI k cieľu, nie jeden sprostý príkaz. A celá dohoda medzi americkým prezidentom a súdruhom predsedom... no určite, to by tak v 6O rokoch fungovalo, by to do seba našili, až by sme všetci doslova sčerneli. Skrátka - až keď som videl tento film, došlo mi, čo sa myslí pod označením "liberálna mierová propaganda" - a začal to tento film.
25.01.2010
Roland Axenberg
Nevidel si nahodou ten ciernobiely remake s Clooneym? Pretoze ta verzia od Lumeta je jeden z najlepsich trilerov co som kedy videl a vobec mi nepripadal nerealny. Jasne, ze niektore veci su prikraslene aby sa to dalo dobre natocit, ale tie rozkazy pre bombardery mi az take nerealne neprisli. Pokial viem tak tusim prave po kubanskej krize bola zriadena priama linka medzi prezidentom USA a sovietskym sudruhom sudruhov presne pre podobne pripady. Co sa tyka mierovej agitky, tak to mi tak tiez vobec neprislo, hlavne ked to porovnas napriklad s Na brehu, ale ked sa jedna o atomky a vyhladenie ludstva podla mna ziadnej agitky nie je dost :)
25.01.2010
Roland Axenberg
Ad bombardery - zober si, ze teoreticky by sa dali odvolat za pomocou overovacieho kodu rovnako ako ked sa im vydal rozkaz na bombardovanie, ale situacia pocita napriklad aj s tym, ze nepriatel ziskal kontrolu nad velitelskym stanovistom a kody ziskal atd. Je to zbran posledneho sudu takze tak s tym aj narabaju.
25.01.2010
Aldeberan
lenže bombarderi so neodvolavaju. bombarderi si v podstate samy pytaju overovaci kod k tomu aby mohli pokračovať, inak sa otočia :) ovela nebezpečnejšie su rakety - tie odpáliš a nič s tým nespravíš, v nich bola najväčšia hrozba chyby. Inak videl som origoš film a áno, keď sa nad tým zamyslím, bol to vlastne super thriller :-P ked sa nad tým zamyslím tak som celý film čakal ako to skončí a po konci filmu prišlo vystriezvenie a rozčulenie...
26.01.2010
Stano Lacko
No ja sa neskutocne tesim na sedemdesiate roky!!
27.01.2010
cyberstorm
jj, STAR WARS, STAR WARS, STAR WARS, .....
27.01.2010
Aldeberan
aj ja sa celkom teším na 70te roky, dúfam len, že sa ich dožijem :)
28.01.2010
Roland Axenberg
Pokiaľ plánuješ žiť do tejto nedele, tak áno :)
28.01.2010
Aldeberan
keď ja by som sa úplne najradšej dožil 2070-tych rokov :)
28.01.2010
cyberstorm
Aldebaran: zdravo papaj, vela cvic, menej pozeraj sf a ak nie si 60 cosi rocnik, toho 2070 sa mozno dozijes (aj ked bacha na 2012 :)
28.01.2010

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Filmová história sci-fi

Filmová história sci-fi, časť 9. (2010-2020)

Očakávania, že po úspechu Avatara (2009) sa dočkáme oživenia vysoko rozpočtových a originálnych sci-fi produkcií sa nenaplnili. Tie najveľkolepejšie a najvýpravnejšie sci-fi filmy sa držia osvedčených pokračovaní, ako to môžeme vidieť na príkladoch v univerzách Star Wars a Star Treku, ale hlavne tomuto desaťročiu nevládne nič tak, ako filmové adaptácie komiksov vydavateľstiev Marvel a DC Comics. Skutočne kvalitných a originálnych sci-fi filmov je tak aj naďalej pomenej, ale nájdu sa aj naozajstné klenoty.

Filmová história sci-fi, časť 8. (Malé veľké filmy)

Bonusová časť seriálu o histórii sci-fi filmov, v ktorej si povieme niečo o filmoch útočiacich z televíznych obrazoviek a políc videopožičovní.

Filmová história sci-fi, časť 7. (2000-2010)

Tak ako literárne aj filmové sci-fi sa začiatkom milénia dostáva do krízy. Originálnych námetov je čoraz menej a filmovej produkcii dominujú adaptácie komiksov, počítačových hier ako aj množstvo pokračovaní a prerábok. Kvantita však neustále rastie a nie je núdza ani o unikátne a komerčne mimoriadne úspešné diela.

Filmová história sci-fi, časť 6. (1990-2000)

Koniec milénia znamená aj koniec jednej éry sci-fi filmov plných skvelých nápadov, bombastických akčných scén a prelomových efektov. Prichádza posledné obdobie, po ktorom už nič nebude také ako predtým.

Filmová história sci-fi, časť 5. (1980-1990)

V osemdesiatych rokoch prežíva sci-fi zlatú éru. Plné peňaženky producentov, ktorí sú ochotný míňať na predtým nemysliteľné projekty dávajú vzniknúť množstvu výnimočných filmových diel.

Filmová história sci-fi, časť 4. (1970-1980)

V tejto časti sa zameriame na prelomové sedemdesiate roky, ktoré znamenali pre žáner sci-fi začiatok jeho najväčšieho rozmachu. Čas veľkých tvorcov a filmových legiend prichádza.

Filmová história sci-fi, časť 3. (1960-1970)

Tretia časť seriálu o histórii sci-fi na poli kinematografie. Dnes si povieme niečo o období malého skoku pre človeka, ale veľkého pre žáner sci-fi.

Filmová história sci-fi, časť 2. (1950-1960)

Pokračujeme v seriáli o histórii vedecko-fantastických filmov. Tentokrát sa zameriame na päťdesiate roky dvadsiateho storočia, v ktorých sa sci-fi začínalo stávať čoraz populárnejším žánrom.

Filmová história sci-fi, časť 1. (1900-1950)

Začíname nový seriál o histórii sci-fi filmov. V tejto časti si povieme niečo o filmových začiatkoch a najvýznamnejších sci-fi filmoch tohto obdobia.