25. jubileum hry Elite

Kultová hra Elite z osemdesiatych rokov oslávila tento týždeň 25 rokov. Jej tvorca, David Braben, povedal pre BBC, že chystá jej pokračovanie. Či bude také inovatívne ako jeho prvotina, uvidíme. Zatiaľ si ale môžeme vychutnať hlboké diaľky vesmíru...
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
20. septembra 1984 sa dostala na trh vesmírna simulácia Elite. Bola jednou z prvých hier, ktoré boli v 3D grafike a je považovaná za jeden z míľnikov hráčskej histórie.
Originál bol vytvorený Davidom Brabenom a Ianom Bellom pôvodne na ich domácom počítači BBC Micro, neskôr bol prerobený aj pre iné platformy. Hra má ale taktiež iné prvenstvo: je jednou z prvých s otvoreným dejom. Hráč začína s malým štartovným kapitálom a malou lodičkou. Nasledovne sa musí cez obchod, zákazky a iné záležitosti dostať až na level Elite.
Elite - Ukážka Disclaimer
Braben vlastne nemal nikdy cieľ napísať komerčnú hru, ale hru, ktorá by sa páčila jemu a Bellovi. Vydavatelia na ňu reagovali rozpačito. Radikálne sa odlišovala od ostatných hier 80-tych rokov. Neexistovalo v nej napríklad počítadlo bodov. "Chceli, aby sme mali High Score a chceli tiež, aby mali hráči tri životy," hovorí Braben. "Nechceli sme žiadne menu, ktoré je také známe z RPGčiek. V Elite je možné vybrať si z toľkých rôl, a tieto sú závislé na akcii v hre."
S Acorn Soft nakoniec obaja našli vydavateľa, ktorý vydal hru pre BBC Micro. Keďže mal ale BBC Micro iba 32 KB pamäte, mohla byť Elite veľká iba 22 KB. Vývojári preto museli pracovať na každom bajte a stráviť hodiny riešením problémov s veľkosťou hry a možnosťami, ako predsa len do nej dostať nové funkcie. Dnes, v dobe gigabajtov, nám táto koncentrácia chýba, kritizuje Braben. Jeho práca sa mu ale vyplatila. Ian Livingstone, kreatívny riaditeľ Eidosu, označil Elite za tak vplyvnú na videohry ako bola Monopoly na hry stolové. Má pravdu, veď z jej modelu čerpajú doteraz hry ako Eve Online, Freelancer, Jumpgate, Infinity: The Quest for Earth, Wing Commander: Privateer, the Escape Velocity alebo séria X.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

(?)

Elite

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(?)

Elite