District 9 - Recenzia

...alebo ako nakopať hollywoodským scénáristom a režisérom zadok.
kAnYs
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Science fiction. Tieto dve slová vyvolávajú vo mne často záchvaty nostalgie, počas ktorých sa mi v kútikoch očí hromadia slzy. Spomienky na úžasné snímky, plné nápadov, realisticky spracovaných postáv a existenčných úvach zapracovaných do fantasticky stupňujúceho sa deja. Nádhera, o ktorej by som ešte pred týždňom povedal, že je minulosťou.
Bola.
District 9 je vo svojej podstate nezávislý film od režiséra Neilla Blomkampa, ktorý zároveň spolu s Terrim Tatchellom písal scenár, produkovaný a predstavovaný pod záštitou nikoho iného ako Petera Jacksona.
Neill Blomkamp pôvodne natočil krátky snímok (District 9, pozrieť si ho môžete na konci tejto správy), ktorý originalitou svojho obsahu nadchol nemalú skupinku ľudí. Hovoril o skupine mimozemšťanov, ktorí ako utečenci z vlastnej planéty zakotvili na zemi a ktorím ľudia ponúkli jednu z oblastí Johannesburgu, aby sa v nej usadili. To samozrejme, ako aj každé urýchlené uchýlenie veľkej skupiny bytostí prinieslo problémy. Kriminalita, etnické potýčky, hlad, chudoba, katastrofálne podmienky, špina, choroby a do toho mentalita úplne iného životného druhu.
Medzi fanúšikmi tohoto mikrofilmu bol (vraj-že) aj sám pán Jackson, a ten po zhliadnutí tohoto krátkeho klenotu zobral 30 miliónov a povedal Neillovi: "Hraj sa..."
A Neill sa hral.
District 9 - Poster - 8
Dej sa začína ako dokumentárny film ktorý rozpráva osud pracovníka Multi National United, korporácie, ktorá dostala ako kontraktor od vlád sveta za úlohu ubytovať návštevníkov z vesmíru v špeciálne upravenom tábore, a držať ich tam v šachu.
District 9 - Záber - 10
District 9 - Záber - 1
District 9 - Záber - 2
District 9 - Záber - 3
Úloha nie veľmi jednoduchá, vzhľadom na to, že návštevníci boli na zemi už dvadsať rokov a žili tam, kde sa ich materská loď zastavila. V Johannesburgu, v štvrti District 9.
A tak, keďže národy sveta sa stále dívajú a aktivisti za práva cítiacich bytostí neustále hrozia transparentami, všetko muselo ísť podľa zákonov.
District 9 - Záber - 4
District 9 - Záber - 5
District 9 - Skúska - 1
District 9 - Zábez z natáčania - 2
Hlavný hrdina, Wikus Van De Merwe (Sharlto Copley), sa teda vydáva spolu so zásahovou jednotkou do District 9, v rukách so súdnym rozhodnutím o vysťahovaní, no ako čoskoro zistí, nie všetko vždy vychádza podľa plánu a hovno, ako sa tak pekne po anglicky hovorí, občas vletí do vetráku.
Spôsob akým Neill Blomkamp, ako neznámy režisér, natrhol hollywoodským "hviezdam" sedacie ústrojenstvo prekonáva všetky medze, ktoré doposiaľ ostatné nezávislé snímky vzhliadnuté mojím okom boli schopné definovať.
District 9 - Záber - 7
District 9 - Záber - 8
District 9 - Záber - 9
District 9 - Poster - 3
Casting, réžia, hudba, scenár (!!!), psychológia postáv ľudských aj neľudských, a efekty, ktoré dokázal vykresať z tridsiatich miliónov dolárov, spolu splynuli v symfónii dokonalého úžasu, ktorý diváka (mňa) posadil do kresla spôsobom, ktorý skoro vyžadoval chirurgický zákrok na to aby (som) sa znova postavil.
Samozrejme, ako každé dielo, aj toto má chyby, ale svojim spracovaním nedovolí radovému divákovi aby si ich všimol, a keď si ich všimne, nedovolí aby sa nimi zaoberal.
Dej plynul ako rieka, ktorej korytu sa neustále zvyšuje strmosť spádu až kým plynule neprejde do búrlivosti Niagarských vodopádov, a dovolím si tvrdiť, že posadil toto dielo na absolútny vrchol rebríčku filmového sci-fi za posledných niekoľko rokov.
Sprosto povedané, bol to stodvanásť minútový vizuálno-psychologicko-vedecko-fantasticko-realistický orgazmus u ktorého môžem s čistým svedomím predpovedať, že sa stane legendou. U mňa už sa stal.
District 9 - Ukážka - Pôvodný krátky film District 9 Disclaimer

kAnYs

kAnYs
ITčkár. Fanúšik vedy a vedeckej fantastiky.

Súvisiace objekty SFDB

(2009)

District 9

Diskusia

Stano Lacko
to som fakt prvy? No vidite, a toto na istrocone 2009 nebolo, vie niekto preco?
21.09.2009
Stano Lacko
okej uz asi viem, prijatie publika na cinematixe bolo take vrele, ze si distributor povedal, tak toto na istrocone nepustime, ved aspon 1/4 ludi pride do kina a za listok zaplati plnu sumu, hehe
21.09.2009
andrej android praznovsky
Vzborna recenzia, tento film sa stane podla mna kultovym, splnil moje ocakavania na jednotku.
Wikusa som neznasal, naivný byrokrat ,ktory lezie do zadku svojmu sefovi /zaroven svokrovi/.Predvadzal sa pred kamerou, a vrazdil potomkov \"Krevetakov\" /zo sceny s vajickami mi ostalo zle/.Avsak ,akonahle sa nas \"hrdina \" zacal v dosledku infekcie menit na monstrum a zacitil na vlastnej kozi utrpenie a utlak menil sa aj jeho charakter.Paradoxne po polovicnej premene na netvora sa v nom zacina prebudzat ludska bytost.NAdherny realisticky akcný a hlavne dojímavý zaver ma dostal, tento film milujem!!!
21.09.2009
kAnYs
Pssssssst! No spoilers!!
22.09.2009
andrej android praznovsky
:-x sorry
22.09.2009
Šaňo aka Babcom
Merde! A ja som to este stale nevidel! Horor! A tento vikend zase nemam na to cas... mozno v pondelok vecer. :)
25.09.2009
kAnYs
Kino, Sano, kino... na DVD sa vyser.
27.09.2009
Šaňo aka Babcom
Idem si to dnes vecer pozriet. :)
28.09.2009
Šaňo aka Babcom
Mno... a pozrel som si to. A asi som nemal citat vase ody na ten film, pretoze so mnou to teda velmi nehlo. Zaujimava myslienka spracovana v klise, vlastne taky E.T. a zaroven E.T. naopak. Nic svetoborne... Co ma vytrhlo zo stolicky bol mecha robot - podla mna potrebujeme konecne poriadny mecha film. To by bolo fajn. Chcem hrany Macross! District 9 - nic extra.
01.10.2009
cyberstorm
N Macross si este pockas-dufam len ze ak k tomu dojde, tak to vezme nejaky normalny reziser a este lepsi scenarista. A ak chces mechov, tak si jukni Trafakov :)
01.10.2009

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2009)

District 9