Star Wars: The Clone Wars - Recenzia

Tak, a máme to tu! Po prestávke nám ujo Lucas naložil ďalšiu dávku Hviezdnych vojen. S Anakinom, Obi-Wanom, Yodom a droidmi, ktorí konečne našli svoje pravé poslanie. Takže, pripútať sa aaaaaaa... ideme!
Filmová história scifi
Republika zažíva krušné časy. Nielen, že je vo vojne so Separatistami vedenými bývalým Jediom, grófom Dooku, ale navyše niekto uniesol chudáčika pampúšika, malého syna jeho najvyššej svätosti, Jabba the Hutta. A nakoľko je v záujme Republiky získať pre svoje lode voľný pohyb v okrajových častiach galaxie, ktorým vládne Jabbov zločinecký kartel, neostane chudákom Jediom Obi-Wanovi Kenobimu a Anakinovi Skywalkerovi nič iné, než ísť zachrániť túto divnú dážďovku. A aby neboli na to sami, dostanú posilu: novú Anakinovu padawanku Ahsoka Tano spolu s celým plukom vojakov..
Star Wars: Clone Wars, The - Anakin a Ahsoka Star Wars: Clone Wars, The - Anakin a Ahsoka
Star Wars: Clone Wars, The - Útok Star Wars: Clone Wars, The - Útok
Star Wars: Clone Wars, The - Obi-Wan Kenobi Star Wars: Clone Wars, The - Obi-Wan Kenobi
Star Wars: Clone Wars, The - Obi-Wan Kenobi a kapitán Rex Star Wars: Clone Wars, The - Obi-Wan Kenobi a kapitán Rex
Star Wars: Clone Wars, The - Briefing Star Wars: Clone Wars, The - Briefing
Star Wars: Clone Wars, The - Ahsoka s mapou Star Wars: Clone Wars, The - Ahsoka s mapou
Úprimne povedané, keď som si tento filmík, trvajúci asi hodinku a pol, púšťal, mal som mierne obavy z jeho kvality. Tie sa však, našťastie potvrdili iba čiastočne. Star Wars sa totižto časom zmenili z epických a myšlienkovo bohatých filmov 80-tych rokov na farebné, nenáročné epizodické scifi. Atmosféra tajomna a mysticizmu tak bola vystriedaná trikmi, naivitou a detskými farbami. V tomto animovanom filme sa však aspoň tie žuvačkové farby a čiastočne aj naivitu podarilo odstrániť. Budeme tak na vlastné oči sledovať boj republikových trooperov proti separatistickým droidom. Aj keď to nie je žiadna vojenská dráma po vzoru Tenkej červenej línie, Zachráňte vojaka Ryana, či aspoň Hviezdnej pechoty, treba uznať, že je to stokrát lepšie spracovanie než armáda Gunganov bojujúcich v Epizóde I.
Star Wars: Clone Wars, The - Obi-Wan v stíhačke Star Wars: Clone Wars, The - Obi-Wan v stíhačke
Star Wars: Clone Wars, The - Asajj Ventress Star Wars: Clone Wars, The - Asajj Ventress
Star Wars: Clone Wars, The - Anakin Star Wars: Clone Wars, The - Anakin
Star Wars: Clone Wars, The - Kapitán Rex Star Wars: Clone Wars, The - Kapitán Rex
Star Wars: Clone Wars, The - Anakin a Asajj Star Wars: Clone Wars, The - Anakin a Asajj
Star Wars: Clone Wars, The - Anakin a Ahsoka Star Wars: Clone Wars, The - Anakin a Ahsoka
Humornú zložku tentokrát majú zaobstarávať slovné prestrelky medzi Anakinom a jeho padawankou, ale akosi tie často nemajú potrebnú humornú šťavu. Možno nemám 15 rokov, alebo nie som priemerný americký konzument. V každom prípade, možno povedať, že vzťah medzi majstrom a učiteľom je jednou z najslabších stránok filmu. Osobne si neviem predstaviť, že by som svojho šéfa v práci, alebo profesora v škole oslovoval “chlapček“ alebo “Peterboy“. Tam, kde zlyhávajú kvázi-komické vzťahy medzi hlavnými predstaviteľmi, aspoň zachraňujú situáciu gagy bojových separatistických droidov. Aj keď, treba uznať, že mať takúto armádu tupcov, asi by som sa šiel rovno vzdať ešte pred samotným bojom.
Star Wars: Clone Wars, The - veliteľ Obi-Wan Star Wars: Clone Wars, The - veliteľ Obi-Wan
Star Wars: Clone Wars, The - Anakin a Ahsoka Star Wars: Clone Wars, The - Anakin a Ahsoka
Star Wars: Clone Wars, The - Správa od Mace Windu Star Wars: Clone Wars, The - Správa od Mace Windu
Star Wars: Clone Wars, The - Obi-Wan Kenobi Star Wars: Clone Wars, The - Obi-Wan Kenobi
Star Wars: Clone Wars, The - Pred misiou Star Wars: Clone Wars, The - Pred misiou
Star Wars: Clone Wars, The - Droidi Star Wars: Clone Wars, The - Droidi
Po grafickej stránke vychádzajú The Clone Wars z rovnomenného kresleného seriálu, uvedeného pred rokmi na Cartoon Network. Ploché karikatúry tak vystriedali karikatúry trojrozmerné. Film samotný je tak iba pilotom k rovnomernému seriálu (40 potvrdených dielov, 100 plánovaných), ktorý sa má rozbehnúť 3. októbra. Film zarobil 14,6 miliónov dolárov za prvý víkend a zožal väčšinu negatívnych oficiálnych kritík, zaťiaľ čo ho fanovská komunita odmenila priemerným hodnotením.
Star Wars: Clone Wars, The - Vojenská porada Star Wars: Clone Wars, The - Vojenská porada
Star Wars: Clone Wars, The - Anakin v obrane Star Wars: Clone Wars, The - Anakin v obrane
Star Wars: Clone Wars, The - Útočná línia Star Wars: Clone Wars, The - Útočná línia
Star Wars: Clone Wars, The - Majster Yoda Star Wars: Clone Wars, The - Majster Yoda
Star Wars: Clone Wars, The - Republika Star Wars: Clone Wars, The - Republika
Star Wars: Clone Wars, The - Ahsoka a Anakin Star Wars: Clone Wars, The - Ahsoka a Anakin
Celkovo možno The Clone Wars považovať za príjemné, oddychové akčné scifi. Sú to stále hviezdne vojny, na aké sme z posledných pár rokov zvyknutí, ale už to v žiadnom prípade nie sú tie HVIEZDNE VOJNY, pri ktorých sa nám pred 30-imi rokmi zatajoval dych.
Viac obrázkov si môžete pozrieť v našej galérii k filmu.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Alexander Schneider
Pridavam sa k nazoru. Podla mna velmi prijemny film. Lepsi, ako ktorekolvek z najnovsich SW pocinov Lucasa. Pre co sa to oplati vidiet: prekrasne pozadia, perfektne farebne ponatie svetov, droidi (moji hrdinovia filmu). Taktiez musim vyzdvihnut super zvladnutu hudobnu stranku filmu. Williamsove temy su to opaet, no v perkusiovom prevedeni! Super! Soundtrack coskoro moj... Co sa mi az tak nepacilo: priemerna animacia postav, stereotypne charaktery a najmä prilis kratky dej, ktory skor pripomina poviedkovi pribeh z Klonovych vojen, ale nie Klonove vojny ako take... Takze ten nazov by mal byt: Ako Anakin k novej padawanke prisiel a spolu s nou o zachranu maleho Jabba z ruk temnej strany Sily sa pokusil... Inak odporucam. Mne sa pacilo.
10.09.2008
SARS
Fúj, tá kresba je hrozná! (Ospravedlňujem sa všetkým SW scifi fanom za pohoršujúci začiatok mojho príspevku). Podobnú animáciu som videl iba u experimentálnych, umeleckých anime, ktoré súhrne nazývam mindfuck (ešte ma napadla Hanoka, ktora je výniminočná tým, že je celá urobená vo FLASHi). Lukas má viac nepazi, než na takýto grc. Zbytok nehodnotím natoľko som nevidel, a ani tak skoro neuvidim... Ďakujem za pozornosť.
11.09.2008
cyberstorm
Čo sa týka príbehu, Šano má pravdu. Film je naozaj epizodický, ale ako som už napísal, nemožno sa čudovať, keď ide vlastne len o pilot a nasledovať bude celý seriál. V každom prípade si myslím, že Lucas urobil chybu, keď to pustil do kín a chcel z The Clone Wars vytĺcť iba ďalšie peniaze. Na televíznu obrazovku postačuje, na kinosálu však nie.
11.09.2008
Alexander Schneider
Ja som bol ale velmi rad, ze som to videl v kine, cyberstorm, pretoze tie farby a pozadia su supis a mne sa tie pastelove farby velmi lubili... :)) Scenar urcite mohol byt lepsi... o tom nepochybujem.
11.09.2008
kAnYs
Dva zasadne problemy s ktorymkolvek lucasovym starwarsom. Ad 1. Star Wars je pre deti. Vzdy bol. Iba my sme vyrastli a stare filmy hodnotime podla ich nostalgickej hodnoty v nasich nepresnych a emociami dominujucich spomienkach, nie podla ich aktualneho obsahu. Ad 2. Lucas VZDY robil veci pre peniaze.
12.09.2008
žjuvka
U mňa týmto počinom SW klesli niekde na úroveň Ducka Dogersa a Bugsa Bunnyho. No other comment.
16.09.2008
cyberstorm
roman, nesuhlasim tak uplne s tebou (a ty to dobre vies :)) Teda nesuhlasim s tvojim bodom 1. Nemyslim si, ze by epizoda IV ci V bola tocena pre detske publikum. Od VI to ide dole vodou, OK, ale inak pred nou nie. S tvojim bodom cislo 2, ze ide Lucasovi len o prachy tiez nesuhlasim...idemu o prachy a o slavu.
19.09.2008

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Filmové scifi hity leta 2008

Star Wars: The Clone Wars - Recenzia

Tak, a máme to tu! Po prestávke nám ujo Lucas naložil ďalšiu dávku Hviezdnych vojen. S Anakinom, Obi-Wanom, Yodom a droidmi, ktorí konečne našli svoje pravé poslanie. Takže, pripútať sa aaaaaaa... ideme!

Temný rytier - Recenzia

Sedím v kine, moje ústa slastne cucajú Pepsi-Colu cez umelohmotnú slamku, a ruky sa nedočkavo prehrabávaju v čerstvých pukancoch. Srdce mi búši a ja, s tvárou naivného chlapca, s napätím očakávam výstup kung-fu netopiera na scénu. A tu, hľa, môj hrdina pricháza. Temnejší a nebezpečnejší, ako kedykoľvek pred tým, sa prediera špinavými ulicami Gothamu a holými rukami rozdáva peklo šialeným klaunom a podlým mafiánom. A ja... žasnem.

Múmia: Hrob dračieho cisára - Recenzia

...a vy ste si mysleli, že iba v Egypte existujú múmie? Alex, syn známeho Ricka O'Connella, konečne našiel hrob veľkého čínskeho dračieho cisára Hana. Škoda len, že zálusk na cisára majú aj nekalé sily snažiace sa o znovunastolenie čínskej cisárskej ríše vládnucej nad celým svetom.

Kroniky Narnie: Princ Kaspián - Recenzia

Po veľmi sľubnom prvom filme podľa predlohy C. S. Lewisa, Kroniky Narnie, ktorý nakoniec trochu sklamal, sme sa dočkali - Princ Kaspián prichádza do našich kín. Či naše nádeje budú splnené?

Hellboy 2: The Golden Army - Recenzia

Kdesi v USA žije červený chlapík, s chvostom, upiľovanými rohami a geniálnymi hláškami. A má rád sladkosti a TV.