A. Reynolds: Revelation Space

Alastair Reynolds bol so svojím knižným debutom Revelation space začiatkom 21. tisícročia jedným z prvých zvestovateľov novej doby tzv. proto-transhumanistickej space opery. A veru celkom podarený debut to je...
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Reynolds, A. - Revelation Space Reynolds, A. - Revelation Space
Ako som sa dočítal, Reynolds začínal svoju autorskú dráhu - podobne ako mnohí iní velikáni - poviedkami v rôznych amerických časopisoch, napr. Interzone. Jeho štýl hustého deja, skoro utláčaného veľkou ideou, ktorá často tvorila pozadie príbehu, už vtedy predostieral ďalšie smerovanie autora a jeho domov, ktorý by mohol nájsť vo väčšou literárnom formáte. Revelation Space (Odhalený vesmír) je jeho románovou prvotinou a veru nie nepodarenou. Napriek tomu, prechod sa autorovi nepodaril na sto percent: časti romanu su rychlosťou nevybalancované, skoro nudné, v iných sa zase deje toľko, že to čitateľ nestačí poňať. Poďme ale postupne...
Dej sa začína príbehom archeológa Dana Sylvestreho na planéte Resurgam, ktorého výskum poukazuje na príčiny vyhubenia mimozemskej rasy Amarantínčanov, ktorí na tejto planéte žili. Jeho práca je vo svojich hypotézach spoločensky kontroverzná, tak ako jeho samotná osoba. Nakoniec jeho ďalšie skúmanie a analýzy prekazí ako celoplanetárna rebélia, tak aj rozkol v jeho tíme.
Na inom mieste vo vesmíre sa Ana Khouri, profesionálna zabijáčka, pripravuje na svoju ďalšiu zákazku - objednanú vraždu. Na kolóniu Yellowstone sa dostala administratívnou chybou a tak sa ocitla niekoľko desiatok svetelných rokov ďaleko od svojho milého.
Zatiaľ sa na palube Nostalgie za nekonečnom, vesmírnej lode letiacej nízko pod rýchlosťou svetla, snaží jedna z troch vedúcich členov posádky, triumvir Iľja Voľová, poradiť s problémom, ktorým je jej zbrojný inžinier. Šialeného Nagorného nakoniec odstráni a jeho smrť nafinguje ako zlyhanie jeho kryonickej bunky. Posádka Nostalgie takto pokračuje v hľadaní Dana Sylestreho, ktorý im môže ako jediný pomôcť pri liečbe kapitána lode, postihnutého tajomnou nanotechnologickou epidémiou.
Tieto tri príbehy potom Reynolds umne splieta do jednoliateho príbehu, v ktorom ide o mocnosti galaktických rozmerov, prastaré rasy a moc a kontrolu na galaktickej úrovni. Osobne ma ani nezabavila tak fyzika, ktorá je silnou zbraňou autora, ako jeho sociologická projekcia ľudstva do budúcnosti. Vývin tu odzrkadľuje prechod od ľudskosti k možnej omnipotencii (preto proto-posthumanizmus). Žiaľ, postavy v tomto diele vyznievajú plocho a nezáživne. Žiadna z nich nemá vlastnú reč a ich objektívne jednanie je možno v súlade transhumanizmu, no neponúka čitateľovi sugestívny pohľad do ich emócií. Nevyčerpaný potenciál takto vychádza navnivoč. Tiež by som vytkol časové skoky medzi jednotlivými príbehmi na začiatku, ktoré sú síce dobre premyslené, no ich použitie ide na úkor čitateľnosti. Dalo sa tomu zabrániť.
Celkovo je Odhalený vesmír príjemnou knihou, ktorá vás v niektorých častiach síce bude nudiť, ale v iných vám toto čakanie vynahradí niekoľkonásobne. Ak chcete vyskúšať niečo z novej space opery, tak je toto práve jedným z tých diel.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

cyberstorm
Dost dobra kniha, asi nebudem tak uplne suhlasit so Sanovym prezentovanim plochych postav, ale inak, je zvysok pravda. Odporucam precitat...
01.12.2008
draculin
Co sa mna tyka,ak by som pisal tu recenziu,tak tu chrochtam blahom...Reynolds (najma v dalsich knihach serie) podla mojho nazoru vynikajuco sklbil ako hard scifi, space operu..a temny,takmer new weirdovsky pohlad na svet. Jeho vesmir je mimoriadne temny, hrdinovia v cistej forme ani neexistuju a zostava len caka ake dalsie zvratenosti vymysli.Proste lahoda...pripomina dobre dozrety romadour - pre niekoho kus smradlaveho polohnileho syra,pre ineho dokonala lahodka :)
08.12.2008
cyberstorm
neuveritelneeee.Draculin, teba tu vidiet na tychto strankach je pomaly uz aj slavnost...otvaram sampanske
08.12.2008
cyberstorm
btw, kedy sa chopis aj ty pera (klavesnice) a napises aj ty nejaku tu recenziu??? napriklad na Hamiltona?
08.12.2008
draculin
Sajby :) trosku vela prace,ale som back.Recenzie nejake snad do vianoc,aj ked momentalne uplne seriozne zbuchavam nejake poviedky..zatial 30 stran,to je taka mini-poviedocka :)
08.12.2008
kAnYs
Normalne a seriozne su dve slova ktore mi nejak unikli zo slovnika poslednych rokov mojho zivota. Smutne, chcel by som totiz uz raz aj nieco dokoncit.
10.12.2008
draculin
Hm,normalne to byt ani nemusi :) a som si stanovil jednoduchy system - aspon hodinku denne sediet za masinou a nieco zbuchavat.Polovicka sice vyjadruje prudke pochybnosti nad mojim dusevnym zdravim a praktickym vyuzitim toho co pripadne dopisem,ale co uz.Ono ak su napady,neda sa len-tak sediet za PC a kukat do blba.Jooo..a odinstalovat vsetky hry najprv :)
10.12.2008
kAnYs
No tak to by som musel predat xbox :D
10.12.2008

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB