Alex Proyas pripravuje Drakula: Rok nula

Austrálsky režisér Alex Proyas (Smrtihlav, Ja, robot) pripravuje filmové spracovanie začiatku príbehu o kniežati Vladovi Drakulovi. A my sa tešíme na upírie armády.
Filmová história scifi
Proyas, Alex Proyas, Alex
Alex Proyas, režisér, ktorému vďačíme za kúsky ako Ja, robot (I, Robot) či Smrtihlav (Dark City), predstavoval tohto roku na Comic-Cone projekt s Nicolasom Cageom, Knowing, v ktorom sa učiteľ na základnej škole dostane k časovej kapsi, ktorá obsahuje apokalyptické predpovede budúcnosti ľudstva... Zaujímavo ale zneje najmä ďalší Proyasov projekt, a to ambiciózny upírí horor Dracula: Year Zero (Drakula: Rok nula).
Tak, ako tušíme, sa bude jednať o príbeh začiatku legendy o kniežati Vladovi Drakulovi, a tým bude predpríbehom ku knihe Dracula od Brama Stokera. "Podľa mňa je tento scenár jedinečným pohľadom na príbeh legendárnej postavy, o ktorej si myslíme, že ju všetci tak dobre poznáme," povedal Proyas magazínu Empire. "Vytvoriť pôvodný príbeh bolo niečo, nad čím som sa ani nezamýšľal, no funguje to. Je to emocionálna cesta, na ktorú sa táto postava vyberie - je to prekrásny tragický príbeh."
Pre Proyasa sú toto iba začiatky produkcie. Vlastne, ešte stále pracuje na poprodukčných prácach k filmu Knowing, ale už sa zaoberá ďalším projektom, ktorý v sebe nesie nádej na vyzdvihnutie celého upírieho žánru.
"Dej sa odohráva na obrovskej epickej ploche," hovorí. A pri predstave napr. upírích armád, ktoré sa v scenári vyskytujú, to nie je ani tak od veci. "Ale o čo sa snažím teraz, je vrátiť to opäť na zem. Trochu sa vzďaľujem od tejto štylizácie a skúšam urobiť veci realistickejšími. Chcem tento postoj zaujať aj voči Drakulovi. Chcem, aby bol autentický. Znamená to menej CGI a viac sa sústrediť na vytvorenie sveta, v ktorom sa môžeme pohybovať."
Po tom, čo sa niektorí snažili o reprodukciu začiatkov iných legiend a neuspeli (Hannibal Rising, Halloween), bude mať nultý rok Drakulovho upírieho života dostatočné množstvo sily na upútanie našej pozornosti?

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

SARS
Amikom prequely moc nejdu, ruky. Prec od toho co nevedia (a hollywood krachne ;). Mozno je predcasne spayovat certa na budovu; Dark City a The Crow neboli sracky. PS: Aky ambiciozny hororo upari drakula? :D
03.09.2008
SARS
"ambiciózny upárí horor Dracula" Snad sa recenzie daju preeditovat.
03.09.2008
Alexander Schneider
Opravené. Vdaka!
03.09.2008

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB