Temný rytier - Recenzia

Sedím v kine, moje ústa slastne cucajú Pepsi-Colu cez umelohmotnú slamku, a ruky sa nedočkavo prehrabávaju v čerstvých pukancoch. Srdce mi búši a ja, s tvárou naivného chlapca, s napätím očakávam výstup kung-fu netopiera na scénu. A tu, hľa, môj hrdina pricháza. Temnejší a nebezpečnejší, ako kedykoľvek pred tým, sa prediera špinavými ulicami Gothamu a holými rukami rozdáva peklo šialeným klaunom a podlým mafiánom. A ja... žasnem.
Podporte scifi.sk
V prípade, že by komukoľvek z vás, ktorí máte tú smolu a očakávate objektívny popis hore spomínaného filmu, pripadal predchádzajúci odstavec ako ospevný žalm, budťe pokojní, problém nie je vo vašom prijímači. Keď som totiž vzhliadol trailer na Temného Rytiera, povedal som si, toto by mohol byť dobrý film. Inu, Batman Začína sa mi veľmi páčil a očakával som, na základe toho mála, čo nám trailer ukázal, že jeho pokračovanie nesklame; a keď sa film po pár minutách trochu krývajúceho začiatku rozbehol, rozpútalo sa na filmovom plátne peklo...
Dark Knight, The - 01 - Bruce Wayne Dark Knight, The - 01 - Bruce Wayne
Dark Knight, The - 02 - Bruce a Batmanov kostým Dark Knight, The - 02 - Bruce a Batmanov kostým
Dark Knight, The - 03 - Rachel Dawes a Harvey Dent Dark Knight, The - 03 - Rachel Dawes a Harvey Dent
Dark Knight, The - 04 - Primátor Garcia a Gordon Dark Knight, The - 04 - Primátor Garcia a Gordon
(Minor Spoiler Alert - Nasledujúce ostavce obsahujú pre film úplne nepodstatnú informáciu, ale radšej upozorním)
Keďže približný obsah a zasadenie filmu je snaď každému známe, nebudem sa ním zaoberať a prejdem rovno k samotnému podaniu nám všetkým tak známeho príbehu.
Temný rytier (The Dark Knight) začína o nejakú bližšie nedefinovanú dobu po udalostiach Batman začína (Batman Begins, ďalej iba BB), a z prvých niekolkých desiatok minút je poznať, že plány s pokračovaním predchádzajúceho filmu boli mierne zmenené. Scarecrow (Strašiak) ktorý tak efektne na konci BB ušiel s Taserom zabodnutým v tvári, je na začiatku v trochu krčovitých a chaotických scénach nájdený, spacifikovaný a zatknutý a divákovi je jasne dané na javo, že sa s ním už ďalej nepočíta. Samozrejme, počas a po týchto scénach som začínal mať obavy. Predsa len, úvod filmu je jeho visitkou, a často sa stáva, že prvý dojem z úvodu sa vo finále potvrdí a človek vychádza z kina zo sklonenou hlavou. Skúsenosť ale často vraví, že výnimka potvrdzuje pravidlo, a tak, nestrácajúc nádej, som sledoval ďalej.
Dark Knight, The - 05 - Joker a jeho vizitka Dark Knight, The - 05 - Joker a jeho vizitka
Dark Knight, The - 06 - Havey Dent Dark Knight, The - 06 - Havey Dent
Dark Knight, The - 07 - Bruce a Alfred Dark Knight, The - 07 - Bruce a Alfred
Dark Knight, The - 08 - Rachel Dark Knight, The - 08 - Rachel
Nasledujúca poznámka je síce veľmi subjektívna a neprofesionálna (ešte, že nie som profesionál), ale nemôžem si pomôcť:
Prvé slová, ktoré mi prišli na um po vzhliadnutí skoro dve a pol hodinového orgasmu vo vizuálnej podobe, boli: Best Batman EVER! (Najlepší Netopierí Muž všetkých čias!). Ba čo Batman, najlepší FILM všetkých čias. Najlepší scénar, najlepšia réžia, najlepšie herecké výkony, aké som kedy v živote videl.
Celé telo sa mi triaslo pocitom blaha, úžasu a potešenia a tak, čerstvo rozhodnutý, že založím nový post-mortem fan-klub Heathovi Ledgerovi, že si namaľujem tvár na bielo, najbližšiu budovu vyhodím do vzduchu a postrieľam všetky netopiere, čo máme na povale, som šiel domov.
Dark Knight, The - 09 - Batman Dark Knight, The - 09 - Batman
Dark Knight, The - 10 - Rachel a Harvey Dark Knight, The - 10 - Rachel a Harvey
Dark Knight, The - 11 - Rachel a Bruce Dark Knight, The - 11 - Rachel a Bruce
Dark Knight, The - 12 - Joker Dark Knight, The - 12 - Joker
Samozrejme, že prvotná eufória pominula a ja som si uvedomil že nemám ani povalu ani pištoľ, ani bielu farbu a už vôbec nie diaľkové nálože. No pocit že som po dlhej, velmi dlhej dobe konečne uskutočnil dobrú investíciu v podobe lístku do kina, nepominul.
Nepominul ani po dvoch dňoch a nepomienie asi už nikdy. Tento film má totiž jedno veľké plus. Prekvapí. A to nielen svojím spracovaním a scénarom ale, a čo by som u takéhoto diela vôbec (!) nečakal - myšlienkami.
Dark Knight, The - 13 - Svetelný lúč Dark Knight, The - 13 - Svetelný lúč
Dark Knight, The - 14 - Harvey, Gordon a Batman Dark Knight, The - 14 - Harvey, Gordon a Batman
Dark Knight, The - 15 - Bruce Dark Knight, The - 15 - Bruce
Dark Knight, The - 16 - Rachel Dark Knight, The - 16 - Rachel
Samozrejme, že vyjadrenie zmyslu života u Batmana nikto nenájde, no v priestore, ktorý im bol daný, ako časovo tak aj zasadením, dokázali bratia Nolanovci vystrúhať nechutnú, zubatú a odporne krutú realitu. A to nehovorím o realite v podobe fyzikálnych zákonov, ktoré dnes nikto vo filmoch nedodržuje. Naopak. Relitu ľudskú, spoločenskú, realitu vzťahov, realitu príčiny a dôsledku, realitu, ktorú väčšina z nás odmieta vnímať, a ktorú ani nevidí. Realitu toho, aký veľký je rozdiel medzi tým, ako veci vyzerajú a aké v skutočnosti sú. Realitu toho, aké tenké sú hranice medzi takzvaným dobrom a zlom, pojmami ktoré sme si definovali iba preto, aby sa nám lepšie dýchalo a aby sme mohli zhodiť vinu na druhých. Realitu... ale tu už sa radšej zastavím, pretože nie je nič lepšie ako vidieť a zistiť na vlastné oči.
Dark Knight, The - 17 - Joker a Rachel Dark Knight, The - 17 - Joker a Rachel
Dark Knight, The - 18 - Batman a Joker pri výsluchu Dark Knight, The - 18 - Batman a Joker pri výsluchu
Dark Knight, The - 19 - Joker v cele Dark Knight, The - 19 - Joker v cele
Dark Knight, The - 20 - Harvey Dark Knight, The - 20 - Harvey
Čo sa týka hereckých výkonov, väčšina z vás už iste vie, že Heath Ledger je mŕtvy. Predávkoval sa tabletkami na spanie a je to smutné. Nie preto, že umrel človek. Ludí umiera denno-denne tisice, či už prirodzene alebo nie. Smrť je súčasťou života a aj keď viem, že to zneje hnusne a bezcitne, je to tak. Dôvod, prečo je smrť pre NÁS smutná je preto, že MY - žijúci - niečo stratíme. Milovaného blízkeho, ilúziu o skutočnosti, priateľa... je toho veľa, niektoré bolí viac a niektoré menej. Dôvod, prečo je pre mňa Ledgerova smrť smutná, je, že mi bude jeho herecký talent chýbať. Spomínam si na Šaňove slová: "Jack Nicholson bol Jack Nicholson, Heath Ledger bude Joker," a nemôžem inak ako súhlasiť.
Spôsob akým Ledger zatienil svojím podaním šialeného génia ostatných hercov, mi nedovoľuje objektívne ohodnotiť nikoho iného. Mimika, práca z hlasom, pohyby tela, dokonca aj jeho samotný postoj dokonale definoval zobrazovanú postavu a vďaka tomu z neho priam sršal chaos, šialenstvo a to čo by vačšina z nás označila za absolutne zlo.
Dark Knight, The - 21 - Joker na ulici Dark Knight, The - 21 - Joker na ulici
Dark Knight, The - 23 - Joker uniká Dark Knight, The - 23 - Joker uniká
Dark Knight, The - 24 - Harvey s mincou Dark Knight, The - 24 - Harvey s mincou
Christian Bale bol, ako aj minule, dôveryhodne vyzerajúcim Bruceom Waynom a zároveň až neuveriteľným netopierom, no ničím nevynikal. Hral veľmi dobre. Vynikajúco. Ale nevynikal. Nevynikal ani Morgan Freeman, ktorého intelektuálny dojem priam sadol do jeho role a ktorý svojím výkonom bol svojej reputácii za dobre. Nevynikal ani Michael Caine, ani Aaron Eckhart, ani Maggie Gyllenhaal. A v budúcnosti už nebude ani Heath Ledger.
Dark Knight, The - 25 - Batman Dark Knight, The - 25 - Batman
Dark Knight, The - 26 - Joker Podpaľač Dark Knight, The - 26 - Joker Podpaľač
Dark Knight, The - 27 - Batman zronený Dark Knight, The - 27 - Batman zronený
Ach jaj... som priam smutný z toho, že som si tento film pozrel, pretože ten pocit, ktorý som pri ňom okúsil, tak skoro už nezažijem.
Nezostáva mi nič iné, ako ho zaradiť do pomyslného šuflíku so sériami kde dvojka, kráľovsky prekonala svojho predchodcu. Škoda iba, že je ten šuflík skoro prázdny.
P.S.: Ospravedlňujem sa všetkým ľuďom, ktorí niekoho stratili a ktorých sa moje poznámky dotkli. V žiadnom prípade sa nesnažím ubrať ani na dôležitosti týchto ľudí, ani na ich hodnote.
P.P.P.: Uvedomujem si fakt, že som vám o tomto filme v podstate nič nepovedal, ale ani som to neplánoval. Ľudia, čo ma poznajú dobre vedia, že neznášam spoilery a preto som sa akejkoľvek priamej poznámky na dejovú líniu (okrem začiatku) vyhol. Snažil som sa podať vám pocit z filmu a dúfam že sa podarilo. Dalej už iba prajem príjemný zážitok.

kAnYs

kAnYs
ITčkár. Fanúšik vedy a vedeckej fantastiky.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Alexander Schneider
ako som uz povedal inde, lepsie by som tu recenziu asi sam nenapisal... nesuhlasim sice so vsetkym, no tak to ma byt... podla mna bol Heath neskutocny (zapalujem dalsiu sviecu na jeho oltari, ktory som si postavil z jeho fotiek u mna doma... a fnukam pri tom...). Mne sa velmi pacila aj Maggie Gyllenhaal, konecne to nebola nejaka babika. Suhlasim, ze film nabral na realistikosti... medzi priatelmi som film hodnotil prave tym sposobom, ze Nolan sa v tomto pripade este viac odklonil od typickej komiksovky a splodil realisticky triler, ktory vas priklincuje na sedadla. okrem toho - scenar je jednoducho spickovy! Este nikdy som nemal vo filme taky pocit fluidity, ako tu... ten pribeh pred vami proste preteka ako mohutna rieka, je to nieco, co nezavaha ani na chvilu... a ked si myslite, ze uz je koniec, navali vam este poriadny vodopad, z ktoreho ste iba viac a viac uveliceny...
17.08.2008
Alexander Schneider
A este jedna vec... ked som ja opustil kino, tak som myslel iba na jedno: musim si kupit nieco cierne na oblecenie... a... uz viem, za koho sa prezleciem na Istrocone.
17.08.2008
draculin
Anciaša!!! Recenzia vyborna, film ovsemze tiez,takze sa mi nie len velmi dobre citala,ale aj suhlasim.Joker rulez!Az raz vyrastiem a zblaznim sa,tiez chcem byt Zolikom :) A Kanys, klobuk dolu!
17.08.2008
kAnYs
Uff, tak taketo reakcie som ozaj na tento moj emocionalny vybuch ozaj necakal, dik :) Inac mam nutkanie vyhlasit tento majstrovsky kusok za film roku (zatial) len si musim rozpomenut co to vlastne este tento rok vyslo :) Na taky pocit ako som mal z temneho rytiera si ale z tohoto roku nespominam. A tusim ani z minuleho.
17.08.2008
SARS
Vsade kde sa pozriem vidim Dark Knight-a. Vacsina ho vychvaluje do neba, ale najdu sa i taki co zatracuju do horucich pekiel. Nedalo sa branit prudu a i ja som si ho natahal (i ked skrz skusku som ho este nemal tu prilezitost vidiet). Nic nad vlastnu skusenost nie je ;). Snad zajtra nebudem tak unaveny a zvladnem tie dve hodinky americkej anglitciny ;).
18.08.2008
SARS
Ach, Dark Knight sa dockal recenzie, ale na (imho kvalitnejsie spracovanie batmana) Gotham Knight (http://www.imdb.com/title/tt1 117563) sa nejako pozabudlo. Uz sa mi prestava pacit, ako scifi.sk nabuda na animovanu (su)cast svetovej kinematografie (zase nechcem mat dalsiu anime/manga stranku). Ach, nikdo nenapisal recenziu? Asi sa musim zhostit tejto prace.
18.08.2008
Alexander Schneider
Mno, ja som to videl, ale kedze som vedel, ze ty si to videl tiez, dufal som, ze napises recenziu... :)
19.08.2008
kAnYs
Na Gotham Knight som sa chystal a chystam sa este stale. Neboj Sars, ja na anime nezabudam, len som nemal moc casu a prostriedkov na to si to stiahnut :) Ozaj co na toho Dark Knighta hovoris?
19.08.2008
Stano Lacko
SARS: To je to najmenej, co pre teba mozeme urobit. Ty si expert na anime, mozes to kludne napisat a anime sekcia je tvoja a budeme len velmi radi ak sa tejto roly na scifi.sk zhostis.
19.08.2008
cyberstorm
SARS: Suhlasim so Stanom... Osobne nepoznbam nikoho, kto sa viac vyzna v anime ako ty, takze tak ako som to zvladol ja a ako to zvladol aj Roman, tak to zvladni aj ty a pis recenzie na anime...
24.08.2008

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Filmové scifi hity leta 2008

Star Wars: The Clone Wars - Recenzia

Tak, a máme to tu! Po prestávke nám ujo Lucas naložil ďalšiu dávku Hviezdnych vojen. S Anakinom, Obi-Wanom, Yodom a droidmi, ktorí konečne našli svoje pravé poslanie. Takže, pripútať sa aaaaaaa... ideme!

Temný rytier - Recenzia

Sedím v kine, moje ústa slastne cucajú Pepsi-Colu cez umelohmotnú slamku, a ruky sa nedočkavo prehrabávaju v čerstvých pukancoch. Srdce mi búši a ja, s tvárou naivného chlapca, s napätím očakávam výstup kung-fu netopiera na scénu. A tu, hľa, môj hrdina pricháza. Temnejší a nebezpečnejší, ako kedykoľvek pred tým, sa prediera špinavými ulicami Gothamu a holými rukami rozdáva peklo šialeným klaunom a podlým mafiánom. A ja... žasnem.

Múmia: Hrob dračieho cisára - Recenzia

...a vy ste si mysleli, že iba v Egypte existujú múmie? Alex, syn známeho Ricka O'Connella, konečne našiel hrob veľkého čínskeho dračieho cisára Hana. Škoda len, že zálusk na cisára majú aj nekalé sily snažiace sa o znovunastolenie čínskej cisárskej ríše vládnucej nad celým svetom.

Kroniky Narnie: Princ Kaspián - Recenzia

Po veľmi sľubnom prvom filme podľa predlohy C. S. Lewisa, Kroniky Narnie, ktorý nakoniec trochu sklamal, sme sa dočkali - Princ Kaspián prichádza do našich kín. Či naše nádeje budú splnené?

Hellboy 2: The Golden Army - Recenzia

Kdesi v USA žije červený chlapík, s chvostom, upiľovanými rohami a geniálnymi hláškami. A má rád sladkosti a TV.