Múmia: Hrob dračieho cisára - Recenzia

...a vy ste si mysleli, že iba v Egypte existujú múmie? Alex, syn známeho Ricka O'Connella, konečne našiel hrob veľkého čínskeho dračieho cisára Hana. Škoda len, že zálusk na cisára majú aj nekalé sily snažiace sa o znovunastolenie čínskej cisárskej ríše vládnucej nad celým svetom.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Cisár Han... Legenda o ňom hovorí, že jeho a jeho celú armádu do hlinenej podoby zakliala čarodejnica, ktorá sa mu takto chcela pomstiť za zabitie jej milenca, ktorý bol generálom cisárovho vojska. Namiesto nesmrteľnosti, ktorú mu sľúbila, ho prekliala a tak sa cisár a celá jeho armáda zmenila na hlinené vojsko. Jeho hrob odvtedy prekryl piesok storočí a stratený chrám čakal na svoje opätovné nájdenie. Až doteraz...
Mummy 3 - Rick Mummy 3 - Rick
Mummy 3 - Alex Mummy 3 - Alex
Mummy 3 - Expedícia Mummy 3 - Expedícia
Mummy 3 - Hlinená armáda Mummy 3 - Hlinená armáda
O filme som už počul dosť predtým, než som sa pustil do kina. Kritiky hlásali bezduchý dej, neschopných hercov, nepodarené efekty či bezhumorné spracovanie scenára so slabými a otrepanými hláškami. A práve tieto negatívne kritiky ma prinútili si ho pozrieť. Pretože - a teraz vám prezradím moju teóriu - tí kritici tento film vôbec nepochopili. Nepochopili nadsádzku, nepochopili, ako je poziciovaný a pre koho. A teda som už dopredu vedel, že sa na tomto budem určite baviť, pretože ja som to prekukol ešte pred zhliadnutím...
A mal som pravdu.
Mummy 3 - Alex pri objave Mummy 3 - Alex pri objave
Mummy 3 - Cisár Han Mummy 3 - Cisár Han
Mummy 3 - Armáda Mummy 3 - Armáda
Mummy 3 - Čarodejnica Zi Juan Mummy 3 - Čarodejnica Zi Juan
Brendan Fraser (Rick O'Connell) a Maria Bello (Evelyn O'Connell) sťa dobrodružný manželský párik, ktorý sa nemôže vysporiadať s ťarchou usporiadaného rutinného života, pasujú presne do svojich rolí. Podľa mňa je Maria dokonca ešte lepšou Evelyn akou bola Rachel Weisz - mne osobne tam od začiatku veľmi nepasovala. (A to hovorím napriek tomu, že si za to od skalných mumifikovaných fanúšikov asi vykoledujem nejedno zaucho v reakciách.) Do kontinuity ságy príliš nepasuje odrazu ostarnutý syn dvoch hlavných protagonistov, Alex, ktorého pekne mačoidne stvárnil Luke Ford.
Mummy 3 - Evelyn Mummy 3 - Evelyn
Mummy 3 - Rick s ďalekohľadom Mummy 3 - Rick s ďalekohľadom
Mummy 3 - Cisár velí Mummy 3 - Cisár velí
Mummy 3 - Rick a Alex strieľajú Mummy 3 - Rick a Alex strieľajú
Film je postavený ani nie tak na príbehu, či dialógoch, ako skôr akčnosti scén, ich dramatickom spracovaní alebo špeciálnych efektov, ktoré len dopĺňajú opulentnosť kulís a masovosť scén. Tie si určite zaslúžia pozornosť. Strih, či kamera, na druhej strane nepomáhajú divákovi a najmä v akčných scénach príliš okato zakrývajú chabé pokusy o dokonalú choreografiu súbojov. Tá sa žiaľ, napriek prítomnosti takých východných hviezd akými sú Jet Li (cisár Han) alebo Michelle Yeoh (čarodejnica Zi Juan), nemá čím pochváliť.
Mummy 3 - Rick a Evelyn Mummy 3 - Rick a Evelyn
Mummy 3 - Rick vo výskoku Mummy 3 - Rick vo výskoku
Mummy 3 - Zi Juan s mečom Mummy 3 - Zi Juan s mečom
Mummy 3 - V Hongkongu Mummy 3 - V Hongkongu
Samozrejme, že veľa vtipov sme už videli inde. Samozrejme, že príbeh tu nie je tou prekvapivou zložkou. No, s radosťou môžem povedať, že pre mňa je od tohto dielu Múmia aspoň ako-tak nástupcom dobrodužných filmov a´la Indiana Jones z osemdesiatych rokov, ktorá ľahko strčí do vrecka tohtoročný posledný zúbožený pokus o znovuzrodenie pôvodného kráľa žánru, Indiana Jonesa.
Pukancová zábava v tom najlepšom podaní. Viac som ani neočakával.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

cyberstorm
Sano, staci ak to je na urovni povodnych dvoch mumii. Ak ano, trak sa na to velmi tesim a velmi sa na to tesim a tesim sa na to...a este sa na to aj tesim. Jo, a uvidime ako to bude s novou Eve...mne sa ta povodna velmo lubila, to veru hej, ti vravim....
12.08.2008
Alexander Schneider
Akoze, mne sa to pacilo... Jet Li bol podla mna trochu kostrbaty... Ak chcete dobru vychodnu akcn, tak si pozrite skor Zakazane kralovstvo, to je super vychodna rozpravka! :)
12.08.2008
draculin
Aaaaale,Sajby :) aj tato nova Eve vyzera chutne..a aspon nema oci od seba daleko cez cele platno :)) Uz len najst niekoho koho ukecam do kina,hmm..
12.08.2008
cyberstorm
OK, pozrem a uvidim...ale aj tak, staru Eve mi z nastenky naj holiek nikto nebude btrat!
12.08.2008
draculin
Sajby..BTRAT nieco zo steny? Ty uz centaursky aj pises? :)
12.08.2008
cyberstorm
K´pla, P´Tak, mi´ChNa...sorry, preklep, malo byt brat, to vies, ten fofr pri instruovani dalsich centaurskych agen...eh, obcanov :)
12.08.2008
draculin
Toto skor znelo ako by si sa snazil zjest Pakmara..? :) Ale aj tak by som radsej videl ako by si vyhral s Ligou nezavislych svetov versus Ludia,Mimbarovia a Narni :o)
12.08.2008
cyberstorm
ty si to fakt davno hral, co?
12.08.2008
draculin
Nekecam :) Preco? Vari boli nejake posledne updaty?Som myslel ze ta hra je uz prakticky mrtva..a nezohnatelna.A nehovor mi,ze LNS je nieco ine ako masochizmus? :)
12.08.2008
Alexander Schneider
Nahodou, hned v prvej partii nam to vsetkym (Ludia, Minbari, Centauri, Narnovia a Zbor PSI) LNS natrela! Vivat male rasy!
13.08.2008

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Filmové scifi hity leta 2008

Star Wars: The Clone Wars - Recenzia

Tak, a máme to tu! Po prestávke nám ujo Lucas naložil ďalšiu dávku Hviezdnych vojen. S Anakinom, Obi-Wanom, Yodom a droidmi, ktorí konečne našli svoje pravé poslanie. Takže, pripútať sa aaaaaaa... ideme!

Temný rytier - Recenzia

Sedím v kine, moje ústa slastne cucajú Pepsi-Colu cez umelohmotnú slamku, a ruky sa nedočkavo prehrabávaju v čerstvých pukancoch. Srdce mi búši a ja, s tvárou naivného chlapca, s napätím očakávam výstup kung-fu netopiera na scénu. A tu, hľa, môj hrdina pricháza. Temnejší a nebezpečnejší, ako kedykoľvek pred tým, sa prediera špinavými ulicami Gothamu a holými rukami rozdáva peklo šialeným klaunom a podlým mafiánom. A ja... žasnem.

Múmia: Hrob dračieho cisára - Recenzia

...a vy ste si mysleli, že iba v Egypte existujú múmie? Alex, syn známeho Ricka O'Connella, konečne našiel hrob veľkého čínskeho dračieho cisára Hana. Škoda len, že zálusk na cisára majú aj nekalé sily snažiace sa o znovunastolenie čínskej cisárskej ríše vládnucej nad celým svetom.

Kroniky Narnie: Princ Kaspián - Recenzia

Po veľmi sľubnom prvom filme podľa predlohy C. S. Lewisa, Kroniky Narnie, ktorý nakoniec trochu sklamal, sme sa dočkali - Princ Kaspián prichádza do našich kín. Či naše nádeje budú splnené?

Hellboy 2: The Golden Army - Recenzia

Kdesi v USA žije červený chlapík, s chvostom, upiľovanými rohami a geniálnymi hláškami. A má rád sladkosti a TV.