The Lost Room / Stratená izba

Ako rez do reality, ktorý zostáva visieť v priestore navždy, sa vám Stratená izba vleptá do mozgových závitov. Žeby konečne nastal čas zaujímavých a inteligentných seriálov?
Filmová história scifi
Ak ste niekedy hrali adventúry... ak v seriáloch hľadáte najmä inteligentnú skladačku deja, ktorý sa pred vami pomaly ale isto rozprestiera do všetkých dimenzií... tak v tom prípade budete pri tomto seriály krochkať spokojnosťou... To vám teda zaručujem!
Lost Room, The - Joe Miller hľadí z okna Lost Room, The - Joe Miller hľadí z okna
Lost Room, The - Anna v izbe Lost Room, The - Anna v izbe
Lost Room, The - Joe a Wally Lost Room, The - Jeo a Wally
Lost Room, The - Joe a Jennifer Lost Room, The - Joe a Jennifer
Joe Miller je detektívom s priemerným policajným platom, bez manželky a s malou dcérou na krku. Práca ho ale prestáva baviť v prípade, keď má pred sebou prípad, z ktorého by vstávali vlasy dupkom aj vašej starej mame... veď kto už chce nájsť na mieste činu dve do chrumkava usmažené mŕtvoly, všakže? S realitou tento prípad prestáva mať ale čokoľvek dočinenia, keď sa do Millerových rúk dostáva kľúč od izby číslo 10 motela Sunshine. Prečo? Pretože toto nie je obyčajný kľúč. A izba číslo 10 nie je obyčajná izba. Inak povedané, táto izba vlastne neexistuje. Možno niekde inde a niekedy inokedy... ale nie tu a teraz. A jediný spôsob, ako sa k nej dostať, je pomocou Kľúča. Veľmi skoro ale Miller zisťuje, že okrem Kľúča tu je ešte Pilník na nechty, Pero, Hodinky a mnoho ďalších objektov, ktoré majú jedno spoločné. Pochádzajú z Izby. A práve v tejto Izbe sa znenazdajky a neplánovane ocitne Millerova dcéra. Bez kľúča. A vec je veru taká, že pri opätovnom otvorení izby tam už nie je. Joe Miller sa preto dáva na stopu Kľúča, Izby a ďalších Objektov, ktoré by mu pomohli priviesť jeho dcéru späť.
Lost Room, The - Joe a Jennifer v izbe Lost Room, The - Joe a Jennifer v izbe
Lost Room, The - Harold a hrebeň Lost Room, The - Harold a hrebeň
Lost Room, The - Joe v izbe Lost Room, The - Joe v izbe
Lost Room, The - Karl Kreutzfeld Lost Room, The - Karl Kreutzfeld
Viem, viem... pri prvom pohľade na to som si tiež pomyslel, že to veru bude poriadne absurdný pokus o mini-seriál. A režiséri Baxley a Watkins ma nesklamali. Jedná sa naozaj z prvého pohľadu naozaj o absurdný pokus. Ten ale tímto pánom vyšiel na sto percent a tak sa Stratená izba môže tešiť mojej priazni... Má totiž v sebe to, čo v mnohých seriáloch budete hľadať márne: jedinečnú inováciu.
Dejová zápletka zaujme možno svojou jedinečnosťou, no vzápätí prekvapí unikátnym prístupom k deju. Všetko do seba zapadá, pred vami sa rozprestiera príbeh niekoľkých osôb, skupín, predmetov, izieb, možno dokonca svetov. Gradácia príbehu sa odzrkadľuje v používaných premetoch, ich spôsobu kombinácie a nakoniec v ich transformácii. Všetko zostáva zachované a predsa sa mení. Postava Joea Millera pritom pripomína hrdinu počítačových hier adventúrového typu, s ktorým sa rýchlo stotožníte. Ako taký si ponecháva odstup od toho, čo sa vôkol neho deje, zároveň je ale práve on hlavný hýbateľ v deji samotnom. Všetko a všetci akoby čakali na jeho ďalší krok. Klimax prichádza s istotou a zaručuje príjemné vyvrcholenie. Vďaka patrí v tomto prípade najmä schopným autorom scenárov Laure Harkcomovej a Christopherovi Leonemu.
Lost Room, The - Lasica s Annou Lost Room, The - Lasica s Annou
Lost Room, The - Jennifer s pilníkom Lost Room, The - Jennifer s pilníkom
Lost Room, The - Wally a Joe pri moteli Lost Room, The - Wally a Joe pri moteli
Lost Room, The - Pani Kangová Lost Room, The - Pani Kangová
A nielen im, ale aj hercom. Peter Krause (niektorým známy možno z ďalšieho úžasného seriálu Six Feet Under) ako Joe Miller je tvrďas detektív idúci za svojím cieľom. Nie je to žiadny citový vrak, žiaden padúch. Myslí mu to, a to je sexy! Po jeho boku sa skvejú Kevin Pollak a Julianna Morgulies alebo Dennis Christopher.
Najpôsobivejšou je ale uťčite atmosféra seriálu. Pomalé odkrývanie tajomstiev izby vás drží pri televíznej obrazovke, je to akoby ste čítali vynikajúcu detektívku. Spolu s odhaľovaním tajomstiev Izby sa totiž odhaľujú aj skryté faktá životov hlavných protagonistov, ich prepletenosť s Izbou sťa nexusom sveta. A napriek tomu, že sa títo ocitajú niekedy vystavení ľubovoľnosti autorov Stratenej izby, darí sa im vykúzliť ilúziu mytológie tohto kúsku reality.
A to sa musí oceniť.
Minimálne zhliadnutím Stratenej izby... Poslúžte si!
P.S. Seriál má iba tri časti a priméroval v decembri minulého roku. Napriek krátkosti si stačil vybudovať dosť veľký fandom. Už sa dokonca začínajú ozývať hlasy po plnohodnotnej sérii z univerza Izby... osobne som proti. Jedinečnosť tohto príbehu spočíva práve v jeho ukončení. Prenechajme ostatok našej fantázii...
P.P.S. Na wikipedii dnes nájdete nielen popis k seriálu, ale dokonca presný výpočet objektov stratenej izby, ich vlastností a majiteľa. Nechodil by som tam ale, ak si nechcete pokaziť pocit prekvapenia. Určite stojí za to...

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

SARS
"It sounds good," urcite si to pozriem, ked sa mi to podari zohnat :).
30.03.2007
žjuvka
Pre mna trochu odpudive obsadenie, ale inak....
30.03.2007
Peter
Práve som to dopozeral, zaujmavo to skončilo, celý čas tie predmety naháňa a na koniec sa stane jedným z nich. Ono ukončenie bol dobré, lebo keď tomu dajú pokračovanie tak už budú naháňať také veci... Iba ak v pokračovaní išli k tomu roku 1961 a zistili čo sa vlastne stalo, ale to si každý už asi vie predstaviť sám. Ale keby išli ďalšie časti týmto smerom, možno by to bolo zaujmavé pozeranie. ale ak zase sa budú za niečim naháňať tak tomu dávam zase maximálne 5 častí.
07.04.2007
Robert Sidor
pokracovanie bude urcite, len podla mna sa tam objavia uplne ine hlavne postavy ... zaver je vlastne viacmenej otvoreny :)
10.04.2007
Saťo
sars: napis do googla:" The Lost Room rapidshare " a hned prvy odkaz, zatial som tie linky este netestoval
10.04.2007
Saťo
uz som to pozrel a mozem kazdemu len a len odporucit, naozaj super trojfilm
17.04.2007
SARS
Fúúúj, rapidshare, to radšej smrť. Torrenty, iba torrenty :)
18.04.2007
draculin
No same dobre rady :) Vzhladom na to,ze vlastnim inet pripojenie cez jedneho nemenovaneho mobilneho operatora su vase napady pre mna z kategorie sci-fi :) To sa uz skorej dockam,ze to u nas niekto pusti v TV :)
18.04.2007
Roland Axenberg
Po narocnom dnesnom Lost Room maratone musim konstatovat, ze sa oplatilo. Serial s prepracovanou mytologiou a perfektnou atmosferou. Jedine co na konci trochu zamrzi je absencia nevysvetlenia co sa vlastne stalo.
19.08.2007

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB