Policajná skúška

Ani neviem už človeče :D
Filmová história scifi
Jeremy Carter. Policajný vyšetrovateľ odhodlaný a privolaný políciou mesta znova získať naspäť už ani nevedel koľko krát, svoje policajné miesto. Nato však musel prejsť znova policajnými testami na overenie jeho jak vedomostnej tak aj jeho fyzickej, vyšetrovateľskej a psychologickej zdatnosti. Nemohol sa predsa strápniť pred ročnými a mnohoročnými kolegami a nováčikmi, ktorý to samozrejme ako vždy zvládli. A tí čo to nezvládli tak o nich väčšinou každý zamestnanec či kolega len nezaujato povedal, že keď ich naposledy navštívili tak mali prácu inde a, že sú šťastný. Jediné čo Jeremyho trocha štvalo bolo, že mu nikdy, nikto nebol schopní poradiť to aké otázky ho v teste čakajú. Vždy mu povedali len toľko, že skúška bola tak ľahká, že na ňu aj na deň kedy ju robili skoro až zabudli a vždy im tak výsledok musel pripomenúť šéf. Hoci sem tam nejaký útržok z toho čo si pamätali hodili. Jak Jeremy došiel do stanice tak šiel práve za šéfom Davidom.
Ten hneď ako ho uvidel začal,- tipujem, že ste sem konečne došiel kvôli obnoveniu miesta po roku tvrdej práce však?
Nato Jeremy zareagoval,- áno rád by som sa znova uchádzal o právo na svoje staré miesto.
-Ani sa nečudujem. A hoci vás vaša povesť za rok až predchádza tak tie testy sa robiť musia. Treba predsa len preverovať schopnosti našich zamestnancov a či im náhodou nezhrdzaveli. Takže môžeme?
Jeremy sa usmial,- ja vždycky.
-Tak sa mi to páči. Poďte teda spolu so mnou,- Načo obaja došli do miestnosti kde bol panel, ktorý hľadel na obrovskú, akoby zo skla nepriehľadnú, ba až zahmlenú bielu kocku, vpredu pod ním. Táto kocka pritom mierila až na strop a zaberala tak ¾ miestnosti. Jej steny boli veľmi hrubé vďaka čomu pôsobila zvonka nedobytným dojmom. Jeremy mal veľmi rád prostredie stanice, no tejto kocke sa vyhýbal. Vždy v ňom vytvárala taký nepríjemný ba až zvláštny povedomý pocit.
David, keď tam prišli povedal,- no dobre teda, však to poznáte, choďte dnu. PAIOCV vás tam očakáva. Ja budem tu a kontrolovať priebeh testu u panelu. Veľa šťastia, dúfam náš znova budúci vyšetrovateľ Jeremy Carter. Nezabudnite snažte sa čo najviac.
-Ďakujem vám, môj hádam znova budúci šéf. Však, keď tak je tých pokusov viac no nie?,- David nato však len sklonil hlavu a otvoril dvere od kocky. Jeremy tak len pomaly do nej vošiel.
Tá z vnútra vyzerala byť rovnako veľká, rovnako nedobytná a hlavne dobre odhlučnená. Kocka pritom pokrývala aj samotnú podlahu miestnosti. Jediný rozdiel medzi vonkajškom a vnútrom bol len v hlase čo ho uvítal,- vitaj nový uchádzač alebo stávajúci policajný vyšetrovateľ. Moje meno je PAIOCV ako Police Artificial Intelligence Of Capability Verification. No hovor mi prosím len PAIOC. Znie to tak krajšie. A ľuďom sa páčia krásne veci. Zlepšujú mu náladu a tým pádom to aj zlepšujú výkon. A dobrý výkon sa pri testoch a obmedzení strát hodí.
To obmedzenie strát Jeremyho trocha rozhodilo hoci počítal s tým, že to bude len nejaká chyba v systéme.
PAIOC pokračoval,- navyše sa ku mne vnímanie povrchnej krásy hodí. Keďže podľa mnohých technikov čo sa o mňa starajú, moje vnímanie ani iné nemôže byť,- jeho hlas bol hlasný a číry ako kryštál bez náznaku akýchkoľvek emócií.- Navyše to V na konci by sa tam nikdy podľa estetiky nehodilo.
Jeremy ho následne pozdravil- dobre teda, ahoj PAIOC.
-Ahoj nový uchádzač alebo stávajúci vyšetrovateľ. Rád s tebou strávim dnešný test. Som si istý, že to zvládneš, lebo môj program mi zakazuje povedať niečo iné. Hoci som si istý, že keby tú možnosť mám, povzbudím ťa aj tak.
-Ďakujem no moje meno je...
-Spustenie prvého testu zahájené prosím vydrž,- prerušil ho PAIOC zatiaľ čo sa zo zeme akoby odnikiaľ začali vystupovať terče. Terče a pred nimi pult so zbraňou a strelivom.
Jeremy to s tým menom chcel skúsiť znova no PAIOC bol rýchlejší,- prvý test spočíva vo streleckej schopnosti nového uchádzača alebo stávajúceho vyšetrovateľa. Ako vidíš stávajúci vyšetrovateľ alebo nový uchádzač, pred tebou sú terče a zbraň. Tá je vybavená gumovými nábojmi na zabránenie možnej plánovanej či neplánovanej predbežnej suicitídy subjektu testu. Ak nevieš čo to je, viem ti poskytnúť ihneď slovník.
Jeremy chcel niečo povedať no PAIOC neprestával,- Mimochodom ak ti vadí moja nestrannosť pri určovaní toho kto skladá tento test viem to na sebe vďaka tvojmu hlasovému povelu, ihneď vypnúť. To isté platí aj pre tykanie medzi nami. Ak si to neželáš viem to zmeniť.
Jeremy vediac, že svoje meno alebo čokoľvek dlhšie ako pár slov sa mu asi nepodarí na ihneď povedať, odvetil,- pokojne to prvé môžeš. A druhé nemusíš.
-Dobre teda. Tak predstúp prosím pred prvý test. Jeremy urobil to čo si PAIOC zažiadal. Prišiel pred zbraň. Jednalo sa o jednoduchý colt. Popadol ho do ruky načo sa mu nad hlavňou objavil hologram ukazujúci počet nábojov spredu. Jeremy ho však nateraz vypol. Náboje si aj tak počítal sám.
PAIOC ho následne upozornil,- terč pred tebou je vzdialený asi 30 metrov. Snaž sa prosím trafiť jeho stred. A pokiaľ možno ešte nie seba.
Jak Jeremy počul tak aj vykonal. Hoci ho PAIOCOVE slová trocha vykoľajovali. Stred terča už nebol viacej stredom s každou jeho guľkou.
PAIOC to náležite okomentoval,- výborne. Pokračuj v tom. Teraz však aj s inými zbraňami,- načo sa na pravo a na ľavo od Jeremyho vyrojili ďalšie pulty so zbraňami a s vlastnými terčmi.- Máme tu ďalších šesť typov zbraní. Riot gun aneb granátomet s muníciou na potláčanie rozzúrených davou. Vedľa nej máš aj CS granáty určené tiež nato. Ďalej roku 2089 novo pridanou do našich arzenálov ostreľovacie puška model SLVK-14S. Ďalej tu je brokovnica Remington Model 811 a útočná pušku CAR-50 spolu s polo-útočnou puškou Colt AR-50. Je ich samozrejme viac no tieto na test budú stačiť. A pred týmito všetkými zbraňami sú terče uspôsobené na ich maximálnu vzdialenosť. A traf pokiaľ možno ich stred. Veľa šťastia. Ak tomu granátu ešte,- doplnil PAIOC.- Proste ho odisti a hoď k jednému z terčov. No dávaj si pritom pozor. Človek je predsa len márny na test, keď ešte pred jeho záverom nie je schopný poriadne dýchať, vidieť, je dezorientovaný a...
Jeremy ho radšej veľmi rýchlo prerušil,- chápem PAIOC. Idem nato.- odvetil načo si aj pomaly prestal všímať PAICOVE miestami čudné slová.
A rovnako ako aj u Coltu tak aj u ďalších zbraní Jeremyho prirodzené reakcie mu umožnili vedieť robiť so všetkými z nich. A vždy sa s nimi aj úspešne trafiť.
PAIOC nato všetko zareagoval,- výborne prvý test si úspešne zvládol. Účinný ako strelecká vež. Prejdime teda na ďalší a to fyzický test. Ten si vyskúša tvoju fyzickú výkonnosť v teréne. Prosím nezamieňaj si to s výkonnosťou v súkromnom teréne, ako to väčšinou nový uchádzači alebo stávajúci vyšetrovatelia robia.
Jeremy sa snažil potlačiť smiech. To PAIOC náležite okomentoval,- pokojne sa smej. Nedrž v sebe ten úškrn. Smiech podporuje tvorbu endorfínov, hormónov šťastia, ktoré dobre prispievajú pri robení tejto práce.
Jeremy nato pri miernom smiechu odvetil,- jasné PAIOC. Daj to sem.
Načo zo zeme na ľavej strane kocky, sa objavilo pre policajta raz známe telesné cvičenia od posilňovania až po beh cez prekážky a mnohé iné,- scéna fyzického tréningu a testu je hotová. Ako ti z toho čo som tu teraz povedal a z toho čo sa tu pred tebou zjavilo už jasne došlo tak na tomto teste máš jednotlivé fyzické stanovištia. K jednotlivým z nich ti dám krátke pokyny. A ak ti to nedošlo tak by som uvážil či si si nepomýlil zamerania svojej práce. No v skratke, zvládni ich proste najlepšie ako len vieš.
Jak PAIOC učinil, tak Jeremy urobil. Jednotlivé fyzické skúšky boli hračka. PAIOC do toho moc nehovoril. Vždy mu len povedal čo bolo treba hovoriť hoci už v prvej štvrtine ponúkol možnosť vypnutia rád. Pre Jeremyho nič nepredstavovalo problém a test dokončil.
-Výborne tento test si skvelo zvládol. Takže nie len úspešný, ale aj trvácny ako chladná oceľ. Navyše dobrý a kvalitný cvik zlepšuje aj duševné zdravie a tým pádom vie posilniť aj psychiku čo ti môže obzvlášť v treťom teste pomôcť. A to je vyšetrovanie prípadu. Ten prebieha tak, že ti tu vytvorím projekciu jedného z prípadov čo sa v meste už stali. Tvojou úlohou je prípad vyriešiť a uzavrieť a nahlásiť to polícií. Tú teraz reprezentujem ja, rovnako ako aj všetky veci potrebné na vyšetrovanie. Tento test pritom overí tvoju samotnú schopnosť vyšetrovania a schopnosť daný prípad aj úspešne uzavrieť. Tento test pritom otestuje mnohé veci potrebné hneď na viaceré prípady. Je veľmi dôležitý, lebo najviac otestuje to či nepatríš ako to vy ľudia hovoríte, do starého železa. Takže pripravený?
-Rozumiem. V pohode môžeš to spustiť.
-Jak si dovolil tak sa aj stalo,- načo strojovo zahlásil.- Scéna zločinu bola hotová.
Načo aj spokojne doplnil,- Je vidieť, že ma vylepšili. V minulosti mi to trvalo o sekundu dlhšie.
Jeremy zrazu tak nestál v kocke, ale na scéne kde bol na zemi mŕtvy muž. Celý prípad trval pomerne dlho a v skratke vlastne pojednával o tom, že muža menom Larry zabila žena menom Tisha, lebo si zahrával s jej citmi aj, keď sa už rozišli. Nehovoriac o fakte, že kvôli novej priateľke sa bol ochotný zmeniť aj zmeniť zamestnanie. No kvôli Tishe nie. Tá aj celý prípad ukončila so slovami,- tvrdil, že to bola len krátkodobá hra. Flirt. Zaspomínanie na staré časy, ktoré by boli lepšie ukončiť. Tak som tu ukončenie zapichla do krku. A tie staré časy som mu pripomenula objatím a krku chladnou oceľou. Nikto by nemal mať právo zahrávať sa s ľudskými citmi. Hoci vám tu netvrdím, že ja sama nie som vinnou. To právo som sama ako prvá zneužila. Ale, keď ja som ho vážne milovalo. Ach môj Larry,- načo sa Tisha rozplakala na mieste a simulácia skončila. Jeremyho, prípad trocha rozhodil no vedel, že ako policajt sa cez to musí vedieť preniesť. Už len kvôli pravdepodobnosti psychologického testu.
Blahoželám ti úspešne si zvládol vyriešiť tento prípad,- zablahoželal PAIOC pri ukončení simulácie.- Čaká nás posledná časť tvojho testovania. A to test samotný.
Nato sa pred Jeremym vynoril stôl s holografickým televízorom kde bol spustený holografický test. Stolička na posedenie samozrejme nechýbala.- Test pozostáva zo 60 otázok so štyrmi možnosťami. A to a, b, c, d. Máš naň hodinu. Stačí pritom len, aby si nahlas povedal číslo a možnosť ktorú vyberáš. Test testuje jak tvoju znalosti ako vyšetrovateľa tak aj tvoj psychologický profil. Veľa šťastia, si blízko tak nech ti to vyjde. Jeremy si teda sadol k testu a začal hovoriť odpovede. Išlo mu to veľmi hladko a celkom aj rýchlo. Nakoniec test dokončil a všetky odpovede mal správne keďže ho test vyhodnotil ako strojovo presný. Psychologický profil ho zároveň vyhodnotil ako strojovo poslušný.
To Jeremyho trocha vydesilo načo PAIOC okamžite zareagoval,- Jeremy a prečo si mi nepovedal, že si to celú tú dobu ty?
Jeremy mal nechápavo otvorené ústa,- ale veď som to chcel a ako to, že ty vieš, no ty proste hovoríš strašne...
PAIOC ho však ľahko prerušil,- škoda, že si mi to nepovedal skôr. Hoci z tvojich výborných výsledkov mi pomaly bolo jasné, že si to len ty. Náš najlepší vzorec. Človek s najlepšími výsledkami. Si tak úspešne prijatý. Oznámim to Davidovi.
Jeremy nato, ale ihneď reagoval,- nemusíš PAIOC ja za ním von zájdem a oznámim mu to.- vzápätí nato si však uvedomil, že tie čudné komentáre PAIOCA a to, že si nikto z dňa skúšok skoro nič nepamätá ma nejaký význam. Bohužiaľ si to uvedomil neskoro.
PAIOC totižto ohlásil,- mŕtva komora vypnutá, zahájiť spustenie protokolu, omračujúci plyn na zmazanie spomienok.
David z vonka si pri spustení pomyslel,- výborne Jeremy. Veľa overených subjektov na náhradu už nemáme. Plus navyše mazať spomienky tým čo ich potom hľadajú tiež nie je ekonomicky moc výhodné.
PAIOC pokračoval,- prepáč Jeremy no ver mi, že je to tak lepšie pre teba a pre tvoje telo krajšie. A ja nemám na výber. Nariadenia a protokoly sú mi vopred dané a akoby to niektorý kresťania povedali, bohom určené. Vidíme sa u ďalšieho testu hoci si tento pozdrav ani rozhovor z dneska pamätať nebudeš. Možno len nepodstatné útržky z testu. Však uvidíš ty sám Jeremy. Maj sa.
Jeremy na mieste spanikáril a vyštartoval ku vchodu kocky. Trieskal päsťami a vrieskal ako o život. To, ale bolo čoskoro prerušené zvukom unikajúceho sa plynu.

Timotej

Timotej
Keď napíšeš hovno je jedno ako je lesklé stále ostane hovnom

Diskusia

Ray Janonoff
Pri predchádzajúcej poviedke píšeš, že sú to staršie veci vypustené kvôli deju a nápadu. Nuž, zopakujem, že by sa na všetko staršie snáď oplatilo pozrieť, pretože tu treba opraviť veľa.
Znova mi vadili nejasné priame reči, hlavne najprv uvádzacie vety, ktoré by pokojne mohli byť za nimi.
Bolo tam dosť čechizmov a nejaké zle vyskloňované slová, čiarky ako stále doteraz.
Neviem, či ma viac iritoval jazyk všeobecne, alebo vyjadrovanie počítača, v každom prípade dávam najhoršie hodnotenie z doterajších tvojich poviedok.
A keďže časť skúšky tvorili zbrane, nedá mi nespomenúť aspoň ten jeden detail. Nakoľko viem, polo-útočná puška neexistuje. Semi-assault je skratka semiautomatic assault rifle, v slovenčine neoficiálne poloautomatická, oficiálne samonabíjacia puška. Ak je to nová sci-fi katégoria, beriem späť, ale ostatné sedeli na dnešnú dobu.
22.10.2022
Timotej
Ako ono je aj problém, že ono ja už som všetky poslal a majú naplánovaný dátum. Čiže ja už to moc nezmením.(neviem ako). Toto je jedna z tých najstarších a najslabších čiže joo- najviac chýb atď. A k tej puške jo keď som toto písal som veľa vecí nevedel, ale aj tak dik :D. Takže tak. Plus teraz nemám čas sa venovať poviedkam. A popravde ked som to sem posielal pred mesiacmi ani by som nevedel o akých chybách hovoríš- čiže tak
26.10.2022
Timotej
No inak kukám sa. Ja nemôžem ani zmeniť poviedky v mojom profile. To čo som raz poslal už nezmením. Môžete hádam ďakovať môjmu negramatickému, ktoré vedelo max tolko, že pred že a ale sa píše čiarka.
26.10.2022
Ray Janonoff
Myslím, že by nemal byť problém, ak napíšeš niekomu z kompetentných, tu alebo fb napríklad, že by si chcel niektoré poviedky stiahnuť, hoci áno, ak už si niečo poslal, osobne predpokladám, že si s tým spokojný.
Gramatiku chápem, tá je dokonalá málokedy, ale keď je mi niečo vytknuté konkrétne, venujem tomu nejakú chvíu - viď čiarky, ktoré síce stále nechápem, ale ak si dobre pamätám, od prvej poviedky mi ich nikto nespomenul. Preto možno nie je najlepší nápad nasypať sem všetko naraz, ale postupovať a zlepšovať.
Pri puške však nesúhlasím - ty si si určil tému poviedky, ty si tam chcel mať zbrane a preto povedať, že "vtedy som nevedel" je lenivosť. Vyber si akúkoľvek tému, ak sa v nej nevyznáš, nájdi si informácie a z nich vyber potrebné - alebo to napíš tak, aby tam neboli detaily, ale ani chyby.
Informácie stoja čas. Ak si čítal niečo z mojich - priehradami som zabil pár hodín a nepoužil takmer nič. Víly boli nadlho a sú tam veci, ktoré si protirečia. Hasiči zo desať hodín intenzívnych výsluchov, aby sedela logika súťaže.
Dúfam, že chápeš, ako to myslím a nemyslím to zle. Hľadanie a skladanie príbehu môže byť zábavnejšie, než samotné písanie, ale aj to treba - pretože nakoniec všetci chceme, aby to niekto čítal, nehovor, že nie :)
27.10.2022
Timotej
Pri puške však nesúhlasím - ty si si určil tému poviedky, ty si tam chcel mať zbrane a preto povedať, že "vtedy som nevedel" je lenivosť. Vyber si akúkoľvek tému, ak sa v nej nevyznáš, nájdi si informácie a z nich vyber potrebné - alebo to napíš tak, aby tam neboli detaily, ale ani chyby- hej ja som si zobral názov semi-rifle a preložil to aby to všetko bolo po slovensky. Ja som fakt nevedel, že sa to tak nemá písať. Bola to doba kedy som nevedel ako je dôležitý research vecí. Toto je jedna z mojich prvých poviedok keď som chodil na strednú. Už to tak mimochodom nie je a ked už mám dáke info zle tak hej stane sa- nemôžem vedieť všetko. Ale inak suhlasim len opakujem, že kedysi som nevedel čo robím zle- nikto mi to nepovedal
28.10.2022
Arcey
Dočítal som aj túto. V podstate všetky rady rovnaké ako v predošlom texte. Len v inom poradí. Čítaj. Veľa. Rôzne žánre, aj tie, ktoré nemusíš. Nájdi si poviedkové portále, okrem sci-fi.sk napríklad fandom.sk Kúp si Pevnost ak ešte vychádza, XB-1, alebo iný časopis. A čítaj. Nájdi si niekoho v okruhu tvojich známych, ktorý si to prečíta alebo aspoň vypočuje. Čokoľvek chceš opísať, skús si to vyhľadať na internete, v knihách, časopisoch. Máš veľa možností. Podľa toho ako píšeš a komentuješ usudzujem, že si ešte veľmi mladý a bohužiaľ nečítaš. Myslím, že si na dobrej adrese, ľudia ti tu dávajú dobré rady, len si ich treba zobrať k srdcu. A v prvom rade by som sa opýtal, o čo ti ide pri písaní? O uznanie, úspech, či len ťa baví písať? Ak to posledné, tak skús svoje poviedky prepísať, opraviť alebo napísať úplne odznova. Pomôže to aj tebe aj textom. A regulérne by som si na tvojom mieste zistil pravidlá písania poviedok. Na webe nájdeš všetko, len treba chcieť.
28.10.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.