Pac-Man

O čom skutočne je príbeh Pac-Mana
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Som hrdina. Sám žltý Pac-Man, prvý z rodu Iwatani. Tak ma aspoň všetci nazývajú podľa tvojich odkazov. Myslia si, že ma poznajú. Myslia si, že som obeť nekonečného kolobehu opakovania, ktorý neviem vyriešiť hoci sa o to snažím, myslia si, že som ich strážny pes v bludisku čo je zvnútra prakticky neotvoriteľný, odsúdený tam byť uväznený ako v nejakom pekelnom stroji a to až do konca celého toho procesu. Pakkuman čo sa za každú cenu chce zbaviť svojho otroctva, svojej povinnosti nevinného väzňa.
Nevinný väzeň a otrok. V momente ako to vyslovujem sa mi z toho ako absolútny nezmysel to je, dávajú ústa až na samý vrchol. Pretože hoci som väzeň už dávno nie som nevinný a hoci som podľa niektorých vonku a podľa vás otrok spoločnosti tu už dávno nie som ním. Tu som známy pod menom Paku Paku. Démon démonov, požierač duší, entita posadnutá nekonečným hladom po ovocí a Pac-Dotoch. Ak som teda pre vonkajší svet hrdinom, tu som pre tých vo vnútri neskutočným sadistom. Sadistom čo nechce aby tento nekonečný kolobeh trápenia sa skončil. Hoci by ho už dávno skončiť nejako mohol. Sadistom čo na konci a niekedy aj skôr vždy prehráva, ale nikdy nie tak, že by jeho obľúbené duše úplne zmizli. Úplne zdrhli. Som tak pre nich aj väzniteľnom čo ich nikdy nepožerie celých tak, aby sa už nemohli znova obnoviť.
Možno sa teraz pýtaš prečo? Som snáď taký chamtivý, že sa ani nechcem svojej potravy úplne vzdať? Som snáď taký sadistický a krutý, že to celé robím len pre to zažívanie nekonečného utrpenia mojich obetí? Mojich sladkých, šťavnatých obetí? Je to v skutočnosti také prosté a jednoduché? Kiež by tomu tak bolo kamarát môj. Keby áno, tak tu sám so sebou teraz nevediem tento vnútorný monológ. Nepremýšľal by som teraz nad tým či tomu tak skutočne je. Alebo? Možno aj hej. Možno to robím celé teraz len preto aby som samého seba presvedčil. Presvedčil, že to čo robím má nejaký dôvod. Najväčší klamári sú tí čo sami uveria vlastnému klamstvu. Nie snáď? No aj keby. Ja tomu klamstvu proste verím. Tomu klamstvu čo hovorí, že toto celé má iný dôvod. Že nie som len Pac-Dot požierajúcim sadistom. Že toto celé moje správanie sa vlastne týka len kliatby nekonečného hladu, prejavujúcej sa pomaly už od môjho prvého skrúženia sa a ktorá bude oddnes už známa celému rodu Iwatani. Kliatby, ktorá z toho čo som videl, raz podľa mňa zastihne každého člena môjho rodu. Áno čítaš správne bohužiaľ. Každého jedného. Každého jedného za mňa tá kliatba, dostane až do väzenia ako je toto. Do väzenia s ktorého nikdy už nebudú chcieť odísť ak sú im životy ostatných aspoň trocha cenné. Do väzenia vytvoreného vždy pre päť najhorších duší. Pre duše ako červený Oikake, rúžový Machibuse, azurový Kimagure, oranžový Otoboke a nakoniec pre démona v nás Paku Paku. Démona, ktorého donútime neustále požierať to isté, tak aby sme nejako uspokojili jeho nekonečný hlad a teda aby sa nikdy nepokúsil rozšíriť svoj apetít za hranice tohto nekonečného bludiska. Uspokojíme ho tak aby táto zvrátená hra o dennej bázy života a smrti, hladu a pôstu nikdy neskončila. Démon, obeť, hrdina kamarát môj. Je na tebe a na tvojom názore čo zo mňa je. A je len na tebe za čo z toho, sa budeš na konci svojej cesty považovať ty sám. Hoci za mňa a pokojne ma teraz volaj bláznom, to či tým všetkým na konci aj budeš už od samého začiatku akoby nebolo v našich rukách. Každopádne prepáč, že som vám až doteraz nikdy nepovedal celú pravdu. Nechcel som vás trápiť pokiaľ ešte netreba alebo pokým ti nedám toto moje posledné zbohom Junior, môj najstarší syn. Lebo tentokrát už ten kolobeh robím tak dlho, že chytám pocit akoby sa realita navôkol mňa rozpadala. Asi bláznim.

Timotej

Timotej
Keď napíšeš hovno je jedno ako je lesklé stále ostane hovnom

Diskusia

Veles
Mne sa to páčilo :D Ako oli tam chyby a nedostatky, to je jasné, ale páčil sa mi príbeh, pre mňa to fungovalo. Do budúcna odporúčam dávať si pozor na čiarky, mám taký pocit že ich tam dosť chýbalo.
14.10.2022
Timotej
Ahoj dik za feedback je to stará poviedka. Gramatiky a čiarky mi moc nešli- už to je dnes lepšie keďže sa venujem hernej žurnalisticke, ale stále nie sláva. Ber to prosím tak, že všetko čo tu teraz publikujem je stará práca
15.10.2022
Ray Janonoff
Čítalo sa to lepšie, než tvoja predchádzajúca poviedka, hoci si nie som istý, nakoľko to bola poviedka, keďže príbeh tu nevidím, len úvahu.
Čiarky chýbali, ale tuším, že nejaká bola aj tam, kde byť nemala.
Lenže ak vieš, že je to stará práca a sú v nej chyby, potom je škoda neopraviť ich pred publikovaním, nie? Takto len zopakujeme, čo už vieš.
16.10.2022
Timotej
Ale už su to tak staré projekty- prišlo mi, ale škoda ich nevypustit kvoli deju a napadu. Popravde ma zaujíma feedback hlavne na nápady ostatné je mi už dávno zrejmé a pracujem na tom. Keby dám niečo nové je to lepšie a už dlhšie premýšlam že prejdem aj na uvodzovky. Len proste som to chcel po rokoch publishnut von aby to reálne vyšlo. No a za mna to je poviedka- je to dennik posledná vypoved čo je do istej miery stále nejaká forma príbehu len rozprávana inak.
19.10.2022
anva
Pekné úvahy, zaujímavý pohľad a zdá sa, že máš slušnú predstavivosť. Ale chalani v predošlích komentároch sa Ti snažili taktne naznačiť, že je od Teba sebecké hodiť sem polotovar a čakať, že niekto mu bude venovať svoj čas, že sa ním bude prelúskavať a trpieť jeho nedostatky. A to len pre Tvoju lenivosť si to po sebe prejsť a vykonať korektúru :)
Skús sa na písanie pozrieť trochu ináč. Nie ty dávaš tovar na trh. Ty dostaneš od pár ľudí ich chvíľku z osobného života ktorú Ti (tvojmu dielu) venujú. Ako kvalitne ten čas využiješ, hovorí veľa o Tebe.
Ja by som sem mohol postnúť svoju slohovú úlohu zo základky, čakať kým na to niekto zareaguje a potom poďakujem a mu napíšem, že body z jeho kritiky v podstate už mám dávno osvojené a celkom zbytočne sa snažil dať mi feedback.
Neber to osobne, nemyslím to zle, ale ak to už ovládaš, mala by to byť hračka a max. 15min záležitosť. Nie každý samozrejme píše dokonalo, ale môžeme spraviť aspoň to minimum, čo vieme :)
24.10.2022
Timotej
Neviem dá sa vôbec to čo ti scifi.sk schváli a určí datum ešte zrušiť a opraviť? Lebo ja som toto všetko poposielal v dobách kedy som o týchto chybách nevedel(čiže vtedy som to nevnímal ešte ako polotovar lebo som to bral ako tú najlepšiu možnú verziu ktorú som niekedy opravil aj 5 krát)- no a scifi.sk trvalo 3 mesiace sa mi ozvať, že vôbec dačo výjde atď. Čiže tak. Nechcem aby ste tu lúskali polotovar. Popravde som sa roky bál, že všetci odsúdia moje nápady že som sem nič radšej neposielal. Takže tak. A keď už sme u toho- ja očakávam, že to dakto bude čítať? Celé roky som písal sám pre seba a pre pár blízkych a bol som pripravený to sem poslať s tým, že to nikto nebude čítať, dobre? Od nikoho nič neočakávam. Ja som o tých chybách vtedy proste nevedel.
A ďakujem za oceneniu nápadu. Jediný dôvod prečo som na scifi sk vôbec dačo v prvom rade posielal.
26.10.2022
Timotej
A za ten trošku emotívnejší koniec sorry napísal si, že to nemyslíš osobne.
26.10.2022
Timotej
No inak kukám sa. Ja nemôžem ani zmeniť poviedky v mojom profile. To čo som raz poslal už nezmením. Môžete hádam ďakovať môjmu negramatickému, ktoré vedelo max tolko, že pred že a ale sa píše čiarka.
26.10.2022
Arcey
Hm, konštruktívne. Textu - lebo úprimne, poviedka to nie je - by pomohlo niekoľko vecí. Skrátiť príliš dlhé, komplikované vety a možno z tých viet poškrtať tak tretinu slov. Prestať neustále opakovať tie isté slová, lepšie by boli synonymá a rozšírila by sa aj hodnota textu. Tie čiarky sú katastrofa, hoci viem, že pre niekoho to je veľmi ťažké, v podstate je to ale pri dodržiavaní pár pravidiel celkom ľahké. Občas to aj mne ujde, ale fakt to nie je náročné sa to naučiť do dokonalosti. Ďalej by som popracoval na členení textu na odseky, toe dlhé vety a dlhé pdseky ma unavovali viac ako ny som čakal a musel som bojovať s tým, aby som nepreskakoval celé riadky. Ten monológ by som zmenil na dialóg, hlavná postava to mohla niekomu vysvetľovať. Prišlo mi to celé ako kolekcia vymyslených slov pospájaná nejakými myšlienkami. Pobiedka by mala mať úvod, jadro a záver. Mala by mať zápletku, možno nejaký konflikt a minimálne jeden bod vzratu. Tu toto všetkp chýbalo a pôsobilo to ako úvaha a nič viac. Nechcem sa ťa dotknúť, ale čítaš veľa? Ak nie, začni, ak áno, tak si všímaj ako sa člení text, akp sa nuduje zápletka, ako sa skladajú vety, či akp sa prípadne buduje atmosféra. A doporučil by som čítať aj kvantim poviedok.
28.10.2022
Arcey
Ospravedlňujem sa za preklepy, píšem z mobilu a ťažko sa mi po sebe kontroluje. Ešte by som dodal, aby si písal ďalej a nenechal sa znechutiť. V podstate sú tu ľudia, ktorí to myslia dobre. Chcú ti pomôcť. Takže smelo do toho.
28.10.2022
Timotej
Vyjadrím sa ku všetkej tvojej kritike rovno tu: Za prvé všetko sú to staré poviedky, vydané v náhodnom poradí(takže to neber, že od najstarších po najmladšie je to náhodné) a za čias, kedy som o týchto gramatických veciach fakt nevedel, lebo mi o nich nikto, kto to čítal poriadne nepovedal. Plus navyše som bol hlupák, lebo som si naivne myslel, že ak je dostatočne dobrá myšlienka deja a originálny nápad tak ľudia od ignorujú technickú stránku. Ale ľudí, ako som ja zase až toľko nie je. Scifi sk navyše neumožňuje z nejakého neznámeho dôvodu úpravu poviedok ani určenie, kedy sa dostanú von. Plus navyše sa nerád vraciam ku starým veciam a fakt sa mi to nechce riešiť s vedením cez facebook. Vtipná vec inak je, že tieto posledné dve poviedky, čo tu sú boli kontrolované aj inými ľuďmi, ako som ja, čiže hej asi mám v okolí rovnakých negramotov xD. Word používam vždy a vždy si pozerám to, čo zvýrazní ako chybu, a to už od mojej prvej poviedky(ver mi, keď ti poviem, že word na toto zďaleka nie je perfektný). A teraz k iným veciam- nesúhlasím s tebou v mnohých veciach: poviedka je v základe krátky príbeh. Príbehy sú aj veci, kedy ti starec u táboráku povie náhodnú vec, aby ťa zastrašil, príbehy sú, aj to, keď niekto napíše svoj posledný odkaz, kde opíše, čo sa mu stalo- všetko to má úvod, jadro a nejaký záver, koniec. Tým sa dostávam k tejto poviedke tu: neviem či si počul, ale existuje vec ako príbeh, ktorý je poháňaný dejom a nie postavami. To platí aj tu. Poviedka nie je o tých dvoch a o ich konflikte- je to o odpovedi na otázku položenú názvom a o myšlienke ľudských predsudkov a hlúposti(ľudia zapália ženu v čarodejníckej veži, lebo si myslia a boja sa, že je bosorka, keďže je žena a ani si neoveria či tomu tak skutočne je). Táto poviedka proste nie je o tom. Nebola to nikdy moja pointa. Nebol to môj cieľ. Ja vždy ak si mám vybrať medzi plot driven alebo character driven príbehom vyberiem si buď plot, alebo naratív, čo má oboje, lebo sa mi vôbec neľúbi myšlienka Arcey, že sa máme všetci, vždy a za každú cenu riadiť nejakou mainstream štruktúrou, ako je tá trojaktová, cesta hrdinu či nejakým hlúpym pravidlom, že poviedka by mala mať zvrat a jej postavy by mali mať vždy konflikt. Ja s tým nesúhlasím. Netvrdím, že je to zlé alebo nesprávne. Ale nesúhlasím s tým, že by každý príbeh sa mal riadiť presne touto šablónou. Takýmto spôsobom je nemožné, aby vzniklo niečo nové a originálne dajme tomu. Alebo proste niečo trocha iné. Preto som aj začal písať. Chcel som dať ľuďom príbehy, zvraty, ktoré možno ešte nepočuli.
29.10.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.