Výťah

Ten chlapík to len hrá, či to ozaj zažil? Pôvodná verzia je v súťaži Ohnivé pero 2018 jesenného kola. Vzhľadom na kritiku som sa snažil poopraviť niektoré detaily.
Filmová história scifi
Ilustračné obrázky k spacenews - SPECNAZ .
Ilustračné obrázky k spacenews - SPECNAZ Disclaimer
„Zdravíčko, šéfe!“ pozdravil Adam, stredne vysoký policajný detektív v rifliach a košeli , keď vkročil do výťahu na policajnom inšpektoráte.
Tlstejší, zhruba rovnako vysoký muža ibaže so znudeným výrazom a v uniforme len prikývol hlavou.
„Šéfe, máme nový prípad,“ žoviálne vyhlásil Adam.
„Len v skratke!“
„Pustím Vám video, sám pochopíte, čo je na tom robošovi čudné.“
Na tablete sa objavil muž v približne Adamovom veku. Plešatý, mierne zhrbený dopredu muž skladal šedé debne.
„Pačemu?“ cudzí prízvuk smeroval na plešatého chlapíka, ruka taktiež naznačovala, že cudzincovi ide o tričko s nápisom SPECNAZ na hrudi plešatca.
„Pomáhal som. Vieš, pred pár rokmi som bol v Groznom. A tam jeden vojak bol zakvačený v horiacom dome. Vbehol som tam. Plamene šľahali vysoko. Bolo dusno a ja som vbehol do toho domu a vyslobodil toho vojaka...“plešatý muž naďalej rozprával. Na tvári bolo vidieť zdesenie i smútok, ako prežíval celý svoj príbeh, „… a vyzliekol si tričko a daroval mi ho.“
Plešatý muž sa rozplakal. Oprel hlavu o šedú debnu a natriasajúce sa temeno hlavy ukazovalo, že muž znova prežíva dávno zabudnutý príbeh.
„Chlapík je nasnímaný priemyselnou kamerou, zvuk je z jeho osobného mikrofónu, ako je teraz bežný štandard vo fabrike na kontrolu zamestnancov. Priemyselný policajt pri kontrole záznamov to posunul nadriadeným, ktorý ho z obavy zo špionáže z poslali k nám na prešetrenie.“
„A v čom je problém?“ Adamov nadriadený div že nezíval.
„Skontrolovali sme jeho databázu pohybu. Paradox je, že v živote podľa údajov z nahlásených polôh, nikde nebol. Podľa centrálneho počítača databáz osôb ani neprišiel do styku s niekym zo zahraničia, okrem pár ľudí z jeho fabriky.“
„Jednoducho mu preplo z toho čipu, čo nám namontovali do hlavy. Asi to dali blízko nejakej časti, kde sa tvoria halucinácie,“ znudená tvár muža v uniforme sa takmer ani nepohla.
Muž v rifliach len pokrčil plecami. Asi tie čipy s GPS lokátorom a osobným identifikátorom, ktorý mal sledovať, kde sa človek celý život pohybuje a s kým sa stretáva, neboli také ideálne, ako im to sľubovali. Vedci ich budú musieť upgradnúť, aby sledovali a kontrolovali ľudí bez postranných efektov.

Aleš Horváth

Aleš Horváth
Memento vivere!

Diskusia

Marek Papcun
Celkom fajn vsetko opisane. Vedel som si veci predstavit v hlave bez problemov ako vo filme. Prislo mi to ale nejake take hr hr. Ako len cast niecoho nedokonceneho. Chcelo by to viac :)
22.11.2018
B.T. Niromwell
Čítala som aj poviedku v Ohnivom pere a priznám sa, že som bola po prečítaní jej prvej verzie zmätená.
Na takú krátku poviedku dosť opakuješ slová – 2x „muž“, keď začne video (pričom ani neviem, či obidvakrát to slovo označuje tú istú alebo inú osobu, tento moment je celkom zmätočný). Potom jeden z chlapíkov dvakrát „znova prežíva svoj príbeh“ (hoci túto frázu neopakuješ doslova).
Máš tam opis „muž v približne Adamovom veku“, lenže my nevieme nič o tom, aký starý je Adam.
22.11.2018
B.T. Niromwell
SPOILER: V konečnom dôsledku som si ani v tejto verzii nie som úplne istá, či som to pochopila. Ide naozaj len o to, že ľuďom do hlavy montujú čipy, ktoré im skresľujú spomienky, alebo je v tom niečo iné, čo mi proste nedošlo. Teraz ako píšem tento komentár, mám pocit, že to určite musí byť len o tom, že mámme v hlave nefunkčné čipy. Lenže kto je ten cudzinec? Prečo dôjde? Asi priveľa fabulujem a možno je to len náhodný okoloidúci, ale neviem sa zbaviť pocitu, že mi niečo ušlo. Na to mzávere bolo niečo, čo nechápem, nejaký príbeh, čo mi má dôjsť a stále mi uniká. Proste tento môj dlhý post je asi ospravedlnením za to, že som to nepochopila.
22.11.2018
Aleš Horváth
B.t.Niromwell: Ďakujem za odpoveď. Beriem na vedomie výhrady, určite si to prejdem a pokúsim sa to dokončiť, aby to dôležité bolo vidieť aspoň medzi riadkami. Ospravedlnenie nemusí byť, som si vedomý, že ani tretia verzia, ktorú mám rozpracovanu, by ti nedala všetky odpovede. Spoiler: príbeh je o tom, že v blízkej budúcnosti by spoločnosť bola založená na prísnej kontrole - kamery, mikrofón, čipy(zaznamenávajú polohu i to, koho stretneme). A chcel som poukázať na to, že aj technika je omylná, resp. spolupráca technika plus človek.
22.11.2018
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.