Mňaaaaaau!

Poviedka na počkanie.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
„Mňaaaaau!“
Starec sa strhol a zdvihol hlavu z knihy, nad ktorou približne pred dvoma hodinami zaspal. Staré kosti v zaležanom krku ostro zaprotestovali.
„Mňaaaaaau!“
„Murko?“ opýtal sa Ervín prekvapene, pretože jeho kocúr bol už desať dní nezvestný. Dokonca si už začal myslieť, že mŕtvy, ale istý si byť nemohol.
„Mňaaaaau!“ ozvalo sa za oknom tretí raz. Ervín vyskočil a odhrnul záves. Spoza skla jeho pracovne v suteréne rodinného domu naňho okrem tmy skutočne zízal aj pár žiarivých zelených očí.
Ervín nemeškal a naradostene otvoril okno. Ovanul ho studený prúd vzduchu.
„Kde si bol?“ opýtal sa Murka vyčítavo.
Hneď si však uvedomil, že niečo nie je v poriadku.
Zviera neskočilo dovnútra. A ani neušlo. Ani sa nepohlo. Len naňho uprene hľadelo. Chvíľu sa mu usiloval pohľad opätovať, ako nadradená, inteligentná bytosť ukázať svoju dominanciu, ale zelené okále, akoby ho prepaľovali. Ervín to nakoniec nevydržal a prerušil očný kontakt. Keď na zviera o pár sekúnd opäť pozrel, zistil, že to cerí zuby.
„Murko?“ Ervín ustúpil dva kroky dozadu.
Mačka po víťaznom súboji pohľadov elegantne natiahla chrbát a prešla sa po parapete zľava a doprava a naspäť. Ervínovi sa na chvíľu zazdalo, že na pravom boku v srsti vidí povedomú vzorku. Murko sa hneď otočil, takže starec si to nemohol overiť, no rokmi vytrénovaná logická časť jeho mysle ho hneď pokarhala, že je to hlúposť. Keby mačku prešlo auto, výsledkom by bola neprehľadná zmes krvi, kostí a vnútorností, nie len odtlačená vzorka pneumatiky v čiernom kožuchu.
Vtedy zafúkal vietor a do izby sa nahrnulo lístie z neďalekej lipy.
Ervínovi preskočil mráz po chrbte. Zdalo sa mu to alebo cez niekoľko listov preletelo aj cez Murka? Pre istotu ustúpil ešte pár krokov dozadu, nespúšťajúc oči zo svojho, možno bývalého, domáceho miláčika.
„Mňaaaaaaau!“ ozvalo sa opäť, priam vyčítavo, a oči kocúra, sa možno naozaj, možno kvôli Ervínovej vybičovanej predstavivosti zažiarili temnou, červenou žiarou.
Ervín chcel tretí raz cúvnuť, ale rozmery miestnosti mali svoje limity, a tak sa chrbtom narazil do police na knihy. Tá sa prudko roztriasla a Ervín sa ledva vyhol padajúcemu slovníku.
„Si...si mŕtvy?“ opýtal sa zúfalo kocúra, hoci mu, študovanému človeku, bolo jasné, že zviera mu odpoveď neposkytne. Iba tú jednu, ktorú nemohol, nedokázal pochopiť.
„Mňaaaaau!“ Nie, Ervín nevedel, čo sa mu snaží povedať. Ale naježená srsť a vycerené zuby naznačovali, aký je asi tón kocúrovho odkazu.
„Ale veď... kŕmil som ťa, dal ti domov, kliešte som ti vyberal,“ bľabotal Ervín, „mal som ťa rád. Neurobil som nič...“ Zasekol sa.
„Mňaaaau!“ zaznela neúprosná odpoveď. Starec si zrazu uvedomil, že niečo predsa len urobil. Urobil na Murkovi pokus. Ale...
„Ale no tak, veď to bol len myšlienkový experiment!“ zapišťal starec s veľmi dlhým priezviskom. „Nebol si pokusný králik, len inšpirácia. Budeš slávny!“
„Mňaaaaau!“ odpovedal kocúr, možno mŕtvy, možno živý, ale pravdepodobne mŕtvy, a pohol sa vpred.

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Diskusia

siliante
Jemná, nežná, citlivo uchopená poviedka. Veľmi obrazotvorná. Super. Za mňa 9.
20.10.2018
Marek Páperíčko Brenišin
Yaya to znova dala, ale vidno, že sa to nerodilo najľahšie :-) Nevadí, opisy sú pekné, dej plynie, atmosféra graduje. Škoda kostrbatých viet a téma Schrödingerovej mačky sa mihne až v závere a mierne hmlisto. Dal som 8.
20.10.2018
Marek Páperíčko Brenišin
*tie kostrbaté vety mi vadili najmä v úvode, plus jedno dlhé súvetie, ktoré by sa dalo rozbiť. Ale beriem - je to neduh PnP, betaríd by tieto veci vyčistil.
20.10.2018
Milan "Miňo" Tichý
Veru, dnes boli témy ozaj krkolomné...čítalo sa to fajn, tak ako vždy keď píše YaYa 😉...občas čosi zaškrípalo, ale času na učesanie tu nikdy nie je dosť, takže to je prehladnuteľné...celé to gradovalo a každé ďalšie " mňauuu!" to posúvalo dopredu...
21.10.2018
Radian
No pekne, takže priamo ku koreňu témy. Stare down súboj s nasratou mačkou schopnou byť časticou a vlnou zároveň, very nice. Táto poviedka asi vyvolá zmätok asi len tým, čo si neuvedomia, že to je schrodinger. Ja som si to pre istotu overil. Lebo som si najprv myslel, že to tá mačka ale niekde utiekla.
22.10.2018
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.