Muž v červenom

Vesmír je nekonečný. No... aj keď možno nie je, aj tak je dosť veľký na to, aby sa v ňom mohli diať prapodivné veci...
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Juanova osemročná tvár bola tvárou človeka prinúteného predčasne dospieť. Musel. Inak by neprežil. Po tom, ako na lodi Grónsko vypukla epidémia, ostal sám. Posádka umierala rýchlo, neschopná vysporiadať sa s hrozbou. Presne poznal polohu každej mŕtvoly. Našťastie žiadna z nich neležala na jeho ceste z jeho kabíny ku jedlu a vode. To bolo jediné, čo ho zaujímalo.
Misia plná dobrodružstiev a slávy sa jemu, prvému detskému kozmonautovi, scvrkla na každodenné zakrádanie po prázdnych a tichých servisných šachtách ponorených do úsporného šera. Netušil, že jeho otec tesne pred koncom stihol nastaviť spiatočný kurz a on teraz letel späť domov, na Titan. Nestaral sa o nič. Stratil pojem o čase, o polohe, o cieli. Svoje narodeniny nechal nepovšimnuté a takisto to bude s koncom roka. Uviazol v bezpečných stereotypoch. V nich totiž neboli mŕtvi ľudia.
Rebríkom zliezol k poklopu. Ten sa nehlučne otvoril a on vliezol do jedálne. Pažba pištole, ktorú si zobral zo skladu zbraní, búchala do priečok. V miestnosti bol neporiadok, všade boli použité obaly od potravinových balíčkov, plastové fľaše aj zvyšky potravín. Smrdelo to tu. Juan zacítil, ako sa mu na krku zježili vlasy. Niečo tu nebolo v poriadku. Na jednej zo stien bol krb. Obyčajný tehlový krb. Ležali v ňom obhorené polená. Juan zalapal po dychu. Z tej neuveriteľnej veci, ktorá tu určite predtým nebola, sa ozýval škripot a funenie. Niekto bol vnútri. Hluk sa zosilňoval. Juan z puzdra vytrhol pištoľ a naučeným pohybom natiahol uzáver.
„...rva fix,“ ozvalo sa z krbu. Juan si voľnou rukou zakryl ústa a zastavil výkrik derúci sa mu z hrude.
„Nabudúce si nejaký fagan zmyslí, že sa usídli snáď pod Vezuvom. Alebo v Hádovej prdeli, či kde. Ale tam ma už nik nedostane. Seriem aj na takúto robotu...“
Juan nemohol uveriť, že počuje ľudský hlas. Funenie, nadávky, škripot. Chlapec vedel, kto to je. Mŕtvola. Ožili, naučili sa rozprávať a teraz si idú preňho, aby sa stal jedným z nich. Nedovolí im to. Hlaveň namieril na čiernu dieru krbu, odkiaľ sa začali valiť stále väčšie kúdoly prachu. Konečne zbadal nohy, za nimi sa do jedálne pretlačilo veľké brucho a a na koniec aj hlava s dlhou bielou bradou. Chlap mal na pleci vrece.
„Hou, hou, hou,“ povedal muž v červenom a tie slová sa vôbec nehodili k jeho zlostnému výrazu, ktorý sa ale rýchlo zmenil na masku prekvapenia. Ústie pištole a šialenstvo v očiach špinavého chlapca nečakal.
„Nedostanete ma,“ zasyčal Juan cez zaťaté zuby. Vyprázdniť celý zásobník do objemného tela mu netrvalo ani šesť sekúnd.

Culter

Culter

Diskusia

Marek Páperíčko Brenišin
Ty hovado jedno :-D Titán je môj druhý najobľúbenejší mesiac a ten koniec ako zastrelil Mikuláša, to je zlé! :-D za 8 :-DDD
07.12.2014
Šaňo aka Babcom
Zaujímavá kombinácia, ale prečo je tam krb??? Ako sa tam zjavil? A prečo? Niečo som nepostrehol? :D Je to sranda a dobre sa to číta, ale predsa len to nedáva zmysel a celé je to teda postavené na nelogickosti. Škoda, lebo inak by to bola sranda... prečo to napr. nezaradiť naozaj do reality, Zombie Apokalypsa a podobne, tým pádom je ten krb normálna rekvizita. To scifi by som ako editor škrtol, ak by to nemalo opodstatnenie.
07.12.2014
Kr4b
Vidíme to cez oči dieťaťa, Šaňo :D Nelogické je len zamieňanie termínov - tak napr. odkedy majú pištole pažbu? A krb je zavretý sklom, cezeň by sa asi nedostal :D Asi bol myslený kozub. Nicméne, takémuto čierno-červenému humoru sa nedá nezasmiať, ale iba v duchu. Už tradične príjemne čítavé a nelogickosti som tam (až na to zamieňanie pojmov) nevidel takže za 9
07.12.2014
Culter
Samozrejme, že je to KUZUB (takže už viem, aký je rozdiel...:) ), taký akým sa Tim Allen v Santa Calusovi (ospravedlňujem sa tým, ktorí nevedia o čom točím) trepal do izieb a keď dom nemal komín, kozub si tam jednoducho vyčaroval... Muž v červenom predsa musí obdarovať všetky deti... a nevchádza dverami. Hawgh.
07.12.2014
zuna
Tak pokiaľ viem, krb môže byť otvorený, zavretý dvierkami, vyvložkovaný a zavretý dvierkami, takže áno aj krb môže byť otvorený (práve pri takom sedím:-) ) A nedalo mi to tak som kukla aj do slovníka: krb krbu pl. N krby I krbmi m. ▶ ohnisko stavebne upravené na vykurovanie, resp. osvetlenie miestností, vhodnejšie kozub: anglický, záhradný k.; mramorový k.; udržiavať oheň v krbe; obývačka s krbom; Nohy mala obrátené ku krbu a po tvári jej tancovali plamienky. [A. Hykisch]
Na "Hou hou hou" som sa normálne smiala, ale smiech mi zmrzol na perách pri poslednej vete :-) Pekne.
07.12.2014
Nadalan
Presne tak. Šak jak sa tam mal ten Santa dostať? No jedine cez krb. :D Ja som si to spojila s Timom Allenom hneď. Fungovalo. Výýýýýbornéééé. (9)
08.12.2014
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.