Medzi nebom a zemou - I. Prológ

Zamýšľali ste sa už nad tým, ako to môže vyzerať v pekle? Prvá poviedka tohto autora na našom serveri.
Filmová história scifi
mattcornock - Prison
mattcornock - Prison Disclaimer
Sedím tu bez pohnutia už dosť dlho. Veď vo väzenskej cele sa ani nič iné robiť nedá. Otec mi zvykol hovoriť, že sa mám dobre učiť, aby som neskončil tu. V pustej cele. Tri steny a mreže. Drevená lavica na spanie a špinavý záchod je jediná výbava tejto miestnosti.
Ale prečo som tu? Vyzerám snáď ako zločinec? Mám za sebou lekársku fakultu a niekoľkoročnú prax v nemocnici. Červený diplom síce nemám, vlastne som tou školou ledva preliezol. Aj doktorské skúšky som urobil len tak-tak. Ale tu je úplne jedno či som bol príkladný študent, lekár, otec. Tu to aj tak nikoho nezaujíma. Pokiaľ sedím vo väzení, tak je úplne jedno aký som človek. Pokiaľ sedím vo väzení, tak vlastne ani nie som človek. Chodiaca zbraň. To je mylná predstava všetkých tých ľudí, čo ma chceli vidieť za mrežami.
Mám už len deň života. Priznám sa, že posledné hodiny som si predstavoval inakšie. Niečo ako pokojné umieranie na posteli v kruhu najbližších. Nebaví ma čakanie na zajtrajší výkon trestu smrti. Neprijímam návštevy, nechcem ani nikam telefonovať, nechcem už nikoho vidieť, chcem to mať za sebou. Ako všetky dlhé chvíle v živote, aj túto už chcem mať za sebou. Končím.
Odsunul som myšlienku na drevenú truhlu a lepkavú, vlhkú hlinu, dunivo dopadajúcu na jej veko a vyzliekol som si plátenú väzenskú košeľu. Vo väznici je ticho a tma, odídem nepozorovane, až ráno zistia... Možno by ešte niekto chcel vedieť prečo som tu, ako som sa sem dostal, ale kašľať na nich. Sú veci medzi nebom a zemou, ktoré ostanú neznáme až do Posledného súdu a ten sa nezadržiteľne blíži. Tam budem spravodlivo odsúdený za samovraždu a nie za čin, ktorý som nespáchal. Ale odsúdený na čo? Veď keby som veril, že nebo a peklo existujú, vydržal by som tých pár hodín... je mi z toho zle, tie momenty ma ubíjajú, pred ľuďmi som sa neobhájil, možno mi Milosrdný dá druhú šancu... možno preňho budem len obyčajný slaboch, no čím skôr sa vydám na cestu, tým skôr prídem do jej cieľa.
Prevliekam hlavu cez slučku vytvorenú z rukávu košele uviazanej o mreže. Poddávam sa vlastnému rozhodnutiu. Hoci mi pomaly dochádza dych, chvíľu necítim blížiacu sa smrť. Obklopený tmou sa snažím nestonať a odísť pokojne, aby som nikoho nerušil a aby oni nerušili mňa. Keď pocítim malátnosť a jemnú bolesť hlavy, zatváram oči. Ako to asi vyzerá v pekle?

Matúš Mikšík

Matúš Mikšík

Diskusia

jurinko
Prolog sa neda hodnotit. Posli nieco vacsie. Takto nevieme, ci sa to vyvinie skutocne do nejakej pekelnej sagy a''la prekliata dusa Ghost Ridera, alebo manika zachrania a bude z toho druhy Constantine, alebo z toho bude horor (predsmrtne vizie, videnie pekla a''la Horizont Udalosti) alebo co. Napisane to nebolo uplne zle, len sa to neda hodnotit, lebo to nema nic, co by z toho robilo uceleny utvar (poviedku). Tak snad to nezostane iba pri prologu..
03.12.2011
Janko Iša
budem sa opakovat...ale 2300 znakov a nazves to Prolog?preco to nechas na tom kompe vedla porna Skyrimu hnit o mesiac dlhsie a nepridas k tomu dalsich 20 tisic a nech sa tam aj nieco deje?toto ani neni co hodnotit...sa kukni dozadu kolko je tu vlastne prologov...a nikam to neviedlo.
03.12.2011
draculin
Doprdele, ludia, co tak troska sebareflexie? Prestante vypisovat stale tie nezmyselne "prology", pretoze to svedci hlavne o autorovi, ze je.. ZA PRVE - Hnida leniva napisat poriadnu poviedku, ktora bude mat zaciatok, stred a koniec. ZA DRUHE - hnida povrchna a necitajuca, pretoze, anciasa, kolko skutocnych poviedok sa zacina nejakym prologom? Autor ho nepotrebuje, autor pise poviedku. Ta poviedka moze mat nejaky zaciatok, ma prvu stranu, prvy odsek, ale prestante saskovat s prologmi. ZA TRETIE - hnida narcis. Pretoze napise kolko? Jednu normostranku?? A potom ocakava, ze obdrzi nadseny aplauz, alebo snad nejake rozumne pripomienky? To je ako strcit cloveku pod nos nedovareny zemiak a tvrdit, ze z toho raz bude prilohe ku genialnemu steaku s dubakovou omackou. Figu borovu, neverim ani slovo. Uverim, ked to bude dopisane.....
05.12.2011
draculin
.....Zatial to zacina ako nie prilis originalna samomluva hrdinu. Privela prazdneho blabla a patosu, ale uprimne - nie je to zdaleka najhorsie. Ale proste dopis tu poviedku a potom sa ti k tomu moze niekto vyjadrit. Bola (je) tu jedna sikovna autorka, ktora pisala nadvazujuce poviedky a uverejnovala ich postupne - ale boli to poviedky kompletne a uplne.
05.12.2011
jurinko
Kurnik sopa, ja mam najmiernejsi komentar? To co sa deje? Ak to takto pojde dalej, budem musiet viac zapracovat na svojej povesti :-D
06.12.2011
draculin
Tak zase image ufrflaneho zmrda nie je vzdy najvacsie terno :) ...Inac - sem-tam kuknem na mamtalent.sk a poviem ti, tam je este len zbierka grafomanskych blbosti a egocentrickych autorov so sebakritikou v miligramoch :)
06.12.2011
jurinko
No veru. Ale kedze tam prispieva tak vela ludi, tak mozno aspon statisticky sa tam sem-tam najde aj nieco dobre. Sice fakt nechapem, ako sa moze niekomu chciet citat tie tony hlusiny, aby sa dostal aspon k criepku talentu, ale ma moj obdiv :-) Ozaj, draculin, nechcel by si mi napisat mail? Alebo spravu na FB? ;-)
06.12.2011
draculin
DOPRDELE, JA KREPY MAGOR!!!!!!
06.12.2011
Aldeberan
chlapci, chlapci, čo pikle to kujete?
06.12.2011
draculin
Ale, nijake kuje nepiklujeme, len som slubil komentare k jednej poviedke, ktore som sice napisal, ale kedze som rucna brzda, tak som ich neposlal. Toť vsjo. Mea culpa. Kua.
06.12.2011
jurinko
draculin, vsak to neber tak tragicky :-)
06.12.2011
Matúš Mikšík
sorry, som myslel, že to budem môcť pridávať po kapitolách, ale zjavne by to bolo príliš zdĺhavé, takže to skúsim nahodiť nejak po častiach rozdelené na 4-5 celkov a snáď to tu celé časom bude.
07.12.2011
draculin
No, v tomto pripade si kludne mohol prihodit aj prvu kapitolu - zase pokial to mas na 10 kapitol uznavam, ze cely epos by sa tazko cital na jeden raz. A neschytal by si kritiku, ze pises len prolog :) ...pre vysvetlenie - najdu sa tu tucty a tucty "prologov", ktore neboli nikdy pisane dalej, takze som na to prudko alergicky. Niekedy sa mi, ked vidim "prolog", vazne vyhadrzuju virazky :)
07.12.2011
Aldeberan
SME na to prudko alergicky, lebo všetci tu sme na to citliví :) anywho, ked dopíšem tú jednu moju poviedku, ktorú píšem už tak strašne, strašne dlho dopíšem, môžem ju vám na skomentovanie? :)
07.12.2011
jurinko
Aldeberan: woodstock@inmail.sk Len dufam, ze to nebude mat 500 stran, ked uz to pises tak strasne dlho :-)
07.12.2011
Aldeberan
kluuuud, ja som stručný, pozri si moje staršie poviedky tu serveri. Zatiaľ to má 10 (normo)strán a nemyslím, že by som napísal viac, ako 5 ďalších, skôr menej. Ono je to otázka skôr dlhodobého charakteru, píšem to už 8 mesiacov a keďže je to jediná poviedka, ktorú považujem za hodnú dokončenia, nejaké 4 mesiace tomu ešte dávam :)
07.12.2011
kAnYs
Ved to rovno zaves sem, nie? Ci to chystas poslat aj niekam inam?
07.12.2011
Aldeberan
no, to podla toho, ako to zhodnoti jurinko, nie? :D Pravdepodobne to nikde posielať nebudem, zdrb od kolegov zo scifi.sk mi je milší, ako úspech či neúspech v literárnych súťažiach. Každopádne, to neznamená, že sem nechcem pre zmeny vložiť čo najlepšie spracovanú poviedku.
08.12.2011
kAnYs
lupus.pilosus@gmail.com :)
08.12.2011
cyberstorm
frantisek.gago@gmail.com
08.12.2011
cyberstorm
je to sice kravina, ...ale co tak urobit poviedku o prologu? Ep. II: Prolog vracia uder...
08.12.2011
culter
Mám niečo lepšie. Čo tak prológ ku prológu?
08.12.2011
draculin
Prolog k epilogu? Prolog na epitafe? ...alebo nieco prevratne, revolucne, objavne a uzasne - poviedka bez prologu? Da sa to vobec napisat? :)
09.12.2011
kAnYs
Kde bolo, tam bolo, existoval raz jeden prolog. Existoval... kedze bol abstraktnou vecou tak nemohol zit a bol koli tomu velmi smutny. Mladi nadejni autori neustale za nim chodili a slubovali mu hory doly. "Budes uvodom do najuzasnejsieho dobrodruzstva v boji medzi zlom a dobrom!" slubovali mu, no Prolog vedel ako to skonci. Zostane znova sam, bez kapitol a epilogu, ako opustene dieta v prutenom kosiku pred dverami znudeneho flegmatika. Zostane sam, stelesnenim nudneho a predvidatelneho pribehu, o ktory nikto nezakopne. Nikto si ho neprecita. Nikto sa nad nim neusmeje. A tak prolog putoval, od napadu k napadu, od tinejdzera k tinejdzerovi, z hlavy plnej snov do dalsej z tuctu hlav. A tak smutil, sam a nenaplneny, az kym ho nevymazali.
09.12.2011
cyberstorm
kanys: rozplakal si ma...
09.12.2011
draculin
*smrrrrrk*
12.12.2011
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.