Medzi kladivom a kovadlinou (3)

..tretia časť poviedky
Podporte scifi.sk
Ešte kým armáda a inkvizícia uzavreli mosty, podarilo sa Jekyllovy a Hydeovy prejsť z Prešporka do Breslavy. Jekyll si uprával kravatu, oblek mal opäť bezchybne čistý. Zdvihol hlavu a zavetril vo vzduchu ako vlk. Pozrel sa na svojho spoločníka a poznamenal, „Už je to vo vzduchu. Zbrane, napätie, nenávisť, strach a krv. Niektorých to vraj sexuálne vzrušuje. Cítite aj vy vzrušenie, kolega môj?“
„Ani náhodou,“ zavrčal Hyde, pevne zvierajúc kufor, ktorý akoby sa sám od seba rozbiehal smerom dopredu.
„Tak v tom prípade predohra pred chvíľkou nebola dostatočná. Škoda, no verím, že napriek tomu si vychutnáte túto akciu až po jej dokončenie, ba priam vyvrcholenie.“
„Bez pochyby,“ odvrkol Hyde. „Ale aj tak by som bol radšej, keby sme ju mohli zabiť.“
„Ale to nemôžeme, drahý môj krvylačný kolega.“ vysvetľoval Jekyll. „Vlastne ju zabiť môžeme, ba priam musíme. Najprv ju však musíme získať živú aspon natoľko, aby dokázala oceniť naše útrpné umenie. A potom sa môže jej duša odobrať kam len ráči. A prirodzene, musíme inkvizícii zabrániť, aby ju dostali a popravili prví.“
Obrátil sa smerom k skupinke, ktorá kráčala krok za nimi. Štyria poloupíri, nečisté a zvieracie stvorenia, výsledok nedokonalej premeny na pravého nosferatu. Dvaja ghúlovia a zjazvený mág, vraj kedysi člen bielogradistov cárskej armády. Sedem mužov na prípadné odpútanie pozornosti.
„Hm,“ zamyslel sa Jekyll nahlas. „Podľa údajov našich priateľov je jediný obraz použiteľný ako brána Turnerov obraz u grófa Anyadyho. Takže bude najlepšie ísť rovno ku Grassalkovičovmu palácu a počkať na slečnu Ankari tam.“
Z diaľky bolo počuť dupot okovaných topánok a hučanie motorov pancierových vozidiel.
Štvoricu viedla Hekaté. Neprešli ani pár krokov od dverí, keď začuli výbuch. Židovská štvrť kde stál Hirgerov dom bola na kopci, takže videli vyšlahnúť zlatisté plamene a hneď pochopili, čo bolo cieľom útoku.
„Do pekla.“ hlesol Waler.
„Zle je.“ súhlasil Hirger.
„Čo to bolo?“ nechápala Diana. Čím ďalej tým viacej vyzerala že absolútne prestáva chápať udalosti okolo seba a je nimi len unášaná.
„Sídlo inkvizície,“ vysvetľoval Waler. „Neverím že by to mohla byť náhoda. Radšej pridajme do kroku, toto môže byť husté.“
Nad mestom zaznela siréna, teraz iným hlasom ako pri útoku bledulí, vysokým tónom sa zarezávala až do špiku kostí. Všetky amulety čo mali so sebou sa začali chvieť.
„Stanné právo“ oznámil hrobovým hlasom maliar. „Ide sem armáda. Himlhergot, už som dúfal, že to nikdy nezažijem.“
Málokto živý mal tú príležitosť vidieť inkvizítorov útočiť v bojovom tranze. Boone a piati dalši agenti sa zdvihli z kľaku v ktorom sa modlili a vzniesli sa do vzduchu. Prostovlasí, v jednoduchých šedých oblekoch, len okolo krku mal každý z nich uviazanú červená šatku. Cez Dunaj nepreleteli ako vtáci, skôr len utekali, odrážajúc sa od vlniek hnedej rieky a od vzduchu. Boli rýchlejší ako gazela či útočiaci tiger.
Boone nevidel za riekou len domy, ale priamo duše a myšlienky ľudí. Ich plány a sklamania, tajomstvá, nevery, myšlienky a sny. Jasnovidci nestihli lokalizovať Dianu Ankari presne, ale indície stačili a fungovali ako kompas ‒ neudávali presné miesto, len smer.
Boone nepoznal dôvod prečo práve tam, ale vedel, že všetky smery sa zbiehajú na jednom mieste ‒ pri Grassalkovičovom paláci v centre Breslavy. Telepaticky vyslal príkaz vojsku aby uzatvorila celé námestie Nebeského Mieru okolo paláca.
****
Niekto to vždy začne. Teraz to bol breslavský mladík vracajúci sa snáď od milenky či priateľky. Prečo nezostal v bezpečí domu a riskoval cestu ulicami počas stanného práva už nikto nevie.
Keď stretol hliadku, spanikáril. Namiesto toho aby sa vzdal po výzve, pokúsil sa utiecť. Na zakrytie svojho úteku použil zaklínadlo, ktoré malo na niekoľko sekúnd vojakov oslepiť. Mladík však alebo mágiu ovládal veľmi zle, alebo v panike zaklínadlo predimenzoval tak, že toto vojakom namiesto oslepenia vypálilo oči z hlavy.
Posádka blízko stojaceho pancierového vozu keď videla to, čo považovala za priamy útok, spustila paľbu cez ulicu. Vysokorýchlostná munícia prenikala múrmi domov a telami ich obyvateľov.
Odpoveďou na paľbu bola do biela rozžeravená guľa, čo vyletela z podkrovia blízkeho domu. Guľa vojenský voz minula, no to už bolo podkrovie zasypané paľbou zo vzducholodí.
Oheň sa mestom šíril rýchlejšie ako stepný požiar.
****
„Už idú,“ upozornil Hyde.
„Viem, viem, viem, viem,“ odvetil Jekyll napínajúc oči do šera a obrátil sa k sedmici postáv. „Oboch mužov a čiernu ženu zabiť. Malú chudú ženu podľa možnosti ani nezraniť a priviesť.“
Sedem mužských a takmer mužských postáv sa rozbehlo smerom k štyrom novoprichádzajúcim.
„Sme tu,“ povedal Waler keď vyšli spomedzi nízke domy na otvorené námestie s fontánou v tvare kamennej guľe uprostred. Palác, ich cieľ, stál potemnelý na opačnom konci dláždenej plochy, medená strecha vyzerala v svetle slabých lámpt čierna.
„Ale nie sami,“ ozval sa Hirger. Teraz bez zelených okuliarov, zaostroval strieborné machule očí do tmy.
Tri páry utekajúcich nôh udieralo do kamennej dlažby. Cársky mág a ghúlovia sa blížili s hlasným dupaním, polupíri kĺzali na zemou.
„Môj čas,“ zapojila sa dovtedy mlčiaca Hekaté.
Smolovo čierna Hekaté nepôsobila ako vražedná bytosť, ktorou mala byť. V dlhých tenkých šatách, ktoré ju obopínali ako sivá pavučina vyzerala skôr ako gotická víla z drogového snu.
Urobila prvý krok vpred a Waler opäť začul slabý zvuk trhajúceho sa mokrého plátna. Obrazy sa prekryly.
Druhý krok a Hekaté sa blížila k siedmym vrahom nahá a čierna ako smrť. Dva páry rúk zvieraly jagavé meče, svaly ako lodné laná sa napínali na nohách a chrbte. Biele tetovania vystupovali z kože, na perách mala opäť záhadný, takmer spokojný úsmev.
Tretí krok. Hekaté začala tancovať.
Walerovy, zvierajúcemu v ruke patetický nôž, sa zatajil dych. Nevedel čo presne vidia ostatní, ale to čo videl on bolo...nepredstaviteľné.
Hekaté tancovala. Smrotonosný valčík, ale nie ten moderný, plný akrobatických kreácií. Toto pripomínalo tance aké sa kedysi tancovali v sálách Viedne, Budapešti a Paríža. Postava pevne stojaca ako vystrúhaná z dreva, hlava hrdo zdvihnutá, len niekoľko základných krokov...a telo krútiace sa v rytme ako detský vĺčik.
Ako maelstrom.
Ako tornádo dokonalých krokov, pohybov, uragán tmavých copov víriacich okolo rozosmiatej tváre, víchor rúk a čepelí.
Štvrtý krok. Polupíri ktorí dorazili prví nemali žiadnu šancu. Ich pohyby boli rýchlejšie ako ľudské, ale Hekaté nestačili. Jeden úder srdca, jedna definitívna smrť.
Takmer ľudské postavy padali na zem bez údov a hláv, s otvorenými brušnými dutinami, každá s desiatkami bodných a sečných rán po celom tele.
Piaty krok. Ghúlovia zomreli naraz, každý s mečom prechádzajúcim cez oko skrz lebku.
Víriaca Hekaté bola zahalená oblakom krvavých kvapôčok.
Šiesty krok. Mág padol na kamennú zem rozpáraný po dĺžke tela na dve rovnaké polovice.
Posledná obrátka, pyšné pohodenie hlavou víťaznej tanečníčky, červenou tekutinou nasiaknuté copy pleskli o tvár a prsia.
Diana, Hirger a Waler stuhli v pohybe, keď sa už-už chceli vydať k palácu. Z prítmia vystúpili nové tri postavy, nenáhlivo, desivo pomalým a sebaistým krokom. Vzduch okolo nich bol rozmazaný.
Waler opäť videl viacej. Dve postavy boli zdanlivo mužské, aj keď s neprirodzene dlhými rukami, ale ich tváre.... Tie nemali nijaké rysy, boli rozmazané, roztečené, bez úst a očí, ako akvarelová maľba postriekaná horúcou vodou. Tretia postava nebola ani náhodou ľudská ‒ mlok krížený s nočnou morou, žraločie zuby a kostnaté ľudské ruky, ploché oči sépie upreté pred seba. Jekyll, Hyde a tvor, čo bol pred chvíľou veľkým kufrom sa blížili s palácom za svjimi chrbtami.
S vražedným odhodlaním sa vrhli na Hekaté. Nemali zbrane, ale ich ruky, hnáty, dlhé prsty a zuby boli dostačujúcim protivníkom štyrom skleneným mečom.
Toto už nebol tanec, pohyby sa zliali a rozmazali do šmuhy, spleti drápov, ostrí a čepelí a tisíciek zubov.
Nedokázal ani odhadnúť kto víťazí, ale dúfal a veril že to je „ich“ temná strážkyňa.
Nižsia postava svetlovlasého muža bola rýchlejšia, takže sa dokázala vyhýbať úderom, vyšší muž a mlok však nemali to šťastie. Hekaté im nevedela uštedriť posledný, smrtiaci úder, tak ich porcovala, krájala, systematicky a neomylne.. Jej údery, ako štvorruký mixér, im odsekávali kúsky končatín, mäsa, tiel. Útržky lietali vzduchom, čvachtavo padali na zem, dve postavy sa menili na bezbranné torzá.
V zaujatí sledovania súboja si tri obrnené vozy, napriek zvuku motorov, nevšimli hneď ako sa zjavili. Až ked obrnenci rozsvietili reflektory, ktoré prežiarili celé námestie sa zarezali sa im do očí. Vozy bez upozornenia spustili guľometovú paľbu, vzduch sa vyplnil jačiacou muníciou.
„Medzi domy, rýchlo!“ zareval Waler hodiac na na zem. Tento typ obrnencov poznal ‒ LK Laurin-Klement Mk.VIII. Na rozdiel od starších modelom mala LK .VIII pancier so zabudovanými striebornými runami, takže bola odolná aj proti väčšine magických útokov. Dvojitý vysokorýchlostný guľomet ráže 7,62mm, delo ráže 30mm a postriebrené nábojnice z neho robili smrtiaceho nepriateľa ako na otvorenom poli, tak aj v mestských uliciach.
Náboje trhali kamenné dlaždice na lietajúce úlomky, ostré ako nože.
Trojica postáv ležala pod múrom a cez prach sa snažila odhadnúť vývoj boja, odohrávajúceho sa uprostred námestia. Laurin-Klementy prešli z guľometnej paľby na delostreleckú a salva granátov zborila takmer polovicu domu, pri stenách ktorého sa ukrývali. Z vnútra zboreniska bolo počuť výkriky zasypaných a ledva stačili utiecť pred padajúcimi tehlami.
„Nemáme šancu!“ Waler sa snažil prekričať všadeprítomný hluk.
„Nie,“ Diana so zúfalstvom v očiach sa postavila, len aby bola okamžite hodená tlakovou vlnou na zem. „V paláci je ten obraz. Už je to len kúsok, to dokážeme!“
„Nedokážeme. Tá paľba je sústredená len na nás. Nech Hekaté urobí čokoľvek, rozseká nás to na kúsky, musíme sa stiahnuť.“
Waler sa vyklonil za obhryzený roh budovy do roja nábojov a šrapnelov a zakričal smerom k Hekaté: „Sťahujeme sa!“.
Smrtiaca tanečníčka udrela Jekylla, posledného protivníka stojaceho na nohách, do hrude až tento odletel niekoľko metrov a rozbehla sa za utečencami do úzkej uličky.
Jekyll sa zdvihol zo zeme a v spúšti naokolo pohľadom našiel svojho spoločníka. Z Hydea zostalo len torzo bez rúk a nôh, polovica hlavy tiež chýbala. Úpornými pohybmy brušných a chrbtových svalov sa snažil posunúť k niečomu, čo vyzeralo ako kúsok ramena.
„Nikam nechoď,“ zakričal naňho Jekyll. Bez dolnej čelusťe mu Hyde nemal ako odpovedať.
„Idem vyradiť niekoľko brancov z vojenskej služby.“
Vojaci v obrnených vozidlách nemali nijakú šancu uzrieť rozmazaného démona, ktorý ich roztrhal na kúsky.
Chvíľu nato Jekyll s Hydeom, teraz už kompletnejším a v rukách nesúcim kúsky mloka, kráčali z krvou pokrytého námestia Nebeského Mieru smerom k úzkym uličkám Breslavy.
„Vieme kde ten maliar býva.“ povedal Jekyll. „Takže najprv skontrolujeme ten dom.“
„Kam utekáme?“ chcela vedieť Diana lapajúc po dychu.
„Hirgerov dom. Ešte niečo namaľuje.“
„Kurva, nie.“ maliara zasiahlo na námestí do tváre niekoľko tehál a teraz vypľúval krv a zuby. „Aj tak nás tam dostanú.“
„Hlavne sa tam dostaňme,“ odpovedala Diana. „Mám jedno ochranné zaklínadlo v pergamene.“
Boone s inkvizítormi dorazili pred Grassalkovičov palác len chvíľku po masakre. Vo vzduchu bolo cítiť ešte pušný prach a zem bola rozrytá výstrelmi. Invokovať duše zabitých vojakov aby zistil čo presne sa stalo by trvalo príliš dlho. Pohybom hlavy ukázal na uličku pred sebou, „Utiekli tamtým smerom. Diana Ankari s dvoma mužmi.“
Okrem troch ľudí, cítíl ešte stopy niečoho iného, čo nedokázal identifikovať a zaradiť.
****
Dvere na Hirgerovom dome z hlukom zabuchli, Diana vysypala na zem obsah svojho obrovského vreca a hekticky sa v ňom začala prehrabávať. O chvíľu víťazoslávne zdvihla zvitok prergamenu. „Tu je to! Ukradla som to pred útekom a dúfala, že to nebudem musieť použiť, ale čo už...“
Waler s Hirgerom hneď pochopili čo drží v ruke. Magické zaklinadlo musí byť vyslovené jedným alebo viacerými mágmi, sila je privolaná a zhmotnená a zaklíndlo sa zformuje a splní svoj účel. V špeciálnych prípadoch však mocný mág dokáže silu na vyvolanie určitého konkrétneho zaklínadla vložiť do písma ‒ či už na pergamene, papieri alebo kameni ‒ a zaklínadlo vyvolá ktokoľvek, kto ho prečíta.
Boli to asi len tri vety v jazyku, ktorý nikto z nich nepoznal. Keď Diana dočítala, na zlomok sekundy mali všatci pocit, že ich obalila horúca para, následne pocit zmyzol.
„Toto nás ochráni?“ zisťoval maliar paranoidne sa obzerajúc naokolo.
„Malo by. Chráni to celý dom a aj keď neviem ako dlho zaklínadlo vydrží, nikto ním neprenikne bez problémov. Vraj niečo podobné použili v Nitre tí, čo prežili radioaktívne peklo.“
„A ako sa dostaneme von?“
„Zaklínadlo funguje obojsmerne, takže nič nemôže dnu, ale ani my von. Ak ho niekto nezlomí z vonku, zruší sa opätovným prečítaním z pergamenu. Ale to budeme opäť bez ochrany.“
Tri páry očí sa obrátili na maliara.
„Ešte jedno refleccio?“ skúsil navrhnúť Waler.
„Ani náhodou,“ hlesol uštvane Hirger. „Nie že by som nechcel, ale nemôžem, neviem čo. Nič ma nenapadá, som rád že vôbec dýcham... Mimochodom, Hekaté už doslúžila alebo čo?“
Na prvý pohľad vyzerala Hekaté rovnako dokonale a krásne ako na začiatku, ale Waler videl pod povrch skutočnosti. V boji prišla o jedno oko, snáď každý palec jej tela bol pokrytý ranou, krv ‒ niečo ako krv ‒ vytekalo na stovkách miest.
„Nemyslím..“ začal.
Hekaté sa prestala opierať o stenu a prehovorila „Kedže ide o mňa, tak to upresním. Ďalší boj asi neprežijem. ASI. Ale v každom páde, teraz keď viem ako bojujú, dokážem ich všetkých troch zdržať dosť dlho.“
„Čo je to dosť dlho?“
„Dve minúty?“ navrhla s úsmevom Hekaté, bez ilúzií o svojich šancách.
Teraz už nemuseli dbať na zatemnenie a Waler pri svetle prehrabával kuchyňu hľadajúc niečo na pitie. „Čo boli zač vlastne tí dvaja? Neboli to reflecciá ako Hekaté.“
„Aj mňa by to veru zaujímalo,“ pridal sa Hirger.
Diana sa opäť raz skrútila na kresle. „Pamätáte čo som spomínala tie najhoršie reflecciá? Tak toto sú oni ‒ doktor Jekyll a pán Hyde.“
„Z toho stevensonovho románu?“
“Tak približne. Z ilustrácie k nemu, niekedy z roku 1910. Dosť úchylnej a choromyseľnej ilustrácie navyše.“
„Refleccio ako refleccio. Čo je s nimi, že sú takí...iní?“
„Refleccio je odraz obrazu a myšlienky. Je namaľované a stvorené len s určitým účelom, ktorý má plniť. Aby refleccio BOLO také ako stvoriteľ chce, musí mať aj DOVOD.“
Nechápali.
„Aby refleccio bolo vrahom, musí byť alebo choromyseľné, alebo bezcitné. Jekyll a Hyde mali páchať vraždy vo veľkom, tak to sú bezcitní masoví vrahovia. Vraždy za každých okolností, tak sú neobyčajne inteligentní vrahovia. Ich úlohou bývalo vyzabíjať celé stovky ľudi, tak nemajú absolútne žiadne zábrany, žiadnu morálku. Dokážu poraziť prakticky kohokoľvek a keby dospeli k záveru, ma treba zabiť, neváhali by v Breslave nechať vybuchnúť jadrovú bombu. A navyše, za tie desaťročia čo sú tu, stávajú sa stále silnejší a horší...“
Hľadeli na ňu so zdesením a úžasom.
„Ešte by ma zaujímalo, čo je DOVODOM pre Hekaté,“ zamyslel sa Waler.
„Mňa by skôr zaujímalo, čo sakra Diana urobila, že kvôli tomu rozpútali vojnu. No?“ obrátil sa na ňu Hirger.
Zdalo sa že Diana sa zmenšuje a snaží sa stratiť medzi vankúšmi kresla. Vytiahla prívesok čo jej vysel na krku ‒ malú sklenená ampulku. „To je duševná kotva“ vysvetlila.
„Vieme čo je to duševná kotva,“ odvrkol. Duševná kotva bol magický artefakt, ampulka s malým, bezvýznamným kúskom duše nositeľa. Po smrti tela sa duša vznesie od mŕtveho a rozplynie sa medzi miliardami ostatních duší. Duševná kotva však spôsobí, že duša neodíde od tela hneď, určitú dobu sa drží kotvy, vznáša sa naokolo. Jej oživenie, vrátenie do sveta ľudí je v zásade jednoduché ‒ treba na to telo iného človeka, ktorý ju príjme a potom bude jeho duša zabitá.
„Pred zopár rokmi zomrel jeden významný člen našej frakcie,“ vysvetľovala. „Jeho duševná kotva však bola ukradnutá a našla sa len pred nedávnom. Pri prenose duše do nového tela však došlo k chybe a duša vnikla do mňa. Takže moji bývalí priatelia sa ma snažia nájsť a zabiť moju dušu aby uvoľnili miesto ...a tá druhá frakcia sa ma snaží zabiť definitívne aj s druhou dušou.“
„A kto bol ten významný člen?“
Diana niečo potichu hlesla.
„Kto to bol?“ naliehal Waler.
„Arcivojvoda Heydrich,“ zašepkala.
Rýchlo si to v duchu prerátal. Ak inkvizícia a armáda sa snažia Dianu zabiť, Jekyll a Hyde urobia vštko preto, aby ju zajali a umučili hneď na to.
„Tak to sme v riti,“ skonštatoval.
„Ešte nie úplne,“ vyhlásil Hirger. S fľašou v ruke viditelne ožíval a teraz si zamyslene hrýzol peru. So striebornými očami, krvavou tvárou a zaschnutými strupmi v bielych vlasoch vyzeral menej ľudsky ako Hekaté. „Ťažko načmáram niečo porovnateľné ako tie dve obludy vonku, ale mám nápad. Diana, refleccio musí byť vždy len postava, alebo to môže byť aj niečo ako panoráma alebo scenéria?“
„Netuším...“
„Nevadí, za pokus to stojí. A teraz mi láskavo už nikto nehovorte čo mám alebo nemám maľovať.“
„Čubka indická, či grécka alebo aká vlastne,“ vrčal zamračený Hyde pozerajúc na vchodové dvere. „Kurva načmáraná, druhý krát ju roztrhám na kúsky a tie jej nacpem do uší.“
„Najprv sa k nim musíme dostať,“ Jekyll sa taktiež mračil na zatvorené dvere. „Nikto nás neupozornil, že budú mať takéto zaklínadlo. Týmto nejak neprejdeme, budeme potrebovať pomoc múdrych hláv. Len hlavy, ale múdre postačia.“ upresňoval. Zo saka vytiahol list papiera, ktorý mu dal ešte jasnovidec Entarre v budove inkvizície a podal ho Hydeovy.
„Zožeň aspoň troch z menovaných a ja postrážim dom aby neutiekli.“
Hyde sa bez slova vzdialil čítajúc z papiera mená a adresy.

draculin

draculin
.

Diskusia

Riho
Docital som si poviedku na fandome.Sqele.Ma to svih,stavu,temnotu.Mnam,mnam.V elmi dobry kusok,aj ked ho kazia tie preklepy a chyby.Uplne ma napadla myslienka ze by si mohol vytvorit nieco na sposob Zemeplochy,vytvorit svet Kladiva a nakovy,kde sa budu jednotlive pribehy prelinat.Ale to je len napad.Club Subteranium nema nahodou realnu podobu v SubClube pod hradom?
02.06.2006
draculin
Trefa! Subterraneum je SubClub..ci skorej este z dob ked to bol U Club. Hm,zopar tamojsich zazitkov sa vyrovna tym z poviedky :)) a povodne bolo cele prostredie vymyslene len na toto jedno pouzitie..ale su napady,takze bude aj nieco nove.Tak do konca leta (mozno?).Mozno nie Breslava,ale ten svet urcite:))
02.06.2006
Aldeberan
jedna vec co sa mi nepaci ze Hirger maluje moc rychlo. Vzynieva to ako keby maloval majsterské kúsky za 5-minút - a každý kto v živote maloval s olejovkami potvrdí že to sa jednoducho nedá. Dalej - raz spomínaš reformnú cisárovnú Máriu Tereziu a druhý krát zas arcivojvodov ... tak kto teda v uhrosku vládne ? A poviem úprimne že akčné časti som preskakoval, takže som prečítal asi tak 1/2 textu (prehánam). A na fandome som si dočítal koniec, Mno, poviedka šla od desiatich k piatim, koniec bol velke sklamanie, očividne došla invencia, to sa stava. A poviedka naviac stratila atmosféru a vážnosť a zhupla sa do klasického B-éčkovského schématu "Skúšali to ťažšou cestou, no všetko sa im posralo tak si nakoniec predsa len zavolali tú armádu ktorú ale mohli zavolať už od začiatku ale nechcelo sa im." Naviac sa mi skutky postáv ku koncu zdali dosť ... plytké. Vytiahnu extra-cool zaklinadlo, namaluju za pol hodinu nastenu malbu ... proste ťažko uveritelné aj vo fantasy. A tý vojaci v obrnenom transporteri su asi slepy ked ich netrafili ? A prečo už gulky nepreleteli cez ten roh za ktorý sa schovali ? Ved rpetym prelietavali cez steny ! To bol nejaký extra špecál roh ? Viem že to bolo iné auto, ale vyznievalo to že to bol ešte lepší stroj aký pálil predtým na ulici. Uf, trošku som sa rozpísal, ono to vyznieva negatívne, ale na amatérsku poviedku stále výborné, tak si to neber moc k srdcu :) Prvá časť by si zaslúžila aj vydať, ale toto už nie, ale stále to zdobí tento server :)
02.06.2006
lusy
Páni, čítať Aldeberanove kritiky a potom sa malomyseľne snažiť ignorovať ich... no čo už, autor sa nezaprie. Inak draculin, to čo som napísala za dvojku, to s tým zúfalstvom a tak... myslela som, že v tvojej realite ide všetko tak pekne, temne no pekne a lahodne ako..., neviem ako, ale ide. No a to mal byť žiaľ nad tým. Ale podľa všetkého sa to tam nehodí. No čo.
06.06.2006
žjuvka
Ahoj lusy, ahoj všetci, žjuvka je späť. A ako vidím, je čo doháňať, draculin, fakt sa činíš. Je to fajn....
06.06.2006
draculin
Zjuvka: vitaj:) Lusy: neber to tak tragicky,ved aj slepe kura zrno najde,neee?? :o)..Aldebaran: ufff.ale som dostal :)) hlavne je,ze mi totiz napady nedosli - keby som napisal vsetko ako som planoval,bolo by to asi na 3x taky rozsah.Ale mala to byt poviedka,nie miniroman,tak som sekal..a asi aj na zlych miestach (pri pisani si tazko vsimnut logicke lapsusy,hmm).Nuz ale: Rakusko-Uhorsko malo aj cisarov (Maria-Terezia,Jozef IIa atd)..aj arcivojodov (Frantisek Jozef),takze v tomto problem nevidim.Diana vedela o Walerovy a Hirgerovy vela - pretoze bola sucast organizacie,ktora zasahovala do diania sveta.Hm,toto som nejak odflakol vo vysvetleni.. Hirgerove malovanie-nepisal som ze islo o olej:) ok,rychlost bola trosku prehnana..ale pisat trosu viacej,mala by vysvetlenie.A ten zaver-tam mi islo o to,ze armadu povodne nechceli,lebo by zrovnala pol Breslavy so zemou.Ku koncu i to uz bolo jedno,doslovne "nech vsetci trebars aj skapu"..preto suhlasili.Ehm,zase nieco neodstatocne opisane :) akurat mi bolo luto,ze si akcne sceny necital..eee...kurniksopa..tak som sa pri nich snazil :(
07.06.2006
adelaide
hmmm... zase sa mi to pacilo... :)))
co ine dodat... :)))
07.06.2006
Aldeberan
draculin > ee. Rakusko-Uhorsko nemalo nikdy, ale naozaj ani len jediny raz za 500 rokov historie arcivojvodu. Arcivojvodu malo len rakusko. Arcivojvoda bol aj nastupca tronu. Arcivojvodstvo bolo cisto rakusko, ten pas zeme medzi Tirolskom a Moravou. Uhrosko malo kralov, rovnako ako Cesko. No a Rakusko-Uhorsko malo od roku 1805, kedy vyhlasili Rakuske cisarstvo, bo Rak. dostalo na prdel od Napoleona, ktory potom zrusil Svatu rimsku risu nemeckeho naroda, ktorej boli predtym Habsburgovci cisarmi {a ti sa volili a teda neexistovalo nastupnicke pravo, takze habsburg do roku 1805 vobec nemusel byt nejakym cisarom}. Kapisto ? Teda ak mal niekto titul len arcivojvoda, tak vladol len v Rakusku, alebo nejakom inom arcivojvodstve. Ale urcite nevladol v Uhrosku ak nemal titul Uhroského krála. A Frantisek Jozef bol cisar. Mylis si ho s Fratiskom Ferdinandom, ktorý bol ten zmienovaný arcivojvoda, teda následovnícky titul po 1868, a bola to velika nula ktora nemala nijaku moc, nieco ako princ Charles v Anglicku :) Tak ma napada vysvetlenie : NAPOLEON ZRUSIL RIMSKU RISU, NO HABSBURGOVCI NIKDY NEVYHLASILI RAKUSKE CISARSTVO, A MAJU LEN TITULI Z JEDNOTLIVýCH ZEMI ( Rakusky arcivojvoda, Cesky a Uhrosky král atd.) A MEDZI LUDMI SU NAZYVANY JEDNODUCHO ARCIVOJVODOVIA. Moze byt ?
07.06.2006
draculin
moze byt:) tak nejak som to aj myslel :)) v zasade mi islo o to,ze - kludne sa mohli vyskytovat obidva tituly naraz a nebolo by to nelogicke,nie? A navyse s casovym rozdielom cca vyse 100 rokov..ktovie co by sa pomenilo. :)
08.06.2006
Riho
Musim reagovat na Aldeberana.Acivovjvodmi boli vsetci potomkovia Habsburgovcov.Bol to najvyssi slachticky titul.Prelozene do slovenciny je to velkovojvoda.Napriklad velkovojvodstvom bola aj Morava,ako sucast zemi koruny ceskej.Rakusko -Uhorsko vzniklo po Rakusko-Uhorskom vyrovnani v 1861 ak sa nemylim(zo skoly som davno a roky si moc uz nepamatam).Habsburgovci si presadili,ze Rimskym cisarom naroda nemeckeho moze byt len clen ich rodiny,o toto pravo prisli az po vojne s prusmi v 1866,kedy im ostal citul cisarov Rakusko-Uhorska a titul rimskeho cisala presiel Hohenzolernovcov(je zaujimave ze general takeho mena bojoval na Bielej hore za zimneho krala Fridricha Falckeho).Ak bol niekto rimskym cisarom zaroven bol aj hlavou ceskeho kralovstva,to bolo dane Zlatou bulou sicilskou v roku 1212 udelenou Premyslovi -Otakarov II,ktora uznavala nedelitelnost zemi koruny ceskej a nastupnicke pravo pre Premyslovcov a zaroven uznavala Ceske kralovstvo ako sucast Rimskeho cisarstva(nieco na sposob EU),z toho vyplivalo ze cesky kral sa mohol uchadzat o volbu za rimskeho cisara(co sa aj stalo).Po tom ako boli zaciatkom 16 storocia habsburgovci znova zvoleny za rimskych cisarov,vymohli si hore zmienene pravo.Nieco podobne potom aplikovali aj v Cechach.
Z toho vypliva ze Draculin ma pravdu,existovali sucasne aj Cisari aj Arcivojvodovia v ramci jednej krajiny.Nieje pravda ze by Frantiisek Ferdinant d'Este bol len reprezentativny prvok.Bol velitelom generalneho stabu C-K armady a teda druhy najvyssi velitel v hierarchii velenia.Z poviedky som mal dojem ze to takto nejak myslel aj Draculin.Ta rychlost malovania,ved vacsinu v klube uz mal namalovanu,tak len domalovaval co potreboval.
08.06.2006
draculin
Dikes za dokladny rozbor:) Tusim ak budem pisat nejake pokracovanie,obratim na najprv sem..pri pisani sa mi nechcelo studovat detaily,bral som len co som si pospominal..ehm :)
08.06.2006
Aldeberan
-o-o-Musim reagovat na Aldeberana.Acivovjvodmi boli vsetci potomkovia Habsburgovcov.Bol to najvyssi slachticky titul.-o-o-
-o-o-a jednoznačne ten hedrich bol najvyšim vladcom v R-U, takže by mal byť cisar. -o-o-
-o-o- neboli vsetci potomkovia. pretože arcivojvodstiev bolo v HB monarchii pár a HB mali vela deti :) a arcivojvoda jednoducho MUSI MAT NEJAKE TO ARCIVOJVODSTVO !-o-o-
-o-o-Rakusko -Uhorsko vzniklo po Rakusko-Uhorskom vyrovnani v 1861 ak sa nemylim(zo skoly som davno a roky si moc uz nepamatam).-o-o-
-o-o-ano, lenze ja hovorim o Rakuskom cisarstve a nie o Rakusko-Uhrosku. To bolo len take formalne vyrovnanie, Rakuske cisarstvo vzniklo 1805 cisto rpeto aby sa HB dalej mohli nazyvat Cisarmi.-o-o-
-o-o-Habsburg ovci si presadili,ze Rimskym cisarom naroda nemeckeho moze byt len clen ich rodiny,o toto pravo prisli az po vojne s prusmi v 1866,kedy im ostal citul cisarov Rakusko-Uhorska a titul rimskeho cisala presiel Hohenzolernovcov-o-o-
-o-o- to je blbost, pretože v roku 1866 už žiadna Rimska risa naroda nemeckeho neexistovala, tu zrusil napoleon po Slavkove. Existoval nemecky spolok, z ktoreho bolo po 1866 vylucene Rakusko a po štyry roky neskor sa dal Pruský kral korunovat vo Francuzsku za Nemeckeho cisara. S niecim si to asi mylis.-o-o-
-o-o-.Ak bol niekto rimskym cisarom zaroven bol aj hlavou ceskeho kralovstva,to bolo dane Zlatou bulou sicilskou v roku 1212 udelenou Premyslovi -Otakarov II,ktora uznavala nedelitelnost zemi koruny ceskej a nastupnicke pravo pre Premyslovcov a zaroven uznavala Ceske kralovstvo ako sucast Rimskeho cisarstva(nieco na sposob EU),z toho vyplivalo ze cesky kral sa mohol uchadzat o volbu za rimskeho cisara(co sa aj stalo).-o-o-
-o-o-ee, ked bol niekto rimski cisar, vobec byť ceskym kralom. Aj ked cesky krali boli casto rimskimi cisarmi (ale nie vzdy - aj oni museli o tu korunu bojovat) Cesky kral mal len pravo volit cisara, bol to kurfirst.-o-o-
-o-o-Po tom ako boli zaciatkom 16 storocia habsburgovci znova zvoleny za rimskych cisarov,vymohli si hore zmienene pravo.Nieco podobne potom aplikovali aj v Cechach. Z toho vypliva ze Draculin ma pravdu,existovali sucasne aj Cisari aj Arcivojvodovia v ramci jednej krajiny.-o-o-
-o-o-ano, to ano, lenže im hovorili cisatri a nie arcivojvodovia :) A v uhrosku vladol kral, uplne nezavisli na ceskej korune a arcivojvodstve rakuskom. Keby niekto povedal o Frantiskovi Jozefovi ze je arcivojvoda a povedal by to v Uhrosku, tak by na neho vsetci KUKALI ako na debila :) z textu to vyznieva ako keby boli len arcivojvodia a nie cisari. preco ich nevolaju cisari ? lebo arcivojvoda znie menej otrepane ? lebo arcivojvoda je nizsi titul a oni su skromny tak sa tak nechavaju nazyvat ? Logicky proste uz CISARI niesú, lebo by ich jednoducho cisari volali, tak ako kazdy normalny zdravy clovek bude volat svojho vládcu. My tiež volame mikloša že MINISTER ale je aj poslenec NR SR, tak prečo ho nevolame pan poslanec ? čo ? PRetože minister je vyšší titul, preto. Už chápete ? Dokonca aj keby už nebol minister ale len poslanec volali by sme ho ex-minister.-o-o-
-o-o-Niej e pravda ze by Frantiisek Ferdinant d'Este bol len reprezentativny prvok.Bol velitelom generalneho stabu C-K armady a teda druhy najvyssi velitel v hierarchii velenia.-o-o-
-o-o-blabla, propagacna figurka :) Nieco podobne je aj princ Charles, ten ma tiez vojenske hodnoty.-o-o-
-o-o-Ta rychlost malovania,ved vacsinu v klube uz mal namalovanu,tak len domalovaval co potreboval.-o-o-
-o-o-domal ovat je tazsie ako ako malovat. Hekate namaloval za pol hodinu. Celu izbu pomaloval nastenymi malbami za par hodin. Maloval rychlo stale. No ked ma autor vysvetlenie tak mu budeme verit :)-o-o-
08.06.2006
draculin
Aldebaran: klobuk dolu!!! Inac,vsimol si si ze reagujes sam na seba?? :) Ok,k veci.Arcivojvodstvo: jedna ano,znie to menej osuchane.Za druhe, medzi cisarovnou Annou-Tereziou a arcivojvodom Heydrichom bolo okolo 100 rokov.Poviedka bola na toto kratka,ale predsa len ved sam pises..nemohlo to byt tak,ze R-U porazene na balkane turkami,porazene nemeckymi statmi,rozpadavajuce sa z vnutra stratilo vacsinu zo svojej prestize a moci? A ze terajsi vladcovia su preto oznacovani uz nie "cisari",lebo ich tak uz nikto neberie?Alebo je aj cisar,avsak forma vlady je taka,ze cisar je viac-menej len dekoracna funkcia,zatial co skutocnu moc maju silne rody..na cele s najsilnejsim,ktorym je arcivojvoda Rakusky? To si nevymyslam teraz,len pri pisani som nevedel ktoru z tychto moznosti si vybrat:) a ARCIVOJVODA je uplne pop**** cool titul,nie? :)) K tej rychlosti malovania.. jedna malovat sa da fakt rychlo.Velmi rychlo.Pokial nejde u uplne detaily,paintbrush,techniky kde musis cakat na zaschnutie podkladovych vrstiev a pod.Mozem to porovnat a na obraze takej istej velkosti (asi 70x40cm) a tej istej techniky (pastel+akvarel) jeden vysiel za menej ako hodiny,druhy asi 12 hodin. Hirger bol navyse clovek,ktory zil malovanim..a dva roky sa to v nom zbieralo.A povodny plan nebol aby behal s flaskou,ale aby si slahol kokain..co by ho tiez urychlilo :)) a maloval nie na neuveritelne detaily,ale skor na celkovy pocit.Viem ze je blbe sa odvolavat na veci,ktore nie su v poviedke..ale snad si necakal ze hned vypotim 100-strankovu zalezitost? :)
09.06.2006
Aldeberan
draculin > jasne ze nie :) Hm, ten kokain si tam mohol dat. Stacil by odsek typu "Dal si kokain. Posilneni drogou zacal malovat jak diva svina." (som po trosku po opici, tak mi to moc nemysli). A nereagoval som sam na seba ale na toho uja co pisal predtym. Ja som viem proste zapalit pre historiu :) Nechcem sto strankove dielo, ale napr. historia Breslavy bola vysvetlena pekne strucne a polopate. Nieco podobne is mohol vsunut aj k grigerovmu malovaniu a taky 5-7 riadkovy odstavec si mohol vsunut aj o arcivojvodovi, kde by si strucne opisal jeho minulost a naznacil by si ze R-U uz nieje to co byvalo. To ma napadlo len teraz v rychlosti, keby nad tym porozmyslas ty kt. sa vo diele vyznas najlepsie tak by si prisiel urcite na nieco lepsie. Vlastne ani nemusis pisat pribehy ako o historii Breslavy, stacia jednovetove naznaky a ked niekto bude pindat ako ja :) tak ho len odkazes na vetu a este mu mozes vynadat co otravuje nech pozorne cita. Naviac tak nechas viacej priestoru citatelovej predstavivosti, bude zvedavy na historiu a budes mat viacej priestoru na spin-of poviedky ! :D
10.06.2006
SARS
Zase som sa dozvedel niečo nové. Tentoraz so stredoveku. No, ako to bola temná doba pre ľudstvo tak aj pre mňa. Úplne mimo záujmu. Starovek (hlavne Egypt) a potom Druhá svetovka (nie sú toto najpopulárnejšie časti histórie ;). Konečne mám prehlad v cisároch, králoch a arcivojvodoch, či iných mocistoch. Len pár slov na záver. Pri alternatívnej budúcnosti je absolútne jedno či arcivojvoda, alebo kráľ. Síce mohol si dať tú námahu a vytvoriť kompletný historický strom, ale výsledok je rovnaký. Aj tak po víťaztve toho či oného arcikrista sa (reálne) nebudú po BA (či inej skratke) premávať mágovia a obrazové príšery :).
12.06.2006
lusy
Noo, Aldeberan, tvoja subpoviedka historicko-náučného charakteru ma dostáva. Je dobré vidieť, že niekto sa vyzná...
12.06.2006
Aldeberan
SARS > historicky barbar :) Poprvé - je to novovek. Po druhé - druha svetová vojna priamo vyplýva za udalostí ktoré sa stalo okolo roku 1860, +/- 10 rokov. Vtedy sa znepriatilili Rak-Uhrosko s Ruskom, Nemecko s Francuzskom, vyvunili sa technologie a postupy pre prvu svetovu (počas americkej vojny o nezavislost vynašli zákopy), a keby nebolo WW I nekdy byn ebolo WW II. Mno a staroveky egypt je hrozne nudny, ked sa nato pozrieš, stale dookola to iste, štyritisíc rokov totalneho omielania, bleeee. To novoveke dejiny, tam sa za dvesto rokov stane viacej ako za 2000 v egypte :) A vobec tu neslo o to ci arcivojvoda alebo kral, islo o tom že raz spomenul cisarovnu a potom zrazu arcivojvodu bez vysvetlenia dovodu preco arcivojvoda nieje cisar co ma iritovalo ale dost rychlo ma to preslo. uf.
15.06.2006
Nicki
preco uz na tejto stranke tak dlho nebolo nic nove?
16.06.2006
SARS
Skúšky, milá, skúšky...
17.06.2006
Riho
Ja ti dam takeho uja Alde'BARAN'.Ale pome k veci.Pozrel som sa na dejiny habsburskej monarchie a dosiel som k tomuto.Arcivojvodstva boli dve.Arcivojvodstvo Rakosko nad Enzou a arcivojvodstvo Rakusko pod Enzou.Okej,mylil som sa.Rakuske cisarstvo vzniklo 11.8.1804 za vlady Frantiska II(resp I.) ako dedicna monarchia,cim chcel Fr. II chranit zaujmi svojho rodu v dobe,ked na Napoleon I samokorunoval za francuzskeho cisara.Nasledovala doba dvojrocneho cdvojcisarovania,ked bol rakusky cisar aj cisarom Svatej rise rimskej.Tento titul zlozil 6.8.1806.Co je viac ako pol roka od bitky pri Slavkove.Bolo to urcite na natlak Napoleona,ale nie on zrusil Svatu risu rimsku.Ale je pravda,ze na jej zakladoch vytvoril tzv. Rynsky spolok.
Cesky kral bol kurfirst,ale zaroven mohol aj kandidovat na rimskeho cisara.Ako som uz spominal,napriklad Pemysl-Otakar II,ktoreho protikandidatm a neskorsim cisarom bol Rudolf I. Habsbursky(1273).Takzen nenmohli 'len' volit,ale aj kandidovat.
Po rakusko-uhorskom vyrovnani boli tituly rakuskeho cisara a uhorskeho krala uplne rovnocenne.Preto aj C-K monarchia.
Rakusko-Uhorske vyrovnanie urcite nebola formalna zalezitost.Tym aktom sa zrovnopravnili rakusania a madary.Vznikla de facto federacia rakuskeho cisarstva a madarskeho kralovstva.Preto cesi tak uporne naliehali na Frantiska Jozefa aby sa dal korunovat za ceskeho krala,lebo by tym zrovnopravnil aj cechov.
Asi sa moc zaoberas dejinami a nepoznas ustavu SR.Ak sa poslanec stane ministrom,musi sa vzdat poslaneckeho mandatu.Aj ked docasne.Preto minister nemoze byt poslancom.Chaapeees?A to ex-blabla.To by Meciara v telke a v novinach neoslovovali poslanec,ale ex-premier.Co je blbost.Je titulovany ako poslanec.Je to jeho ustavne postavenie a tak to vyzaduje aj spolocensky protokol.
Velitel generalneho stabu urcite nie je reprezentativna figurka.
Myslim ze to je zatim vsetko,na dalsie otazky odpoviem priebezne.Obcas treba aj zarobit nejaku tu korunu.
19.06.2006
Aldeberan
takže vpodstate sa zhodujeme až na par drobnosti ktore som pvoedal zle bo som to hovoril z hlavy. Ad ustava SR - pomylilo ma to, že ministri po odchode z vlady zasadnu spt. do parlamentu, moja chyba. Ad velitel generalneho štabu - bola to len reprezentativna hodnost, jednoduchy PR tah. Pretože ludia viacej doveruju buducemu cisarovi panovi ako nejakému generálovi XZY, ja ked v skotočnosti práve taký XYZ maly hlavne slovo a Arcivovjoda len podpisoval listiny a rozkazy (aj ked to nie vzdy). Pochopitelne, boli (kratke) obdobia kedy korunovane hlavy zoberu vedenie pod svoju moc, napr posledny cisar Karol II to tak spravil ... ale väčšinou to vobec nepomože, alebo sa to este zhorsi. Ale co ja tym chcem vykoktat je, že hlavne slovo mali generalovia a nie d'Estea alebo dnes Charles ...
23.06.2006
Kr4b
Stale je to dost napadite, hoci predstavovanie skoncilo a prichadza viac akcie. Fakt velka skoda, ze si si to pred zverejnenim neskontroloval. Je to super, ale tie chyby to zrazaju a nicia mi zazitok. Sprvu to tak nevadilo a pri myslienke, ze si to sem mozno hadzal naraz nemozem vycitat, ze sa to malo v dalsich dieloch zlepsit. Teraz tam je ale v ac napetia, a to pri tom mnozstve chyb nefunguje. 7 ale bez chyb by bolo 9
14.04.2015
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.