Diskusia 1/1: Hmly Duanu

Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024

Diskusia

Zlodejisnov
Príbeh mal príjemný spád aj keď bol dosť dlhý. Občas sa našli nejaké dialógy, ktoré mi rezali oči, no aj tak sa mi celok páčil. Síce som sa párkrát stratil v opisoch, ale to sa mi stáva bežne. Jediné, čo mi fakt vadilo, bolo množstvo názvov, mien a celkovo neznámych slov. Na poviedku toho podľa mňa bolo až príliš. Celkovo ma to ale bavilo, a ak by to bolo napísane ako kniha, prečítal by som ju. PS: tí dvaja, čo si ich najal na ochranu, asi nebudú veľmi spoľahliví. Nejako veľmi neprežívali to, že ich zverenec umrel :D
04.05.2021
Smrtislav Pierko
Celkom podarené fantasy. Irachnet bol celkom zaujímavý. Teda zozačiatku pôsobil takmer ako bežný prerastený článkonožec, ale keď prejavil vyššiu inteligenciu, tak ma viac zaujal. Až som čakal, že ich len zdržuje aby mu prišli na pomoc ďalšie schránky. Rennu mal jednoznačne najlepší prehľad o situácií. Pokiaľ niečo také ešte začne súvislo rozprávať, tak aj plameňomet je málo XD
Celkovo to malo dobrú dynamiku. Patrím k ľuďom čo ocenia viac interakciu postáv ako siahodlhé opisy, tak som si pochutnal. Vtipy sa mi ľúbili. Eriwet mal celkom dobrý zmysel pre humor. Až by si človek spätne myslel, že ten pozdrav skomolil naschvál.
A rozhodne si veľmi nevšímam gramatiku a preklepy, ale keď Eriwet kričal k ich chr(b)tom, tak som sa bokom uchechtol :)
07.05.2021
Goran
Dobrá fantasy. Páčilo sa mi to. Veľmi pekné opisy, tie musím pochváliť. Ja som sa ale zas pre zmenu trošku strácal v dialógoch, hoci neboli zle napísané. Páčilo sa mi, ako si na pomerne malom priestore poviedky, a najmä cez dialógy, dokázal vykresliť plastické a odlišné charaktery postáv. Najmä to prvé "špičkovanie" medzi trojicou, keď stretli Wetana, bolo úsmevné a živé, dobre podané. Obaja, aj Ty aj Pierko ste zas vkročili do fantasy svetov, ktoré ste tu načrtli, a že sú to to svety zaujímavé! A obaja lepšie ako minule. Vytkol by som trošku technickú stránku veci - chyby, ktorým sa dalo vyhnúť a taktiež to, že príbeh mal, takpovediac, iba jednu rovinu, bola to "iba" schopne opísaná dobrodružná epizódka v živote troch malých hrdinov. To mi na poviedku nestačí. Ale môžem povedať, že ma to bavilo, irachnet ako potvora na mňa zapôsobil, a oceňujem, že si sa neuspokojil len s obyčajným netvorom, ale dal mu ďalší rozmer. Keďže to boli otrlí nájomní ochrancovia, verím, že na nich smrť ich klienta nijako extra nezapôsobila, ale pochybujem, že by boli až tak chladnokrvní, aby stratu skupinky vzali akoby sa nič nestalo, mal som dojem, že ich to neznepokojuje viac ako bodnutie komára.
Celkovo fajn a oveľa dramatickejšie a aj lepšie napísané ako V zime maky nekvitnú. A lepšie i než Elixír večnej smrti. Ten bol mimoriadne sugestívny, ale mal podľa mňa dosť chýb a bol som z toho "jelito". :D
09.05.2021
8HitBoy
Schválne som si pozrel tvoje predhádzajúce poviedky a mám dojem že ak nepoľavíš, rastie nám tu ďalší zaujímavý autor. Osobne sa mi viac páčil tvoj upírsky námet minulé kolo, ale ten zrazil na kolená posledný odsek, ktorý všetko zamotal a nebol uspokojivo vysvetelený.
V tejto poviedke si sa z toho poučil a priniesol si nám veľmi pekný a celkom dobre premyslený príbeh. Spomínam to všade, ale na tej priamej reči musíme pracovať všetci, nech znie prirodzenejšie, nech naše postavy rozprávajú tak, ako im huba narástla! :)
Oceňujem veľa pomerne originálne znejúcich mien a názvov, ako si ich vymýšľal?!
Držím palce v súťaži.
14.05.2021
Amaterius
Ďakujem za komentáre a som rád, že ste si moju poviedku prečítali :)
HB: Wetanov som spomenul už v decembrovej poviedke, ich meno je od slova Veta, čiže vetovať ako hovoriť. Takto sa identifikujú, podľa toho, že rozprávajú rovnakým jazykom. Inšpiroval som sa teóriou, že Slovan je od slova "slovo", čiže to znamená ten komu rozumiem v protiklade s Nemec, nemí, ten komu nerozumiem, čiže cudzinec. Hirkiani tí sú inšpirovaní hlavne Etruskami. Mená som vymyslel vlastné, ale snažil som sa, aby mali podobné tvary ako etruské, alebo latinské názvy, ale zároveň aby boli v niečom iné/špecifické. Ja som historik, takže sa týmito vecami aj bežne zaoberám :D
14.05.2021
Goran
wow - Ty si profesiou historik? Ak áno, počítaj, že Ťa možno budem niekedy otravovať, ak budem potrebovať s čímsi poradiť, alebo budem chcieť dačo osvetliť :D Ja som nedoštudovaný historik :D a teda momentálne len taký gaučový, keď si čítkam po večeroch... :D teším sa teda aj na ďalšie poviedky z Tvojho sveta, a som zvedavý, ako si ďalej poradíš s jeho výstavbou a budovaním. Možno sa čitateľ pozrie i do iných zákutí v Tvojom univerze.
15.05.2021
Amaterius
Goran, kľudne sa ozvi ak budeš niečo potrebovať poradiť :) Z môjho fantasy určite ešte niečo napíšem, vymyslel som už dosť konceptov, len ich prepísať z hlavy na papier :D Jednu takú krátku "poviedku" som už dávnejšie zaslal do nesúťažnej poviedky. Je len skôr taká hra s mytológiou než poviedka, ale som zvedavý na reakcie.
15.05.2021
Goran
Uhm, dooobže, mrknem aj tú nesúťažnú.
17.05.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.