Diskusia 1/1: Rád bieleho krídla

Filmová história scifi

Diskusia

Amaterius
Sem tam si mal nesprávny slovosled a to je všetko k formálnej časti, lebo na tú ja aj tak nie som odborník :D Čo sa obsahovej stránky týka: Je to pekná rozprávka o priateľstve, podľa všetkého z toho istého sveta, ako "Hodnota života". A podobne ako v predchádzajúcej poviedke aj tu si vyrozprával príbeh, ktorý je síce dostatočne ukončený, ale je tu pocit, že je to len začiatok rozsiahlejšieho príbehu a to ešte silnejší než pri "Hodnote života". Niektoré dialógy pôsobili zle, pretože si skrze ne chcel vysvetliť pozadie príbehu, históriu sveta, či postáv (čo je zaujímavé), ale v danom dialógu sa to nehodilo rozoberať, napr. hneď na začiatku sa veľmajsterka hnevá osloveniu "eminencia" a vysvetľuje Sue prečo. Však ale ona je v ráde už dlho, tak by o tom asi už mala sama niečo vedieť. Potom, keď si Sue všimla jazvy na tvári Ester. Však to si nevšimla skôr, ale až taký čas po začiatku výcviku? Čiže pár takýchto chybičiek tam je. Ako celok je to dobrý príbeh, zaujal ma ale menej než ten predchádzajúci.
„Myslel a som, že na okrídlených koňoch môžu lietať len panny čistého srdca.“
„A práve preto sú strašne nepraktické,“ vložila sa do výkladu veľmajsterka po tom, ako si odpila zo svojej zdobenej čutory.
Tento dialóg bol suverénne najlepší :D
04.05.2021
Goran
Tak toto bolo prekrásne! Ľudské, napínavé, smutné, hodnotné. A šťastný koniec, ktorý nebol prvoplánovým happyendom mi vykúzlil úsmev na tvári. Veď bolo na čase!, keďže ma to predtým skoro rozplakalo. Keby si ešte trošku viac učesal štylistiku (ktorá bola na úrovni, ale predsa k dokonalosti ešte čosi chýbalo), tak odo mňa dostaneš "desiatku"! No mimoriadne som si čitateľsky "pošušňal". Krásny príbeh. Nádherné klasické fantasy v dobrom slova zmysle. A oveľa lepšie zvládnuté, ako Tvoja minulá poviedka, ktorá ma bavila a bola fajn, ale mala veľa nelogickostí, nedopovedaností a "dier". Toto je takmer bezchybné. No som dojatý a potešený zároveň! Super!
08.05.2021
Goran
K Amateriovým pripomienkam: s tými dialógmi to je pravda, ale podľa mňa to nevadilo, nevnímam to ako chybu, lebo to boli vždy prehovory z úst veľmajsterky a nijako dlhé vysvetľujúce monológy - skôr to akoby bol jej štýl rozprávania, napríklad to povzdychnutie nad tým, že Rád už nie je to, čo býval. Jazvu na tvári Ester som zas pochopil tak, že sa stala až v priebehu výcviku, nie že s tým už prišla na ostrov (lebo v tom prípade by bolo naozaj čudné, keby si to Sue všimla až po takej dobe a práve vtedy).
A áno, na tej vete a poznámke, som sa aj ja chichotal :D
08.05.2021
Tomáš Staviteľ
Veľká pochvala za to, že obsahovo si v danom rozsahu doslova čaroval! Vytvoril si celkom rozvinutý fantasy svet, ktorý bolo ľahké predstaviť si vďaka dobrým opisom. Je pravda, že občas sme práve hĺbku a pozadie tohto sveta spoznávali dosť narýchlo a pomáhal si si mnohými barličkami, ktoré nepôsobia úplne vierohodne. Osobne je to ale pre mňa v rámci útvaru a rozsahu tolerovateľné, za mňa to bolo tak akurát na hrane.
To najdôležitejšie ale je, ako si dokázal pracovať s postavami v príbehu. Tvrdil by som, že táto poviedka nemala jednu či dve hlavné postavy, ale dokonca tri! A všetky si prešli uveriteľnou premenou, emocionálnym vývojom a všetky tri línie si v rámci svojej poviedky dôstojne zakončil. A to vôbec nie je v takomto rozsahu jednoduché! Za toto klobúk dole. Poviedka presne začala aj skončila tam, kde mala, a ako samostatný celok pre mňa fungovala výborne.
Ak by mala táto poviedka prepracovanú formu rovnako, ako svoj obsah, bola by to úplná špička! Cítiť z tvojho textu talent a šikovnosť, dokonca si asi viem aj predstaviť, akú literatúru asi najradšej čítaš. Predsa len by som ale povedal, že tvoj text nebol "najčistejší" a práve formálna stránka je niečo, čo môže celkový dojem zrážať. Každopádne výborná práca!!!
12.05.2021
Smrtislav Pierko
Ďakujem za postrehy, určite mi padnú k úžitku :)
Na úvod priznám, že táto poviedka je príbehový bujón z čoho môže pochádzať veľa jej nedostatkov. Námet ku mne prišiel sám od seba keď som sa z dlhej chvíle zamýšľal nad zakomponovaním pegasov do svojho fantasy sveta. Dievčatá ma okamžite chytili za srdce a prakticky zablokovali moju ostatnú tvorbu. Rozsiahlejší útvar by ale trval dlhšie a hrozilo by, že ich príbeh zostane nedokončený, alebo skončí "zastrčený v šuflíku." Tak som vybral len tie najpodstatnejšie udalosti a určil Sue ako hlavné rozprávačské ohnisko. No a zhodou okolností sa to dokonca zmestilo do súťažného limitu, čo som pôvodne ani nemal v pláne :D
Štylistika hrozne škrípala, lebo sa mi v dôsledku zahusťovania príliš často tlačilo do textu "ale". Snažil som sa s tým bojovať a obracať všemožne text, ALE na výsledku je to stále vidieť. Ešte k tomu sú v poviedke len ženské postavy, takže zozačiatku to bolo samé ju, jej, jej, ju.
Čo som prehliadol a najviac ma mrzí, je nedostatočný dôraz na to, že Ester zámerne schováva svoju jazvu pod vlasy. Keby som to ešte aspoň raz spomenul pri scéne kde ju Sue budila na chodbe, alebo keď mrzla nastúpená pred ubytovňou, bolo by to lepšie.
No a historické komentáre veľmajsterky mali dokonca niekoľko účelov.
V prvom rade boli súčasťou jej už tak dosť slabej charakterizácie(nakoľko mi musela suplovať pomyselného antagonistu). A potom ešte mali charakterizovať samotný rád, ktorý nikdy nebol v minulosti významný aj napriek jeho bohatej histórii a bol spoločnosťou silne romantizovaný(ako za nášho detstva piráti). Dokonca ani samotné členky rádu nepoznajú úplne celú jeho históriu, lebo máloktorá zablúdi do knižnice. Takže oslovenie "eminencia" ľudia používajú ani nevedia prečo.(Navyše Krvavá Brenda bola vymazaná z histórie samotným rádom)
Veľmajsterka mala ešte jeden veľmi surový výrok keď sa prirovnávala k sexuálnej otrokyni, ktorej jediným cieľom v živote je dožiť sa ďalšieho dňa. Tento výrok používal reálie, ktoré sa vôbec nehodilo v poviedke rozvíjať a po jeho úprave som si navyše uvedomil, že takto je poviedka prístupnejšia aj pre mladších čitateľov, čo som osobne pokladal za nečakané plus.
Celkovo som sa pri písaní tejto poviedky nesmierne zabával, čo je dobre. Potešil ma aj Goranov komentár keď spomenul že sa mi podarilo aspoň trošku pohladkať jeho citečky :) Nikdy to cielene nevyhľadávam, ale vždy ma poteší keď autor dokáže pracovať s emóciami čitateľa. Chce to veľa skúseností a úsilia a aj keby som sa na to teraz zameral, tak mám pred sebou ešte veľmi dlhú cestu. Kto neskúša, nikdy sa nezlepší.
14.05.2021
8HitBoy
Toto bola náhodou veľmi podarená poviedka a aj napriek drobným formálnym nedostatkom sa mi veľmi páčila. Samotný rámcový dej je naozaj zaujímavý a pekný, chcem vyzdvihnúť najmä to, ako si dokázal na tak malom rozsahu predstaviť tri celkom dobre rozvinuté postavy a dať im aj uspokojivý dejový oblúk. Za to klobúk dole, nezvládol by to každý. Ak sa zlepšíš vo formálnej stránke (je to drina, ale umberto.sk zvykne pomôcť) a priamej reči (to je sakra kumšt, ale tiež sa dá naučiť), budeš fakt FAKT top. Veľa šťastia!
14.05.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.